9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Re: 9th Age

Post autor: Laik »

JaceK pisze:A w sumie co jest z tą punktacją nie tak?
Realnie skala jest 7 punktowa wobec starej 20.
Można tracić punkty - czyli są mecze o 6 punktów - przez to ma bardzo duże znaczenie z kim się gra.

Dla niektórych może być deprymujące kończyć turniej z ujemnym wynikiem...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Kal_Torak pisze:
Never pisze:Od kiedy wyszedł AOS nie tykałem się do warhammera. I chciałem znowu zacząć grać. Jaki jest obecny format? Aos, 8ed, czy 9?

Potraktujcie mnie jako nowego gracza, bo jestem w temacie kompletnie zielony.

Czy zmiany w stosunku do 8 edycji są ogromne? Czy muszę jeszcze raz czytać podręcznik, który ma 120+ stron? Gra się na okrągłych podstawkach, czy na kwadratach?

Na ile pkt się gra? Na jakich army bookach? Po prostu, czy ciężko jest się przestawić z 8ed na 9? Wy na pewno mieliście ten sam problem.
ETC na 2016 wybrało 9th Age, a GT w USA KoW2.
AoS nikt nie próbuje nawet ruszyć.
Większość graczy raczej rozchodzi się po innych systemach - infinity, bolt, warmachina, x-wing etc.
9th jest podobna do 8 edycji i z tego co się orientuje progi punktowe premiuje 2400+. Nie zauważyłem, aby przy 9th był tworzony grywalny format na mniejsze punkty - poprawcie mnie jeśli się mylę.

Nikt się nigdzie nie rozchodzi i nie siej tu prosze defetyzmu:]

Co do starej i nowej punktacji. Pewnie pamietają wszystkie stare battlowe dziadki (łącznie ze mną:(...) że 3 stopniowa skala zwyciestwa była już w 6 edycji. Stąd też pochodzi słynne i rozpowszechnione " Wtubiłem (komuś) machę"!
Dla Przypomnienia:
Remis 10-10
Minor Victory 12 -8
Solid Victory 15-5
Massacra! 20-0

Pamiętacie? może właśnie lepiej posłużyć się takim wzrocem niż dodawać i odejmować bezsensu punkty...

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Post autor: Lucyfer »

Takie pytanko trochę w przyszłość, jak wyjdzie już 9th age tak... do końca to jak to będzie wyglądać ze zmianami? Myślicie, że system będzie dalej żywy, czy po prostu zostanie powiedziane "tak jest najlepiej" i koniec.

A i jeszcze z zasadami specjalnymi, jest coś wiadomo czy będą uproszczane (podobne zrównywane) czy dalej będzie kontynuowany pomysł 100 różnych nazw na 1 zasadę specjalną?

A jak chodzi o progi, to system 0-20 wydaje mi się nieco bardziej sprawiedliwy i ułatwiający sprawę w organizacji turnieju. Łatwiej powiedzieć kto jest 1,2,3 itd., bo trudniej jest uzyskać 2 takie same wyniki.
Obrazek

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Zmiana magii nadchodzi. Przedstawiłem propozycje i uwagi Dębka w międzyczasie ale generalnie póki co chcą zmienić bonusy do casta.
Magic was always an important part of the game and now that everyone has access to it (even Dwarves) I don't see why we should make any drastic changes to the current system - a system we got great feedback for. The only thing I really much would like to see implemented is a change of the casting bonus:

LVL 4/3: +2
LVL 2/1: +1

Reduce all complexities by 2, limit items that add a bonus to the casting results to +1. This would make armies without magic a lot better (no +4 advantage for the offensive player anymore) and closes the huge gap between high and low level wizards as well.

Philip

ps.: The dispel standard could be +2 to dispel if no wizard is present / +1 to dispel if a wizard is present which would lead to non-magic user armies with no casting modifier drawback. If the dispel scroll gets moved to be an enchanted item then there is absolutely no difference in magic defence between non-wizard armies and wizard armies.

Yes - we would need to to look into each spell, -2 should be the baseline. The beauty is that we can force casters to use more dice with higher casting costs (more powerful miscasts) now without making these spells with a LVL1/2 uncastable.

I would implement this change now and make (with one swing) low level casters and no-caster armies a very solid choice. I don't see a reason why we should keep supporting a system that has a major balance issue in this regard if we are still in the beta phase.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2015, o 17:04 przez ślivek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

No to sobie przygotowują przekopanie się przez wszystkie armybooki...

Przecież w tej chwili pół booka dwarfów do wymiany - runy dodające bonus smithom nagle robią się mega użyteczne i tanie jak barszcz, +1 do dispella od dwarfów jest bezcenne itp...

