Śródziemnomorski wyścig zbrojeń
- Martin von Carstein
- Kradziej
Re: Śródziemnomorski wyścig zbrojeń
Ja w tym roku pomalowałem trzy armie do Bolta, połowę czwartej, trzy kolejne czekają na malowanie. Oprócz tego skończyłem połowę armii bawarskiej do "Bogowie Wojny".
Do FoG w 15mm mam 4-5 dużych armii w pudełkach (Późny Rzym, Epir, Etruskowie, Seleukidzi, Galowie)
Do FoG w 15mm mam 4-5 dużych armii w pudełkach (Późny Rzym, Epir, Etruskowie, Seleukidzi, Galowie)
Ja nigdy dobrym malarzem nie byłem, choć szczycę się tym, że za punkt honoru postawiłem sobie ongiś, że na mastera nie pojadę inną armią jak swoja, i malowałem 2 tyg CHD, a były to czasy, gdy CHD grały jeszcze na Ravening Hordes i mazałem jakieś 100 hobgoblinów i 80 dwarfów, bo to była monopiechotno - maszynkowa armia...
Z historycznymi inaczej...na razie kupuję, sklejam i podstawkuję. Wojpajek - ciekawy wybór z tymi Syrakuzami. Mogę Ci polecić w takim razie zestaw oxybelesów HaT-a, w zestawie są 4 sztuki, niby są w skali 1:72, ale chyba przeskalowali i bardziej pasują do 25-28, zrobiłem fotkę porównawczą z trakiem Old Glory i hoplitą z Victrixa:
http://images43.fotosik.pl/1856/4cde410babe680c4.jpg
A tu falanga Warlorda z komandem zrobionym z Victrixa, po lewo falangita zrobiony z Victrixowca, zrobiłem więcej takich korzystając z dodatkowych sariss... Kolejny plus tego zestawu - zostaje bodaj 20 główek i 20 sariss
http://www.fotosik.pl/zdjecie/92e4cbbc0df759ec
EDIT: wspominałem o znajomym, oprócz zniżki w North Star ma też bodaj w 1st corps i Gripping Beast/Polemarch, tak więc w razie czego też można coś zamówić. Ja z nim robię tak, że zamawiamy z różnych firm i potem wysyła mi to co dla mnie w jednej paczce....
Z historycznymi inaczej...na razie kupuję, sklejam i podstawkuję. Wojpajek - ciekawy wybór z tymi Syrakuzami. Mogę Ci polecić w takim razie zestaw oxybelesów HaT-a, w zestawie są 4 sztuki, niby są w skali 1:72, ale chyba przeskalowali i bardziej pasują do 25-28, zrobiłem fotkę porównawczą z trakiem Old Glory i hoplitą z Victrixa:
http://images43.fotosik.pl/1856/4cde410babe680c4.jpg
A tu falanga Warlorda z komandem zrobionym z Victrixa, po lewo falangita zrobiony z Victrixowca, zrobiłem więcej takich korzystając z dodatkowych sariss... Kolejny plus tego zestawu - zostaje bodaj 20 główek i 20 sariss
http://www.fotosik.pl/zdjecie/92e4cbbc0df759ec
EDIT: wspominałem o znajomym, oprócz zniżki w North Star ma też bodaj w 1st corps i Gripping Beast/Polemarch, tak więc w razie czego też można coś zamówić. Ja z nim robię tak, że zamawiamy z różnych firm i potem wysyła mi to co dla mnie w jednej paczce....
Chłopska Bretka : W/R/P: 4/2/4
Radujmy się - odezwał się Dumny Puchacz! Mam nadzieję, że mimo olbrzymich trudności (wyjazdy, śluby, wiedźmin...) dasz radę posuwać prace do przodu. Wygląda to imponująco i na prawdę warto to dokończyć.
A jeśli już chwalimy się innymi systemami - to mam pomalowane dwie armie do battla (z czego jedna to skaveni - ponad 500 figurek), banda do Frostgrave, druga do NST (ale w to już raczej nie zagram...). Ostatnio zaś szykuję się do OiM. Fajny system, fajna skala - i będzie z kim zagrać
Dobra - grupa dowodzenia się nie domaluje sama.
ps. Nijlor -= falagiści wyglądają genialnie. Szczególnie podstawki - czy to od mantica?
