Nowy sposob rozgrywania turniejow, zwlaszcza duzych.

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Daro
Oszukista

Post autor: Daro »

Kiedys myslałem o wprowadzeniu zegarów szachowych.
I ostatecznie w wfb sie tak nie da. Dlaczego ? Bo robiac swoja ture przeciwnik moze cie spowolnic zastanawianiem sie nad tym ile DD uzyje czy moze scroll, zaczyna rzucac sejwy z "zawrotną predkoscia" nad reakcjami na szarze też sie moze zastanawiac - i w efekcie skonczy ci sie czas na ture i nie postrzelasz wszystkim - i to bynajmniej nie z własnej winy...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

pingus pisze: i wcale regułą nie jest, że bretonnia super szybko rozgrywa swoje tury, nigdzie nie zostało napisane, że czas na którąś turę nie może być dłuższy.
wlasnie regula jest, ze armie pskupiajace sie na jednej turze szybciej graja niz takie zrownowazone. nie zawsze tak jest \ale z reguly juz tak...

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

głupoty niezłe tutaj powymyślali ludzie,

jedynymi wadami systemu obecnego są:
- mała ilość bitew
- przekupiony sędzia

to BARDZO dobrze jak do końca niewiadomo kto ma jakie miejsce i kazdy z siebie daje wszystko
to bardzo dobrze jak wszyscy są tak samo traktowani i grają tą samą ilość bitew (bo dla niektorych niewazne jest czy sie wygra, ale zeby sobie pograć)
dobrze że jest szfajcar a nie puchar z powodu wyrzej wymienionego

ta gra to hobby! Ma sprawiac przyjemność! Nie ma to być hazard lub nie może byc to konkurs o złote kalesony ;) wiec pomysły z ograniczaniem czasu na ture uwazam za nietrafne. Jak gra się z debilem to to ze będą nawet tury szybciej rozgrywane nie sprawi ze bitwa będzie przyjemniejsza ;)

,,Trzeba by turniej na jakies mini punkty (500-1000) zrobic z 5 bitwami w ramach testowania systemu'' TruePunk

jak ty uwazasz ze bitwa na 500 pkt jest w jakikolwiek sposób miarodajna (w niewazne w jakich ilosciac) to brechta...a mastera zrobic na 1000 pkt single i z 7-8 bitwami by się dało :
5/4 bitew w sobote; 3 w niedziele, ale sam turniej musiałby zacząć się o 9.30, przerwy były by minimalne, na gre byłoby 1h30/2h ale w niedziele by się konczyło później (zakładając, że rozpocznie sie gra o 9.30 to turniej skonczył by się z przerwami ok 15-16- 17 (w najgorszym wypadku)........
w sumie 7 bitew na takim formacie nie byłoby głupim pomysłem....

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Obecny system jest imho bardzo optymalny, wadę tego że czasem z powodu za małej ilosci bitew wygrana moze byc nie do konca miarodajna reguluje system ligowy ktory zalicza 10 najlepszych turniejów. Jesli ktos wygrywa tylko fartem dostania w ostatniej bitwie średniego gracza to 'statystycznie' nie bedzie mial farta na tak duzej ilosci turniejów.
Dlatego wygranie jednego mastera nie powoduje wygrania ligii o czym prekonało się bardzo wielu graczy
pzdr

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Shakin' Dudi pisze: ,,Trzeba by turniej na jakies mini punkty (500-1000) zrobic z 5 bitwami w ramach testowania systemu'' TruePunk

