9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: 9th Age

Post autor: Azurix »

Ale wiesz, że wystylizowałem armię na Frostheart Elves i cała jest z lodu, nawet ten Smok w Lordach? :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Rożnica jest taka, że kiedys kupujac model wiedzialem, ze moge go potem sprzedać bo ma jakąś wartość - wiec kupowanie nowych figurek do 9th to juz tylko wydatek bez szansy na zwrot :) Moglem zmianiac armie co pol roku bo plastik i metal był płynny :) Dlatego oczywiscie ze marudze - bo jest na co

SLivek, masz odpowiedź na orkowym bo tu nie bede offtopował. Tez zrobie temat rozpiskowy w celu ukazania biedy swojego booka :D
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Teraz nie musisz się zastanawiać, bo każdy unit jest grywalny albo blisko tego statusu, więc wszystko możesz sprzedać z podobnym prawdopodobieństwem :P a wrecz masz zmniejszoną szansę na błędny zakup

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Azurix pisze:Ale wiesz, że wystylizowałem armię na Frostheart Elves i cała jest z lodu, nawet ten Smok w Lordach? :wink:
To świetnie bo dla mnie będzie to prox:)

Model konwertowany ma przed wszystkim być ładnym "zastępnikiem" a nie wprowadzać zamęt.
Dlatego jak chcesz zrobić sobie 3 smoki i 2 z nich wystawiać jako fenie to :
a) przyklej feniksom sztandar: "jestem lodowym feniksem"
b) przyklej smokowi sztandar: : "jestem lordem na smoku"
c) po prostu zmontuj dwa feniksy i smoka a i tak jak masz jednolitą armie będzie wyglądało to genialnie

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Akurat z rozróżnieniem Feniksów nie ma problemu, bo każdy ma swoje Bitzy. Zresztą, w 9th Age jest po prostu Phoenix, a wersja Fire i Ice jest jedynie Upgradem, więc wystawianie Frost Phoenixów jako Fire Phoenixów będzie co najwyżej brakiem WYSIWYGu wyposażenia, a nie Proxowaniem ;)

Poza tym zrobiłem dokładnie tak jak mówisz:
1. Smok - https://dl.dropboxusercontent.com/u/806 ... agon/2.JPG
2. Feniksy - https://dl.dropboxusercontent.com/u/806 ... C09458.JPG

W związku z czym pragnąłbym Kawalerii na Smokach, bo Smoczej Armii z Caledoru nie zrobię w tej stylizacji zastępując Feniksy, tak jak Kal_Torak zasugerował :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Crusader pisze:Teraz nie musisz się zastanawiać, bo każdy unit jest grywalny albo blisko tego statusu, więc wszystko możesz sprzedać z podobnym prawdopodobieństwem :P a wrecz masz zmniejszoną szansę na błędny zakup
Ale nie wiesz co będzie za rok = jak system upadnie to kazdy unit (poza metalowymi DF i OnG) bedzie warty 0 :) Ale dośc o tym

No ale juz nie marudze - macie rooster w rozpiskach, fala to fala, jeszcze okazji do napisania posta na tym forum nie przepuscilem przeciez :)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

WFB już upadło. 9ed to szansa na dalsze granie tymi modelami sensownie na poziomie turniejowym.
Zawsze mozesz sprzedać modele jako AoS :P

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Najbardziej mnie jednak boli ze kasujac stubborna uwalili naprawde duzo buildów na klockach piechoty. Bo teraz 40 savage z 5++ po prostu nie dziala - a nie jest jedna z opcji do przemyslenia :P

No ale zobaczymy czy orkowy monster truck bedzie działał

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Ja się cieszę, że uwalili właśnie :) Jak chcesz mieć steadfast to ustaw się przodem do czegoś a nie bokiem z lożą magów schowanych :)
Zawsze możesz wziąć stubborn one use only, aby doczekać do skontrowania.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

No dobra, uwazaj jak chcesz :D Ale jednak ~połowa buildów sie sypie "bo tak" - a wcale nie był jakoś bardzo wygięte. Poza tym są armie, ktore dalej to symulują jak VC/TK i nawet maja wskrzeszanie ponad stan to jakas nie widze tu zbyt dobrego balansu miedzy AB.

No i imo wszystkie base domeny powinny byc dostepne dla kazdej armii, bo dzielenie tego na lepsze i gorsze to przeżytek. A nie że Szaitis mi się smieje swoimi szkieletami z ASF i 10/10 :D

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

@-Qc-: Robisz standardowy błąd, porównujesz swojego builda z 9th Age z armiami z 8th ed wfb i z tym co pamiętasz. Wszystkim pocięli, jednym trochę więcej, innym mniej, żeby wyrównać. A co do wartości figurek, zbieram ChD, od 15 lat GW ma mnie w dupie nie supportując tej armi, a nadal kupuje figurki na aukcjach z 5th ed i to w dość wysokich cenach.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

-Qc- pisze:No dobra, uwazaj jak chcesz :D Ale jednak ~połowa buildów sie sypie "bo tak" - a wcale nie był jakoś bardzo wygięte. Poza tym są armie, ktore dalej to symulują jak VC/TK i nawet maja wskrzeszanie ponad stan to jakas nie widze tu zbyt dobrego balansu miedzy AB.

