Malarska Aktywacja 2013 - Zgłoszenia
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
Re: Malarska Aktywacja 2013 - Zgłoszenia
Zgłoszenie poszło
Pozdrawiam
Pozdrawiam
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”
Death Note
Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688
Death Note
Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688
Dzis wieczorem wysle zgłoszenie
Sporo tego mami przyda mi sie motywacja Pozatym czas sprawdzic reputacje Hurtownika
GAME ON !
Sporo tego mami przyda mi sie motywacja Pozatym czas sprawdzic reputacje Hurtownika
GAME ON !
- Wiewior-lbn
- Chuck Norris
Tra la la laa la la laaaa.
Witam.
Chciałem policzyć sobie punkty.
Armia: Orks end Goblins
Snotling X1
Drzewko/murek X1
Koniec
modele które pomaluje ale nie chce ich zgłaszać bo i tak dostane za nie punkty
goblin heros X200
Pytania.
1-Ile punktów za drzewka a ile murki?
2-Ile dostane punktów za to że pomaluje wszystko co zgłosiłem?
3-Jeśli ktoś zgłosi armie skladajaca sie ze 100 modeli i je pomaluje to dostanie tyle samo bonusu co ja za pomalowanie wszystkiego?
4-to ile punktów za to by było, coś koło 1000?
pomalować 200 niby herosów nocnych goblinów za pomocą aerografu to nie problem
Witam.
Snotling X1
Drzewko/murek X1
Koniec
goblin heros X200
Pytania.
3-Jeśli ktoś zgłosi armie skladajaca sie ze 100 modeli i je pomaluje to dostanie tyle samo bonusu co ja za pomalowanie wszystkiego?
ORGANIZUJEMY SPOTKANIA MALARZY FIGUREK W LUBLINIE , A W DZIALE SPRZEDAM SPRZEDAJE FIGURKI;)
Poszlo moje zgloszenie
1. Drzewka i murki nie są skategoryzowane - po otrzymaniu zdjęcia wstępnego ocenimy, ile punktów byłyby warteWiewior-lbn pisze:Tra la la laa la la laaaa.
Witam.
Snotling X1
Drzewko/murek X1
Koniec
goblin heros X200
Pytania.
2. Nie chcemy jeszcze zdradzać - w każdym bądź razie bonus jest znaczący, jak za pomalowanie dużego modelu, może dwóch... *sza*
3. Tak, jeżeli ktoś zgłosi 3 modele a ktoś 300, bonus jest ten sam.
4. Tak, za 200 goblińskich bohaterów damy 1000 punktów. Oczywiście, wliczając fakt, że każda armia posiada swoje własne wyjątki i możemy uznać, ze jako bardzo mały model Gobliński heros jest warty tylko 3, a nie 5, damy 600 - wciąż dużo! Czekamy więc na twoje zgłoszenie! Prosimy koniecznie o zdjęcie 200 goblińskich bohaterów
- Wiewior-lbn
- Chuck Norris
Ten pomysł coraz bardziej mi się podoba.
Jednak jest tu kilka małych niedociągnięć:)
"5. Co oznacza model ‘niepomalowany’?
Oznacza model, który nie jest pomalowany - dopuszczony jest podkład: absolutnie dowolnego koloru, ale podkład to wszystko, co jest dopuszczalne. Jeżeli jednak planujesz przemalowanie starej armii, to też jest dopuszczalne - wystarczy o tym poinformować w momencie zgłoszenia i oczywiście nie wykorzystywać starego malowania, tylko w istocie stworzyć nowe (Poprawki - nie! Nowe malowanie - tak!)."
Wg. regulaminu można zgłaszać modele z nałożonym podkładem w dowolnym kolorze. Nie wiem jak inni ale ja potrafię dodawać kolory do białego i czarnego podkładu w ten sposób otrzymuję podkłady w różnych kolorach. Takimi podkładami i aerografem można pomalować prawie cały model już przed rozpoczęciem konkursu. Np. Space marine, potem tylko detale oczy i ...
