TEMAT OGÓLNY

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Re: TEMAT OGÓLNY

Post autor: Watcher »

NOAK pisze:Fajne. Kontynuuj. A tak w ogóle w Chodzieży to się jeszcze w battla gra?
W tym roku jeszcze ani razu :( Raz jedynie na razie pyknęliśmy w AoS. Ale od jakiegoś czasu mam ogromną chęć na granie, maluję jak chyba nigdy (trochę tam ostatnio poumieszczałem moich płodów w MK)... tyle że poza bratem przeciwników zabrakło, bo włóczą się po Poznaniach albo zrezygnowali. Tym niemniej już dwóch kolejnych zadeklarowało, że w najbliższym czasie zjadą do Chodzieży więc może coś się ruszy (i kto wie, może nawet Malleusy zreaktywujemy, nie wiem czy wiesz, ale na ostatnim przed uśpieniem klubu mieliśmy pulę nagród 500 PLN ;) dobrze się nam żyje z Domem Kultury ;) ).
Marcet sine adversario virtus

Minas Kolmar

valve
Mudżahedin

Post autor: valve »

Znacie może jakiś kodeź który poprawił by bretonie na potrzeby 8ed ? Coś aby dało się tym grać na dotychczasowych zasadach.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Bretonią jak najbardziej da się grać na obecnych zasadach.

valve
Mudżahedin

Pytanie brzmiało odnośnie kodexu a nie czy da się grać: )

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Post autor: Hoops »

Podręcznik do Brety jest na tyle świetnie napisany że możesz śmiało rywalizować z każdym bez większych problemów.
Złóż dobrą rozpiskę, ogarnij zasady i graj.
Obrazek

valve
Mudżahedin

Wiem ,że się da lecz ten podręcznik nie jest dla mnie : ) tylko dla kolegi

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Plusem jest duży wybor Magic itemow, minusem koszt niektorych modeli i fakt,ze juz od kilkunastu lat sie nie zmienil;)
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Furion ma w planach kolejny ab do swojego projektu poprawy podręczników. Temat wisi w dziale dyskusja ogólna.
Jest tam limczor z ankietą jaki podręcznik ma być kolejny można głosować na bretke. Co by miało nie powstać i czy w ogóle będziemy na to kiedykolwiek grać to inna kwestia, ale zawsze lepiej to zobaczyć jakiś powiew świeżości.
Obrazek

Bastor
Chuck Norris

Post autor: Bastor »

A po co cokolwiek w Bretce poprawiać?
Mnie się na nim gra świetnie. Daje radę nawet w porównaniu z nowymi kodeksami.

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Nie no Bastor jasna sprawa i sam lubię wygrywać na niejednokrotnie o wiele starszym AB niż przeciwnika, ale skoro Furion ma swój projekt i daje możliwość oddania głosu na wybraną armię to czmu by nie przyspieszyć tego do czego i tak ma dojść. Po prostu.
Inna sprawa że zapewne i tak już niebawem będzie grać na szwedzkiego compa. Wygląda to dobrze.
Obrazek

Bastor
Chuck Norris

Post autor: Bastor »

Pełny luz Hoops
Ja w 100% popieram każdą inicjatywę w której można poprawić to co - umówmy się - nie jest w tej grze "idealne" :wink:
Zarówno projekt Szwedów jak i Furiona - mogą być czymś naprawdę extra.

Ale dla mnie osobiście "poprawić" a "zmienić" to jednak dwie różne sprawy - nie chodzi mi tylko o semantykę ale generalnie o przekaz.
Poprawić - oznacza dla mnie "ulepszyć"
Zmienić - po prostu zmienić.

I dla jasności - ja bym niczego nie poprawiał w Bretce bo mogą z tego wyjść niezdrowe sprawy.
Ale kilka zmian - szczególnie tych doprecyzowujących pewne sprawy - w zasadach ogólnych lub niektórych zasadach armijnych na pewno może być czymś ciekawym.

Z chęcią zagłosuję i przeczytam co tam Furion ma do powiedzenia w kontekście Rycerzy Pani Jeziora (lub "Mokrej Dziwki" jak mawiali Pythoni ustami wieśniaka ;) )

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Pytania odnośnie fejki:

1. Czy może siedzieć w drugim rzędzie lancy, i korzystać z benefitów jak magiczka w drugim szeregu.

2. Czy jeżeli już będzie siedziała w drugim szeregu, to (z racji tego że jest skrajnym modelem) moze korzystać z zasady lancy (unicorn bije wszystkimi atakami z +2 do siły)?

