Pare noobowskich pytań v2

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Re: Pare noobowskich pytań v2

Post autor: Odoamar »

Po prostu nie skladaj leedow z batalionu a przy odrobinie umiejetnosci z bitsow od kawalerii jestes w stanie zrobic ladne modele bsb lub butchera. A nawet maneaterow bo to podstawy w naszej armii. Wg mnie to najtansza armia.
Obrazek

Awatar użytkownika
daszkowy10
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: daszkowy10 »

Leadów akurat chce mieć w armii :] Fajne modele, a i postrzelają sobie :p Za to modele maneatersów są arcy-paskudne i gdyby nie ich wygar to nawet bym nie myślał o ich wystawieniu.

Powiedzcie mi jeszcze proszę... Leady i ich strzelanie: czy po ruchu 6" strzelają bez modyfikatora -1 (na swoim BS)? Rozumiem, że S&S nie mogą zrobić w związku z zasadą S2F.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

modele maneatersów lepiej wyglądają na stole niż na zdjęciach;-) btw. są też świetne modele werewolfa.

leadzi nie mają kary za ruch, ale np. za daleki zasięg, skirmish etc. wciąż dostają po -1. s&s robić nie mogą niestety.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Nie masz minusa za ruch ani multiple. Nie możesz strzelać po marszu. Na mnie ten ostrzał nie robi wrażenia, wolę wydać punkty na jednostki combatowe bo to w nich leży siła ogrów. Ledy w core miałyby sens, w special są OK ale mamy lepsze jednostki.
A maneaterów możesz mieć jakich chcesz. Jest mnóstwo alternatywnych modeli, można samemu coś z bitsów tworzyć.

Galzag
Mudżahedin

Post autor: Galzag »

Z Maneaterami możesz się nawet pobawić sam, bo nie jest to w sumie zbyt skomplikowane, a robota przyjemna. Chyba że braki z czasem, to może być ciężko.
btw. są też świetne modele werewolfa.
Popieram. Modele są rzeczywiście genialne. Kiedyś zamierzam się zaopatrzyć, ale na razie oszczędzam :)

Awatar użytkownika
daszkowy10
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: daszkowy10 »

Dzięki za info!

Z modeli man'ów może ze 2 mi się podobają ale na bank będę robić konwersję z innych ogrów :]
PS. jakby ktoś miał nadmiar butcherów/ tyrantów i fb to dajta znać ;)

ps (II): Wesołych Świąt!!!... i mam nadzieje, że brzuszyska pełne :D

Galzag
Mudżahedin

PS. jakby ktoś miał nadmiar butcherów/ tyrantów i fb to dajta znać ;)
Poszperam i się odezwę, jakbym coś zbędnego znalazł 8)
ps (II): Wesołych Świąt!!!... i mam nadzieje, że brzuszyska pełne :D
No ba :D

I z wzajemnością - Wesołych Świąt!

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Czy mogę wykonać jeszcze stompa w chelange jeśli zabiłem już typa z great weapona? Stomp ma zasadę ASL i atak z broni też więc są wykonywane jednocześnie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Możesz
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
Matias
Mudżahedin

Post autor: Matias »

Przymierzam się do Ogrów i mam kilka pytań:

1) Ile kosztuje kompletna armia Ogrów, z której będę w stanie złożyć rozpiskę od 1000 do 2400 pkt (dodam że gram raczej towarzysko) ?

2) Czy Maneaterów da się skonwertować ze zwykłych ogrów/Irongutsów ?

3) Czy można złożyć sensowną rozpiskę na 2 Firebelly ?

4) Czy Stonehorn & Thundertusk są grywalne ?

Z góry dzięki ;)

Pzdr

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

1) Zależy od tego, na ile będzie to armia konwertowana a na ile złożona z oryginalnych modeli. Jak przysiądziesz to możesz mieć kompletną armię z dwóch batalionów+ironblaster+koty. W innym wypadku myślę że bez problemu wydasz dwa koła.
2) Jak najbardziej, trochę dłubania w GS i mamy super modele.
3) IMO tak, chociaż fire to słaby lore.
4) Nie. Zamiast jednego wystawiasz na przykład 5 maneaterów którzy po prostu robią więcej.

Awatar użytkownika
Matias
Mudżahedin

Post autor: Matias »

A czym maneaterzy powinni się różnić od np. gutsów ?

Czy taki hero-squad jest grywalny:
Tyrant (+sprzęt)
Firebelly (Dispell scroll + Ruby Ring)
Firebelly (Hellhart) ALBO Bruiser (BSB + sprzęt)

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Ad 1. Na 2400 będziesz potrzebować batalionu, 2 x box Mournfangów, Ironblaster, kota i ewentualnie jakiegoś herosa.

Ad 2. Stan wszystko Ci napisał, moim zdaniem dobre są jeszcze bitsy po Stonehornie i mournfangach

Ad 3. Fire to fajny lore, daje ogrom to czego im brakuje, czyli pociski kasujące odginaczki, szarpiące przeciwnika. Owszem wystawiam Leadbelcherów, ale dużo bardziej wolę Firebelly'ego z 2 x Fireball i jakimś jeszcze czarem.