No i imo wszystkie base domeny powinny byc dostepne dla kazdej armii, bo dzielenie tego na lepsze i gorsze to przeżytek. A nie że Szaitis mi się smieje swoimi szkieletami z ASF i 10/10 :D
A który Twój build jest teraz niegrywalny?

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Wozek goblinów teraz po prostu się sypie, trolle do lamusa, horda savagy przy zwiekszonym koszcie, minusowym testowaniu frenzy i pozbawiona stubborna sprawia, ze defensywne orcze buildy raczej ida do lamusa. Dodajac znerfienie maszyn generalnie a Doomdivera w szczegolnosci (Slivek nie tlumacz mi ze w punkt ktory widze trafiam w 49% a nie w 44% jak wczesniej - DD sluzyl do zabijania tego, czego nie widze xD a tam ta statystyka nie ma racji bytu :D)

Wiadomo, że pojawia się jakaś tam opcja na dziki (bo 2+ save, bo core) jakas opcja na BO (ale to tylko 4-5 move i duzy latwo wymanewrować) czy wywerny lub gork idol z ForgeWorlda czy aroki czy lepsze squigi - i fajnie, ze mozna je porozkminiać, ale na razie każda z nich jest lepsza niż defens ktory był. I kazda wydaje się słabsza od tego co sobie tam sami składacie w swoich armiach :) Ja co prawda grałem z bretonia przed nerfami (3 rany za rane, 1+ 4++ na kazdym herosie) ale te chore castingi obszarowo lightow sie chyba nie zmieniły, a jednak są gamebreakingowe przynajmniej dwa z nich (10/10, ASF)

I nie pytajcie mnie wiecej bo będę narzekał :D

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Post autor: Szaitis »

Ja tam uważam, że uwalenie wszechobecnego stubborna jest jak najbardziej ok. Fakt, że mówię to z perspektywy VC które nie lubią uciekać, ale sypanie po cc to jest coś, co najbardziej uwala armie undead, podczas gdy jednostka z koroną mówi "sorry" - nie mam zamiaru się sypać ani nie przepchniesz mnie.

Nikt mi nie powie, że chaosowy lord 1+ 3++ z rerolem pał i stubbornem to było coś normalnego.

Teraz korona robi się dużo bardziej taktyczna, jak potrafisz się poustawiać na stole, to wykorzystasz ją właśnie w tym jednym momencie w którym będzie Ci potrzebna żeby coś utrzymać, skontrować i wygrać. Deathstary oparte na nieśmiertelnym unicie za 1800 pktów ze stubbornem nigdy nie były fajne i mądre.

Ja już się też sporo napłakałem na 9th age, że moja armia jest słaba i biedna bo nie wygrywam bitew na 2+ z rerollem :wink: ale jeżeli ludzie nie obrażą się, że nie ma już świętego wydawcy który jest wyrocznią w naszym hobby, a RB i AB tworzą ludzie, którzy jak wiadomo są bardzo niedoskonali, to mam wrażenie, że możemy sobie pograć w najlepszą dotychczasową edycję

QQrydza
Prawie jak Ziemko

No z GW nie było dyskusji. Osobiscie uwazam to za zaletę, bo zamiast narzekać bralem booka i szukałem wygięć :D Dlatego wolałbym zamknięte testy, finalny produkt i nara.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

42 pkt za monstrous infantry z regena i żyganiem to rzeczywiście niegrywalne :P chyba gramy w inne gry
w 8ed savage kosztowały 8pkt a teraz kosztują tyle samo
w 8ed savage big'unsy kosztowały 10pkt i nadal tyle kosztują, chyba że źle patrzę? a zwiększoną siłę mają nie tylko w pierwszej turze, ale również w kolejnych turach jeśli nie przegrają walki
mają tańszy upgrade z Impalerem ktory jest lepszy (ordnance), czyli jak zlapiesz np. DP na gobliny to sra po gaciach jak obok może dostać szarże impalera
może masz -1ld do frenzy, ale za to nie masz animozji, to chyba super deal? :)
dodatkowo możesż mieć na nich magiczny banner za 25pts czego wczesniej nie mogles, a jesli general tez jest savege to do 50pkt

no same minusy :P
Ostatnio zmieniony 18 lis 2015, o 20:37 przez Crusader, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Nie ma rambulla, dywan znerfiony, korona znerfiona, nie ma marków, byków z 3+ wardem, nakręcania ataków, nie ma herdstona, zabrali 300 pts, podrożyli śmietnik, bolce walą po minosach w piechocie. Moja rozpa z 8 edycji upupiona.
Przeklinam ich w imię QC'a!

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

@Ślivek
Czy to co wklejasz to są już potwierdzone zmiany czy coś co dopiero będzie poddane pod dyskusje?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

No dokładnie to Kołata!

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Panowie płaczecie jak dzieciaki którym zabrano zabawki :) Ja sie cieszę, że powstało coś takiego jak 9th age, może nie wszystkie zmiany mi się podobają, ale ogólnie to jestem pozytywnie nastawiony do tego projektu. O wiele lepiej się zapowiada niż wizja Furiona.
Obrazek

ODPOWIEDZ