Bez sensu jest też deklaracja jakie modele chcemy pomalować. Po co deklarować więcej niż jeden model?
Nagrody za szybkość realizacji - dla mnie lipa.
1- Może to obniżyć poziom malowania.
2- Jeśli ja będę brał udział to na pewno zrobiłbym 3 fikcyjne (babcia , dziadzio, pies) konta by odwalać kicz. Szybko zgłosić jakieś paskudy i w ten sposób pozbawiam przeciwników możliwości zdobycia punktów. Jak już maluje armie to ciapnięciu kilku paskud nie nie stanowi problemu:)
Co miesiąc są rozdawane dodatkowe punkty 3 najlepszym pracom za jakość malowania. Czy to jedyny powód dla którego w zabawie biorą udział sędziowie?
Jeśli chodzi o nagrody to fajnie ,że są aż tak obfite (ja chce pudełko dobroci). Szkoda ,że nagrody są rozdawane tylko za ilość punktów. Na pewno pojawią się bardzo malutkie armie (wielkości batalionu ,battleforca ) pięknie zrobione i nie dostaną nic. Bonusy raczej tego nie zmienią.
Np.
Ork Boyz (20 Ork Boyz), Ork Warbiker Mob (3 Ork Warbikes) i Ork Trukk.
Całe 45 punktów. plus bonusy.
Dla porownania za box Tomb Kings Skeleton Horsemen jest 40 punktow.(mozna pomaowac to w 30 minut)
Skeleton Horsemen to zdecydowany faworyt-tani,szybko sie maluje, duzo punktow.
Ja wiem ,że chodzi tu o zabawę, ale to będzie przykre gdy ktoś dostanie nagrodę za pomalowaną brzydko dużą ilość modeli, a ktoś dostanie co najwyżej gratulacje bo pomalował mało modeli ale na super poziomie.
Po co jest podział na kategorie?
Jeśli w 1 miesiącu będą np. bohaterowie a ja dokupię sobie jakiegoś herosa pod koniec konkursu.To będę mógł go pomalować i zgarnąć za niego punkty?
Czy jeśli nie zdążę pomalować wszystkich jednostek core w danym miesiącu mogę dokończyć malowanie w następnym i będzie to się wliczało?
Jeśli chodzi o poziom prac zwycięskich to nie liczył bym na coś naprawdę fajnego. W ciągu dnia można ŁADNIE pomalować 2-3 modele max 5. Raczej nie będzie ludzi co dzień w dzień malują po kilka godzin piękne figurki. Tutaj liczy się wielkość armii nie jakość malowania:(
Może zamiast 3 miejsca zrobić nagrodę za poziom pracy.
Armie typu Space Marine ktore maja 5Xrhino 2X Land Raider dysponuja ogromna przewaga.To mozna pomalowac w jeden wieczor.
Chętnie wezmę udział za rok jak zasady będą ustalone przed rozpoczęciem się konkursu:)
Oznacza model, który nie jest pomalowany - dopuszczony jest podkład: absolutnie dowolnego koloru, ale podkład to wszystko, co jest dopuszczalne. Jeżeli jednak planujesz przemalowanie starej armii, to też jest dopuszczalne - wystarczy o tym poinformować w momencie zgłoszenia i oczywiście nie wykorzystywać starego malowania, tylko w istocie stworzyć nowe (Poprawki - nie! Nowe malowanie - tak!)."
Wg. regulaminu można zgłaszać modele z nałożonym podkładem w dowolnym kolorze. Nie wiem jak inni ale ja potrafię dodawać kolory do białego i czarnego podkładu w ten sposób otrzymuję podkłady w różnych kolorach. Takimi podkładami i aerografem można pomalować prawie cały model już przed rozpoczęciem konkursu. Np. Space marine, potem tylko detale oczy i ...
Bez sensu jest też deklaracja jakie modele chcemy pomalować. Po co deklarować więcej niż jeden model?
