Gallery by Ryu
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
khm khm Ryu mam nadzieje , ze skore na twarzy dopiero pomalujesz? Poki co psuje efekt bardzo fajnej figsy...
Zdjęcia nie są takie złe. Szkielety zawsze robiłeś z większej odległości, bo było ich dużo i musiały się zmieścić w jednym kadrze. Poza tym były to modele pomalowane jasną farbą, więc nie kontrastowały tak z tłem - które notabene było często biało-niebieskie (pamiętasz nawet, jak się czasami kolory kości prześwietlały). Ten model jest pomalowany w ciemniejszej tonacji, więc dobrze by było ustawić dłuższy czas naświetlania (przy tym tle) lub podciągnąć trochę poziomy w Photoshopie. Można też pokusić się o korekcję ekspozycji, ale to nie jest konieczne A tak w ogóle to na innym tle, np. na szarej koszulce, kartce No i oczywiście tryb manualnyRyu pisze:Tylko możecie mi powiedzieć czemu mi fotki już nie wychodzą? Niby wszystko tak samo, ale już ostrości nie łapię itd. :/
A co do ostrości, to problem może wynikać ze zbyt małej odległości figurki od obiektywu aparatu (choć nie musi, mi się czasami zdarza, że model jest ostry, a ręka, która najbardziej wystaje i jest skierowana w stronę obiektywu - już nie jest). Proponuję robić zdjęcia przy użyciu trybu "makro", ale bez zooma optycznego, lub tylko przy użyciu zooma.
Nie wiem, jak robisz fotki, więc piszę ogólnie, no i przy okazji tak tylko pokrótce, jak sam robię
Połączenie i wykorzystywanie jednocześnie obu funkcji w aparacie jest nieporozumieniem. Nie wiem w ogóle, skąd to się wzięło I tyle. Każda służy do czego innego. Makro zaleca się robić już od 60-90 cm (przy maksymalnej rozdzielczości - rozmiar zdjęcia), ale wiadomo, że teraz dużo aparatów ma tryb supermakro i można już robić od 1 cm (mój ma akurat minimum od 10 cm). Do tego dochodzi stateczność aparatu, czyli - mówiąc krótko - statyw lub książka, podkładka, żeby aparat miał mocne i stabilne podparcie. Poza tym dobrze jest ustawić samowyzwalacz, a nie naciskać spust migawki od razu przy robieniu zdjęcia. Aparat powinien sam sobie zdjęcie zrobić, Ty masz go tylko ustawić i do tego przygotować Naciśnięcie spustu migawki jest równoznaczne z naciśnięciem (i poruszeniem) całego aparatu, więc może nie złapać ostrości. A tak sobie sam odmierzy czas i zrobi zdjęcie.
A co do figurki? Hmm, poszerzamy horyzonty? Metaliki OK, broda OK, skóra OK sama w sobie, ale faktycznie trochę się zlewa z resztą modelu, a z przodu nie ma za bardzo, na co patrzeć - taki model Drewno na łożu i kolbie broni świetne, widać, że technika ta sama, co przy łukach Akurat na tych zdjęciach czerwień na czapie trochę się zlewa ze złotem, ale myślę, że na żywo jest lepiej
A czy przemalować? Jeśli o mnie chodzi - nie. Wyciągnąłbym tylko skórę przy użyciu Skull White i zrobił z niej coś na wzór starego dziada. Taki Dziadek Mróz z bronią Urozmaiciłbym jeszcze cały zarost na samych końcach - może inny odcień, żeby trochę to ożywić, np. dodałbym do tej mieszanki Bleached Bone. A dlaczego? Z przodu się zlewa to wszystko z brodą, z tyłu - z kolczugą Poza tym może to być przez niektórych odebrane jako NMM srebrny To tak żartem Rozjaśniłbym tylko trochę jeszcze złoty, chyba że taki ma być, nie zawsze musi być wyciągnięty
Zwróć uwagę, że tylko broń i czapa przyciągają wzrok w modelu, natomiast to zarost i kolczuga stanowią większość tej figurki.
Figurka sama w sobie jest ładna, jeśli zechcesz tak pozostawić - Twoja wola, też będzie dobrze
I tyle ode mnie, tak na szybko Brakuje jeszcze podstawki
Pozdrawiam
Sławol
Jest ciemno-szara przechodząca w jasny szary - na focie nie widaćSykstus pisze:Ale czemu on jest murzynem ?? Lepsza była by taka trupia skóra przechodząca w szary a nie czarna.. Reszta bardzo fajna
@Ziemko - nie... ale obiecuje, że zanim pomaluje next ChD'eka zapytam kolegów czy im się podoba "na żywca" czy niet Najwyżej wtedy znienię kolorystykę mordy, bo powiem cichcem, że akurat z metalików i twarzy jestem najbardziej zadowolony
@Sławol -
Spróbujęna innym tle, np. na szarej koszulce, kartce Wink No i oczywiście tryb manualny
Tak robiętylko przy użyciu zooma
I statyw i samowyzwalacz jestDo tego dochodzi stateczność aparatu....... A tak sobie sam odmierzy czas i zrobi zdjęcie.
