powód:
RB (strona 72 w małym); dzial Characters sekcja Movemenet pisze: Characters that are larger than this (having a unit strength of more than 1), or that are mounted on a cavalry steed or a monster, follow the movement rules for monsters
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
kolejny raz:Charki pisze:IMO nie może wejść do domku
powód:RB (strona 72 w małym); dzial Characters sekcja Movemenet pisze: Characters that are larger than this (having a unit strength of more than 1), or that are mounted on a cavalry steed or a monster, follow the movement rules for monsters
przeciez wszyscy dobrze wiedza, ze to o czym piszesz jest dokladnie opisane w sekcji characters i nie musi byc to tak ogromny bohater jak demon/slann/treeman/shaggoth zeby miec zasady ruchu jak dla monsterow pod wzgledem poivotu i metod szarzy. Jest to dolkadnie opisane w sekcji charactyers. Tak wi3ec trzeba zalozyc, ze ci characterzy maja wiecej zasad dla monsterowksuM pisze:Przecież wszyscy dobrze wiedzą, że chodzi o metodę szarży i pivotów przy tym zapisie o "some rules for monsters".
czlowieku, w jaki sposob chcesz wejsc do domku, jesli nie ruszajac sie? moze wchodzic piechota. demon podczas ruchu jest traktowany jak monster - jasniej juz sie chyba nie da?szafa@poznan pisze:zakaz włażenia do domków nie jest zasada ruchu, tylko zasada specjalna domków.
Zakaz włażenia jest w sekcji "domki", a nie w sekcji "ruch".
Nie mowiac o tym że demon tylko niektorym zasadom potworków podlega.
O kant dupy roztrzaść
YYYY ?? Masz jakąś inną Erratę i inny podręcznik jak ja ?? Bo tak siedzę, wpatruję się i nie widzę tego some ani w jednym ani w drugim. Może to wynik siedzenia po nocach cały tydzień, ale niech inni sprawdzą czy tam to jest i mi powiedzą na której stronie.Shino pisze:strona bodajze 13(ew. w przedziale miedyz 8 a 13 nie pamietam :/ ). Co tam masz napisane?
tam nie ma nic do uscislenia ale jest, ze some characters such as mighty deamon of chaos foolowes [some] rules for monsters.
some doszlo w erracie. Nadal jednak chodzi o zasady ruchu dla demona wiec do domku wejsc nie moze.
Mylisz się - podczas ruchu stosuje zasady poruszania się monsterów, ale monsterem się nie staje. A to różnica.Gobos pisze:czlowieku, w jaki sposob chcesz wejsc do domku, jesli nie ruszajac sie? moze wchodzic piechota. demon podczas ruchu jest traktowany jak monster - jasniej juz sie chyba nie da?szafa@poznan pisze:zakaz włażenia do domków nie jest zasada ruchu, tylko zasada specjalna domków.
Zakaz włażenia jest w sekcji "domki", a nie w sekcji "ruch".
Nie mowiac o tym że demon tylko niektorym zasadom potworków podlega.
O kant dupy roztrzaść
moze mam inny podrecznik... moze inna errate, ale dla mnie jest dokladnie napisane, ze jest some... jakby nie bylo to demony nie mogly by sie dolaczac do oddzialowScimitar pisze:Shino pisze: YYYY ?? Masz jakąś inną Erratę i inny podręcznik jak ja ?? Bo tak siedzę, wpatruję się i nie widzę tego some ani w jednym ani w drugim. Może to wynik siedzenia po nocach cały tydzień, ale niech inni sprawdzą czy tam to jest i mi powiedzą na której stronie
primo tym, ze jest characterem. characterzy tacy jak deamonic prince of chaos maja zasady monsterow czego tu nie rozumiec?thurion pisze: - jest se oddzial ogrow
- w wyniku zawirowan na stole zostaje sobie 1 ogr z oddzialu
- jak ów ogr sie porusza? otoz porusza sie jak monster, ale nim nie jest, bo jasno jest okreslone ze ogry sa infantry wiec moga wchodzic do domku...
a czym demon rozni sie od ogra w kwestii zasad, oprocz tego ze lata? odp brzmi: niczym...
A to o tę 7mą stronę chodziShino pisze:moze mam inny podrecznik... moze inna errate, ale dla mnie jest dokladnie napisane, ze jest some... jakby nie bylo to demony nie mogly by sie dolaczac do oddzialowScimitar pisze: YYYY ?? Masz jakąś inną Erratę i inny podręcznik jak ja ?? Bo tak siedzę, wpatruję się i nie widzę tego some ani w jednym ani w drugim. Może to wynik siedzenia po nocach cały tydzień, ale niech inni sprawdzą czy tam to jest i mi powiedzą na której stronie
http://us.games-workshop.com/errata/ass ... v7_faq.pdf lewy gorny rog w mojej innej erracie
takich z powodu ktorych orzel jest tez monsterem mimo ze jest na 40x40... po prostu jest monsteremJasiuuu pisze: A więc skoro poruszamy temat domków i wchodzących do nich rzeczy to dlaczego spawn chaosu jest uznany jako monster a nie jako infrantry ? na podstawie jakich przepisów , zasad itd jest uznany za monstera ?
twojego rozumowania.. twoim zdaniem ogr heros, jakis bruiser np nie jest juz infantry z tego wzgledu ze jest charakterem? wiec oddzial ogrow z herosem moze wejsc do domku, ale juz sam heros nie bo porusza sie jak monster?Shino pisze: zego tu nie rozumiec?
a jak sie ma poruszac? jak US1 ? czyli jak skirmisher?Shino pisze: i gdzie jest naisane, ze ogr porsza sie jak monster?
Bravo. Prawie jest tak, jak ironizujesz.Shino pisze:idac twoim tokiem myslenia. Slann to character a nie monster... moze co najwqyzej "follow some rules for monsters" czyli w sumie takie puste zdanie. Slann jest piechota...thurion pisze:a dla mnie jakis zapisek 'some' rules for monsters bez konretnych odniesien to fluffowe pierdzenie... slann to large target na monsterowej podstawce, jezeli nie widisz roznicy to gratulujeShino pisze:niestety ruleswise slann i demon maja dokladnie te same zasady ruchujeden i drugi ma "some rules for the monsters" tak wiec skoro jeden nie moze wejsc do domku to drugi tez nie. jesli jeden moze to i drugi moze.
Jak dla mnie te some rules of monsters to wszystkie nie koligujace z zasadami characyterow. tak wiec oprocz dolaczania do oddzialow w zasadzie wszystko co dotyczy monsterow
edit:
bede wdzieczny jak poruszysz ten temat na LS, z linkiem do tego tematu
pzdr
Slann nie jest piechotą I nie wejdzie do domku.Jedy Knight pisze:
g) Monsters: Because the rulebook description of monsters is very unclear:
1) Characters are never monsters. Truly large characters only follow some of the rules
for monsters – namely movement rules (see errata). Because of this, Greater Daemons,
Ancient Treemen and Shaggoth Champions are not considered monsters.
.)