A jeśli już chwalimy się innymi systemami - to mam pomalowane dwie armie do battla (z czego jedna to skaveni - ponad 500 figurek), banda do Frostgrave, druga do NST (ale w to już raczej nie zagram...). Ostatnio zaś szykuję się do OiM. Fajny system, fajna skala - i będzie z kim zagrać
Dobra - grupa dowodzenia się nie domaluje sama.
ps. Nijlor -= falagiści wyglądają genialnie. Szczególnie podstawki - czy to od mantica?
Tak, od mantica - miałem trochę podstawek i stwierdziłem, że to dobry patent! Dokupiłem więc bo są w śmiesznej cenie na ich stronce:
http://www.manticgames.com/mantic-shop/ ... bases.html
Idealne dla Victrixa, Warlorda (poza "immortalami", czyli starszymi pudłami hoplitów, chyba, żeby odwrócić je do góry nogami , Fireforge'a, Gripping Beasta i Perrych. Dodatkowo wiercę w nich otwory i magnesuję.
O ja też pomału zbieram OiM (mam podręczniki i kilka blistrów do Moskwy).
CHD do battla sprzedałem, natomiast moich późnośredniowiecznych i wczesnorenesansowych modeli używam jako bretki/imperium
http://www.fotosik.pl/zdjecie/5dd4e13163c99743
http://www.manticgames.com/mantic-shop/ ... bases.html
Idealne dla Victrixa, Warlorda (poza "immortalami", czyli starszymi pudłami hoplitów, chyba, żeby odwrócić je do góry nogami , Fireforge'a, Gripping Beasta i Perrych. Dodatkowo wiercę w nich otwory i magnesuję.
O ja też pomału zbieram OiM (mam podręczniki i kilka blistrów do Moskwy).
CHD do battla sprzedałem, natomiast moich późnośredniowiecznych i wczesnorenesansowych modeli używam jako bretki/imperium
http://www.fotosik.pl/zdjecie/5dd4e13163c99743
-
- Mudżahedin
Nijlor, amerykańscy naukowcy już dawno dowiedli, że pomalowane figurki grają lepiej -dołącz do nas, temat ma na celu motywowanie do regularnych prac nad zbieranymi armiami i wrzucanie co miesiąc swoich postępów -jakkolwiek małe by nie były, zawsze to krok do przodu.
Swoją drogą temat rozrósł się na tyle, że nie zdołałem komentować na bieżąco poprzednich postów - jak np. niesamowicie pomalowani auxilia Michauadwarfcrypta, czy genialny poradnik szybkiego malowania skavenów -który jest niestety kilka poziomów nad moimi zdolnościami plastycznymi -nie umiałbym tak skrócić procesu taśmy i ograniczyć ilość kolorów, żeby efekt końcowy był równie dobry.
Co do rozmaitych linków z producentami figurek - dzięki za zgrabne podsumowanie, pewnie nie prędko będę pisał się na zamówienie, ale warto wiedzieć, że jest w czym wybierać.
Swoją drogą temat rozrósł się na tyle, że nie zdołałem komentować na bieżąco poprzednich postów - jak np. niesamowicie pomalowani auxilia Michauadwarfcrypta, czy genialny poradnik szybkiego malowania skavenów -który jest niestety kilka poziomów nad moimi zdolnościami plastycznymi -nie umiałbym tak skrócić procesu taśmy i ograniczyć ilość kolorów, żeby efekt końcowy był równie dobry.
Co do rozmaitych linków z producentami figurek - dzięki za zgrabne podsumowanie, pewnie nie prędko będę pisał się na zamówienie, ale warto wiedzieć, że jest w czym wybierać.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Nijlor, czy Ty aby nie "malujesz" tych Macedończyków od 2013 roku?
Przyłączam się do przedmówców - maluj chłopie, bo to świetne figurki i świetna falanga jest! Psikasz podkładem - i już masz progres!
A podstawki mantica mają tą zaletę, że świetnie nadają się do sklejania bokami - dzięki czemu można łatwo zrobić z nich podstawki zbiorowe. No i to magnesowanie.
