Jak zachęcić do organizacji mastera?

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Andrzej
Pan Spamu

Re: Jak zachęcić do organizacji mastera?

Post autor: Andrzej »

wind_sower pisze:1. Klapy na oczy. Jeden cel. Euro - Przejrzałem sobie temat z turniejami, euro, euro, euro. Dla mnie ustukanie sensownej rozpiski na EURO wiąże się z wystawieniem proxów lub nie wystawieniem się wcale. Nie twierdze, że format Euro jest zły. Ale młody gracz nawet nie wie co to ETC. Zdobywamy medale, ekstra, tylko kto będzie je zdobywał za 5 lat?
Na większości lokal można proxować za symboliczną utratę 3-5 pkt z hobbystyki
3. Dlaczego nie ma Masterów dla Beniaminków? - chociaż 4 stoły, 8 graczy do 15 lat. Nie popełniajcie błędów PZPN-u. Potraktujcie to jako inwestycję w przyszłość. Turniej to nie tylko sama rozgrywka, ale też atmosfera i obycie. Barcelona nie robi szkółek piłkarski by po patrzeć jak te dzieciaki śmiesznie biegają.
Bo nie byłoby na to chętnych? Każdy młody gracz wolałby i tak zagrać z innymi. Co to za przyjemność, jechać 200km+, żeby pograć o marchewke?
4. Ulgi - Taniej dla studentów i osób poniżej 18 roku życia. IMHO strzał w dziesiątkę
To akurat spoko pomysł.
5. Format pośredni - Wydaje mi się, że powinna być wprowadzona 3 kategoria dla turnieju. Master to liga mistrzów, lokal to lokal. Ale wydaje mi się, że jest spora grupa ludzi, którzy nie grają na pierwszych stołach na Masterze a na lokalach się nudzą.
Bez sensu. Kiedyś były challangery i umarły śmiercią naturalną.
wind_sower pisze:6. Przepływ informacji- Wpisujemy w google "Warhammer w Polsce" lub "WFB w Polsce" wyskakuje strona ligi i co? I gówno. Dostajemy niezrozumiałe tabelki i garść linków. Dla mnie strona polskiej ligi powinna jasno w pierwszych dwóch zdaniach i ogromnym obrazkiem krasnoluda wskazywać temu 13latkowi jaki WFB jest zajebisty, jak prężnie działają środowiska (bo niektórzy tutaj odwalają kawał świetnej roboty), Zdjęcia z Masterów, hostessy nalewają colę, zwycięzca ligi w confetti. Powinien być szał ciał i pizgające lasery.
Taa, ciekawe kto by się tym wszystkim zajął? Brzmi fajnie, ale jednocześnie wygląda na w cholerę roboty. Rozumem, że zgłaszasz się na ochotnika?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Shino pisze: Jeszcze sie odniose do znizek dla mlodych graczy: popatrz jak to wyglada: jest darmowa sala do spania (wymog masterowy), a ci pisza, ze nocleg w hotelu ich kosztuje 60 zlotych. Dojazd pociagiem to koszt ok. 60 zlotych w 2 strony (sam jak zaczynalem to tak jezdzilem) i tu tez zawyzony. Natomiast probleme jest te 10-20 zlotych z wejsciowki.
Shino gadasz głupoty. Ostatni master w krakowie dojazd + sam master kostował mnie 73 zł z kolei teraz dojazd do poznania na mastera w marcu z wrocławia wynosi 40zł w 1 stronę + 50zł za wpisowe. Jak dla mnie to jest dużo hajsu. To teraz postaw się w sytuacji gdzie mieszkasz w akademiku masz opłacone jedzenie i spanie i dostajesz 100zł na miesiąc na swoje wydatki. Nie wygląda to już tak ciekawie jak pensja z pracy, nieprawdaż? Dla ludzi < 18lat każda złotówka się liczy. Jaki nocleg w hotelu? Pokaż mi kogokolwiek <18 kto nocował w hotelu np. w zielonkach? Z tego co wiem oczko,ja,marcins, wojtuś(gdyby jechał) i malfoj spaliśmy w miejscu turnieju bo nie sramy kasą...
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Shino pisze:
3. Dlaczego nie ma Masterów dla Beniaminków? - chociaż 4 stoły, 8 graczy do 15 lat. Nie popełniajcie błędów PZPN-u. Potraktujcie to inwestycje w przyszłość. Turniej to nie tylko sama rozgrywka, ale atmosfera, obycie. Barcelona nie robi szkółek piłkarski by po patrzeć jak te dzieciaki śmiesznie biegają.
jesli chcesz tak porownywac, to wiek podeszly pilkarza to 30pare lat

wiek podeszly batlowca to 80pare lat.

