Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)
- PAWEL.KAROLAK
- "Nie jestem powergamerem"
Re: Co zmieni się w 9 edycji?
Wszytko się może zdarzyć, ale ojeżeli to krągłe podstawki mnie przerażają...
High Elves
Wojna o Brodę!
Wojna o Brodę!
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Cenowa polityka GW nie jest obliczona na przyciąganie nowych klientów. Za to wartość figurek, które przetrwają do następnej edycji, radykalnie wzrośnie (patrzy na szafę).gervaz pisze:23 funty to ponad 130 zeta. Za pięciu hipków.
Ktoś mi wytłumaczy, jak to ma przyciągnąć nowych klientów?
Ok, to czegoś tu nie kumam. Mamy system wfb 8ed w którym biją się duże oddziały (chyba, że gramy wochem ) i figurek na stole jest dużo. GW serwuje nam nowy system, nieco bardziej skirmiszowy, a przynajmniej początek wdrażania systemu będzie nastawiony na małe gry. Wszystkie stare (albo prawie) figurki mają być grywalne. Gracze zostają z górą grywalnych modeli do systemu wymagającego mniejszej ilości modeli .... coś mi tu nie halo, jeśli chodzi o zwiększenie sprzedaży. Na pewno nie wśród starych graczy. Przyciąganie do gry nowych - może, ale jakoś w to wątpię, dobrych skirmiszy jest multum, dlaczego wybrać akurat wfb?
Albo GW ucieknie do starej sprawdzonej metody przeginania nowych jednostek - spoko, zabiją totalnie system, może paru starych graczy kupi nowe modele. Albo jednak mają w planach kwadratowego bitewniaka - na taką grę mieli praktycznie monopol.
Albo GW ucieknie do starej sprawdzonej metody przeginania nowych jednostek - spoko, zabiją totalnie system, może paru starych graczy kupi nowe modele. Albo jednak mają w planach kwadratowego bitewniaka - na taką grę mieli praktycznie monopol.
Obawiam się, że GW ma w głębokim poważaniu "starych" graczy którzy, mają skompletowane armie...no chyba, że rzeczywiście będzie system frakcjiNarożny pisze:coś mi tu nie halo, jeśli chodzi o zwiększenie sprzedaży. Na pewno nie wśród starych graczy. Przyciąganie do gry nowych - może, ale jakoś w to wątpię, dobrych skirmiszy jest multum, dlaczego wybrać akurat wfb?
- Kacpi 1998
- Masakrator
modele, popularność, fluf (chodzi mi o prawdziwy fluf a nie o to z ostatnich paru miesięcy )Narożny pisze:dlaczego wybrać akurat wfb?
Tyle, że nowi gracze nie mają sentymentów, jeśli chodzi o fluff. Więc ten argument został ubity przez samo GW. Fluff był super, jak był normalny - typu dark fantasy a wfb miało fajne odniesienie do wfrp. Herosi byli kiedyś, w książkach do historii a i to było nie prawdą, nie było durnych avatarów i innych hero hammer pierdół, a koniec świata nie nadciągał a wisiał w powietrzu.
Figurki, ok. Popularność - jeszcze tak. Kurka, żal mi wfb. Taki fajny fluff, system itd. Tyle pola do poprawy, a wybierają imho najgorszą opcję.
Figurki, ok. Popularność - jeszcze tak. Kurka, żal mi wfb. Taki fajny fluff, system itd. Tyle pola do poprawy, a wybierają imho najgorszą opcję.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Stawiam, że stare modele będzie można wykorzystać jako "counts as" czy coś w tym stylu. Potem wyjdą nowe. Będą większe, inaczej spozowane, z rozwianymi szatami, wielkimi naramiennikami itd... wyobrażacie sobie jak kijowo będzie wyglądało np. 5 włóczników 8-edycyjnych wystawionych na podstawkach 32mm jako oddział?
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Chcesz mi powiedzieć, że w czasach, z których RPGowy fluff pochodzi, nie było Herohammera?Narożny pisze:Herosi byli kiedyś, w książkach do historii a i to było nie prawdą, nie było durnych avatarów i innych hero hammer pierdół, a koniec świata nie nadciągał a wisiał w powietrzu.
Moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jest ,że GW zostawi WFB w obecnej postaci i w ogóle zmieni system w taki sposób, że dotychczasowe figurki będą się średnio nadawać do gry,może nawet zmieni skalę. Taki ruch byłby o tyle zrozumiały, że jedynym liczącym się systemem bitewnym fantasy jest obecnie WFB autorstwa GW,a firm robiących do niego figsy,które korzystają z jego popularności, jest kilkanaście.W rezultacie GW ma w obsłudze własnego systemu dużą konkurencję,co zapewne dostrzegli.
Paradoksalnie, mimo iż sam w ostatnim czasie ostro krytykowałem politykę GW, dostrzegam teraz, że olewanie tej spółki i kupowanie armii w oparciu o inne firmy może doprowadzić do końca WFB w postaci jakiej znamy.
Bo nie ma się co oszukiwać, jeśli klochammer zamieni się w skirmish na okrągłych podstawkach, wszystko w scenie graczy ulegnie przemodelowaniu - żeby nie powiedzieć po prostu, że i tak już przerzedzone środowisko przestanie istnieć. Istnieje w końcu istotna różnica między WFB a np. Mordheim i są istotne powody związane z głównymi założeniami WFB,dla których właśnie on jest ciągle u nas tak popularny...
Paradoksalnie, mimo iż sam w ostatnim czasie ostro krytykowałem politykę GW, dostrzegam teraz, że olewanie tej spółki i kupowanie armii w oparciu o inne firmy może doprowadzić do końca WFB w postaci jakiej znamy.
Bo nie ma się co oszukiwać, jeśli klochammer zamieni się w skirmish na okrągłych podstawkach, wszystko w scenie graczy ulegnie przemodelowaniu - żeby nie powiedzieć po prostu, że i tak już przerzedzone środowisko przestanie istnieć. Istnieje w końcu istotna różnica między WFB a np. Mordheim i są istotne powody związane z głównymi założeniami WFB,dla których właśnie on jest ciągle u nas tak popularny...
Ja po prostu nie jestem w stanie pojąc, jak w dzisiejszych czasach, internetów, brak jest jakiejkolwiek współpracy z graczami?
Wbijam sie obecnie w infinity, oni maja swoja strone, forum, army buildera, faq co chwila i tak dalej.
olewanie jest mocne, i dopiero teraz to widze :<
a fakt ze chca przerzucic figsy na okrągle podstawki to jest kuzwa potwarz:P
Wbijam sie obecnie w infinity, oni maja swoja strone, forum, army buildera, faq co chwila i tak dalej.
olewanie jest mocne, i dopiero teraz to widze :<
a fakt ze chca przerzucic figsy na okrągle podstawki to jest kuzwa potwarz:P
"Our weapons cut through them like blade through air!"
"Double or nothing, aim for his cock"
"Double or nothing, aim for his cock"
Barbarossa pisze:Cenowa polityka GW nie jest obliczona na przyciąganie nowych klientów. Za to wartość figurek, które przetrwają do następnej edycji, radykalnie wzrośnie (patrzy na szafę).gervaz pisze:23 funty to ponad 130 zeta. Za pięciu hipków.
Ktoś mi wytłumaczy, jak to ma przyciągnąć nowych klientów?
Niestety przy sprzedaży z drugiej ręki - towar jest wart tyle, ile kupujący zapłaci. A jeśli nowy system nie będzie popularny - to niestety jeśli coś radykalnie wzrośnie, to nie cena stary figurek. Niestety
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Może też być tak, że przemieszają ze sobą różne rasy, skoro to Skirmish ma być i liczą na to, że każdy "weteran" będzie musiał dokupić brakujące figsy, bo wszystkich armii na raz nie zbiera, nie?
Czytasz uszami?okurdemol pisze:Tak, już coś zrobili ze starymi formami... zniszczyli kilka lat temu. A tak przy okazji, to czytam i czytam te ploty o tym co w tej kolejnej edycji będzie i uszom własnym nie wierzę. Jak to tak ma wyglądać to, Panowie i Panie, ja wysiadam.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
I palcami.Matis pisze:Czytasz uszami?okurdemol pisze:Tak, już coś zrobili ze starymi formami... zniszczyli kilka lat temu. A tak przy okazji, to czytam i czytam te ploty o tym co w tej kolejnej edycji będzie i uszom własnym nie wierzę. Jak to tak ma wyglądać to, Panowie i Panie, ja wysiadam.