A podstawki mantica mają tą zaletę, że świetnie nadają się do sklejania bokami - dzięki czemu można łatwo zrobić z nich podstawki zbiorowe. No i to magnesowanie.
To stare zdjęcie - już są w podkładzie Malowanie to niestety najbardziej czasochłonna część hobby Pomaluję, jak moje dzieci pójdą do szkoły Ale jakby co pograć mogą i niemalowani A no i moje farbki już dawno powysychały, muszę sobie kupić nowe...
Spokojnie - najwięcej figurek w swoim życiu pomalowałem już jako ojciec. Najważniejsze, to zmienić przyzwyczajenia. Zamiast 5 - 6 godzinnej sesji malarskiej - godzinna (zamiast serialu). Bowiem granie niepomalowanymi figurkami jest jak seks z kozą. Niby można, ale nie o to w seksie chodzi.
Moderator tu nie zagląda, więc popełniam forumowe przestępstwo i dodaję posta pod postem. Oto grupa dowodzenia:
photoupload
Dzięki zdjęciu widać, że muszę poprawić brodę kapitana. Następny w kolejce - oddział Tarentian (Tarentczyków).
photoupload
Dzięki zdjęciu widać, że muszę poprawić brodę kapitana. Następny w kolejce - oddział Tarentian (Tarentczyków).
-
- Mudżahedin
Robisz z oddanych farb dobry użytek, podoba mi się zwłaszcza wzorek na tunice muzyka. Proponowałbym domalowanie im oczu -niby można je zostawić jak są, ale jak dla mnie modele uzyskują wiele wyrazu jeśli je mają.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Składasz armię do III Wojny Punickiej? Bo właśnie w niej uczestniczyli tak uzbrojeni mieszkańcy. Thureos weszły do masowej produkcji po wcześniejszym rozbrojeniu Kartaginy.
W czasach II wojny żołnierze nosili się po hoplicku. Mieszkańcy Tarentu natomiast, nie mając obowiązku walczyć w rzymskiej armii jako sprzymierzeńcy, nosiliby się po hoplicku lub jak rzymscy sprzymierzeńcy (piję do zestawu).
Ps. W FoGu taki oddział jest.
W czasach II wojny żołnierze nosili się po hoplicku. Mieszkańcy Tarentu natomiast, nie mając obowiązku walczyć w rzymskiej armii jako sprzymierzeńcy, nosiliby się po hoplicku lub jak rzymscy sprzymierzeńcy (piję do zestawu).
Ps. W FoGu taki oddział jest.
W sumie to składam armię do starożytnej Kartaginy. Mam nadzieję nie trafić na przeciwnika - purystę/purytanina, który widząc takie nieścisłości nie pozwoli na wystawienie w jednej armii takich właśnie hoplitów i - dajmy na to - Numidyjczyków, którzy przeszli wówczas na stronę Rzymu.
Co do Tarentczyków - wystawiam ich w stylu średniej piechoty z HC. Czyli tunika, duża tarcza i hełm. Albo poszukam jakiegoś innego miasta, które przeszło na stronę Kartaginy i tak też nazwę ten oddział
Co do Tarentczyków - wystawiam ich w stylu średniej piechoty z HC. Czyli tunika, duża tarcza i hełm. Albo poszukam jakiegoś innego miasta, które przeszło na stronę Kartaginy i tak też nazwę ten oddział
- Martin von Carstein
- Kradziej
Spoko, ja tylko wskazuję nieścisłości i proponuję ich poprawienie. Nie ruguje.
Parafrazując "Misia".
Kup sobie, dajmy na to, na spółkę z kimś (bo tak wyjdzie taniej) hoplitów Victrixa (najlepiej najemników bo tam jest najwięcej główek podchodzących pod hellenistyczne), części z nich daj główki italskie, jakie na bank Ci zostały z boxa z weteranami, i masz tarentyjskich hoplitów
Kup sobie, dajmy na to, na spółkę z kimś (bo tak wyjdzie taniej) hoplitów Victrixa (najlepiej najemników bo tam jest najwięcej główek podchodzących pod hellenistyczne), części z nich daj główki italskie, jakie na bank Ci zostały z boxa z weteranami, i masz tarentyjskich hoplitów