wynika ztego, ze warto inwestowac w mlodych dwudziestotrzylatkow do trzydziestopięciolatkow jako nadziei na przyszlosc ;)

Jeszcze sie odniose do znizek dla mlodych graczy: popatrz jak to wyglada: jest darmowa sala do spania (wymog masterowy), a ci pisza, ze nocleg w hotelu ich kosztuje 60 zlotych. Dojazd pociagiem to koszt ok. 60 zlotych w 2 strony (sam jak zaczynalem to tak jezdzilem) i tu tez zawyzony. Natomiast probleme jest te 10-20 zlotych z wejsciowki.

Nie uwazasz, ze jest to pewne rozmywanie problemu i szukanie rozwiazania nie tam gdzie ono jest?

To ja może powiem tak, gdy miałem 13 lat i zaczynałem zabawę w battla to średnia wieku w Katowickim Bardzie była zbliżoną do mojej obecnej czyli 25lat. Gdy raz przyglądałem się grze panów na oko 40letnich zastanawiałem sie jak można w takim wieku przesuwać pacynki. Ale to było dekadę temu. Ale wciąż uważam, że wkręcanie jak najmłodszych jest najważniejsze.

A propo cen, dekadę temu dostawałem miesięczne kieszonkowe w wysokości 30zł. Blister Errant Knight'a kosztował 28zł. Mimo to co miesiąc jeździłem i kupowałem tego zasranego rycerzyka. Jak połkniesz bakcyla to owszem będziesz wydawał na to kasę, tylko tutaj rodzi się polityka GW, ciśnijmy gadów, bo się wkręcili, więc i tak będą bulić kasę. Tylko w obecnej sytuacji nie musisz walczyć o tego zdecydowanego tylko o tego niezdecydowanego. Na studiach żyłem za średnio 450zł miesięcznie, więc 50zł a 25 to była dla mnie różnica

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Shino, ludzie mają tak, że zapominają wielu rzeczy. Zapomniał wół jak cielęciem był.
Ja cierpię bide no i sam sobie zarabiam na swoje rozrywki i dla mnie 20 zl na mastera jest sporo.
Przykładowo do Krakowa nie pojechałem, a baaaaardzo chciałem, bo nie miałem hajsów.
Możliwe, że jakby było taniej, to bym się jakoś sprężył i pożyczył, albo coś, ale wolę siedzieć kumplowi 25 zł, niż 50.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

JarekK pisze: Pokaż mi kogokolwiek <18 kto nocował w hotelu np. w zielonkach? Z tego co wiem oczko,ja,marcins, wojtuś(gdyby jechał) i malfoj spaliśmy w miejscu turnieju bo nie sramy kasą...
janus i malfoj, ktorzy sie tu wypowiadali wlasnie spali w hotelu.

I wiem, ze te 20 zlotych moze zmienic sporo. Nie mowie, ze nie. Po prostu uwazam, ze nie od tego nalezy zmniejszac wydatki, ale jesli organizator da rade (a trzeba brac poprawke na to, ze powinna byc to jego dobra wola a nie odgorny wymog) to niech robi takie obnizki.

Na bazylu bylo i pewnie jeszcze sie nie raz pojawi w roznych miejscach.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Środowisko po prostu się starzeje.

Ludzie mają pracę, dziewczyną/żonę/dzieci. Nie mają już tyle czasu na hobby co kiedyś, nie mają tyle czasu aby biegać w ciągu dnia (gdy są w pracy) i załatwiać darmowej szkoły/noclegów/cateringu. Tym bardziej nie mają czasu na wciąganie dzieciaków w hobby organizując pokazy dla młodych itp.