2- Jeśli ja będę brał udział to na pewno zrobiłbym 3 fikcyjne (babcia , dziadzio, pies) konta by odwalać kicz. Szybko zgłosić jakieś paskudy i w ten sposób pozbawiam przeciwników możliwości zdobycia punktów. Jak już maluje armie to ciapnięciu kilku paskud nie nie stanowi problemu:)
Co miesiąc są rozdawane dodatkowe punkty 3 najlepszym pracom za jakość malowania. Czy to jedyny powód dla którego w zabawie biorą udział sędziowie?
Jeśli chodzi o nagrody to fajnie ,że są aż tak obfite (ja chce pudełko dobroci). Szkoda ,że nagrody są rozdawane tylko za ilość punktów. Na pewno pojawią się bardzo malutkie armie (wielkości batalionu ,battleforca ) pięknie zrobione i nie dostaną nic. Bonusy raczej tego nie zmienią.
Np.
Dla porownania za box Tomb Kings Skeleton Horsemen jest 40 punktow.(mozna pomaowac to w 30 minut)
Ja wiem ,że chodzi tu o zabawę, ale to będzie przykre gdy ktoś dostanie nagrodę za pomalowaną brzydko dużą ilość modeli, a ktoś dostanie co najwyżej gratulacje bo pomalował mało modeli ale na super poziomie.
Jeśli w 1 miesiącu będą np. bohaterowie a ja dokupię sobie jakiegoś herosa pod koniec konkursu.To będę mógł go pomalować i zgarnąć za niego punkty?
Czy jeśli nie zdążę pomalować wszystkich jednostek core w danym miesiącu mogę dokończyć malowanie w następnym i będzie to się wliczało?
Jeśli chodzi o poziom prac zwycięskich to nie liczył bym na coś naprawdę fajnego. W ciągu dnia można ŁADNIE pomalować 2-3 modele max 5. Raczej nie będzie ludzi co dzień w dzień malują po kilka godzin piękne figurki. Tutaj liczy się wielkość armii nie jakość malowania:(
Armie typu Space Marine ktore maja 5Xrhino 2X Land Raider dysponuja ogromna przewaga.To mozna pomalowac w jeden wieczor.
Chętnie wezmę udział za rok jak zasady będą ustalone przed rozpoczęciem się konkursu:)
ORGANIZUJEMY SPOTKANIA MALARZY FIGUREK W LUBLINIE , A W DZIALE SPRZEDAM SPRZEDAJE FIGURKI;)
Dociągnięcia zawsze będą w pierwszej edycji, bo wszystko jest robione na świeżo, bez realnego odnośnika do jakiegokolwiek projektu podobnego pokroju - niestety wszystkie zasady spisane w ten sposób wykażą pewne problemy i niedociągnięcia, i jedyna opcja która ma sens to sprawdzenie, jak biegają w praktyceWiewior-lbn pisze:Ten pomysł coraz bardziej mi się podoba.
Np.
Co do nierównowagi w punktach... I tak, i nie - punktacja podana w tabelach jest orientacyjna i nie uwzględnia wyjątków, jakie znajdują się w każdej armii i frakcji; Od chociażby dla Warmachine - mały solos to 3 pkt, ale Troll Whelp, chociaż jest mały solosem, liczymy za jeden. Dlatego ostateczny koszt punktowy armii jest podany w mailu zwrotnym do zgłoszenia, a podane tabele są podane w celu swobodnego ustalenia 'na oko', ile nasze zgłoszenie będzie warte. W drugiej edycji się bardziej przyłożymy do tego apektu, i po prostu każda jednostka w każdej armii będzie miała stricte określony poziom punktacji, co by wszystko było przejrzyste i klarowne.
