RB str 14
Reform
... A unit of troops can change the direction in which it is facing and rearrange its formation all at once by means of a manoeuvre called a reform....
... Keeping the centre point of the unit the same, arrange the unit into a new formation of as many ranks as you please, facing whichever direction you wish. Remember that none of the models in the unit can move more than twice their Movement rate...
RB str 55 (uwzględniając erratę)
Combat Reform, Reforming From Victory.
A combat reform is essentially a standard reform (page 14), save for the fact that the centre point of the reformed unit does not have to stay in the same place.
The most common usage of a combat reform is to allow the unit to turn to face its enemy (if attacked in the flank or rear), although it can also be used to bring more models into the fight by increasing the unit's frontage.
There are two special restrictions on a combat reform, however — it cannot be used to get a model (friend or foe) out of base contact with the enemy if it was in contact before the reform was made and the unit may not reform in such a way as to contact a different facing on any enemy unit it is in contact with.
The model can be in base contact with a different enemy at the end of the reform if you wish.
Uściślenia:
Ograniczenia Combat Reform:
- Za pomocą Combat Reform nie można wyłączyd żadnych modeli z walki - dotyczy to również już w walkę zaangażowanych modeli Rank-and-File.
- Nie można reformowad oddziałów w walce tak, by po reformie stykały się ze sobą bokami lub tyłami.
- Po wykonaniu manewru Combat Reform położenie jednostek musi spełniad zasadę 1” apart, z wyjątkiem jednostek z którymi walczą. Jeżeli spełnienie tego warunku jest niemożliwe, to dana jednostka nie może wykonad combat reform.
- Robiąc Combat Reform nie ma obowiązku zachowania środka oddziału.
Moje zrozumienie powyższych odbiega trochę od przyjętych możliwości CR choć zaznaczę nie mam problemu z tym że gramy inaczej niż ja to rozumiem:
Wg mnie CR jest to manewr pozwalający jednostce dowolną kombinację z pośród ruchów:
- 7edycyjny "turn"
- przestawianie modeli w ramach zmiany ilości szeregów
- przestawianie CMG i bohaterów w jednostce
I w moim zrozumieniu przesunięcie jakie pokazałeś nie jest zgodne z zasadami.
Dla mnie zgodne jest coś takiego:
przed reformem:

................................................................

po reformie:

.............................................

.............................................

czyli CR pozwala tutaj na zabranie np. 10 modeli z 3 i 4tego szeregu i dostawienie ich w całości po lewej stronie jednostki omijając zasadę zwykłego reforma o zachowaniu środka która zmuszała by oddział do równomiernego dołożenia przestawianych modeli po obu stronach oddziału.
Jestem świadomy tego że tak się nie gra i że dozwolone są przesunięcia oddziału w bok takie jak pokazałeś u siebie w przykładzie.
Nie wiem jednak czy mają one jakiekolwiek poparcie w zasadach czy są tylko obowiązującą ich interpretacją tak samo jak zabronienie pojedyńczym modelom robienia combat reform.