VC Oposa
Re: VC Oposa
ostatnia rozpa bardzo fajna. oddziały mogę działać, a jednocześnie nie są przeinwestowane(ja nigdy nie wystawiłbym np. 2x10hexów, no nie umiem tym grać i mimo wszystko to wrażliwe i nie małe pkt.)
lord do walki to mój ulubiony koksiarz. Dodałbym tylko przyzywanie wilków.
w core masz chyba za dużo pkt. można coś uciąć i zawsze wsadzić nekro z scrollem. Wyrzuciłbym screaming banner, bo szkielety przy oblamym strachu i tak są na 4+trafiane, mała korzyść, do tego skoro się w to bawisz to trzeba dać jeszcze wampirka z przerzutem strachu dla przeciwnika. Dałbym za to +1MV lub głupi MR1 wtedy lord wampir na wypadek snajperek ma warda 3+
można też wampirowi dać np. złożenie takie:
mieczyk z ASF,
potek siły,
nightshround
regenę
furia
-1ld
beguile
summon
4level, tarcza i pancerz
kosztuje z 529
bolą płonące i strata mortisa.
lub po hard pojechać
furia
ASF z mocy
buguile
+3ataki
potek siły
dragonhełm
regena
4level
tarcza i pancerz
za 529
lord do walki to mój ulubiony koksiarz. Dodałbym tylko przyzywanie wilków.
w core masz chyba za dużo pkt. można coś uciąć i zawsze wsadzić nekro z scrollem. Wyrzuciłbym screaming banner, bo szkielety przy oblamym strachu i tak są na 4+trafiane, mała korzyść, do tego skoro się w to bawisz to trzeba dać jeszcze wampirka z przerzutem strachu dla przeciwnika. Dałbym za to +1MV lub głupi MR1 wtedy lord wampir na wypadek snajperek ma warda 3+
można też wampirowi dać np. złożenie takie:
mieczyk z ASF,
potek siły,
nightshround
regenę
furia
-1ld
beguile
summon
4level, tarcza i pancerz
kosztuje z 529
bolą płonące i strata mortisa.
lub po hard pojechać
furia
ASF z mocy
buguile
+3ataki
potek siły
dragonhełm
regena
4level
tarcza i pancerz
za 529
Wczoraj się odbył pierwszy test na DE, niestety 2-18 w plecy
Wystawiłem się bez błędów, niestety rozpa przeciwnika była "nieuchwytna", 4 duże oddziały fastów, 2 bolce, harpie, 3 kowboi i 20 shadów. Magia działała fajnie, niestety, przejęcie inicjatywy przez przeciwnika przy rzucie na zaczynanie i zepsute szarże zrobiły swoje. Podoba mi się działanie Mortisa z Terrorgejem i grubymi, +2 do casta jest super, choć miałem jedną ifkę - rzuty 8 i 10, przeciwnik wybrał 10, dwa levele w dół
Jako, że muszę wiele potestować, czas na master necro i vargheisty
Master Necromancer @ 265.0 Pts General; Lore of Vampires; Magic Level 4; Master of the Dead; Talisman of Preservation
Wight King @ 144.0 Pts Battle Standard Bearer; Heavy Armour; Shield; Obsidian Amulet
Necromancer @ 125.0 Pts Magic Level 2; Lore of Vampires; Dispel Scroll
Tomb Banshee @ 95.0 Pts
28 Skeleton Warriors @ 185.0 Pts Light Armour; Shield; FCG; Standard of Discipline
31 Zombies @ 93.0 Pts
31 Zombies @ 93.0 Pts
31 Zombies @ 93.0 Pts
7 Dire Wolves @ 66.0 Pts Doom Wolf
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
8 Vargheists @ 368.0 Pts
7 Crypt Horrors @ 266.0 Pts
5 Hexwraiths @ 150.0 Pts
5 Hexwraiths @ 150.0 Pts
Terrorgeist @ 225.0 Pts
Models in Army: 168
Total Army Cost: 2398.0
Dałem MoTD, co by się bunkier zbyt szybko nie skurczył
Na początku będę musiał latawce trzymać w Ld Gienka i BSB, tak do ich pierwszych szarż, potem niech się dzieje, co ma się dziać
Jeszcze takie ptanko, czy Death Shriek i Ghostly Howl można krzyczeć w kombat z poza niego? I czy można krzyczeć w czelendże?

