Skaven, 1680 (help)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Skaven, 1680 (help)

Post autor: KrzysiekW »

Witajcie,
ciągniemy dalej kampanię i tym razem challenge'a rzucił mi generał bretońców, wietrząc łatwe punkty.
W 5 edycji radziłem sobie z puszkami świetnie, teraz nie umiem. :/ Mój najlepszy wynik vs lance to 16:4 dla nich... Mam wrażenie, że jak staję naprzeciw rycerstwa to półkule mi się rozjeżdżają i brak mi totalnie pomysłu.
Proszę zatem o wyrozumiałość, bo ten stan mnie dotyka również podczas spisywania armii, choć w mniejszym stopniu. Rady mile widziane.
Da Plan
Napirzać z czego się da zanim dojadą. Opóźniać scoutami, próbować wbiec między lance NR (używając terenu). Jak podejdą bliżej, to próbować szczęścia ucieczkach - kontrszarżach. Giant raty do wyciągania / odginania szarż (wietrzę errantry war). Night runners do biegania / zajmowania terenu (ew. na fasty, stąd jeden oddział ma AddHWeap). Nie miałem pomysłu na oddział do HtH (a na monki + PCB brakło punktów) więc wsadziłem ogry.
Jest mały problem. Z racji wybranego eventu bretońce wysłali na mnie assasina (pośmialbym się z tego, ale to nie jest wesołe ;) ) i przed bitwą na 4+ jeden z moich charakterów dostanie d3 woundy... Dlatego nie brałem BSB. Jezzaile celowo 9 + 5 (żeby spanikować pierwsze trza ubic 3), ale jeśli uważacie że to zły pomysł, to się je rozdzieli na 2 x 7 czy coś...
Generał celowo ma flaila żeby nie truć klanbraci. Dobór przedmiotów u inżynierów taki a nie inny z braku pomysłu. Może death globes i płaszcz się sprawdzą... Spodziewam się też kilku pegazów i herosa na pegazie, więc może taki jednorazowy fajerwerk ja warpstorm scroll. Naprawdę, nie mam idei... :? Nie cierpię grać przeciw Bretonni :!:

Trochę punktów zostało i mogę coś pokombinować jeszcze.

Da Horde

T'Rottis (Plague Priest) @ 124 Pts
General; Flail Warpstone Amulet, Bands of Power

Warlock Engineer @ 135 Pts
Technoarcana, Storm Daemon, Warpstone Charm

Technoarcana, Death Globes, Tenebrous Cloak

2 x 25 Clanrats @ 200 Pts
Standard; Musician Ratling Gun

2 x 21 Clanrat Slaves @ 46 Pts
Musician

2 x 6 Giant Rat Pack @ 30 Pts

2 x 3 Poison Wind Globadiers @ 30 Pts
Poison Wind Globe

6 Night Runners @ 42 Pts
2ndWeapon

6 Night Runners @ 30 Pts

3 Gutter Runners Tunnelling Team @ 51 Pts
Tunnelling Team; Poisoned AddHand Weapons

9 Warplock Jezzail teams @ 180 Pts

6 Warplock Jezzail teams @ 120 Pts

4 Ironguts @ 247 Pts
Great Weapon; Ogre Club; Heavy Armour; Standard; Musician
War Banner

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4

Models in Army: 151
Total Army Cost: 1676

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

3 * elepstrycy.. trochę dżezajli, daruj sobie wykopywaczk(ewentualnie w skałcie tylko i tak będziesz wystawiał) i i night runnerów IMO (skirmishem nie da się odgiąć szarży nie lataczowi).. Ogry to nie taki zły pomysł.. latarka jakoś bretkę specjalnie nie boli. Giantami łatwo odegniesz jak errantry war.

Ogólnie postaraj się mieć domek, wtedy pozamiatane. :D
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

