9 Age

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Kamil.Sz
Falubaz

Re: 9 Age

Post autor: Kamil.Sz »

Bariera wejścia wynosząca kilkaset złotych jest raczej mała, w porównaniu do innych hobby. Pomyśl ile kosztuje komputer do gier lub dobra talia do magicka i za ile po 3-4 latach sprzedasz armię, a za ile kompa.
"Mam sto rąk, sto sztyletów... gdy chcę, sto ran zadam."

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Shino już poruszył ten temat:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=24&t=50676

Aczkolwiek przydałaby się jakaś większa dyskusja na ten temat.
Osobiście uważam, że zabicie w 8 edycji małych formatów całkowicie zablokowało dopływ nowych graczy i był też jedną z przyczyn masowego odpływu graczy do innych systemów.
Stan ładnie to podsumował:
Stan pisze:Battl to taka gra gdzie armię zbierasz kilka lat i ładujesz w nią kupę kasy. Trzeba znaleźć ludzi których to kręci zamiast zdobywać graczy ktorzy co kwartał zmieniają system albo nie chcą wydawać dużo na hobby.
I właśnie ten punkt widzenia musi się zmienić o ile 9 edycja chce przetrwać i się w jakikolwiek sposób rozwijać w przyszłości.

Większość osób, z którymi grałem w WFB na przestrzeni 5, 6 i 7 edycji to małe formaty i to nawet wtedy kiedy mieliśmy już figurki na kilka tysięcy punktów. Ze wszystkich gier, patrole, parówki i małe formaty wspominam najlepiej. Gry były dużo szybsze, zawsze pełno nowych twarzy, a i rozgrywki wydawały się ciekawsze (nigdy nie byłem fanem giętych lordów i przesytu fazy magii).

Obecnie każdy szanujący się system ma niską barierę wejścia i szersze możliwości gry na małe punkty. W WMH są regularnie organizowane tzw. Journeyman League (a i turnieje na 25 i 35 punktów jak najbardziej się pojawiają), X-wing to głównie turnieje na 100 punktów, infinity to głównie 200-300 punktów (10-20 figurek) itd. - wszystko z dużo niższą barierą wejścia w system z uwzględnieniem gier na mniejsze formaty.

Jeśli do 9 Age coś ma przyciągnąć nowych graczy włącznie z częścią tych, którzy odpłynęli do innych systemów - to moim zdaniem jedyną szansą to spopularyzowanie gier na mniejsze formaty. Zanim ktoś dozbiera i pomaluje figsy na 2500 punktów, to zdecydowana większość polegnie, zanim osiągnie docelowo określony przez środowisko zaporowy próg 2500 punktów. Warto przypomnieć sobie czasy 5, 6 i 7 edycji. W tamtej epoce można było grać tylko na małych formatach, bo były bardzo często organizowane. Ba! Były nawet mastery na mniejsze formaty.
Luc pisze:- koniec ze spamem armii z 1+Save
Swoją drogą możesz rozwinąć tą myśl, znaczy na jakiej zasadzie to zostało ograniczone?
Dobrze wiedzieć, że zabierają się za wieczne "patologie" systemowe warhammera ;P.
Jeśli w końcu też zabronili łączyć kilka rzutów na ochronę (pancerz + ward + przerzuty) to już w ogóle bajka ;P.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Kilka rzutów na obronę jest cały czas. Ale talismany trochę podrożały, korona działa tylko 1 turę, ciężko być klepaczem w dzisiejszych czasach.
A co do spamu armii 1+, to wszystkie monstrualne kawalerie mają teraz max 2+, a to baaardzo dużo zmieniło.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Co prawda nie naprawiają całkowicie tylko "po części", no ale nawet tego po części się nie spodziewałem ;P
Dobrze, że dobierają się w końcu do patologii battlowych ;P

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Jak znam battla od '97 to nigdy nie miał tak dobrych do gry zasad jak obecnie - gra jest robiona do grania, przez ludzi którzy grają, z uwzględnieniem feedbacku od graczy - nie wyobrażam sobie lepszego układu :)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

http://www.the-ninth-age.com/index.php? ... /&pageNo=2

Dyskusja o fey arrowach. Gdzieś nawet pojawił się pomysł obniżenia zasięgu do 24"/18" łuków
Obrazek

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

W jakich konfiguracjach wystawiacie tancerzy (fcg, magiczna szmata?) ?
Dajecie tam bohatera-tancerza / bohatera-tancerza-bsb ?
Laik'u ? :)

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Post autor: goboss »

Drugi lokal na 9th age:

- 27 driad FCG w klocku - mega wypas
- tancerki - mega wypas
- 2x14 łuków oraz 17 wayów okazało się wystarczającym shootingiem
- metal + beast - doskonałe połączenie
- flaming na BSB - nie udało się niestety przetestować "mobilnego" flamingu

Generalnie bardzo dużo pozytywów i możliwe, że największy fun grania WE odkąd gram w pacynki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Ja tancerzy wystawiam w wersji ekonomicznej - bez żadnych dodatków.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Mówisz o flamingu? To tylko jako opcja, BSB nie był ani razu w tancerzach - tylko łuki i waye.

Na tancerki daje czempiona, bo alter i drzewo. Pozatym czempion z czterema atakami z WS7, I6 S4 i AP za 10 pts to dobry deal. W tej chwili mam 9 i 10 z czempionami - mam nadzieję, że ich nie znerfią, bo są świetne.
Obrazek

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

No właśnie, jaka wielkość oddziałów ? 9-10 czy maksymalne 15 ?

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

ja daje też czempionów że dają te 4 cale pewnej szarży również a koszt nie jest jakiś mega
Obrazek

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

O "pewnej" szarży zapomniałem, a to bardzo ważne :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Eternal guards są naprawdę tacy beznadziejni i bezużyteczni czy tylko mi się wydaje?
Jest szansa coś z tym zrobić?

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

Stan pisze:Eternal guards są naprawdę tacy beznadziejni i bezużyteczni czy tylko mi się wydaje?
Jest szansa coś z tym zrobić?
Beznadziejnie nie są , mimo wszystko WS 5 i włócznie z AP mogą coś działać ale są dość drodzy i bardzo miękcy. Więc raczej czymś na czym można oprzeć swoją grę nie są. ]

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Nie chcę żeby przepychali 25 chosenów w combacie, chcę żeby jakąś opcją względem innych core, myślicie że dostaną jeszcze jakiegoś boosta?

Awatar użytkownika
Shenq
Chuck Norris

Post autor: Shenq »

Waye po 23pkt. Jak żyć...

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

Smuteczek, wiele rzeczy podrożyli :c
Obrazek

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

Shenq pisze:Waye po 23pkt. Jak żyć...
Ale za to sentinele są trochę tansi.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Się wypowiem o mocy naszej armii - uważam ze przy zmianie koncepcji tzn że już jakoś bosko nie strzelamy, traktujemy strzelanie bardzo lekko to mamy naprawdę mocną armię.

ODPOWIEDZ