Master Necromancer @ 265.0 Pts General; Lore of Vampires; Magic Level 4; Master of the Dead; Talisman of Preservation
Wight King @ 144.0 Pts Battle Standard Bearer; Heavy Armour; Shield; Obsidian Amulet
Necromancer @ 125.0 Pts Magic Level 2; Lore of Vampires; Dispel Scroll
Tomb Banshee @ 95.0 Pts
28 Skeleton Warriors @ 185.0 Pts Light Armour; Shield; FCG; Standard of Discipline
31 Zombies @ 93.0 Pts
31 Zombies @ 93.0 Pts
31 Zombies @ 93.0 Pts
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
8 Vargheists @ 368.0 Pts
5 Hexwraiths @ 150.0 Pts
5 Hexwraiths @ 150.0 Pts
Terrorgeist @ 225.0 Pts
Models in Army: 168
Total Army Cost: 2398.0
Dałem MoTD, co by się bunkier zbyt szybko nie skurczył

Na początku będę musiał latawce trzymać w Ld Gienka i BSB, tak do ich pierwszych szarż, potem niech się dzieje, co ma się dziać

Jeszcze takie ptanko, czy Death Shriek i Ghostly Howl można krzyczeć w kombat z poza niego? I czy można krzyczeć w czelendże?
Let the River of Blood flow...
- White Lion
- Kretozord
można krzyczeć zarówno w combat z poza niego jak i w chalenge z poza niego.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Opos, ja bym tak drastycznie nie zmienial rozpy po jednym tescie.
Kazda rozpa trzeba sie ograc i potestowac, male zmiany jak pojedyncze itemki czy cos sa ok ale tak duze zmiany powoduja ze calkiem inaczej sie tym gra i znow bedziesz musial sie ograc nowa.
Kazda rozpa trzeba sie ograc i potestowac, male zmiany jak pojedyncze itemki czy cos sa ok ale tak duze zmiany powoduja ze calkiem inaczej sie tym gra i znow bedziesz musial sie ograc nowa.
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton
dokładnie.Niltag pisze:Opos, ja bym tak drastycznie nie zmienial rozpy po jednym tescie.

Możesz podać jakiś cytat?White Lion pisze:można krzyczeć zarówno w combat z poza niego jak i w chalenge z poza niego.
Panowie, ja o tym doskonale wiem, ale chcę posmakować innych jednostek, zagrałem na razie raz, a przede mną jeszcze pierdylion jednostek

Czas na ogrywanie konkretnych rozp przyjdzie, na razie szukam ogólnego złożenia, z którym się będę dobrze czuł, jak również modeli, które mi się spodobają (WK pieszy wymiata

pograj na lighcie 
mi się tam takie VC podobają; Sauron+2 vampirów z lightem.

ciekawa koncepcja. Kiedyś grywałem na dwóch z fire. Dupki nie urywało, lecz przeciw armiom takim jak WE/lotne DE czy HE(gdy WL miały przerzuty) to wolałem ciskać fireballe.Kosa pisze:pograj na lighcie
myślałem nad 2xbeast(wtedy nasze horrory są nietykalne) a +1T&S każdemu oddziałowi się przyda.

Widzę ze wszyscy są bardzo na tym forum za cryptami. Tylko jest 1 problem nie maja żadnego potencjału ofensywnego ciężko się manewruje i prawie wszystkie armie maja magiczne maszyny z ogniem lub ataki ogniowe. Wszyscy rozumie ze graja na remisowo ze względu na turnieje żeby bunkrować punkty. Bo rozpiska na cryptach działa na skaveny ale na krasie z kowadłem czy imperium dużo się nie zdziała oprócz remisu.....
z lightem dopiero są nietykalne
i jest bardziej uniwersalny.

założenie jest inneking89 pisze:Widzę ze wszyscy są bardzo na tym forum za cryptami. Tylko jest 1 problem nie maja żadnego potencjału ofensywnego ciężko się manewruje i prawie wszystkie armie maja magiczne maszyny z ogniem lub ataki ogniowe. Wszyscy rozumie ze graja na remisowo ze względu na turnieje żeby bunkrować punkty. Bo rozpiska na cryptach działa na skaveny ale na krasie z kowadłem czy imperium dużo się nie zdziała oprócz remisu.....