Podział na etapy - to nie działa w ten sposób ;D Wiem, że nazwa może być myląca i nie za bardzo mogę zdradzić więcej, gdyż wszystkie materiały wraz z regulaminem działania konkursu pojawią się w poniedziałek (Aktualny regulamin dotyczy tylko zgłoszeń!) - ogólnie rzecz ujmując nikt nie zostanie w ręką w nocniku - system nie będzie karał tych, co dla przykładu maja mało bohaterów i dużo piechoty, albo też na odwrót. Etap tak naprawdę jest jedynie elementem, w którym malowanie wybranej sekcji modeli /może/ przynieść dodatkowe punkty wynikające z unikalnych zadań każdego etapu oraz punkty za jakość / prędkość i ilość.
Problem z 'nagroda za ilość a nie za jakość' powtórzyłby się w wypadku 'nagroda za jakość a nie za ilość' i to nawet w jeszcze mocniejszym aspekcie - gdyby to był konkurs malarski, gdzie liczy się tylko jakość, nagrody zgarnęliby ci, co są już znani w scenie ze swoich talentów a ci, co wiedzą, że mają jeszcze sporo do nadrobienia zwyczajnie nie mieli by szans... A że celem zabawy jest to, by jak najwięcej uczestników zrealizowało swoje postanowienia i pomalowało swoje armie, to nagradzanie najładniejszych modeli po prostu nie mieści się w ramach tej idei - za najładniejsze modele i tak będzie można zgarnąć kilka ładnych punktów, więc uczestnicy będą mogli stawiać albo na ilość, albo na jakość, albo na równowagę - jak komu wygodnie
Najważniejsze to podejście - można powiedzieć że mam wiarę w uczestników i w to, że ich ostatecznym celem będzie posiadanie figurek, których nie będą się wstydzili wystawić na stolik, przy których będą mieć dobrą zabawę podczas ich malowania a widmo nagrody stanowić będzie jedynie solidną motywację.
A przy okazji...
Serio? XD Nie wstyd by ci było?2- Jeśli ja będę brał udział to na pewno zrobiłbym 3 fikcyjne (babcia , dziadzio, pies) konta by odwalać kicz.
Fakt, że troche smutne, ale w takich sytuacjach wychodzi niestety nasze kochane polskie szukanie dziury w całym i naginanie zasad. Taki konkursowy powergamingSerio? XD Nie wstyd by ci było?
Osobiście uważam, że inicjatywa jest wspaniała i warta uwagi oraz promowania! Z przyczyn technicznych niestety nie mogę wziąć udziały w tej edycji, ale kto wie co będzie później
Mam pytanie... Jeżeli do konkursu zgłosiłbym się z ideą "Armia OG" i zgłosił małą grupkę modeli, a potem na początku każdego miesiąca zgłaszał zgodnie z kategorią modele byłoby to legalne? Obecnie mam tylko trochę goblinów nietkniętych i je bym wstępnie zgłosił, a potem na każdą kategorię kupował modele po prostu na początku miesiąca, można tak zrobić?
I jak to się ma do bonusu za wykonanie planu w 100%? Bo wtedy teoretycznie wykonuje nadwyżkę... Powinno go nie być, bo tak to każdy sobie powinien zgłosić 1 model...
I jak to się ma do bonusu za wykonanie planu w 100%? Bo wtedy teoretycznie wykonuje nadwyżkę... Powinno go nie być, bo tak to każdy sobie powinien zgłosić 1 model...
.
- Wiewior-lbn
- Chuck Norris
NieFireant pisze: A przy okazji...
Serio? XD Nie wstyd by ci było?2- Jeśli ja będę brał udział to na pewno zrobiłbym 3 fikcyjne (babcia , dziadzio, pies) konta by odwalać kicz.
MIlord -Dla pewności zgłoś jeden model
Jak to jest z punktami za czempionów? dostaje się dodatkowe 5?
Czyli za 5 knights of the realm z czempionej jest 30 punktów? trochę dużo. Bretonnia ma tu ogromna przewage. Jak liczą się pegazy?
Organizacja zastrzega sobie prawo dyskwalifikowania elementów, które ewidetnie nie mają na celu dobrej zabawy i stworzenia pomalowanej armii, lecz kombinują i wyginają jak np. tworząc fałszywe konta etc. To nawet trochę zabawne, że na forach WH40k, Warmachines/Hordes czy LOTR nikt nie wymyśla takiego, jak to ładnie napisano, 'konkursowego powergamingu'!
