Wybory 2007

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pawełek
Mudżahedin

Post autor: Pawełek »

jak PO znowu zj*bie pierwszy wchodzę na barykady!
http://www.powiedzdosc.za.pl/anarchia.jpg[/img]
:roll:

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

pingus pisze:
Gelo pisze:do odrzucenia veta trzeba bezwzględnej większości o ile pamiętam czyli 230 posłów.
3/5 + 1 trzeba do odrzucenia veta.
Po ponownym uchwaleniu ustawy przez Sejm większością 3/5 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów
fragment z Konstytucji RP - co smieszne na jednych zajeciach na studiach bawilismy sie w znajdowanie bledow w Konstytucji i wlasnie tutaj jest jeden z nich. przed "3/5" brakuje slowa "conajmniej" :lol2:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

bawilismy sie w znajdowanie bledow w Konstytucji i wlasnie tutaj jest jeden z nich. przed "3/5" brakuje slowa "conajmniej"
Dziwne błędy znajdowaliście. Nawet takie, których nie ma.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Katylina pisze:Wyniki wynikami - wstrzymajcie się do wtorku, do oficjalnych wyników. Zmienią się tylko na lepsze.

Zagranica.
Ta?

http://wiadomosci.onet.pl/1627507,12,item.html

tak to jest dawac prawa wyborcze zdrajcom, ktorzy kaczynskigo od kwasniewskiego nie odrozniaja :/

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Jankiel pisze:
bawilismy sie w znajdowanie bledow w Konstytucji i wlasnie tutaj jest jeden z nich. przed "3/5" brakuje slowa "conajmniej"
czyli wg Ciebie "za" musi glosowac dokladnie 3/5? a jak bedzie wiecej to juz sie nie udalo?
TruePunk pisze:
Katylina pisze:Wyniki wynikami - wstrzymajcie się do wtorku, do oficjalnych wyników. Zmienią się tylko na lepsze.

Zagranica.
Ta?

http://wiadomosci.onet.pl/1627507,12,item.html

tak to jest dawac prawa wyborcze zdrajcom, ktorzy kaczynskigo od kwasniewskiego nie odrozniaja :/
Polonia w Chicago i Nowym Jorku emigrowala do USA za czasow komuny. nie ma sie co dziwic, ze glosuja na PiS - to sa juz Amerykanie, a oni srednio rozeznaja sie w sytuacji gospodarczej i politycznej innych panstw...
na PO glosowali ludzie, ktorzy wyjechali za granice (glownie Europa, zwlaszcza wyspy) w ostatnim okresie.

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Szaman pisze:
Jankiel pisze:
czyli wg Ciebie "za" musi glosowac dokladnie 3/5? a jak bedzie wiecej to juz sie nie udalo?
Maćku - tu się z Jankielem zgodzę całkowicie ;) - w języku legislacyjnym są pewne skróty myślowe (wykorzystywane z mniejszą lub większą konsekwencją) - tak samo jak wyraz "powinien" w ustawie nie oznacza, że powinien ale nie musi... :) Kwestia wypełnienia pewnych zwrotów określonymi znaczeniami...
Obrazek

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

pingus pisze:Mi szkoda Romana.. :)
Jego boski tekst na TVP1 przed chwilą:
"Posada Ministra Edukacji dała mi satysfakcje i będzie dawała przez długie lata dopóki będę patrzył na dzieci w mundurkach.."
Dajcie spokój, bo ja z powodu decyzji Romana jestem w takiej dupie z wykonywaniem zawodu, że nawet prawnicy nie wiedzą, co robić...
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Kruti pisze:
Szaman pisze:
Jankiel pisze: Dziwne błędy znajdowaliście. Nawet takie, których nie ma.
Maćku - tu się z Jankielem zgodzę całkowicie ;) - w języku legislacyjnym są pewne skróty myślowe (wykorzystywane z mniejszą lub większą konsekwencją) - tak samo jak wyraz "powinien" w ustawie nie oznacza, że powinien ale nie musi... :) Kwestia wypełnienia pewnych zwrotów określonymi znaczeniami...
mozliwe, ze masz racje - co nie zmienia faktu, ze blad logiczny wystapil :wink: . IMHO Konstytucja powinna unikac jakichkolwiek skrotow myslowych...
nasza historia zna kilka przypadkow, gdzie "skroty myslowe" spowodowaly troche "zamieszania"...

tak czy inaczej chodzilo o to, ile glosow bedzie potrzebowac koalicja aby odrzucic veto prezydenta i to zostalo wyjasnione :D

