czołg ponownie

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Zgodnie z jednym z takich turniejowych uściśleń Ward i regenka przenoszą się z jeźdźca na mounta, więc może jednak lepiej ich nie używać?
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Używajmy! Używajmy! Będę miał smoka z wardem na 4+ i regenką. Yay!

Awatar użytkownika
Lipti
Falubaz

Post autor: Lipti »

Asassello pisze:Lipti, mogłbys najpierw przeczytac co ustaliła LS w sprawie czołgu..
podam nawet linka http://strony.aster.pl/barbaros/uscislenia0707.pdf
i podpowiem ze jest to w dziale o imperium.

pozdrawiam
No to właśnie czytam, i jakoś nic nie wyczytałem tam o działaniu czaru Pit of shades na ST.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Pitka:
Q. Steam Tank vs. Pit of Shade - Can the spell be cast on the tank due to its special rules or does the spells special rule over ride this?
A. No.

O regence i wardzie nic tam nie widzialem, ale domyslam sie ze bylo w poprzednich wersjach. Jest tu tez pare nowosci, a propos treemana i thoreka (to akurad nie nowosc, ale ciagle to podtrzymuja). Jest tez zezwolenie dla BO BSB na uzywanie Armed to da teeth (o WE BSB chyba nie wspominaja).

Tak, tez uwazam ze tak jak teraz gramy jest sensowniej. Lecz akurad zasada liczenia pkt za STanka ma oparcie w zasadach, i tutaj mamy chyba potwierdzenie ze jednak GW taki mialo zamiar i nie byl to nieumyslny blad. Ale sadzac po postach barba i shino widze ze jednak zamierzacie olac tego FAQ'a :roll: ... trudno, ja tam rozgrzebywac starych dyskusji nie mam zamiaru, bo juz wszystko na temat tanka bylo napisane. Z mojej strony EOT. Wszystko juz wiem.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Tak, tez uwazam ze tak jak teraz gramy jest sensowniej. Lecz akurad zasada liczenia pkt za STanka ma oparcie w zasadach, i tutaj mamy chyba potwierdzenie ze jednak GW taki mialo zamiar i nie byl to nieumyslny blad.
wiesz jeszcze w miare niedawno (2 miesiace? 1 miesiac?) gav pisal, ze oczywiscie sa punkty za polowe czolgu bo w koncu jest to pojedynczy model wiec to nie jest tak, ze gw mialo taki zamiar ;)
No to właśnie czytam, i jakoś nic nie wyczytałem tam o działaniu czaru Pit of shades na ST.
bo tego nie uscislalismy. Przeciez Pitka nie ma okreslonej sily wiec nie ma jak dzialac na czolg :) uscislenia byly potrzebne w tych dwoch czarach co podalismy.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Shino pisze:wiesz jeszcze w miare niedawno (2 miesiace? 1 miesiac?) gav pisal, ze oczywiscie sa punkty za polowe czolgu bo w koncu jest to pojedynczy model wiec to nie jest tak, ze gw mialo taki zamiar ;)
Przeciez to tylko gav ;-)

Swoja droga przypomnialem sobie jak na Polconie ten gostek z GW (sorry chwilowo wylecialo mi jego nazwisko), zdziwonym mym pytaniem mowil, ze oczywiscie pkt za polowe czolgu sie naleza :lol2:

Awatar użytkownika
Lipti
Falubaz

Shino pisze:
bo tego nie uscislalismy. Przeciez Pitka nie ma okreslonej sily wiec nie ma jak dzialac na czolg :) uscislenia byly potrzebne w tych dwoch czarach co podalismy.
No dobra, tylko że (jak dobrze wiesz) masz napisane, że wszystkie specialne zasady targetu są nwielowane przy pitce, i jednak moim zdaniem takowy zapis, ze w pitka nie działa na ST powinien się znaleźć w uściśleniach. Bo np. ja interpretując zasady (oczywiście gram imperium) to bym rzucał na 4+, czy pitka jest ważniejsza w danej chwili czy zasada ST.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

IMO przy pitce rzuca się na 4+, immovable object vs. irresistible force.

Nieoficjalnych uściśleń GW nie komentujemy, dość jest kłopotów z oficjalnymi - np. koniki khorników.

Przecież gdybyśmy słuchali tych donosów, to raz byłby Steam Tank wg. Gava, potem steam Tank według jakiegoś tam FAQa do GT, potem ST według Alessia.... Obstajemy przy swoim w tej sprawie. Przykro mi, gracze imperium, będziecie musieli grać fair.