3. Jej item losujący boundspelle wyczerpuje sie na wynik 6 czy na komete?

4. Spitful glace (zasada na niezdany test inicjatywy) działa przed rzuceniem challange?

Awatar użytkownika
Milczek
Kradziej

Post autor: Milczek »

1. Czy może siedzieć w drugim rzędzie lancy, i korzystać z benefitów jak magiczka w drugim szeregu.

Tak. Jest to napisane w 3cim pytaniu w FAQ.
Poza tym, że z racji, że jest na podstawce 50x50 - wypycha jednego rycerza i wielkością robi "za dwóch" co oznacza, że z jednej strony można się w nią normalnie wbić.

2. Czy jeżeli już będzie siedziała w drugim szeregu, to (z racji tego że jest skrajnym modelem) moze korzystać z zasady lancy (unicorn bije wszystkimi atakami z +2 do siły)?

Tak.

3. Jej item losujący boundspelle wyczerpuje sie na wynik 6 czy na komete?

Jak rzucisz 6 podczas losowania, następuje automatyczne rzucenie komety i przedmiot się wyczerpuje.

4. Spitful glace (zasada na niezdany test inicjatywy) działa przed rzuceniem challange?

Obydwie rzeczy następują "at the start of close combat phase/round" oznaczałoby, że jednocześnie -> przyjąłbym interpretację, że ten kogo tura decyduje co jest pierwsze.

Wszystkie pięknie wygląda ale pamiętaj, że Fay nie ma "look out sir" od rycerzy z lancy.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Czyli nie możliwe jest rzucenie chain lighting?

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Można, na 6 leci Chain Lightning i kielich się wyczerpuje. Zapis o komecie jest stary i nieaktualny, bo we wcześniejszych edycjach szóstym czarem z Heaven była właśnie kometa. Errata do Brety znosi fragment zdania, czyli "(...)and the Comet of Cassandora is cast".
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Dzieki. A mógłby ktoś podrzucić errate na mejla. Bo gópie gw usunęło :)

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

A ja się pochwalę.
Wczoraj zaszarżowałem 40 zbrojnymi w wielką demonicę slanesha, udało mi się dać im regenkę na 4+
Czempion stanął do epickiego pojedynku i pomimo wielkiej odwagi padł z dwiema ranami.
Slaneshytka została złamana o 3 i na liderkę kulnęła 12 co wysłało ją prosto do warpa.
Dla takich chwil warto grać w tą grę. :D
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

kszyhu
Chuck Norris

Post autor: kszyhu »

Siema, niedawno wróciłem do gry, przeczytałem 8 edycyjny podręcznik i trochę się zawiodłem, nie dość że bretonni nikt nie zmodernizował, to jeszcze pozytywne zasady bretońskie teraz ma KAŻDA armia. Mam na myśli warda, bo piechota z mieczem i tarczą ma teraz warda i mam też na myśli formację lancy, bo teraz każdy może bić z dwóch szeregów, czyli nasza konnica różni się teraz tylko statami od reszty, a staty to mamy tragiczne.

Czy w ogóle bretończycy mają w tej edycji jakiekolwiek szanse na wygraną? (oprócz fartownych rzutów)
Jak to jest z tym podręcznikiem furiona? Można na nim legalnie grać na wszystkich turniejach, czy tylko na takich gdzie każdy ma zrebalansowany podręcznik?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Bretonnia znajduje się formalnie jakoś w środku stawki co najmniej. Połowa armii jest potencjalnie silniejsza od niej, a druga połowa słabsza :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Czytam właśnie 9 th Age zasady do bretki i tak mi się rzuca w oczy ze lance mają teraz szeregi od 5 modeli ? Mag nie musi być w 2 szeregu ?, nie trzeba mieć lorda na pegazie żeby wystawić 3 unit pegazów, pegazy nie maja skirmisza, można dołączyć bohaterem do unitu pegazów, stały ward na 5+, Grale mają OTS-a i warda na 4+ 8).
Obrazek

ODPOWIEDZ