Żeby nie było, wszelkie takie uwagi są celne, wybijanie dziur w zasadach jest przydatne i z pewnością będziemy się staram łatać takie dziury i nauczeni poprzez praktykę nie będziemy ich popełniać w kolejnej edycji, więc proszę szturchać - to cenne!
Tak czy siak wyrażam nadzieję, że jednak znaczna większość podejdzie do tego jak powinno się podchodzić do hobby - na luzie. Fortuna sprzyja mej naiwnej wierze, gdyż pośród wszystkich zgłoszeń zapodanych jak dotychczas nikt nie zgłaszał 200 goblin herosów czy pojedynczych modeli Średnia w punktach do 200-250.
Co do kosztów - czempion nie jest liczony jako bohater. 5 rycerzy, 25 punktów.
Rycerze na pegazach to potworna kawaleria -1 pkt.
Na razie jestem poza domem, więc niestety nie odpowiadam na maile, ale jutro już na wszystkie odpowiem - w poniedziałek zaś, publikujemy zasady funkcjonowania zabawy wraz z kalendarzem etapów.
Pozdrawiam ciepło!
Żeby nie było, wszelkie takie uwagi są celne, wybijanie dziur w zasadach jest przydatne i z pewnością będziemy się staram łatać takie dziury i nauczeni poprzez praktykę nie będziemy ich popełniać w kolejnej edycji, więc proszę szturchać - to cenne!
Tak czy siak wyrażam nadzieję, że jednak znaczna większość podejdzie do tego jak powinno się podchodzić do hobby - na luzie. Fortuna sprzyja mej naiwnej wierze, gdyż pośród wszystkich zgłoszeń zapodanych jak dotychczas nikt nie zgłaszał 200 goblin herosów czy pojedynczych modeli Średnia w punktach do 200-250.
Co do kosztów - czempion nie jest liczony jako bohater. 5 rycerzy, 25 punktów.
Rycerze na pegazach to potworna kawaleria -1 pkt.
Na razie jestem poza domem, więc niestety nie odpowiadam na maile, ale jutro już na wszystkie odpowiem - w poniedziałek zaś, publikujemy zasady funkcjonowania zabawy wraz z kalendarzem etapów.
Pozdrawiam ciepło!
- Wiewior-lbn
- Chuck Norris
Na tamtych forach mam bana. To jedyne forum które mnie jeszcze tolerujeFireant pisze: To nawet trochę zabawne, że na forach WH40k, Warmachines/Hordes czy LOTR nikt nie wymyśla takiego, jak to ładnie napisano, 'konkursowego powergamingu'!
Mówisz i masz Od dawna zastanawiałem się nad sensownymi konkursami malarskimi (Złote TrolLe). Uważam ,że Konkursy powinny być tak zorganizowane by skupiały zarówno i tych dobrych malarzy jak i tych słabszych/początkujących. I nie tylko malarzy ale i też rzeźbiarzy. W Polsce to hobby zaczyna się ładnie rozwijać . Konkurs który by pomagał nowym graczom też jest ciekawą opcją. Niestety na to jest potrzebna dość spora kasa. Gratuluję znalezienia sponsora.Bardzo chciałem by znalazł się upominek dla tych którzy starali się i malowali figsy dla siebie z sersem. Ale taka kasa O KURWX!!!!!!!!!!!!! Tego się nie spodziewałem.Fireant pisze: więc proszę szturchać - to cenne!
Pomimo ,że nie będę brał udziału w konkursie (przynajmniej na poważnie) to bardzo chcę podziękować sponsorowi. Obiecuję , że następne zakupy zrobię u was .