Awatar użytkownika
Lipti
Falubaz

Barbarossa pisze:IMO przy pitce rzuca się na 4+, immovable object vs. irresistible force.

Nieoficjalnych uściśleń GW nie komentujemy, dość jest kłopotów z oficjalnymi - np. koniki khorników.

Przecież gdybyśmy słuchali tych donosów, to raz byłby Steam Tank wg. Gava, potem steam Tank według jakiegoś tam FAQa do GT, potem ST według Alessia.... Obstajemy przy swoim w tej sprawie. Przykro mi, gracze imperium, będziecie musieli grać fair.
Pouczasz ludzi z GW a zobacz co się dzieje u nas. Nawet przy takiej głupiej pitce jedni mówią, że działa inni że nie działa,a jeszcze inni że rzuca się na 4+ i to wszyscy z jednej LL, LS. Czy tak trudno zdecydować, czy działa czy nie??

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Lipti pisze: Pouczasz ludzi z GW a zobacz co się dzieje u nas. Nawet przy takiej głupiej pitce jedni mówią, że działa inni że nie działa,a jeszcze inni że rzuca się na 4+ i to wszyscy z jednej LL, LS. Czy tak trudno zdecydować, czy działa czy nie??
Zrobią uściślenia i będzie jedna wersja. LL nie ma tu nic do gadania.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Dlatego robimy głosowania i uściślamy jako grupa kwestie, które są ewidentnie niejasne. Nic Ci na to nie poradzę, że niektórzy członkowie LS są w gorącej wodzie kąpani i wpierw piszą, a potem sprawdzają zasady.

Nadto mówię tylko ludziom, żeby nie sugerowali się nieoficjalnymi wypowiedziami w jkwestii intepretacji zasad ludzi z GW. To samo dotyczy nieoficjalnych wypowiedzi członków LS - też się przecież potrafią mylić. Ja mogę coś tłumaczyć na forum, ale moje zdanie nie jest bynajmniej prawem i nie sugeruję, by je jako takie traktować. Po prostu głos w dyskusji, OK? Chcesz wyroczni - jedź do Grecji.

Awatar użytkownika
Lipti
Falubaz

Barbarossa pisze:Dlatego robimy głosowania i uściślamy jako grupa kwestie, które są ewidentnie niejasne. Nic Ci na to nie poradzę, że niektórzy członkowie LS są w gorącej wodzie kąpani i wpierw piszą, a potem sprawdzają zasady.

Nadto mówię tylko ludziom, żeby nie sugerowali się nieoficjalnymi wypowiedziami w jkwestii intepretacji zasad ludzi z GW. To samo dotyczy nieoficjalnych wypowiedzi członków LS - też się przecież potrafią mylić. Ja mogę coś tłumaczyć na forum, ale moje zdanie nie jest bynajmniej prawem i nie sugeruję, by je jako takie traktować. Po prostu głos w dyskusji, OK? Chcesz wyroczni - jedź do Grecji.
Wybacz, ale ja lubie mieć jasną sytuacje jak jade na jakiś turniej. Nie wiem co mi sędzia wymyśli jak będzie jakaś niejasność (nieche dostać zonka, jak mi raptownie wyskoczy, że można cos robić a ja o tym nie wiedziałem, że można). I jakoś chciałbym mieć potwierdzenie w czyichś słowach/ w czyimś piśmie jak trzeba interpretowac dane zasady, by móc się z takim sędzią kłócić/ dyskutować i żeby nie było nieprzyjemności w czasie bitwy.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Od tego są uściślenia, i dlatego się je przegłosowuje. Natomiast na pewno nie będziesz miał takiej sytuacji, że jak sędzia mowi coś na forum, to jest to prawda objawiona.

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Barbarossa pisze:Przykro mi, gracze imperium, będziecie musieli grać fair.
Rozwiniesz? Bo nie bardzo rozumiem...

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Barbarossa pisze:I Przykro mi, gracze imperium, będziecie musieli grać fair.
Tak się składa, że problemy mają zywkle gracze innych armii.
Więc odpuść sobie takie uwagi. Masz konkret, to wal.
Są dwie zasady. Zasada z Rule book ogólna i zasada z Army Book, która powstała później która zabrania rzucać jakichkolwiek czarów poza tymi z wartością S na czołg...
Więc jest niejasność i jest miejsce na dociekanie, ale nie na obrażające teksty o nieczystej grze...

ODPOWIEDZ