Wydaje mi się że nasze hobby będzie się zwijać. Rozwiązania za bardzo nie widzę.

A odnośnie formatu ETC to z jednej strony to prawda, że może to powodować utrudnienia młodszym graczom w udziale na turniejach. Jednak...

... robimy BoBa najprawdopodobniej w kwietniu. Jeśli zrobimy go na format np 1500 pkt, to z automatu tracimy 20-30 osób na frekwencji i dostajemy whine, że "przecież ETC, mamy trenować kadrę" :(
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Bob sie broni co roku, może warto zaryzykować?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

Dymitr pisze:Bob sie broni co roku, może warto zaryzykować?
Nie warto. Dla mniejszych punktów nie zwali się przecież do Białegostoku dzieciarnia z całej Polski.
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Nie warto, zwłaszcza że Białystok ma takie położenie geograficzne jakie ma.

ETC jest najpopularniejsze nie dlatego "że kadra musi ćwiczyć" (chociaż nie jest to bez znaczenia), tylko dlatego że po prostu jest najlepszym formatem turniejowym dla większości graczy regularnie jeżdżących na turnieje. Na turniejach z zasadami zbliżonymi do open czy pks nie ma sensu się pokazywać słabymi armiami. Wiadomo, że się nic nie ugra, więc po co się męczyć? Lepiej zamiast na takiego mastera skoczyć tydzień później na lokala ETC. Taniej, bliżej i powalczyć można o dobre miejsce/punkciory do ligi. Tak to wygląda z mojej perspektywy (o&g, boch) i myślę że nie tylko mojej. Wybieram sobie turnieje ze względu na format i termin.

Organizator decydując się na dziwny format aby zachęcić nowych graczy musi liczyć się z ryzykiem, że przyjdzie kilku nowych, a nie przyjedzie kilkunastu starych, aktywnych turniejowo graczy.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

ja mam całą Polskę do przejechania na Boba a mimo to zrobię wszystko żeby tam być bezwzględu na format... zakochałem się w tym mieście i jego rynku oraz Bierhalle :) Format jest dla mnie bez znaczenia. Sądzę że nie zaważy na frekwencji....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Kołata pisze:
ETC jest najpopularniejsze nie dlatego "że kadra musi ćwiczyć" (chociaż nie jest to bez znaczenia), tylko dlatego że po prostu jest najlepszym formatem turniejowym dla większości graczy regularnie jeżdżących na turnieje. Na turniejach z zasadami zbliżonymi do open czy pks nie ma sensu się pokazywać słabymi armiami. Wiadomo, że się nic nie ugra, więc po co się męczyć? Lepiej zamiast na takiego mastera skoczyć tydzień później na lokala ETC. Taniej, bliżej i powalczyć można o dobre miejsce/punkciory do ligi. Tak to wygląda z mojej perspektywy (o&g, boch) i myślę że nie tylko mojej. Wybieram sobie turnieje ze względu na format i termin.
+ 1000 kwestia zreszta pasuje do każdej armii
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Niestety moje przypuszczenia po wydaniu 8ed. się zaczynają sprawdzać.

Pamiętam jak dziś jak podczas mojego marudzenia przy stole (że nowa ed. jest durna, słaba taktycznie bo losowość jej weszła na zupełnie inny poziom) zostałem zakrzyczany, że to najlepsza ed. GW. Z czym nie zgadzam sie do dzis a gram chyba już z nałogu,
wiedziałem ze tak nie jest: losowość szarż, możliwość mierzenia wszystkiego, ba marginalizacja samych szarż o magii nie wspominając. Spowodowała odpływ starej konserwatywnej gwardii (co zapewne nastąpiłoby wcześniej czy później, ale nie tak drastycznie) Jako że mieliśmy silny dorobek ośrodków wypracowany wcześniej, troszeczkę sie to ustabilizowało niemniej spadek był spory.

wiem, brzmi to moze jak "za moich czasów..."
;)

do rzeczy:

Sytuacja na dziś dzisiejszy:

