Kila pytan poczatkujacego :P

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
ironhead
Chuck Norris

Re: Kila pytan poczatkujacego :P

Post autor: ironhead »

Przejrzałem pytania w tym wątku odnośnie czaru Tree Singing (czar nr 1 z lora WE) i wyszło mi tak:
- wersje z obrażeniami nie można rzucać na wroga będącego w walce wręcz (bo nie jest jawnie napisane, że czar można rzucać do walki wręcz)
- obie wersje (obrażenia i przesuwanie lasu) można rzucać z walki (zgodnie z RB s. 31)

Czy w takim razie cel czaru (wróg/las) musi leżeć w forward arcu i nie musi być LOSu ?

Magnaf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Magnaf »

Pytanie:
- Czy treeman (nie ancient tylko ten z rarow) moze sie dolaczyc do treekinow? Podejrzewam ze nie, poniewaz nie jest characterem... no ale warto zapytac ;-)

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

No to sobie odpowiedziałeś :)
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Magnaf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Magnaf »

Jak ma sie lethal shot do obslugi war machine. Czy 6stka na wounda sciaga 1 obsluganta bez mozliwosci saveú z racji killing blow? (ironblaster ma ladnego save'á)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

KB działa tylko na infantry/cavalery/war beast. Maszyna nie jest żadnym z nich, wiec nie działa na nią kb.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

ironhead
Chuck Norris

ironhead pisze:Przejrzałem pytania w tym wątku odnośnie czaru Tree Singing (czar nr 1 z lora WE) i wyszło mi tak:
- wersje z obrażeniami nie można rzucać na wroga będącego w walce wręcz (bo nie jest jawnie napisane, że czar można rzucać do walki wręcz)
- obie wersje (obrażenia i przesuwanie lasu) można rzucać z walki (zgodnie z RB s. 31)

Czy w takim razie cel czaru (wróg/las) musi leżeć w forward arcu i nie musi być LOSu ?
Ktoś by coś odpisał ? :)
Chyba, że odpowiedź jest zbyt oczywista, aby cokolwiek pisać ?

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Wystarczy by wróg był w lesie i wtedy możesz użyć tego czaru.

Natomiast las by go przesunąć musi być w forward arcu, w zasięgu 18" od czarującego i musi być LOS :)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

ironhead pisze: Czy w takim razie cel czaru (wróg/las) musi leżeć w forward arcu i nie musi być LOSu ?
Jest w uściśleniach. Jeśli czar nie ma napisane w swoim opisie, że cel musi być w LoS to nie musi.

edit. Heptun, skąd Ci wyszło, że las musi być w LoS aby go przesuwać?
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Macias pisze:
ironhead pisze: Czy w takim razie cel czaru (wróg/las) musi leżeć w forward arcu i nie musi być LOSu ?
Jest w uściśleniach. Jeśli czar nie ma napisane w swoim opisie, że cel musi być w LoS to nie musi.

edit. Heptun, skąd Ci wyszło, że las musi być w LoS aby go przesuwać?
Faktycznie wg RB jak nie ma napisane to nie musi być LoS - troszkę nagiąłem zasady.

ironhead
Chuck Norris

Ok, to grając na uściślenia:
Czary ze starych ksiąg armii - jakie zasady?
Czary ze starych ksiąg armii NIE PODLEGAJĄ zasadom z rulebooka odnośnie doboru celów.
Las również nie musi leżeć w forward arcu, bo opis czaru na to nie wskazuje.
Heptun, skąd Tobie wyszło, że las musi być w arcu ?

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Wg RB str. 31 wybór celu czaru jak nie jest nigdzie doprecyzowany to powinien m.in.

- znajdować się w przedniej strefie czarodzieja;

ironhead
Chuck Norris

Jeśli nie patrzymy na uścielania to masz rację, ale wtedy wersja czaru, która zadaje obrażenia również podlega tej samej restrykcji: wróg musi byc w przedniej strefie czarodzieja.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

RB str.31
"Some spells printed in older warhammer armies books do not have a type - their text will contain any casting restrictions that apply."
Na tej podstawie można stwierdzić, że skoro nie jest napisane, ze cel musi być w LoS to nie musi.
Imperialna moc!

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Heptun pisze:Wg RB str. 31 wybór celu czaru jak nie jest nigdzie doprecyzowany to powinien m.in.

- znajdować się w przedniej strefie czarodzieja;
gdzie to niby jest napisane? bo ja czytam to samo i nie widzę takiego wniosku,

natomiast czytam ostatnie zdanie z paragrafu które brzmi, że czary wydrukowane w starych AB nie mają typu i ich ograniczenia powinny być podane w ich opisie

EDIT: Macias szybszy :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

No dobra macie rację czyli w sumie zawsze się trochę wałowałem przy treemanie :evil:

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Pytanie bo w booku nie jest to napisane. Czy Treeman ma impact hity?
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

A dlaczego miałby mieć? Jeśli nie jest napisane, że ma to nie ma, a nie odwrotnie. Gdyby było odwrotnie, to przy każdej jednostce musiałaby być lista zasad, których NIE MA.

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Nie zrozum mnie źle, ale moja obawa wzięła się z tego żę dopiero zaczynam zabawę z WE i idąc analogicznym tokiem myślenia(w porównaniu do inych tego typu jednostek u innych armii) wnioskowałem że może być coś nie tak i że treeman ma impacty, a napisane mogło to być w nie wiem czym i obowiązywać.

Tak czy inaczej jak nie ma to nie ma. A szkoda.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

może chodziło Ci o thunderstompa :wink: ?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Nie to wiem że ma :mrgreen:
Obrazek

ODPOWIEDZ