Pozdrawiam
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
1. Drzewka i murki nie są skategoryzowane - po otrzymaniu zdjęcia wstępnego ocenimy, ile punktów byłyby warteWiewior-lbn pisze:Tra la la laa la la laaaa.
Witam.
Chciałem policzyć sobie punkty.
Armia: Orks end Goblins
Snotling X1
Drzewko/murek X1
Koniec
modele które pomaluje ale nie chce ich zgłaszać bo i tak dostane za nie punkty
goblin heros X200
Pytania.
1-Ile punktów za drzewka a ile murki?
2-Ile dostane punktów za to że pomaluje wszystko co zgłosiłem?
3-Jeśli ktoś zgłosi armie skladajaca sie ze 100 modeli i je pomaluje to dostanie tyle samo bonusu co ja za pomalowanie wszystkiego?
4-to ile punktów za to by było, coś koło 1000?
pomalować 200 niby herosów nocnych goblinów za pomocą aerografu to nie problem
Dociągnięcia zawsze będą w pierwszej edycji, bo wszystko jest robione na świeżo, bez realnego odnośnika do jakiegokolwiek projektu podobnego pokroju - niestety wszystkie zasady spisane w ten sposób wykażą pewne problemy i niedociągnięcia, i jedyna opcja która ma sens to sprawdzenie, jak biegają w praktyceWiewior-lbn pisze:Ten pomysł coraz bardziej mi się podoba.
Jednak jest tu kilka małych niedociągnięć:)
"5. Co oznacza model ‘niepomalowany’?
Oznacza model, który nie jest pomalowany - dopuszczony jest podkład: absolutnie dowolnego koloru, ale podkład to wszystko, co jest dopuszczalne. Jeżeli jednak planujesz przemalowanie starej armii, to też jest dopuszczalne - wystarczy o tym poinformować w momencie zgłoszenia i oczywiście nie wykorzystywać starego malowania, tylko w istocie stworzyć nowe (Poprawki - nie! Nowe malowanie - tak!)."
Wg. regulaminu można zgłaszać modele z nałożonym podkładem w dowolnym kolorze. Nie wiem jak inni ale ja potrafię dodawać kolory do białego i czarnego podkładu w ten sposób otrzymuję podkłady w różnych kolorach. Takimi podkładami i aerografem można pomalować prawie cały model już przed rozpoczęciem konkursu. Np. Space marine, potem tylko detale oczy i ...
Bez sensu jest też deklaracja jakie modele chcemy pomalować. Po co deklarować więcej niż jeden model?
Nagrody za szybkość realizacji - dla mnie lipa.
1- Może to obniżyć poziom malowania.
2- Jeśli ja będę brał udział to na pewno zrobiłbym 3 fikcyjne (babcia , dziadzio, pies) konta by odwalać kicz. Szybko zgłosić jakieś paskudy i w ten sposób pozbawiam przeciwników możliwości zdobycia punktów. Jak już maluje armie to ciapnięciu kilku paskud nie nie stanowi problemu:)
Co miesiąc są rozdawane dodatkowe punkty 3 najlepszym pracom za jakość malowania. Czy to jedyny powód dla którego w zabawie biorą udział sędziowie?
Jeśli chodzi o nagrody to fajnie ,że są aż tak obfite (ja chce pudełko dobroci). Szkoda ,że nagrody są rozdawane tylko za ilość punktów. Na pewno pojawią się bardzo malutkie armie (wielkości batalionu ,battleforca ) pięknie zrobione i nie dostaną nic. Bonusy raczej tego nie zmienią.
Np.
Ork Boyz (20 Ork Boyz), Ork Warbiker Mob (3 Ork Warbikes) i Ork Trukk.
Całe 45 punktów. plus bonusy.
Dla porownania za box Tomb Kings Skeleton Horsemen jest 40 punktow.(mozna pomaowac to w 30 minut)
Skeleton Horsemen to zdecydowany faworyt-tani,szybko sie maluje, duzo punktow.
Ja wiem ,że chodzi tu o zabawę, ale to będzie przykre gdy ktoś dostanie nagrodę za pomalowaną brzydko dużą ilość modeli, a ktoś dostanie co najwyżej gratulacje bo pomalował mało modeli ale na super poziomie.
Po co jest podział na kategorie?
Jeśli w 1 miesiącu będą np. bohaterowie a ja dokupię sobie jakiegoś herosa pod koniec konkursu.To będę mógł go pomalować i zgarnąć za niego punkty?
Czy jeśli nie zdążę pomalować wszystkich jednostek core w danym miesiącu mogę dokończyć malowanie w następnym i będzie to się wliczało?
Jeśli chodzi o poziom prac zwycięskich to nie liczył bym na coś naprawdę fajnego. W ciągu dnia można ŁADNIE pomalować 2-3 modele max 5. Raczej nie będzie ludzi co dzień w dzień malują po kilka godzin piękne figurki. Tutaj liczy się wielkość armii nie jakość malowania:(
Może zamiast 3 miejsca zrobić nagrodę za poziom pracy.
Armie typu Space Marine ktore maja 5Xrhino 2X Land Raider dysponuja ogromna przewaga.To mozna pomalowac w jeden wieczor.
Chętnie wezmę udział za rok jak zasady będą ustalone przed rozpoczęciem się konkursu:)
Serio? XD Nie wstyd by ci było?2- Jeśli ja będę brał udział to na pewno zrobiłbym 3 fikcyjne (babcia , dziadzio, pies) konta by odwalać kicz.
Fakt, że troche smutne, ale w takich sytuacjach wychodzi niestety nasze kochane polskie szukanie dziury w całym i naginanie zasad. Taki konkursowy powergamingSerio? XD Nie wstyd by ci było?
NieFireant pisze: A przy okazji...
Serio? XD Nie wstyd by ci było?2- Jeśli ja będę brał udział to na pewno zrobiłbym 3 fikcyjne (babcia , dziadzio, pies) konta by odwalać kicz.
Na tamtych forach mam bana. To jedyne forum które mnie jeszcze tolerujeFireant pisze:To nawet trochę zabawne, że na forach WH40k, Warmachines/Hordes czy LOTR nikt nie wymyśla takiego, jak to ładnie napisano, 'konkursowego powergamingu'!
Mówisz i maszFireant pisze: więc proszę szturchać - to cenne!