O_o, I'm confused ...king89 pisze:Widzę ze wszyscy są bardzo na tym forum za cryptami. Tylko jest 1 problem nie maja żadnego potencjału ofensywnego ciężko się manewruje i prawie wszystkie armie maja magiczne maszyny z ogniem lub ataki ogniowe. Wszyscy rozumie ze graja na remisowo ze względu na turnieje żeby bunkrować punkty. Bo rozpiska na cryptach działa na skaveny ale na krasie z kowadłem czy imperium dużo się nie zdziała oprócz remisu.....
Radze pograc troche zanim wyciagniesz takie wnioski.
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton
pytanie z czym zazwyczaj będzie grać, bo Black K szarżują z S6 z powodu lanc + wampir lord z furia i mały wampir
ataków wszystkich razem będzie porównywalnie (5 Lorda + 2-3 furia, +4 wampira +8/9 Black K)
licząc że crypty są w rzędzie po 3, dalej liczba ataków z Cryptów rośnie
ataków wszystkich razem będzie porównywalnie (5 Lorda + 2-3 furia, +4 wampira +8/9 Black K)
licząc że crypty są w rzędzie po 3, dalej liczba ataków z Cryptów rośnie

Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Bo ludzie po prostu się ich bojąking89 pisze:Widzę ze wszyscy są bardzo na tym forum za cryptami.

Drobne zmiany, wszedł wampir za małego Necro:
Master Necromancer @ 290.0 Pts General; Lore of Vampires; Magic Level 4; Master of the Dead; Talisman of Preservation; Dispel Scroll]
Vampire @ 248.0 Pts Magic Level 2; Lore of Vampires; Great Weapon; Red Fury; Armour of Destiny
24 Skeleton Warriors @ 165.0 Pts Light Armour; Shield; FCG; Standard of Discipline
31 Zombies @ 98.0 Pts Musician
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
7 Vargheists @ 322.0 Pts
5 Hexwraiths @ 150.0 Pts
5 Hexwraiths @ 150.0 Pts
Terrorgeist @ 225.0 Pts
Models in Army: 162
Total Army Cost: 2400.0
Master Necromancer @ 290.0 Pts General; Lore of Vampires; Magic Level 4; Master of the Dead; Talisman of Preservation; Dispel Scroll]
Vampire @ 248.0 Pts Magic Level 2; Lore of Vampires; Great Weapon; Red Fury; Armour of Destiny
24 Skeleton Warriors @ 165.0 Pts Light Armour; Shield; FCG; Standard of Discipline
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
7 Vargheists @ 322.0 Pts
5 Hexwraiths @ 150.0 Pts
5 Hexwraiths @ 150.0 Pts
Terrorgeist @ 225.0 Pts
Models in Army: 162
Total Army Cost: 2400.0
Niltag pisze:O_o, I'm confused ...king89 pisze:Widzę ze wszyscy są bardzo na tym forum za cryptami. Tylko jest 1 problem nie maja żadnego potencjału ofensywnego ciężko się manewruje i prawie wszystkie armie maja magiczne maszyny z ogniem lub ataki ogniowe. Wszyscy rozumie ze graja na remisowo ze względu na turnieje żeby bunkrować punkty. Bo rozpiska na cryptach działa na skaveny ale na krasie z kowadłem czy imperium dużo się nie zdziała oprócz remisu.....
Radze pograc troche zanim wyciagniesz takie wnioski.
No pograłem i to sporo! I na euro to złożenie z 2 cryptami jest pod drużynówki a crypty służą tylko i wyłącznie jako blocker bija bardzo słabo. A co do tego ze trzyma się na kawie wszystko w 1 jednostce jak się gra na piechocie to samo bo banshee z przodu i reszta z tylu tylko ze masz więcej woundow ale łatwiej cie odgiąć i z kowadłem jak nie zaczniesz dotrzesz w 4 turze i remis albo max 12 8 dobra na turnieje to jest ok bo ciężko dostać maske ale ciężko tez dać maskę.... a jak przeciwnik nie chce wejść w kombat to nie dojdziesz w kombat i tyle a na opancerzonych 2 banshee to zdecydowanie za mało...
Do zmiany zdania zapewne doprowadziłaby Cię obserwacja gry kogoś, kto gra Vc i nie tylko twierdzi inaczej, ale jest też to w stanie udowodnić na stole. Także póki nie wybierzesz się na większy turniej i nie zakręcisz obok bardziej doświadczonych graczy, nie zrozumiesz. Crypty nie robią punktow z Imperium, to fakt, ale to nie znaczy, że są w tej bitwie nieprzydatne lub że Vc ogólnie mają problemy z Imp, bo wcale tak nie jest. Pamietaj, że nie musisz trzymać wszystkich postaci w jednym klocku, powiem więcej, jest to w większości przypadków niewskazane. Lord, Banshee i Necrosi z tak lubianymi snajpami z deatha mogą sobie skakać miedzy szkieletami, ghulami i zombie i być w tym miejscu, gdzie ich potrzebujesz, dodaj do tego reformy i opcji jest jeszcze wiecej.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games