Mam nadzieję że odbędą się kolejne edycje konkursu. Jeśli użytkownicy pomogą to z czasem wyjdzie coś naprawdę porządnego. Na chwilę obecną wg. mnie największym problemem jest to ,że osoby z dużą ilością modeli są faworyzowane. Proponuję zająć się tym w pierwszej kolejności.
Jeśli konkurs będzie zachęcał do malowania jak największej liczby modeli to jakość pozostanie gdzieś w tyle. To że malujemy dla siebie to nic nie zmienia. Zawsze można zmyć farbę i to w kilka sekund.
Ze względu na dość duże urozmaicenie systemów i armii jakie biorą udział, istnieje kilka nierówności. Patrząc na punktacje za modele, armie takie jak Ogry to chyba nie mają tu czego szukać.
Straszną niesprawiedliwością jest fakt , że 12 chaos warriorów = 36 pkt. 12 ogrów = 36 pkt. Chaos warrior to jednolity pancerz i płaszcz. A ogr to skóra ,miesnie, głowa, twarz i przede wszystkim rozmiar inny.
Proponuję by dobrzy malarze zastanowili się nad punktowaniem figurek. Jakość malowania powinna być podzielona na co najmniej 2 poziomy. Ja wiem o co tu chodzi ale bez sensu jest ze 2 brudne chaosowe paskudy są 2 razy więcej warte niż dobrze pomalowany ogr.
Jeśli ilosć modeli ma znaczenie to ogry nie mają szans z np. orkami i goblinami.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 23:12 przez Wiewior-lbn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Cookie Monster
- Łysy oszukista
Nie bierzesz udziału a płaczesz najbardziej. Skoro uczestnicy nie zwracają na to uwagi to widocznie im to pasuje. Z tego co widzę to nie weźmiesz udziału ale i tak będziesz marudził, że nic nie wygrałeś.
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/
- The WariaX
- Falubaz
Wiewiór marudzisz.
Dla mnie jedyna nie zrozumiała rzecz to podział na trzy rodzaje piechoty, ponieważ nie bardzo rozumiem różnicę podziału na ciężką piechoty i specjalistyczną.
Najlepszy przykładem tego jest 30 black orków i 30 sword masterów, Ci pierwsi warci 90 ptk Ci drudzy tylko 60. Z doświadczenia wiem, że malowanie blacków na sensowny poziom, jest dużo łatwiejsze . Najbardziej jednak niedocenione są ogromne potworki. Arachnarok równo warty 10 clanbraci? Taką 10-tkę na przyzwoitym poziomie jestem wstanie zrobić w 3-5h. Pająk zaś to te 2-3 dni przynajmniej potrzebuje.....
Po krótkim przemyśleniu punktację podzieliłbym tak:
Podstawowa piechota (core, coś a la skaven) - 1 pkt
Elitarna piechota (jak np sword master, black orki, chaos warriors, temple guardi, etc) - 2 pkt
Monstrualna piechota (ogry, minotaury, kroxigory) - 5 pkt
kawaleria - 5 pkt
potw. kawaleria - 7 pkt
rydwany - 12 pkt
mały potwór/machiny wojenne (demon prince, etc) - 20 ptk
duże potwory (zombie dragon, duży pająk orkowy) - min. 40 pkt
bohaterowie - tutaj nie wiem, trzeba by pomyśleć bardziej.
Wiadomo, figurka figurce nie równa... ale nie o to w tym konkursie chodzi chodzi o pomalowanie przez siebie DLA SIEBIE SWOJEJ armii. Tylko tyle, albo aż tyle Toteż mój post nie ma na celu atak na regulamin, tylko wskazanie co by poprawić aby przyszła edycja (o ile będzie, a mam nadzieję ) była lepsza
Jeśli zaś chodzi o poziom jakości malowania to nie wiem czy da się opracować jakikolwiek system, żeby było dla każdego sprawiedliwie........
Dla mnie jedyna nie zrozumiała rzecz to podział na trzy rodzaje piechoty, ponieważ nie bardzo rozumiem różnicę podziału na ciężką piechoty i specjalistyczną.