jak ty uwazasz ze bitwa na 500 pkt jest w jakikolwiek sposób miarodajna (w niewazne w jakich ilosciac) to brechta...a mastera zrobic na 1000 pkt single i z 7-8 bitwami by się dało :
5/4 bitew w sobote; 3 w niedziele, ale sam turniej musiałby zacząć się o 9.30, przerwy były by minimalne, na gre byłoby 1h30/2h ale w niedziele by się konczyło później (zakładając, że rozpocznie sie gra o 9.30 to turniej skonczył by się z przerwami ok 15-16- 17 (w najgorszym wypadku)........
Ech. Daje slowo, ze staram sie pisac w sposob na tyle jednoznaczy, zeby nikt na tym forum nie musial sie doszukiwac (czy nawet dostrzegac tych OCZYWISTYCH) tresci nienapisanych doslownie. Ale czasem jednak nie wychodzi.
Ciesze sie, ze zauwazyles ze bitwy na 500pkt nie sa miarodajne. Oficjalnie musze to pochwalic - tym bardziej dziwi mnie, ze nie dostrzegles ironii w reszcie wypowiedzi. Na wypadek jesli jeszcze ktos mialby miec podobne problemy, juz rozpisuje o co chodzi:
Obecny system bitew jest dobry, wmiare uczciwy, szczegolnie przy duzym wspolczynniku ilosc bitew/graczy.
Zeby przetestowac nowy system musielibysmy znowu miec duzy przelicznik ilosc bitew/graczy, najlepiej punkty w okolicach 2k+ - bo to w mysli o nich powstalo WFB jakby nie patrzec
Na lokalach rozgrywanych na normalne punkty, jednodniwocyh, bitew wiecej niz 3-4 nie uswiadczysz - systemu nie przetestujesz
Na masterach (chocby tych 6 bitwowych) - nikt nie zaryzykuje przerzucenia sie z dobrego i dzialajacego systemu na ryzykowny i nowatorski system; bo jesli cos nie wyjdzie to reputacja imprezy i klubu robiacego ucierpi nieproporcjonalnie do potencjalnych zyskow.
W efekcie nie ma gdzie przetestowac nowego systemu - tylko zdaje mi sie ze nie wyjdzie poza rozwazania na forum

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

TruePunk pisze:
Shakin' Dudi pisze: ,,Trzeba by turniej na jakies mini punkty (500-1000) zrobic z 5 bitwami w ramach testowania systemu'' TruePunk

Ech. Daje slowo, ze staram sie pisac w sposob na tyle jednoznaczy, zeby nikt na tym forum nie musial sie doszukiwac (czy nawet dostrzegac tych OCZYWISTYCH) tresci nienapisanych doslownie. Ale czasem jednak nie wychodzi.
Ciesze sie, ze zauwazyles ze bitwy na 500pkt nie sa miarodajne. Oficjalnie musze to pochwalic - tym bardziej dziwi mnie, ze nie dostrzegles ironii w reszcie wypowiedzi. Na wypadek jesli jeszcze ktos mialby miec podobne problemy, juz rozpisuje o co chodzi:
Obecny system bitew jest dobry, wmiare uczciwy, szczegolnie przy duzym wspolczynniku ilosc bitew/graczy.
Zeby przetestowac nowy system musielibysmy znowu miec duzy przelicznik ilosc bitew/graczy, najlepiej punkty w okolicach 2k+ - bo to w mysli o nich powstalo WFB jakby nie patrzec
Na lokalach rozgrywanych na normalne punkty, jednodniwocyh, bitew wiecej niz 3-4 nie uswiadczysz - systemu nie przetestujesz
Na masterach (chocby tych 6 bitwowych) - nikt nie zaryzykuje przerzucenia sie z dobrego i dzialajacego systemu na ryzykowny i nowatorski system; bo jesli cos nie wyjdzie to reputacja imprezy i klubu robiacego ucierpi nieproporcjonalnie do potencjalnych zyskow.
W efekcie nie ma gdzie przetestowac nowego systemu - tylko zdaje mi sie ze nie wyjdzie poza rozwazania na forum

zrób turniej dwudniowy i przetestuj....

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

ja zrobie turniej 2dniowy, nie wiem czy w tym roku zdaze ale zrobie i przetestuje dla pierwszej czworki podobny system, beda grali polfinal i final a reszta bedzie sie tluc o 5miejsce :)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Macie rację.
Nic nowego nie da się wymyślić ani wprowadzić.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

ODPOWIEDZ