pingus pisze:3 * elepstrycy.. trochę dżezajli,
daruj sobie wykopywaczk(ewentualnie w skałcie tylko i tak będziesz wystawiał)
Może rzeczywiście pójść na technikum. Mam duże szanse że któryś charakter zejdzie, a mając 3 to nie będzie tak bolało jak mi maga zdejmie. Pomyślę :)
Na zdjęciem "tunneling apgrejda" myślałem i chyba tak zrobię.
Edit: Zonk. Jak się zdejmie TT to minimalna liczebność wynosi 5 i wtedy 70 pkt a nie 51... :?
pingus pisze:i night runnerów IMO (skirmishem nie da się odgiąć szarży nie lataczowi)..
Wiem. Napisałem, że mają zajmować teren (zaskakująco często wygryzają dla mnie te 100 pkt albo blokują), ew. atakować fasty (dają radę) albo biegać między lancami (wykorzystując teren jak się uda...).
pingus pisze:Ogry to nie taki zły pomysł.. latarka jakoś bretkę specjalnie nie boli.
Pomyślałem o latarze i raz - dwa poszła z rozpiski. Ogry dają radę, przetesowałem na kilku armiach. Czasem biorą coś od frontu i zjadają. :)
pingus pisze:Giantami łatwo odegniesz jak errantry war.
No dość na to liczę. Dlatego dwa oddziały, i takie malutkie.
pingus pisze:Ogólnie postaraj się mieć domek, wtedy pozamiatane. :D
Bardzo chciałbym. Leleksptrycy do środka i jazda. :)

Dzięki za głos w dyskusji. Podbudowałeś mnie trochę. :)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

na bretonie zamiast ogrow bym wystawil giganta.
ik-ik. tuneling team zostaw, zawsze to jeden trebusz mniej ;)

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Szkoda że będzie max 1 :wink: .Ale wykopywaczkę weź żeby zjeśc łuczników bo jak ich pozostawisz samych sobie to ogry mogą troche przetrzebic .Nie słuchaj kuby - gigant dla brety to dosc łatwe punkty (jakas salwa łuczników , jakaś lanca z herosem i gigant do piachu idzie) .
Życzę powodzenia :wink:

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Tunelling zostaje, ze względu na koszt, łuczników, trebusze itp. :)
Nad gigusiem się łamię, bo ogry mają większą siłę przebicia i chyba wyższą przeżywalność, natomiast gigant z tym swoim zestawem stubbornów itp. byłby całkiem niezłym wspaciem. Ostatnio uratował mnie przed masakrą terroryzując oddział z generałem, który został dogoniony przez gutterów (i wyszło wspomniane 16:4). Będę jeszcze myślał.
Żeby tylko dobiec elektrykami do domku... "Run, Forrest, run!" ;)

Dzięki za życzenia powodzenia, będzie mi potrzebne. :)

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

pingus pisze:(skirmishem nie da się odgiąć szarży nie lataczowi)
chyba nie umiesz grac skirmishem :wink:

generalnie majac taka liczbe 'odginaczy' (slavy, giant raty, nawet NR) nie wiem jak moglbys ta bitwe przegrac :D

i za cholere nie wlaz do domku samotnym magiem jesli przeciwnik ma trebusza :D

jesli jest chlopstwo, wez 5 gutterow. punktow malo, a poradza sobie duzo pewniej niz 3

tenebrous cloak bez sensu - przeciez i tak idziesz w oddziale chyba?

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Gobos pisze: chyba nie umiesz grac skirmishem :wink:
Nie mnie to oceniac, dla mnie prawie zawsze mozna zrobic taktyczna na skirmish.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Gobos pisze:generalnie majac taka liczbe 'odginaczy' (slavy, giant raty, nawet NR) nie wiem jak moglbys ta bitwe przegrac :D
:D
Byś zobaczył byś wiedział. Uwierz mi, że mogę. To jest jakaś blokada na zwojach czy co.
Ale będę robił co w mojej żeby wykorzystać potencjał.
Gobos pisze:i za cholere nie wlaz do domku samotnym magiem jesli przeciwnik ma trebusza
Nie wejdę, słowo. :) Muszę tylko dovzytać zasady budynków (jak to jest z hitami itp.). Aha, a nie widział ktoś gdzies w podręczniku charakterystyk budynków? Ostatnio przypaliłem z latary w budynek i straciliśmy kwadrans na szukanie jak bardzo go naruszyłem. Bezskutecznie. :/
O ile się nie mylę, to niestety chyba ratlingów ani jezzaili nie mogę wprowadzić do budynku...
Gobos pisze:jesli jest chlopstwo, wez 5 gutterow. punktow malo, a poradza sobie duzo pewniej niz 3
Musiałbym w tym momencie skądś wyszarpać 24 pkt. Jeden jezzail mniej? A tak miało byc pieknie... ;)
Gobos pisze:tenebrous cloak bez sensu - przeciez i tak idziesz w oddziale chyba?
Myślałem, żeby w razie czego (jak już się zewrę z bretońcami w boju śmiertelnym) się ulotnić i do flanek zapodawać globy. A tenebrous chroniłby mnie przez strzałąmi chłopów, trebuszem, moimi własnymi błyskawicami i globem. W obecnym kształcie i tak wyleciał.
No jak pisałem: w dwóch ostatnich edycjam mam niejaki problem z Bretonią. Gram w piątek, więc do tego czasu będę jeszcze ciężko móżdżył. :)