Najlepszy przykładem tego jest 30 black orków i 30 sword masterów, Ci pierwsi warci 90 ptk Ci drudzy tylko 60. Z doświadczenia wiem, że malowanie blacków na sensowny poziom, jest dużo łatwiejsze . Najbardziej jednak niedocenione są ogromne potworki. Arachnarok równo warty 10 clanbraci? Taką 10-tkę na przyzwoitym poziomie jestem wstanie zrobić w 3-5h. Pająk zaś to te 2-3 dni przynajmniej potrzebuje.....
Po krótkim przemyśleniu punktację podzieliłbym tak:
Podstawowa piechota (core, coś a la skaven) - 1 pkt
Elitarna piechota (jak np sword master, black orki, chaos warriors, temple guardi, etc) - 2 pkt
Monstrualna piechota (ogry, minotaury, kroxigory) - 5 pkt
kawaleria - 5 pkt
potw. kawaleria - 7 pkt
rydwany - 12 pkt
mały potwór/machiny wojenne (demon prince, etc) - 20 ptk
duże potwory (zombie dragon, duży pająk orkowy) - min. 40 pkt
bohaterowie - tutaj nie wiem, trzeba by pomyśleć bardziej.
Wiadomo, figurka figurce nie równa... ale nie o to w tym konkursie chodzi chodzi o pomalowanie przez siebie DLA SIEBIE SWOJEJ armii. Tylko tyle, albo aż tyle Toteż mój post nie ma na celu atak na regulamin, tylko wskazanie co by poprawić aby przyszła edycja (o ile będzie, a mam nadzieję ) była lepsza
Jeśli zaś chodzi o poziom jakości malowania to nie wiem czy da się opracować jakikolwiek system, żeby było dla każdego sprawiedliwie........
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
Dzięki za wszystkie komentarze!
Problem z balansem punktowym figurek niestety jest bardzo ciężki do rozwiązania - zunifikowana punktacja nie uwzględnia wyjątków (jak opisane dla przykładu porównanie przeciętnego Solosa do Troll Whelpa w warmachine czy Goblina do wojownika chaosu) i w następnej edycji zrobimy to z pewnością przejrzyściej, zwyczajnie określając sztywny próg dla każdej jednostki i bohatera z każdego armybooka / kodeksu. Na dzień dzisiejszy wszystkie tego wyjątki są brane pod uwagę po wysłaniu zgłoszenia, gdzie po prostu sami liczymi co jest ile wartę, a listy podane w pliku są orientacyjne.
Względem 'nagrody dla manufaktorzystów' - fakt. Pierwsze trzy nagrody są zdecydowanie dla tych, którzy zakasają rękawy i wytworzą całe stosy nawet przeciętnie pomazanych figurek; Ktoś może powiedzieć, że to nie jest dobry patent, ale przecież dla widowni malowanie może być przeciętne, ale dla uczestnika zabawy może to być kres jego możliwości. Nie będziemy karać tych, co nie mają malarskiego zacięcia czy talentu, albo dopiero co uczą się tego aspektu hobby, tak więc nagrody głównie nie uwzględniają poziomu malowania, który jest tylko dodatkowo nagradzany punktami w samym konkursie.
Ale...
Cóż, powiedzmy, że udało mi się znaleźć trochę więcej nagród. Poza trzema głównymi nagrodami za pierwsze trzy miejsca będą jeszcze 2 nagrody dodatkowe!
1. Za najlepiej wykonaną armię - nagroda za najlepiej pomalowane / najbardziej oryginalny pomysł i ogólnie najlepiej przemyślaną i wykonaną armię. Jeżeli ktoś nie czuje się na siłach walczyć w masie, nie ma na tyle modeli albo w ogóle, bardziej interesuje go piękne pomalowanie swoich modeli czy też skonstruowanie ciekawej, oryginalnej i unikalnej dla niego armii, to to jest nagroda o która może poważnie powalczyć. Najlepszy projekt i jego wykonanie wybiorą nasi jurorzy. Nagroda? 500 zł do wydania w sklepie Vanaheim!
