Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: FAZIK »

Takie szybkie pytanie bo nie mogę teraz sprawdzić w RB a utrzymuje mnie to w niepewności.

Która zasada jest ważniejsza - maksymalizacji liczby modeli w walce czy zasada że 2 szarżujące oddziały powinny zetknąć się z jak najbliższą liczbą modeli każdy?

Czyli czy szarżując jednostką 5 R&F (X) i monsterkiem (Y) na inny oddział 5R&F (Z) zetknę się z:
a) X 5 modeli corner to corner i Y 2 modele corner to corner. Czyli wszystkie modele walczą, ale podział nie jest równy (5 do 2).
b) X 4 modele corner to corner i Y 3 modele corner to corner. Czyli wykluczyliśmy 1 model z X z walki, ale podział jest równy (4 do 3)
c) Pół na pół czyli olać modele, corner to corner - dostawiasz tak żeby pół jednostki Z było pokryte X a pół Y.
d) Nie wiesz co piszesz, RB wypalił Ci mózg i jest jeszcze inaczej.
Life's a game with save and load features disabled.

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

maxymalizacja modeli.
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Post autor: Eledrin »

Moim zdaniem wariant "A" bo o ile dobrze sobie to wyobraziłem, bo wprowadziłeś jak najwięcej modeli do walki, monster jest jeden więc on może tylko rogiem się nawet stykać, byleby i Twoich i wroga modeli jak najwięcej walczyło, tym bardziej ze to Twoja tura

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Muszą się stykać wszystkie modele obu stron konfliktu. Obojętnie w jakiej formacji, byle wszystkie.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Też się skłaniam ku odpowiedzi A. Chociaż oznacza to że szarżując jednostkami o różnych podstawkach, im mniejsza podstawka tym więcej takich modeli w styku. Czyli w większości wypadków darmowy CR dla przeciwnika :(. Kolejny minus dla monsterków ...
WojtuśŚ pisze:Muszą się stykać wszystkie modele obu stron konfliktu. Obojętnie w jakiej formacji, byle wszystkie.
Nie jest to możliwe w przeważającej liczbie sytuacji. Właściwie to praktycznie zawsze kiedy to 2 szarżujące jednostki są szersze niż obiekt szarżowany nie jest możliwe do zrobienia to co napisałeś.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Eledrin, WojtuŚS i reszta chętnych do udzielania odpowiedzi bez podawania źródeł:

Jak nie jesteście czegoś pewni, to nie piszcie. Jak jesteście, to koniecznie podajcie źródło. Howgh!

dziękuję za uwagę ;) co do pytania, to najpierw maksymalizujemy ilość walczących modeli. Jeżeli można zachować ten wymóg równocześnie wprowadzając możliwie równą ilość modeli z każdej szarżującej jednostki do walki, to należy to zrobić.

Źródło: Podręcznik, sekcja ruch, szarże, moving chargers oraz multiple charges at unit.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

@Fazik chodziło o podana sytuację.
W podręczniku napisane jest, że priorytetem jest maksymalizacja oraz że akceptowalne jest posiadanie nierównej liczby modeli w oddziałach o ile nie wpływa to na liczbę walczących ludkow.
A pod obrazkiem napisane jest, że należy dostawić możliwie równa liczbę goblinkow. Str. 23 duzy

Jest więc tylko o ludkach szarzujacego, a nie szarzowanego. Więc wspomniany monster może się stykać tylko z jednym c2c.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

mam szybkie pytanie
sytuacja
deklaruje w oddział A robi flee
robie redirecta w B on flee tak ze A znów jest bliżej
czy jak rzuce odpowiednio to moge złapać zarówno A i B?

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

PSz pisze:mam szybkie pytanie
sytuacja
deklaruje w oddział A robi flee
robie redirecta w B on flee tak ze A znów jest bliżej
czy jak rzuce odpowiednio to moge złapać zarówno A i B?

Złapać możesz tylko to na co szarżowałeś, inne rzeczy musisz omijać i blokują ci szarże (czyli po redirecice oddział A)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

nie korzystalem z trickster shard'a bedac w oddziale wiec niech mi ktos podpowie jak to powinno byc rozliczane

jak wsadze bohatera w oddzial i styka sie on z X modelami, to bez wzgledu na liczbe hitow X razy musze przerzucic wardy ze wzgledu na przedmiot?
rany ida w oddzial, wiec zastanwiam sie jak okreslic ze to akurat te modele w styku z bohaterem maja przerzucac

np Lorda w kawie styka sie z 2 modelami, oddzial dostaje 5 ran, przerzucam 2 wardy tylko?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

hity przydzielasz na które modele chcesz
więc bierzesz te z tyłu żeby nie przerzucać

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Przezucasz wszyskie 5
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Manfred pisze:hity przydzielasz na które modele chcesz
więc bierzesz te z tyłu żeby nie przerzucać
Przecież to przeciwnik wybiera które modele uderza, a ty rozdzielasz trafienia tylko podczas strzelania, gdy oddział liczy mniej niż 5 modeli R&F. Dodatkowo, może deklarować ataki tylko w modele B2B, więc imho Re-Rolle przy Wardach dotyczą wszystkich zranień :roll:
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2013, o 12:20 przez Azurix, łącznie zmieniany 1 raz.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

wydawało mi się że pytanie dotyczy shootingu ;)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Ale z tego co kojarzę, to Other Trickster's Shard działa jedynie w B2B, a tak jesteś tylko w CC :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

ze swoim odziałem ? ;)
tak czy siak mój błąd :D

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Azurix pisze:Ale z tego co kojarzę, to Other Trickster's Shard działa jedynie w B2B, a tak jesteś tylko w CC :)
przeczytaj opis przedmiotu najpierw, dotyczy wszystkiego, a nie tylko w CC :D
Niltag pisze:Przezucasz wszyskie 5
cytat? :roll: w strzelaniu wszystko idzie w oddzial, re-roll udanego warda jest tylko w B2B z posiadaczem
na jakiej podstawie mam przerzucic wszystko, ze niby wszystkie rany dostal 1 model?

glownie mi chodzi o Flag of Blood Keep, wiec to bardziej kwestia strzelania mnie interesuje i magii
wiec jesli np mam 5 kawalerii i hero styka sie z 1 modelem na brzegu, a hitow oddzial dostal 9
to moge tak przydzielic rany, ze ten w styku oberwie tylko 1 i ten 1 ward musialbym przerzucic w przypadku zdania
jakos mi to nie idzie :)

tak to powinno byc?

w przypadku walki w CC ok, przeciwnik moze zadeklarowac ze konkretne ataki ida w konkretny model R&F w B2B (moj) ktory styka sie z posiadaczem przedmiotu

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

A widzisz ja myslame tez ze chodzi Ci o B2B w CC, a nie shooting, OTS dziala tylkow w CC a shooting, magie ect masz w d. :)
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

misha
Wielki Nieczysty Spamer

z czego wynika, ze tylko w CC? jakos nie z opisu przedmiotu, chcialbym to poprawnie rozegrac, a nie liczyc na fakt, ze kto glosniej krzyczy ten ma racje i tak sedzia uzna
argument/cytat plis :)

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Post autor: DarkAngel »

A gdzie jest napisane, że działa tylko w CC ? Bo ja przy opisie przedmiotu nie widzę takiego zapisu
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Zablokowany