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Według kogoś, kto nie zna sie na interpretacji przepisów :)
Jeżeli potrzeba większości 3/5, to tym bardziej wystarczy większość 3/4. Dosyć prosty wniosek, na wszelki wypadek przypominany na pierwszym roku na zajęciach z prawoznawstwa.
IMHO Konstytucja powinna unikac jakichkolwiek skrotow myslowych...
Ale nie może w ten sposb stawać się niezrozumiała i nieprzyswajalna dla przeciętnego obywatela. Brnąc dalej w szczegóły doszedł byś do momentu, w którym w tym samym artykule znalazłyby się przepisy definiujące czym jest większość, jak liczy się głosy w przypadku, gdy większość 3/5 określa się ułamkiem, a nie liczbą całkowitą, jak liczy się głosy omyłkowo oddane na drugą opcję, kto liczy głosy, jaki jest tryb odwoławczy, w sytuacji, gdy głosy zostały źle policzone, czym jest tryb odwoławczy etc. Przepisy powinny być krótkie i jasne. Konstytucja składa się w przewazającej części z takich właśnie przepisów.
Na ruleslawyerów nigdy nie ma mocnych - czy to przy pisaniu rulebooka do wfb, czy przy pisaniu ustaw. Ktoś będzie chciał się pod byle pozorem przypieprzyć, to się przypieprzy. Jedyne, co pozostaje w takiej sytuacji, to wzruszyć ramionami.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Szaman pisze: IMHO Konstytucja powinna unikac jakichkolwiek skrotow myslowych...
Maćku - nikt by tego nie chciał... Jest kilka ustaw, które unikały skrótów i znaczeń, które są odpowiednio wypełniane przez zmieniające się warunki. Efekty: 1) ustawę zmieniasz co chwilę bo często się dezaktualizuje, 2) ustawy stają się rozdęte i zagmatwane, mają przerośnięte słowniki i beznadziejną masę aktów wykonawczych.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Yudokuno pisze:Dajcie spokój, bo ja z powodu decyzji Romana jestem w takiej dupie z wykonywaniem zawodu, że nawet prawnicy nie wiedzą, co robić...
O której decyzji, jakiej dupie i którym zawodzie piszesz ? :-k
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Zawód to pewnie coś koło edukacji ... a co do dupy i prawników to nie wiem :badgrin:

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Nie bylo mnie na forum przez weekend to mimo iz jest to juz drugi temat to nadal o tym samym wiec odpisuje:
Tomash pisze:
karlee pisze:
A kraje wysoko rozwiniete niechetnie skracaja tydzien pracy.
Jeden średniej wielkości - Francja - a jego nieznajomość kończy się taką kompromitacją Bad Grin
Chyba zle mnie zrozumieliscie. Zwroccie uwage na slowo "niechetnie". Nie napisalem ze kraje te tygodnia pracy nie skracaja.

Awatar użytkownika
Trojek
Mudżahedin

Post autor: Trojek »

Rusinek pisze:
Trojek pisze: @Rusinek: bardzo merytorycznie, z kilkudziesieciu wyrazo najbardziej zainteresowla Cie jeden gdzie akurat zjadlem "r"... bardzo merytorycznie.... bardzo
A dlaczego mialem sie ustosunkowywac do reszty? Zwrocilem uwage na miejsce, gdzie na 100% nie miales racji. Dla mnie posty pisane niepoprawnie otograficznie lub z duza iloscia literowek brzmia, jakby byly pisane przez debila.
Zamiast zastrzyku hipokryzji, oświeć mnie może w takim razie Twoimi Polskimi znakami?

I skoro jesteś takim perfekcjonistą to skąd u Ciebie błędy "otograficzne"?

Swoją drogą: mam dysleksje i dysortografie, więc mógłbyś trochę się opamiętać, ciekawe czy drzesz się na człowieka na wózku że za wolno w kolejce w sklepie się porusza?
-----------------------------------------------------------------------

Co do samych wyborów jestem w niebo wzięty! :) Już dawno się tak nie przejmowałem tym co zobaczę na słupkach o 22:55. Martwi ten nagły zwrot (z 227 na 207 mandatów dla PO) i niechęć do uznania głosów z zagranicy, ale najważniejsze że PO+PSL mogą w spokoju rządzić, problem może robić tylko Lech K., ale mimo wszystko wierzę w jego rozsądek i to że nie będzie wetował jak mu brat powie...

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

I tak wszystko dzięki frontowi zaczynającego się od gazety fakty i mity,w której kiedyś pracował... a co ja będę Wam mówił, przecież wiecie. ;)
Obrazek
Obrazek

Kacper
Mudżahedin

Post autor: Kacper »

pingus pisze:I tak wszystko dzięki frontowi zaczynającego się od gazety fakty i mity,w której kiedyś pracował... a co ja będę Wam mówił, przecież wiecie. ;)
Że mnie to wciąż śmieszy :lol2:

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Kacper pisze:
pingus pisze:I tak wszystko dzięki frontowi zaczynającego się od gazety fakty i mity,w której kiedyś pracował... a co ja będę Wam mówił, przecież wiecie. ;)
Że mnie to wciąż śmieszy :lol2:
Ja za każdym razem jak sobie o tym pomyśle to wybucham śmiechem.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pawełek
Mudżahedin

Post autor: Pawełek »

"wybory wyborami, a O'Sullivan przegrał wczoraj ze skośnym :("
:roll:

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Ronnie przegrał?

Ladacznica mać.

Awatar użytkownika
Rusinek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Rusinek »

Trojek pisze: Zamiast zastrzyku hipokryzji, oświeć mnie może w takim razie Twoimi Polskimi znakami?
polskimi...

ODPOWIEDZ