2. I coś małego, drobnego - 150 zł do wydania w sklepie Vanaheim dla osoby, która będzie prowadziła najciekawszego Paintloga; Oczywiście całkowicie subiektywnie oceniane - liczyć się będzie częstotliwość dobrych aktualizacji, solidne opisy poszczególnych etapów, werwa, język...
Są to nagrody dodatkowe Mam nadzieję, że złagodzą one napięcia pośród tych uczestników i potencjalnych uczestników, którzy obawiali się, że mogą nie mieć żadnych szans!
Problem z balansem punktowym figurek niestety jest bardzo ciężki do rozwiązania - zunifikowana punktacja nie uwzględnia wyjątków (jak opisane dla przykładu porównanie przeciętnego Solosa do Troll Whelpa w warmachine czy Goblina do wojownika chaosu) i w następnej edycji zrobimy to z pewnością przejrzyściej, zwyczajnie określając sztywny próg dla każdej jednostki i bohatera z każdego armybooka / kodeksu. Na dzień dzisiejszy wszystkie tego wyjątki są brane pod uwagę po wysłaniu zgłoszenia, gdzie po prostu sami liczymi co jest ile wartę, a listy podane w pliku są orientacyjne.
Względem 'nagrody dla manufaktorzystów' - fakt. Pierwsze trzy nagrody są zdecydowanie dla tych, którzy zakasają rękawy i wytworzą całe stosy nawet przeciętnie pomazanych figurek; Ktoś może powiedzieć, że to nie jest dobry patent, ale przecież dla widowni malowanie może być przeciętne, ale dla uczestnika zabawy może to być kres jego możliwości. Nie będziemy karać tych, co nie mają malarskiego zacięcia czy talentu, albo dopiero co uczą się tego aspektu hobby, tak więc nagrody głównie nie uwzględniają poziomu malowania, który jest tylko dodatkowo nagradzany punktami w samym konkursie.
Ale...
Cóż, powiedzmy, że udało mi się znaleźć trochę więcej nagród. Poza trzema głównymi nagrodami za pierwsze trzy miejsca będą jeszcze 2 nagrody dodatkowe!
1. Za najlepiej wykonaną armię - nagroda za najlepiej pomalowane / najbardziej oryginalny pomysł i ogólnie najlepiej przemyślaną i wykonaną armię. Jeżeli ktoś nie czuje się na siłach walczyć w masie, nie ma na tyle modeli albo w ogóle, bardziej interesuje go piękne pomalowanie swoich modeli czy też skonstruowanie ciekawej, oryginalnej i unikalnej dla niego armii, to to jest nagroda o która może poważnie powalczyć. Najlepszy projekt i jego wykonanie wybiorą nasi jurorzy. Nagroda? 500 zł do wydania w sklepie Vanaheim!
2. I coś małego, drobnego - 150 zł do wydania w sklepie Vanaheim dla osoby, która będzie prowadziła najciekawszego Paintloga; Oczywiście całkowicie subiektywnie oceniane - liczyć się będzie częstotliwość dobrych aktualizacji, solidne opisy poszczególnych etapów, werwa, język...
Są to nagrody dodatkowe Mam nadzieję, że złagodzą one napięcia pośród tych uczestników i potencjalnych uczestników, którzy obawiali się, że mogą nie mieć żadnych szans!
ok ograniczma tempo
- The WariaX
- Falubaz
O masakra z tymi nagrodami
Naprawdę super sprawa.
Możesz zdradzić ilu uczestników już się zgłosiło?
Naprawdę super sprawa.
Możesz zdradzić ilu uczestników już się zgłosiło?
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
Dlaczego w I etapie LotR dostał machinę, ale WFB już nie ?
"Warhammer Fantasy Battle: Duże monstra,
LOTR: Duże monstra, duże machiny wojenne,"
"Warhammer Fantasy Battle: Duże monstra,
LOTR: Duże monstra, duże machiny wojenne,"