Ad 4. To zależy. TT mi się nie sprawdził jeszcze nigdy (a podobno jakiś tam potencjał ma...), natomiast Sh fajnie ściąga ostrzał (nagle wróg strzela w niego, a nie w Mournfangi czy działo), harpun trzeba traktować jako dodatek a nie pewnik, minusem moim zdaniem jest to, że musi być w miarę blisko generała (Frenzy na ld 7 to zuo...).

Co do herosquadu.

BSB z Runemawem to jest obowiązek, zwłaszcza, że nie masz 4 lvlowego maga, który będzie skutecznie zbijał wrogie czary.

Z Tyranta żaden klepacz zabijaka nie jest, ot może mieć max 8 S, jedynie to może odstraszać co niektórych panów. Ale mając do wyboru Mag 4 lvl lub Tyrant to wybieram maga.
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Tyrant może mieć i S9 (mieczyk +3 do S), ale niewiele to zmienia oprócz tego że fajnie na papierze wygląda.
W praktyce zamiast niego mamy oddział maneaterów/mournfangów.
Generalnie gra się teraz na dwóch dużych magach i IMO ma to sens - potrzebujesz w rozpisce hellhearta, DS, korony i warda na generale, a to się nie mieści inaczej niż na dwóch lordach. Dorzuć magiczną kosę jedną aby Twój gut star nie ucierpiał od eteryków i masz dosyć uniwersalne złożenie lord&hero.

Silvestro - co do 4., to niby można się pobawić grając tymi modelami, ale ja odradzam ich zakup na początek bo są IMO dosyć słabym wyborem. Jedyna fajna rzecz z ich zakupu to kozackie bitsy.

Galzag
Mudżahedin

Czy taki hero-squad jest grywalny:
Tyrant (+sprzęt)
Firebelly (Dispell scroll + Ruby Ring)
Firebelly (Hellhart) ALBO Bruiser (BSB + sprzęt)
Hmm... zasadniczo Stan ma rację, ale biorąc pod uwagę fakt, że wspomniałeś o domówkach to ja powiem tak - coś takiego jak najbardziej jest grywalne.

Ja dawno porzuciłem pomysł grania tym, co ,,jest grywalne", bo trochę nie widzę w tym sensu, biorąc pod uwagę fakt, iż łupanie w batla to tylko i wyłącznie rozrywka. Dlatego ja na Twoim miejscu bym się pobawił i dwoma Firebellami, bo na pewno coś tam dałoby radę tym pograć, a do tego masz fun z uwagi na fakt, że wystawisz coś innego niż oklepany schemat, na którym grają ,,wszyscy".

Oczywiście ja nie zmuszam do stawiania na klimat, żeby było jasne :P
Jeśli chcesz maksować rozpiskę, to śmiało - też możesz mieć z tego dobrą zabawę. Piszę to wszystko ze względu na Twoje słowa o graniu domówek. Szkoda trochę sobie popsuć zabawę tylko dlatego, że na turniejach Tyrant jest w zasadzie niegrywalny. :)

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Domówki mają to do siebie, że przeciwnik na przykład HE może wystawić albo 2 feniksy i 2 star dragony, albo hordę straży wybrzeża.
Jeśli kolega nie ma dużo pieniążków na start to polecam po prostu zakup mocniejszych jednostek, a te funowe dokupować w miarę powiększania kolekcji.
Sam mam Huntera na Stonehornie, ale nie dane mi było go jeszcze wystawić.

Galzag
Mudżahedin

Tu się zgodzę - bardzo wiele zależy od budżetu. Ale od siebie powiem, że w zasadzie jak kupujesz używane, to możesz spokojnie odsprzedać Ogry za jakiś czas, jeśli coś Ci nie będzie odpowiadało. I to wcale nie ze stratą. Trzeba trochę posiedzieć i poszperać po aukcjach, ale da radę ostatecznie co najmniej wyjść na zero, jeśli się będzie w armii robiło jakieś roszady.

Awatar użytkownika
lahire12
Chuck Norris

Post autor: lahire12 »

Ja irongutsow jeszcze boxu nie kupiłem i mam ich zrobione ze zwyklych buli. wystarczy dwuraki przykleić trochę złomu z bitsow i z rękoma pokombinować
Czy to żer, czy to wróg.
Żelazobrzuchy dadzą radę.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Skąd masz niby dwuraki? Tylko w pudełku gutów są przecież.

Galzag
Mudżahedin

W zasadzie dwuraki to nie problem, bo można je zastąpić równie dobrze bronią jednoręczną. Kwestia tylko takiego wymodelowania rąk, żeby obie były razem i trzymały jeden weapon. Przy Bullach ręce są oddzielnie, bo mają trzymać dwie bronie, więc tutaj konwertowanie to nie jest chyba najłatwiejsza rzecz. Co nie wyklucza tej możliwości oczywiście :)

ODPOWIEDZ