Teoretycznie, Malekith jest częścią oddziału na potrzeby rzucania czaru, więc efekt powinien działać. Niemniej, istnieje ciekawsze pytanie, czy jeżeli w oddziale z Malekithem znajduje się inny bohater, który jest celem czaru np. snipery, to ochrona działa? W tym przypadku powiedziałbym, że nie, ale pewny nie jestemhypnotic pisze:Czy supreme spellshield Malekitha działa gdy celem jest odział w którym się znajduje? Chodzi mi o ten efekt ranienia maga po udanym dispelu.
Szybkie pytania? Szybka odpowiedz!
Moderator: Yudokuno
Re: Szybkie pytania? Szybka odpowiedz!
a jaki jest opis tego czaru?Torian pisze:Soul Stealer podnosi W, robi to permamentnie czy drain magic może ten efekt zdjąć?
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
SS nie jest RiPem, a uzyskane w ten sposób woundy nie są również traktowane jako efekt czaru, gdyż nie wyparowują w kolejnej Twojej fazie magii. Wydaje mi się, że w tym przypadku Drain Magic nie oddziaływuje na woundy uzyskane z SS.For each roll of 4+, the caster immediately gains a single Wound (to a maximum of 10).
Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15
Właśnie też tak uważam, ale jakiś czas temu grałem z leśnym i kolega się upierał że zdejmie, ork mu przyklaskiwał i dałem sobie spokój z kłótnią, ale nadal mnie to gryzie ;pTalladil pisze:SS nie jest RiPem, a uzyskane w ten sposób woundy nie są również traktowane jako efekt czaru, gdyż nie wyparowują w kolejnej Twojej fazie magii. Wydaje mi się, że w tym przypadku Drain Magic nie oddziaływuje na woundy uzyskane z SS.For each roll of 4+, the caster immediately gains a single Wound (to a maximum of 10).
Okoń pisze:Może Teclis ma miecz mały,
za to odbyt wytrzymały.
Wprost to bardzo mało rzeczy wynika ;p Zero logiczne jest testowanie na czar któremu się nie opierasz, ale rozumiem że grasz z ludźmi takimi jak ja i moi znajomi - na ostatniej bitwie świątecznej po vanguardach już się zaczęła kłótnia MR jest rodzajem ward save`a, trudno żeby testować się na czar któremu się nie opierasz jak pisałem wcześniej
edit. oh wait, myślałem o czymś innym ;p znaczy o kotle Amulet of dark fire: attempts made against spell that target Hellebron`s unit recive +4 bonus to dispel.
Teoretycznie wording rzeczywiście jest niejasny, ale w moim mniemaniu jeżeli przeciwnik miałby używać bonusów z twoich przedmiotów to byłoby to lekko dziwne
edit. oh wait, myślałem o czymś innym ;p znaczy o kotle Amulet of dark fire: attempts made against spell that target Hellebron`s unit recive +4 bonus to dispel.
Teoretycznie wording rzeczywiście jest niejasny, ale w moim mniemaniu jeżeli przeciwnik miałby używać bonusów z twoich przedmiotów to byłoby to lekko dziwne
Okoń pisze:Może Teclis ma miecz mały,
za to odbyt wytrzymały.
Zapis jest jasny "attempts made against" buffów nie można rzucać "przeciwko" swojemu oddziałowiTorian pisze:Wprost to bardzo mało rzeczy wynika ;p Zero logiczne jest testowanie na czar któremu się nie opierasz, ale rozumiem że grasz z ludźmi takimi jak ja i moi znajomi - na ostatniej bitwie świątecznej po vanguardach już się zaczęła kłótnia MR jest rodzajem ward save`a, trudno żeby testować się na czar któremu się nie opierasz jak pisałem wcześniej
No właśnie nie jest, czytajmy całe zdanie.Jarlaxle pisze: Zapis jest jasny "attempts made against" buffów nie można rzucać "przeciwko" swojemu oddziałowi
Pełny wording bez końcówki o +4 żeby Genialny Wydawca się nie czepiał :
".... Dispel attemps made against spells that target Helebron's unit ....."
Jest against spells, a nie agains unit czyli teoretycznie można dispelować przeciwko czarowi.
I to jest ta moja niejasność którą chcę wyjaśnić.
Całe zdanie zostało przytoczone wyżej, ja odniosłem się do jego najważniejszej części. Czyli słowie "against". Nadal uważam, że nie można rzucać buffów "przeciwko" swojemu oddziałowi gdyby tutaj było sformułowanie "against all spells" albo "against all of kinds spells" to co innego, wtedy rzeczywiście można by mieć wątpliwości. A jako, że "przeciwko oddziałowi" rzuca się złowrogie i mroczne zaklęcia(against spells), także wojakom mrozi krew w żyłach, to ino do takich czarów odnosi się ten zapis już samo negatywne/pejroratywne znacznie słowa "przeciw" dobitnie o tym świadczy.
Słownik języka polskiego Chyba, że po angielsku "against" znaczy coś pozytywnego Także zaglądamy do słownika języka polskiego względnie obcego, jeżeli chcemy dowiedzieć się o znaczeniu danego słowa Na słownik języka obcego jestem zalewniwy, więc może ktoś obalić moje twierdzenie!
http://sjp.pwn.pl/sjp/przeciw;2509588.html
Słownik języka polskiego Chyba, że po angielsku "against" znaczy coś pozytywnego Także zaglądamy do słownika języka polskiego względnie obcego, jeżeli chcemy dowiedzieć się o znaczeniu danego słowa Na słownik języka obcego jestem zalewniwy, więc może ktoś obalić moje twierdzenie!
http://sjp.pwn.pl/sjp/przeciw;2509588.html