finecast- Temat zbiorczy
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Re: finecast- co Wy na to ??
Wg mnie to po prostu świadczy o tym, jak kjowym materiałem odlewniczym jest failcast - niezbyt się widać nadaje do odlewnictwa, skoro trza tyle kanalików, żeby w miarę znośnie wypełnić formę...
Odgrzewam temat bo muszę się podzielić swoją frustracją
Wziąłem się dziś za malowanie niejakiego Henryka K. nekromante VC. Model mam od kilku miesięcy ale przez ten czas stał sobie grzecznie na półce i poza wadami wynikającymi z samych właściwości failcastu wydawał się ok. Jednak już po nałożeniu podkładu ujawniły się malutkie wgniecenia i chropowatości, których wcześniej nie zauważyłem. Dodam iż to pierwszy model z tego materiału jaki malowałem i mam nadzieję że ostatni. Przez to że ten materiał jest tak porowaty i szorstki ( w porównaniu do plastiku i metalu) farba źle kryje i nie zapływa w drobne szczeliny, mimo podkładu. Dodatkowo większość krawędzi jest poszarpana i nie zawsze da się to wygładzić z powodu lokalizacji.
Nie wiem czy wasze doświadczenia z malowaniem są podobne ale jak dla mnie jest to porażka, dodając do tego wady samego materiału mam nadzieję że GW się wycofa z tego badziewia...
Wziąłem się dziś za malowanie niejakiego Henryka K. nekromante VC. Model mam od kilku miesięcy ale przez ten czas stał sobie grzecznie na półce i poza wadami wynikającymi z samych właściwości failcastu wydawał się ok. Jednak już po nałożeniu podkładu ujawniły się malutkie wgniecenia i chropowatości, których wcześniej nie zauważyłem. Dodam iż to pierwszy model z tego materiału jaki malowałem i mam nadzieję że ostatni. Przez to że ten materiał jest tak porowaty i szorstki ( w porównaniu do plastiku i metalu) farba źle kryje i nie zapływa w drobne szczeliny, mimo podkładu. Dodatkowo większość krawędzi jest poszarpana i nie zawsze da się to wygładzić z powodu lokalizacji.
Nie wiem czy wasze doświadczenia z malowaniem są podobne ale jak dla mnie jest to porażka, dodając do tego wady samego materiału mam nadzieję że GW się wycofa z tego badziewia...
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
GW NIGDY nie wycofa się z tego badziewia, chyba, że trafi jeszcze tańszy i bardziejrobiącywkoniafrajerów materiał...
wrong!smiejagreg pisze:GW NIGDY nie wycofa się z tego badziewia, chyba, że trafi jeszcze tańszy i bardziejrobiącywkoniafrajerów materiał...
niedługo (1 - 2 lata) przejdą na plastik całkowicie, żywicę zostawią ForgeWorldowi... obecnie większość rzeczy z FC będzie przechodzić do MO....
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Byłoby to bardzo dziwne posunięcie zważywszy na to ile kosztuje wyprodukowanie matrycy do plastikowych ramek, chyba że FW przejąłby np produkcję spec. bohaterów.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Są jakieś rank&file oddziały w failcaście czy głównie bohaterowie? Bo ja już miałem teorię, że przechodzą na to żeby zlikwidować rynek wtórny figurek, z którego nie mają kasy. Farbę się z tego trudno zmywa o ile wogóle, jeśli się nie mylę, a że klimat się rzekomo ociepla to się modele zaraz roztopią i mają wielokrotny zarobek
lub znaleźli mieszankę plastiku, która nadaje się do odlewania w formach 'do metali', lub też powoli i skutecznie (długotrwały proces) będą wymieniać modele na plastiki z nowymi rzeźbamiArbiter Elegancji pisze:Byłoby to bardzo dziwne posunięcie zważywszy na to ile kosztuje wyprodukowanie matrycy do plastikowych ramek,
zobacz co ostatnio wydaje FW do WFB... command grupy na przykład, albo BSBArbiter Elegancji pisze:chyba że FW przejąłby np produkcję spec. bohaterów.
