Fatalstyka

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Re: Fatalstyka

Post autor: przelas »

Yudokuno pisze:a żaden przekład nie jest doskonały. Bez względu na rodzaj literatury.
W sumie masz racje ale zauważ, że wiele przekładów ratuje literaturę. Jakiś czas temu w radiu Tokfm przysłuchiwałem się audycji na ten temat. Ogólnie polscy "eksperci" byli zgodni, że literatura np. lat 20-40 XX w. jest łatwiejsza do czytania (dla szerszego grona) niż oryginalne książki tego okresu polskich artystów. Spowodowane jest to tym ,że nowe tłumaczenia dostosowane są do obecnych trendów językowych.

Oczywiście zgodzę się, ze to już nie oryginały jednak jeśli ktoś jest studentem np. filologi/fanem jakiejś książki to bez problemu sięgnie (czy też musi) po oryginał.

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Czy Łoziński czy Skibniewska nie ma to znaczenia w kwestii tego, że "Władca Pierścieni" nie jest trylogią.
Dla mnie nie był to też sześcioksiąg bo szósta księga opowiadała już zupełnie o czym innym, a wręcz była tylko jakimś dodatkiem czy przypisem.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Buła pisze:
Yudokuno pisze:a żaden przekład nie jest doskonały. Bez względu na rodzaj literatury.
W sumie masz racje ale zauważ, że wiele przekładów ratuje literaturę. Jakiś czas temu w radiu Tokfm przysłuchiwałem się audycji na ten temat. Ogólnie polscy "eksperci" byli zgodni, że literatura np. lat 20-40 XX w. jest łatwiejsza do czytania (dla szerszego grona) niż oryginalne książki tego okresu polskich artystów. Spowodowane jest to tym ,że nowe tłumaczenia dostosowane są do obecnych trendów językowych.

Oczywiście zgodzę się, ze to już nie oryginały jednak jeśli ktoś jest studentem np. filologi/fanem jakiejś książki to bez problemu sięgnie (czy też musi) po oryginał.
A jednak literatura 20-40 ma sporo uroku i nie przekonują mnie trendy językowe. Ale masz rację: filolog musi :/
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

właśnie coś wiem na ten tema:)

ale ogólnie chodziło mi o masy. Sam jestem ciekaw jakby np. dziś ktoś przetłumaczył Żeromskiego na angielski (np. Amerykanin) a później ktoś z powrotem na Polski nie znając oryginału.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

widziałam takie tłumaczenia. Masakra! Ale jeśli ktoś szuka ekstremalnych wrażeń, niech sobie przeczyta tłumaczenie "Kubusia Puchatka" w wykonaniu niejakiej Moniki Adamczyk.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

To jest to z Fredzią Phi-phi? Nie czytałem, słyszałem o tym i tyle mi wystarczyło :mrgreen:
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Kero
Wałkarz

Post autor: Kero »

A jak wygląda twoje Fantasy ? :)
http://www.youtube.com/watch?v=BMljTpM7gCo

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Jak już włączę to zastanawiam sie czy patrzeć na prowadzącego ,czy na wielkie logo ,które zabiera prawie 1/4 obrazu .
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Znacznie milej się tego słuchało, niż poprzednich filmików - widać bierzesz sobie wiele rad do serca :) Jak zaznaczył przedmówca, tak duże logo razi i odwraca od Ciebie uwagę. Popracowałbym też nad okresowymi przestojami (w których widać, że starasz się zbierać myśli albo przypominać co chciałeś powiedzieć:)), staraj się ograniczyć je do minimum, zwłaszcza w tak krótkich filmikach. Gratki za determinację i chęć doskonalenia się mimo dość zdecydowanej krytyki po pierwszych filmikach :)

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

W końcu nie mówisz jak robot który się wyuczył "fajnych dziennikarskich powiedzonek", to jest jednak jedyny plus. Treści w tym nowym filmiku nie ma żadnej, wartość merytoryczna zerowa, dużo bzdur. No i polecam zajrzeć do słownika zanim znów użyjesz słowa fantasta. Pzdr
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Tak na szybko ode mnie, zmień to logo na 10x mniejsze. Po drugie urozmaicaj swoje filmiki, jakieś obrazki, wrzutki z innych filmów, syntezatorów itp itd. Bo sorry, ale jak przez pół minuty patrzyłem na Ciebie to dziewczyna jakoś tak dziwnie na mnie popatrzyła ;p
(nie, nie jestem homo).

Pozdro

Kero
Wałkarz

Zmniejszyć logo, dodać więcej obrazków i urozmaiceń. Cieszę się, że lepiej się tego słucha :D

Jakie było wasze fantasy :D ?

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

A dlaczego właściwie "studencki" program o fantastyce?
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Dlatego, że mają niski budżet bo cała kasa idzie na Alkohol.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Kero
Wałkarz

studencki bo robiony przez studentów. Myślałem nad zrezygnowaniem z tego przedrostka, gdyż może mi ograniczać grupę widzów. Działa to tak w jakiś sposób ?

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Zastanawiam się po prostu czy coś można nazwać studenckim jeśli jest po prostu robione przez studentów. Ja jestem studentem i codziennie rano robię siku - czy jest to "studenckie" siku?

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Havelock pisze:Zastanawiam się po prostu czy coś można nazwać studenckim jeśli jest po prostu robione przez studentów. Ja jestem studentem i codziennie rano robię siku - czy jest to "studenckie" siku?
Zdecydowanie tak! :D :mrgreen:

Kero
Wałkarz

Zależy czy wcześniej piłeś alkohol ;)

W akademiku tak, nazwano by to już sikaniem po studencku :D (ale być może tak jest tylko w Olsztynie )

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Czy studenckie miasto zostało zbudowane przez studentów :?:

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

jeszcze jeden tekst spamu, a zamykam temat.

ODPOWIEDZ