*gramy głownie jeden format, wręcz do znudzenia, ale alternatywa moze wydawac sie gorsza
*destabilizacja sił armii (nigdy nie było równo, szczególnie jak weszły VC Doch i silne DE) ale jakos inne armie dawały rade bez cieć
*losowość :P
*CS bez którego gra staje sie nie turniejowa, utrudniający syntezę nowy-stary gracz
*pauperyzacja młodego społeczeństwa lub postawienie silniejszego nacisku na wirtualna forme spędzania wolnego czasu. (prosze sobie wybrać)

dobra koniec bzdur, trza przywyknac do nowej sytuacji ze nasze hobby stanie sie znów "elitarne" i jak pisał Karli samo się zwija, powodem tego jest:

1) GW, których działania najlepsi ekonomiści czasem nie potrafią zrozumieć
2) My, nie ułatwiajacy młodym ludziom integracje z naszym środowiskiem (nie mówie tu o Goblin-gate), ale kto ma czas i siłe na walkę z wiatrakami
3) młodzież której nie brakuje społecznych uniesień serwowanych drogą online

To mówiłem ja – Jarząbek Wacław, trener drugiej klasy.

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Ej, a jakby kazde środowisko spróbowalo wyciągnąć pare malolatow na Poznan?
Pożyczyć armię, pogadać z rodzicami, opowiedziec, zachecic.
Coś czyje, że sami z siebie z nie zaczną jeździć. Uświadomiłem sobie, że gdyby nie gamblersi nie zacząłbym jeździć.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Albo w Łodzi może chłopaki wykminią format parowy (2k+1k to idealny moment) stary+młody? My tak na 100% możemy pojechać - kwestia tego, czy inne "silne" ośrodki także tak zrobią
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Z mojej perspektywy też dobry pomysł. Tylko, czy nie będzie tak, że pojedzie stary i Mlody, a nie stary i mlody i walka bedzie nierowna. A jakbym mial grac kolo golonki, marysia, czy rinca na pewno bym cos wyniosl. No i dobre miejsce, jakie mozna zajac z kims lepszym jest motywujące...

Awatar użytkownika
malfoj
Falubaz

Post autor: malfoj »

+1 też uważam ze to dobry pomysł. Grając z lepszym graczem sporo można się nauczyć.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

nie bardzo wierzę w opcję, że ktoś z top 10-20 nawet top 30 ligi będzie chciał dobrać sobie absolutnego żółtodzioba do spółki i go uczyć na masterze (skrajny przypadek, ale jednak)

od tego powinny być lokale :) wydaje mi się lub animacja/praca w klubach/sklepach czy innych miejscach gdzie odbywają się spotkania jak koła modelarskie w szkołach czy osiedlowych klubach dla młodzieży

ale z racji tego, że i tak gramy ETC to jest to praktycznie nie możliwe, bo wszyscy chcą trenować ten format a nie bawić się w naukę młodzieży, bo chyba nie czarujemy się, że 1 master w łodzi (2K+1K załatwi sprawę) daleko do tego

tylko to wymaga dużej aktywności "starych" graczy i pewnej umiejętności atrakcyjnego pokazania tego hobby, to tak jak z nauczycielami :) do jednych szło się na lekcje i grało w statki a do innych z chęcią bo człowiek pokazywał chemię czy fizykę w interesujący sposób i był w stanie dotrzeć do uczniów i nie chodzi o nauczycielki z dużym biustem :P
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Ale popatrz, co powiedziałem ja i malfoj, spójrz z naszej perspektywy. Albo kogos kto nie był na masterze, malolat pojedzie z kims dobrym, naumie sie sztuczek, pozna srodowisko szybciej i lepiej.
Dajemy o tym znac i mysle ze wartobyloby wziac.to pod uwage...

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

nie no pomysł jest super, imo to mógłby być każdy kto ogarnia zasady i powie dlaczego tak a nie inaczej powinniśmy zrobić w danym momencie, ale to jest kwestia doskonalenia skilla

praktyka i tak weryfikuje światłe idee

natomiast do wciągnięcia ludzi w hobby pokazania jego atrakcyjności master nie jest obowiązkowy
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Ale jest jak BoTWD na WL. ;)
pomaga.
Moznaby nagradzac pary z malolatami punktami.

ODPOWIEDZ