TEMAT OGÓLNY

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Re: TEMAT OGÓLNY

Post autor: Clark »

chodzi mi o to że skoro np elfy będą miały i tak wyższą inicjatywę i będą atakowały to bardziej opłaca sie brac QK skoro i tak bedą walic ostatni

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

20 WL zjada ci 12 QK w 2 tury... Queści zawsze biją ostatni. Na elfy są słabym wyborem.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

To co brać zamiast nich realmów grali, a moze damselke?

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Ale do walki czy ogólnie radzenia sobie z elfami? Bo szczucie ich damselką w walce wręcz nie jest zbyt trafionym pomysłem, nawet jeśli damselka nazywa się Kazimiera Szczuka i akurat ma okres ;)
Standard w armii to 2-3 duże lance realmów. Do tego dla mnie obowiązkowe są dwa trebusze - jak siądzie placek w taki oddział elfów, to przeciwnik ściąga wiaderko modeli i rycerze już nie boją się tam wpakować do walki.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Jak to w Łodzi, ludzie grają różnymi niegrywalnymi jednostkami, więc i Questing Knightów można było spotkać, a sam gram Elfami. Otóż nie chodzi nawet o to, kto atakuje pierwszy, ale ta jednostka w Close Combacie ma 3+ Save'a i nawet Łucznikami zdarzyło mi się ich pogonić bo jakby nie było, umiera ich wtedy 2 razy więcej niż Realmów/Errantów/Grali :)

P.S.: Dodam jednak, że jako modele Rycerzy, to Questci podobały mi się najbardziej ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

A co jest takiego złego w QK że w tej edycji się ich nie używa?

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Za niska przeżywalność w stosunku do kosztu punktowego. Prościej mówiąc: kiepski save w walce i bicie na końcu - zdąży spaść połowa rycerzy zanim sami zadadzą jakieś obrażenia.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Dlatego opłaca się ich brać na wysoką I bo i tak klepną jako drudzy ;)

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Post autor: Gorrador »

Pytanie - czy w CC QK mogą używać broni ręcznej i tarczy?

QK mają wkońcu 4S. I w CC mogą bić lepiej niż (poza fazą szarży) KOTRy. I do tej siły 4 dodać brzytwę... (lub inny sztandar, który ze względów pkt nie można dać kotrom)

Wtedy
AS2+; WW4; S4 + std brzytwy= +2 AP

I wcisnąć zero z beasta...

Stuningowane kotry.
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Niestety nie mogą. Zasady podstawowe mówią, że jeśli jednostka jest wyposażona w inną broń oprócz podstawowej broni ręcznej (halabardy, włócznie, broń wielka), to musi jej używać cały czas.

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Gniewko pisze:Niestety nie mogą. Zasady podstawowe mówią, że jeśli jednostka jest wyposażona w inną broń oprócz podstawowej broni ręcznej (halabardy, włócznie, broń wielka), to musi jej używać cały czas.

](*,) !@#$ why@?!
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Because 8th edition and fuck you, that's why ;)

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Na tą edycje i z obecnym bookiem można ich tylko wystawic na półke :(
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Właśnie moje 6 QK przyjęły szarżę elfiego rydwanu z lwami, ustały impakty. W pierwszej turze walki QK wbili 2W i w drugiej turze 2W co zabiło rydwan. Zostało 4 QK - w kolejnej turze salwowali się ucieczką przed W lionami. Q vow powinien dawać stubborna.
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Trzeba poczekać na nową edycję bo teraz cięzko się gra

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Gorrador pisze:Właśnie moje 6 QK przyjęły szarżę elfiego rydwanu z lwami, ustały impakty. W pierwszej turze walki QK wbili 2W i w drugiej turze 2W co zabiło rydwan. Zostało 4 QK - w kolejnej turze salwowali się ucieczką przed W lionami. Q vow powinien dawać stubborna.
1. Stubborn czyniłby z nich bardziej grywalna jednostke
2. Rydwan musiał zadac ci mało impaktów albo wardowałes dobrze :D
Ostatnio zmieniony 21 lut 2014, o 20:07 przez kangur, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Nie gra się ciężko, jak się gra z głową ;) Po pierwsze, to Ty powinieneś szarżować na ten rydwan, a nie dopuszczać do sytuacji, żeby on szarżował na Ciebie.

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Gniewko pisze:Nie gra się ciężko, jak się gra z głową ;) Po pierwsze, to Ty powinieneś szarżować na ten rydwan, a nie dopuszczać do sytuacji, żeby on szarżował na Ciebie.
Musiałem wyrzucić 10' na kościach. Powstrzymałem się - ale rydwan przyfarcił. Niezaszarżowanie rycerzami to uber fail. I akurat QK są formacją rycerzy, która najmniej ucierpi w wyniku bycia zaszarżowaną (w porównaniu do innych). Inną sprawą, że mała formcja 6 QK miała wyłącznie wciskać się między oddziały i wspierać uderzeniem z boku, ewentualnie wyrzynać recon nieprzyjaciela. Acz wiele sobie obiecywałem w wyniku zaszarżowania rydwanu.
kangur022 pisze:2. Rydwan musiał zadac ci mało impaktów albo warowałes dobrze
2 imapkty miał ^^... To był dzień łaski Panieńskiej (?!). Średnią 80% WARDA wyciągnąłem.
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

To faktycznie miarodajne testy Questów :roll:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Gorrador pisze: I akurat QK są formacją rycerzy, która najmniej ucierpi w wyniku bycia zaszarżowaną (w porównaniu do innych). Inną sprawą, że mała formcja 6 QK miała wyłącznie wciskać się między oddziały i wspierać uderzeniem z boku, ewentualnie wyrzynać recon nieprzyjaciela. Acz wiele sobie obiecywałem w wyniku zaszarżowania rydwanu.
kangur022 pisze:2. Rydwan musiał zadac ci mało impaktów albo warowałes dobrze
2 imapkty miał ^^... To był dzień łaski Panieńskiej (?!). Średnią 80% WARDA wyciągnąłem.
Tylko dalej zapominasz o tym ze questing knights nie korzystają z tarczy podczas impaktów, to juz jest faza CC
Obrazek

ODPOWIEDZ