Kila pytan poczatkujacego :P
Moderator: Gremlin
Re: Kila pytan poczatkujacego :P
Przejrzałem pytania w tym wątku odnośnie czaru Tree Singing (czar nr 1 z lora WE) i wyszło mi tak:
- wersje z obrażeniami nie można rzucać na wroga będącego w walce wręcz (bo nie jest jawnie napisane, że czar można rzucać do walki wręcz)
- obie wersje (obrażenia i przesuwanie lasu) można rzucać z walki (zgodnie z RB s. 31)
Czy w takim razie cel czaru (wróg/las) musi leżeć w forward arcu i nie musi być LOSu ?
- wersje z obrażeniami nie można rzucać na wroga będącego w walce wręcz (bo nie jest jawnie napisane, że czar można rzucać do walki wręcz)
- obie wersje (obrażenia i przesuwanie lasu) można rzucać z walki (zgodnie z RB s. 31)
Czy w takim razie cel czaru (wróg/las) musi leżeć w forward arcu i nie musi być LOSu ?
KB działa tylko na infantry/cavalery/war beast. Maszyna nie jest żadnym z nich, wiec nie działa na nią kb.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Ktoś by coś odpisał ?ironhead pisze:Przejrzałem pytania w tym wątku odnośnie czaru Tree Singing (czar nr 1 z lora WE) i wyszło mi tak:
Chyba, że odpowiedź jest zbyt oczywista, aby cokolwiek pisać ?
Jest w uściśleniach. Jeśli czar nie ma napisane w swoim opisie, że cel musi być w LoS to nie musi.ironhead pisze: Czy w takim razie cel czaru (wróg/las) musi leżeć w forward arcu i nie musi być LOSu ?
edit. Heptun, skąd Ci wyszło, że las musi być w LoS aby go przesuwać?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Faktycznie wg RB jak nie ma napisane to nie musi być LoS - troszkę nagiąłem zasady.Macias pisze:Jest w uściśleniach. Jeśli czar nie ma napisane w swoim opisie, że cel musi być w LoS to nie musi.ironhead pisze: Czy w takim razie cel czaru (wróg/las) musi leżeć w forward arcu i nie musi być LOSu ?
edit. Heptun, skąd Ci wyszło, że las musi być w LoS aby go przesuwać?
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Ok, to grając na uściślenia:
Heptun, skąd Tobie wyszło, że las musi być w arcu ?
Las również nie musi leżeć w forward arcu, bo opis czaru na to nie wskazuje.Czary ze starych ksiąg armii - jakie zasady?
Czary ze starych ksiąg armii NIE PODLEGAJĄ zasadom z rulebooka odnośnie doboru celów.
Heptun, skąd Tobie wyszło, że las musi być w arcu ?
RB str.31
"Some spells printed in older warhammer armies books do not have a type - their text will contain any casting restrictions that apply."
Na tej podstawie można stwierdzić, że skoro nie jest napisane, ze cel musi być w LoS to nie musi.
"Some spells printed in older warhammer armies books do not have a type - their text will contain any casting restrictions that apply."
Na tej podstawie można stwierdzić, że skoro nie jest napisane, ze cel musi być w LoS to nie musi.
gdzie to niby jest napisane? bo ja czytam to samo i nie widzę takiego wniosku,Heptun pisze:Wg RB str. 31 wybór celu czaru jak nie jest nigdzie doprecyzowany to powinien m.in.
- znajdować się w przedniej strefie czarodzieja;
natomiast czytam ostatnie zdanie z paragrafu które brzmi, że czary wydrukowane w starych AB nie mają typu i ich ograniczenia powinny być podane w ich opisie
EDIT: Macias szybszy
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
A dlaczego miałby mieć? Jeśli nie jest napisane, że ma to nie ma, a nie odwrotnie. Gdyby było odwrotnie, to przy każdej jednostce musiałaby być lista zasad, których NIE MA.
Nie zrozum mnie źle, ale moja obawa wzięła się z tego żę dopiero zaczynam zabawę z WE i idąc analogicznym tokiem myślenia(w porównaniu do inych tego typu jednostek u innych armii) wnioskowałem że może być coś nie tak i że treeman ma impacty, a napisane mogło to być w nie wiem czym i obowiązywać.
Tak czy inaczej jak nie ma to nie ma. A szkoda.
Tak czy inaczej jak nie ma to nie ma. A szkoda.