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
forma do plastiku w obecnych czasach nie jest az tak droga- wszystko to zaawansowane silikony, a figsa robi grafik komputerowy - potem druk w 3d żeby można było ocenić go w "realu",
materiał na formę do metalu jest droższy bo musi wytrzymywać wyższe temperatury niż plastik
zobaczcie jak wyglądają nowe figsy plastikowych herosów- banshee jakiś saurus i nekromanta/wraith - mega drogi szajs
failcast służy do zmniejszenia kosztów zmiennych produkcji zanim nie pojawią się nowe wzory oraz rzeczywiście pozwala w teorii na wyraźniejsze elementy, plastik pewnego poziomu detalu nie jest w stanie zrobić
osobiście żywiczne modele nic mi nie oferują, ani to fajne, ani nie mogę łatwo wyczyścić, do tego kruche i mam bolesną świadomość jak tanie to jest a jak drogie w sklepie- ponadto figsy robione na kompie są dużo słabsze klimatem, nie są już sztuką nie mają charakteru
materiał na formę do metalu jest droższy bo musi wytrzymywać wyższe temperatury niż plastik
zobaczcie jak wyglądają nowe figsy plastikowych herosów- banshee jakiś saurus i nekromanta/wraith - mega drogi szajs
failcast służy do zmniejszenia kosztów zmiennych produkcji zanim nie pojawią się nowe wzory oraz rzeczywiście pozwala w teorii na wyraźniejsze elementy, plastik pewnego poziomu detalu nie jest w stanie zrobić
osobiście żywiczne modele nic mi nie oferują, ani to fajne, ani nie mogę łatwo wyczyścić, do tego kruche i mam bolesną świadomość jak tanie to jest a jak drogie w sklepie- ponadto figsy robione na kompie są dużo słabsze klimatem, nie są już sztuką nie mają charakteru
-
- Oszukista
@Muthare... Kolego, bajki opowiadasz.
Zrobienie formy do figurki plastikowej, produkowanej metodą wtrysku, to są kwoty idące w dziesiątki tysięcy dolarów, przy jakości i szczegółowości obecnych plastików GW.
Właśnie zrobienie formy do produkcji metalowych odlewów jest i tanie, i proste, i szybkie.
Tak wygląda forma mało skomplikowanego odlewu wtryskowego z platiku:
http://www.novatec.net.pl/prod/index.php?p14,forma-1010
Tak wyglada forma modelu metalowego:
http://www.blmablog.com/2010/11/big-pic ... oulds.html
Zrobienie formy do figurki plastikowej, produkowanej metodą wtrysku, to są kwoty idące w dziesiątki tysięcy dolarów, przy jakości i szczegółowości obecnych plastików GW.
Właśnie zrobienie formy do produkcji metalowych odlewów jest i tanie, i proste, i szybkie.
Tak wygląda forma mało skomplikowanego odlewu wtryskowego z platiku:
http://www.novatec.net.pl/prod/index.php?p14,forma-1010
Tak wyglada forma modelu metalowego:
http://www.blmablog.com/2010/11/big-pic ... oulds.html
http://www.miniwojna.blogspot.com - gry bitewne i malowanie figurek
http://polskiefigurki.blogspot.com/ - wiadomości o polskich grach bitewnych, figurkach i akcesoriach do nich
http://polskiefigurki.blogspot.com/ - wiadomości o polskich grach bitewnych, figurkach i akcesoriach do nich
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Mnie naprawdę g..o obchodzi, ile kosztuje jaka forma - skoro takie drogie są formy do plastików, i tyle one kosztują producentów, to po jaką cholerę pakować w to taką kasę - dla wyprodukowania nędznego szajsu? Trza było zostać przy prostych i tańszych metalach. Ja bym z pewnością był zadowolony...
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Czy ktoś ma jakieś wiarygodne dane, w jakim nakładzie produkowane są figsy?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Akurat lizaki nie mają co narzekać, box 3 kroksów czy terek w FC jest tańszy niż byly 3 blistery metalowych.
Ale faktem jest że GW podniosło ceny przechodząc z droższego metalu na tańszą żywice, ale "kto bogatemu zabroni?"
Ale faktem jest że GW podniosło ceny przechodząc z droższego metalu na tańszą żywice, ale "kto bogatemu zabroni?"
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
W duzej czesci modeli to prawda ale ja tam sie ciesze ze moje heleny poszly w dol o 50%Arbiter Elegancji pisze:Akurat lizaki nie mają co narzekać, box 3 kroksów czy terek w FC jest tańszy niż byly 3 blistery metalowych.
Pojawiły się plotki na temat zastąpienia FC zgadnijcie czym?
kubencjusz pisze:Że stronic zapisanych ilość, o jakości areny nie świadczy uświadomić sobie musisz, młody padawanie. Hmmmm.
Naviedzony pisze: A po co pomagać ludziom? Ludzie są niegodni elfiej pomocy.
lepszy plastik niż ta ich gumowata żywica
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
- The tale of Crovax the Cursed