Wniosek: biorę się za TG - jeszcze 10 i będzie cały oddział a potem... Kto wie...
Dzięki wszystkim za komentarze
Skoro mowisz , ze jesz fajna na zywo to pozostaje mi wierzyc... Jak na nia patrze na fotkach to mam wrazenie , ze jest na niej tylko czarny podklad...
Dziękuję - to mnie zmotywowało... Do malowania ChDArtemis pisze:Ładny krasnal ale przy twoich TK to on może się schować
Z tym, że chyba lepiej skończyć 1 armię niż zacząć 2 i nie skończyć żadnej No nic pozostało szybkie skończenie TK i biorę się za ChD
Ostatnio obiecałem to słowa dotrzymam... Przynajmniej w części
Cały oddziła z trayem TG już jest, ale bez zmienionego sztandaru, niestety... Jak był ciekawy pomysł to wykananie mi się nie podobało i odwrotnie (zdanie żony w tym przypadku jest nieadekwatne do rzeczywistości bo ona zawsze mnie podbudowuje ).
Ale ja nie o tym... Oto moje ostatnie wypociny
Cały oddziła z trayem TG już jest, ale bez zmienionego sztandaru, niestety... Jak był ciekawy pomysł to wykananie mi się nie podobało i odwrotnie (zdanie żony w tym przypadku jest nieadekwatne do rzeczywistości bo ona zawsze mnie podbudowuje ).
Ale ja nie o tym... Oto moje ostatnie wypociny
Daj większe foty Chodź po poprzednich pracach wiem ,że są okej ,BARDZO okej
Super są Wykonanie proste, aczkolwiek bardzo efektowne. Czyste, schludne, b. dobry dobór kolorów. Czegóż więcej chcieć? Na stół zajebiste, na ebay bardzo dobre. Z TK się chyba więcej, niż Ty to zrobiłeś, wycisnąć nie da. Jesteśmy z Ciebie dumni:D
Pozdro!
Maciek
PS... Co nie zmienia faktu że są dla mnie zbyt pogodni TK powinny być mroczne.
Pozdro!
Maciek
PS... Co nie zmienia faktu że są dla mnie zbyt pogodni TK powinny być mroczne.
Stateczność... Cóż trudno było to zkonwertować a i ochoty nie było bo tego nie lubię
BTW: widzę że kolor tarcz wyszedł na fotach tragicznie - w realu nie jest to jednolity pomarańcz
Dziękuję za komentarze
@Szczurek - jak chcesz daj maila - podeślę takie "z aparatu" - bez zmniejszania
BTW: widzę że kolor tarcz wyszedł na fotach tragicznie - w realu nie jest to jednolity pomarańcz
Dziękuję za komentarze
@Szczurek - jak chcesz daj maila - podeślę takie "z aparatu" - bez zmniejszania
Aaaaleeeee oddział...
Nie chce mi się więcej gadać o tej porze...
No dobra...
Dałeś czadu Dobre kolory, technika bez zarzutu. Najbardziej mi się podoba w Twoich pracach spójność kolorystyczna, wszystko ładnie ze sobą gra, nic nie odstaje "innym odcieniem", czy też stylem wykonania.
Jakaś nowość i tym razem? Hmm... Chyba metaliki, nie? Te na ostrzach oczywiście
Tarcze widziałbym ciemniejsze, ale niekoniecznie czerwone od razu.
Dobra robota, bardzo ładny oddział.
No i masz zdrowie do tych kości Mnie kiedyś na próbę wystawiały oddziały goblinów
Pozdrawiam
Sławol
Nie chce mi się więcej gadać o tej porze...
No dobra...
Dałeś czadu Dobre kolory, technika bez zarzutu. Najbardziej mi się podoba w Twoich pracach spójność kolorystyczna, wszystko ładnie ze sobą gra, nic nie odstaje "innym odcieniem", czy też stylem wykonania.
Jakaś nowość i tym razem? Hmm... Chyba metaliki, nie? Te na ostrzach oczywiście
Tarcze widziałbym ciemniejsze, ale niekoniecznie czerwone od razu.
Dobra robota, bardzo ładny oddział.
No i masz zdrowie do tych kości Mnie kiedyś na próbę wystawiały oddziały goblinów
Pozdrawiam
Sławol
Wiedziałem ze ten unit będzie super, ale po twoim tempie myślałem ze skończę szybciej, jednak mi też nie idzie szybko, dość powiedzieć ze mam narazie tylko 3 skończonych .
Czekam na gotową armię, to że są fantastyczni chyba nie trzeba pisać
Czekam na gotową armię, to że są fantastyczni chyba nie trzeba pisać
Foty juz sa okej Na poczatku byly takie bardzo male (jakies takie miniaturki ) .
Co do samych figurek to Trzymają poziom
Bardzo klimatyczne (zreszta jak cale twoje TK) NIc tylko zazdorść ,ze tyle masz juz zrobione
Co do samych figurek to Trzymają poziom
Bardzo klimatyczne (zreszta jak cale twoje TK) NIc tylko zazdorść ,ze tyle masz juz zrobione