Szybkie pytania? Szybka odpowiedz!
Moderator: Yudokuno
Re: Szybkie pytania? Szybka odpowiedz!
proste: założenie jest, że kocioł chodzi sam (czyli nie jest w żadnym unicie).
czy siła działa wtedy na znajdujące się na nim witchki?
czy fury może rzucić na siebie (czyli na znajdujące się na nim witchki)?
czy siła działa wtedy na znajdujące się na nim witchki?
czy fury może rzucić na siebie (czyli na znajdujące się na nim witchki)?
We can't stop here. This is bat country.
Kocioł daje wszystkim wiczkom warda na 5+, na magię 4+. Sam ma na wszytko warda na 4+, a na magię 3+. Jakby kociołek był w innym oddziale, aniżeli wiczki, to daje warda na 6+(5+ na magię) oddziałowi. Sam nadal ma stabile 4+(3+ magia), ale wiczki 5+(4+ magia) Kociołem na sens ino w wiczkach albo BG ale i tak na granicy opłacalności.
witam
Mam parę pytań odnośnie warloków, mianowicie:
1. czy jesli został mi w armi z czarodziejów tylko oddział warloków i nie uda mi się dispel to cały oddział traci koncentrację ? czy tylko jeden model w oddziale a inny z tego samego oddziału dalej może dispelować ??
jednym słowem czy strace +2 do dispela ??
2. czy krasnoludzka zjadaczka użyta do zdispelowania dumbolta zjada czar całemu oddziałowi czy tylko jednej jednostce w oddziale.
3. Czy jeśli inny czarodziej rzuci miscasta tego co zadaje woundy wszystkim czarodziejom to czy oddział dostaje jednego wounda czy pieć ?
Mam parę pytań odnośnie warloków, mianowicie:
1. czy jesli został mi w armi z czarodziejów tylko oddział warloków i nie uda mi się dispel to cały oddział traci koncentrację ? czy tylko jeden model w oddziale a inny z tego samego oddziału dalej może dispelować ??
jednym słowem czy strace +2 do dispela ??
2. czy krasnoludzka zjadaczka użyta do zdispelowania dumbolta zjada czar całemu oddziałowi czy tylko jednej jednostce w oddziale.
3. Czy jeśli inny czarodziej rzuci miscasta tego co zadaje woundy wszystkim czarodziejom to czy oddział dostaje jednego wounda czy pieć ?
Mantykora grałem w zestawieniu z Helką - magnes na kule armatnie, raz posadziłem generała to dostała też z działa, moim zdaniem gra się tym fajnie ale nie na wszystko jednak :p
Każdy warlock zna czar, musiałaby zjeść każdemu po kolei, czyli masz 5 zjada jednemu, czarujesz resztą. Co do reszty się nie wypowiadam bo nie praktykowałem :p
Każdy warlock zna czar, musiałaby zjeść każdemu po kolei, czyli masz 5 zjada jednemu, czarujesz resztą. Co do reszty się nie wypowiadam bo nie praktykowałem :p
Okoń pisze:Może Teclis ma miecz mały,
za to odbyt wytrzymały.
Tylko, że macie wyraźny zapis, że "unit doomfire warlocks is considered to be a level 2 wizard" (s. 41 AB DE), a nie, że składa się z 2-poziomowych wizardów. Każdorazowo wybiera się tylko "castera". Dodatkowo, jeśli jakaś zasada bije w wizarda, to przeciwnik wybiera model, który dostanie efekt zasady.
Pod wszystkimi względami powinno się go traktować jak jednego czarodzieja, IMHO.
Pod wszystkimi względami powinno się go traktować jak jednego czarodzieja, IMHO.
Nie mam booka przy sobie ale wydaje mi sie ze tam jest napisane ze warlocks maja +2 do casta (dodatkowo +1 za kazdy pelny rank) a kojarze cos ze nie mieli +2 do disspella. A jesli jest taki zapisek to w przypadku nie udanego disspela to traci "koncentracje" tylko jeden gdyz tak jak zacytowal vampire nominuje sie 1 model. Analogicznie to samo z miscastem
Pozdr
Pozdr
Jest zapisane, że oddział, to 2-go poziomowy czarodziej, a bonusy dostajesz tylko do czarowania za dodatkowe ranki. Dodatkowo model będący "focusem" nominuje się tylko w momencie castowania (na potrzeby line of sight, zasięg itp.), nie dispelowania, więc dospelować powinien cały oddział.
Torian pisze:Mantykora grałem w zestawieniu z Helką - magnes na kule armatnie, raz posadziłem generała to dostała też z działa, moim zdaniem gra się tym fajnie ale nie na wszystko jednak :p
Gdyby tak było, to oddział 10 warlocków miałby 10 channelingów a ma jeden. Zatem, jako oddział na potrzeby rzucania czarów traktowani są jako jeden mag, który zna dwa zaklęcia. Jeżeli niszczarka zniszczy doombolta, czy soulblighta, to oddział nie może dalej rzucać tego/tych czarów. Tutaj nie trzeba znać wybitnie zasad, wystarczy żelazna logika. W innym wypadku, doszłoby do patologii typu, chęć rzucenia 10 doomboltów na ture