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Nie wiem po co te zmiany magii.Chyba dlatego wydajesz te wiecej ptk na lorda aby łatwiej rzucać te trudniejsze zaklęcia.Aktualnie nie będzie oplacalo sie dokupywać za 50/60 dodatkowego levelu skoro i tak będzie plus 1/2 do casta
Ostatnio zmieniony 12 lis 2015, o 18:23 przez kangur, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

ślivek
Kretozord

W międzyczasie w Path of the Dark Gods myślą nad tym czy nie dodać trzeciego Casting Value dla czaru by mieć dwie różne zboostowane wersje. Coś jak fireball miał 4 poziomy to myślą czy by nie zrobić po 3 poziomy różnych czarów. Póki co pomysł jedynie.
Mam dostęp do tego forum bo jest wspólne dla Demonów i Warriorów ale za szybko zmieniają pomysły abym tutaj cytował.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Tylko w tym momencie MUSISZ mieć 4lvl w armii. Inaczej nie masz dużych szans na rzucenie jakiegoś czaru ani na dispellowanie tych mocniejszych które wygrywają grę. Jeśli zmienią tak jak planują to sporo to zmieni w budowie rozpisek.
4lvl i 2lvl powinni mieć channel na 5+ czy coś żeby był sens ich brać, a nie tylko dodatkowy spell.

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Post autor: Szczwaniak »

Samo podniesienie kosztu awansu zniechęci prawdopodobnie do jego wykupu, co dopiero jak zmieszą bonus i nie obniżą casting value
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

Laik pisze:Realnie skala jest 7 punktowa wobec starej 20.
no właśnie chyba nawet nie jest 7 tylko 4 stopniowa, jak przegrałeś nie ważne ile to zawsze masz 0 punktów, z tego co czytam rulebooka nawet nie ma ujemnych punktów, powinni to zmienić, w końcu piszą tę grę pod turnieje w pierwszej kolejności

btw. zauważyliście jak trudno zrobić remis, przedział -5% do 5% , gdy grasz dużą bitwę na 2500 pkt to jest zaledwie -125pkt do +125pkt, podejrzewam że tak zrobili aby uniknąć sytuacji gdy będą same remisy ponieważ 9th Age ma mieć bardziej zbalansowane armie między sobą (a jak to bedzie to zobaczymy xD)

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

esgaroth pisze:
Laik pisze:Realnie skala jest 7 punktowa wobec starej 20.
no właśnie chyba nawet nie jest 7 tylko 4 stopniowa, jak przegrałeś nie ważne ile to zawsze masz 0 punktów, z tego co czytam rulebooka nawet nie ma ujemnych punktów, powinni to zmienić

with the corresponding negative numbers for the losing player.
;)
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

ślivek
Kretozord

Nie mam gdzie wrzucić sensownie preview do krasi chaosu oraz do tomb kingów. Więc jeśli by jakiś kraś czy mumia potrzebowali to rzucajcie linkiem gdzie to sensownie wrzucić wam. Zmian sporo planują tu i tam także nie będę wklejał tutaj (chyba, że dużo osób będzie chciało nie grających tymi armiami).

Za to przeciek do Ogrów już mam gdzie umieścić: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 6&start=35
Obrazek

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

zrób temat w chaos dwarfach "9th Age" i tam wrzucaj :)

ślivek
Kretozord

Od razu przeciek do Vermin Swarm (Skaveny): http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 4#p1388324
Tematu sam robić nie będę raczej bo skoro go nie ma to raczej nie ma zainteresowania ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Czy baner Z flame działa na magiczną broń? Nie mogę znaleźć zakazu

ślivek
Kretozord

Działa. Magiczna broń normalnie może być płonąca w przeciwieństwie do 8ed.
Obrazek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Teraz także działa poison jesli masz magiczną kose :)
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

ślivek
Kretozord

Zapowiedź zmian w chadecji (teraz Infernal Dwarves) : http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 4#p1388364
Armia która jest wciąż niezainteresowana - TK. Aż tak to ich chyba nie znerfili?
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Nie wiem jak wam się to w sumie podoba, ale ja to się cieszę, że w 9th Age pozmieniali nazwy i będzie większa dowolność jednostek na stole :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Azurix pisze:Nie wiem jak wam się to w sumie podoba, ale ja to się cieszę, że w 9th Age pozmieniali nazwy i będzie większa dowolność jednostek na stole :)
na razie mi sie bardzo nie podoba, ale mysle ze jak ogarną wszystkie kodeksy finalnie to moze byc ciekawie ;]
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

ODPOWIEDZ