Dzięki za rady, pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

pingus pisze:
prawie robi wielka roznice :D

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Bitwa odbyła się wczoraj i ... wyczyściłem w 5 rundzie stół, tracąc jedne giant raty, slavów (tych mniejszych ;) ) i gutter runnerów. Aha, i generał sam się wysmażył...
Ostatecznie zagrałem czymś takim. Generał dotał taki a nie inny przedmiot, bo jakbym go stracił to by tak bardzo nie bolało, a jakby przetrzymał i dał radę bounda odpalić, to może by nieco pegazję poszczerbił.
Ogólnie poszło OK, a rządziła magia (w pierszwej rundzie błyskawice zdmuchnęły lancę 7 errantów) i strzelanie. Ogry nawet nie weszły do walki, a kloc klanów z 2 magami wziął szarżę 4 errantów z generałem i, nie ponoszać strat, odbił ich. :)
Aha, pisałem, że night runnersi mają przeszkadzać i/lub zajmować ćwiartki. Otóż ta szósteczka tylko z bronią zaszarżowała na uciekającą lancę errantów z generałem (tę co się od klanów odbiła) i dogoniła. :) Cuda się zdarzają!

General; technoarcana
Warpstorm Scroll

technoarcana
Warpstone Amulet, Death Globes

Warlock Engineer @ 130 Pts
technoarcana
Storm Daemon, Warpstone Charm

24 Clanrats @ 195 Pts S, M
Ratling Gun

25 Clanrats @ 195 Pts S, M
Ratling Gun

20 Clanrat Slaves @ 44 Pts
Musician

21 Clanrat Slaves @ 46 Pts
Musician

2 x 6 Giant Rat Pack @ 30 Pts

2 Poison Wind Globadiers @ 20 Pts

3 Poison Wind Globadiers @ 30 Pts

6 Night Runners @ 42 Pts
2ndWeapon

6 Night Runners @ 30 Pts

5 Gutter Runners Tunnelling Team @ 85 Pts
Poisoned AddHand Weapons

9 Warplock Jezzail teams @ 180 Pts

5 Warplock Jezzail teams @ 100 Pts

4 Ironguts @ 247 Pts
Great Weapon; Ogre Club; Heavy Armour; S, M
War Banner [25]

Casting Pool: 8
Dispel Pool: 5

Models in Army: 149
Total Army Cost: 1679

Na marginesie, moje postępy w Mighty Empires nie spodobały się innym graczom i generałowie Chaosu, Mrocznych ELfów oraz wampiry ukuli przeciw mnie triumwirat. :) Już widziałem, jak im się oczka świecą, aby w jednej epickiej bitwie mnie ubić - mają wredne eventy - bonusy. Jeden wziął zabójcę, czyli d3 woundy bez sv na 4+, drugi coś co każe mi się wystawić, a oni mają pierwszą rundę. Do tego mieliby jakieś 350 pkt przewagi nade mną. Ale ja tych niegrzecznych chłopców ukarzę za tę arogancję pojedynczo, ik-ik. ;)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

pingus pisze:
moge Ci pokazac - ze da sie :P
defacto szybki skirmish jest najlepsza jednostka do odginania szarz
pomogę Ci:
skirmish umiejacy uciekac :twisted:

na brete:
min 2x oddzialy night runnerow za 25p
min 2x slave
i 3 rtg - skrzetnie chowane przed ostrzalem
10 jazzaili, 3x elektryk, dzialko DoW, albo gigant
powinno dawac rade

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

zafael pisze: moge Ci pokazac - ze da sie :P
pomogę Ci:
Oczywiście masz rację, że tak się da, tylko uważam, że to już nie jest odginanie, bo odginanie to doprowadzanie do CC w płaszczyźnie której chcesz (moim zdaniem). ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

pingus pisze:
zafael pisze: moge Ci pokazac - ze da sie :P
pomogę Ci:
Oczywiście masz rację, że tak się da, tylko uważam, że to już nie jest odginanie, bo odginanie to doprowadzanie do CC w płaszczyźnie której chcesz (moim zdaniem). ;)
uciekanie tak by przeciwnik pojechał tak jak my chcemy to tez odginanie...
nie wazne jak to zrobimy - wazne by przeciwnik jechał tak jak my chcemy :)
Obrazek

ODPOWIEDZ