9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Re: 9th Age

Post autor: Eltharion »

Niby tak ale kiedy wygrasz combat i zostanie jeden chlopek który się jeszcze zbierze i dalej może scorowac jest już IMO głupie. Kiedyś taki jeden chłop gubil sztandar i miało to swoje konsekwencje :roll:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Głupia była gra w której miałeś zwykle max 3 scoringi, nikt nie weźmie więcej żeby dodatkowych 50pkt nie oddać.
A potem spada Ci jeden z czaru z ifki i musisz się sporo gimnastykować.
Mnie się bardziej podoba gra z dużą ilością scoringów.

Guldur
Mudżahedin

Post autor: Guldur »

Problem jest taki, że oddziały które uciekły z CC kiedyś traciły sztandar i przez to nie scorowały.
To było bardzo dobre rozwiązanie.

Przykład mojej bitwy z imperium w Herford - wygrałem combat z konnicą, która zaczęła uciekać. Nie złapałem jej. Uciekała przez trzy tury, tylko po to by w ostatniej zebrać się idealnie na znaczniku i wygrać scenariusz.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Stan pisze:
Mi się zmiany w magii podobają. Każdy miscast to hity w oddział, więc wsadzenie maga do pancernego bunkra już nie jest takie fajne.
Pancerny bunkier daje radę bo jak masz t4 i as1+ na kawie albo 3+ na piechotę to aż tak Cię nie bolą.
Ale wszystko z t3 bez dobrego save nie nadaje się już do trzymania maga.

Scoring jest spoko bo pamiętam jak wszyscy myśleli że muchy scorują a nie scorowały. Teraz jak masz wątpliwość to patrzysz do armybooka i masz wprost napisane.

Bretońska lanca kiedyś dostawała 9 hitów(inne kawy około 6), teraz najczęściej jest to pula woundów czyli 14-18, które dostajesz za KAŻDYM razem niezależnie od wyniku miscasta. Siła jest co prawda mniejsza, ale przy próbach przepchnięcia ważnego czaru wolę 9hitów z 7 siły (co drugi miscast) niż 15 hitów z 5 siły AP za każdym razem. W Imperium maga mogłeś postawić po rożku. Pomijam już fakt, że ten czar najczęściej zaginał dupę ;)

To że trzymanie maga w śmieciach juz w ogóle sie nie opłaca jest zajebiste :P

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

To graj bez magii, naprawdę się da, polecam.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Stan pisze:To graj bez magii, naprawdę się da, polecam.
Sprawdzone w Poznaniu :D. Magia jest niepotrzebna wystarczy jakiś dispel skromny i do przodu.
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Pewno, że się da i mi się to bardzo podoba. Po prostu pancerniaki też trochę bardziej obrywają moim zdaniem niż 1.0

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Nieprawda, 14 hitów z s4 vs 7 hitów z s7, pancerz 2+ to 3+ zamiast 6+, wchodzi mniej ran.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Stan pisze:Nieprawda, 14 hitów z s4 vs 7 hitów z s7, pancerz 2+ to 3+ zamiast 6+, wchodzi mniej ran.
14hitów s4 (ap) (4,5 rany) vs 7hitów s6 (ap) (5 ran), delikatnie na korzyść starej wersji. Tylko te 14 hitów dostajesz co miscast. W starym miscaście miałeś szansę sie wykpić przy rzucie 7+ na miscast. Czyli statystycznie od drugiego miscasta wole tego starego

Awatar użytkownika
DarekH
Chuck Norris

Post autor: DarekH »

wind_sower pisze: Bretońska lanca kiedyś dostawała 9 hitów(inne kawy około 6), teraz najczęściej jest to pula woundów czyli 14-18, które dostajesz za KAŻDYM razem niezależnie od wyniku miscasta. Siła jest co prawda mniejsza, ale przy próbach przepchnięcia ważnego czaru wolę 9hitów z 7 siły (co drugi miscast) niż 15 hitów z 5 siły AP za każdym razem. W Imperium maga mogłeś postawić po rożku. Pomijam już fakt, że ten czar najczęściej zaginał dupę ;)

To że trzymanie maga w śmieciach juz w ogóle sie nie opłaca jest zajebiste :P
Czemu tak?
Jeżeli mag siedzi w lancy składającej się z 8 modeli (3x3) to łączna maksymalna liczba trafień wynosi 8+3 =11 co wynika z zapisu, że: Liczba Trafień nie może być większa od łącznej ilości punktów Żywotności danego Oddziału.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Dolicz jeszcze pule BSBka i to że rycerzy najczęściej jest 11 ;).

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

No niestety, jak się maga trzyma w klocku do bicia z bsbkiem to trochę ran może wejść.

Zresztą, gdzieś wyczytałem genialną radę na forum bp: "nie rzucaj z pięciu kostek? :roll: "
wind_sower pisze:...7hitów s6 (ap) (5 ran)...
Siła miscasta to maks 5 o ile się nie mylę? Skąd S6? Jeśli liczysz dodatkową kostkę z ifki to źle robisz.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2016, o 22:56 przez Ciara, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Jak rzucasz z wiecej niz trzech to jestes zlym generałem
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

s6 była na stare zasady.
A hitów możesz mieć równie dobrze 14 jak i 6 bo możesz rzucić d3 mało i się wykpić :P

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

IFki nie są takie straszne (jezeli nie grasz elfami)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Tirit
Falubaz

Post autor: Tirit »

Albo demonami :-)
There is no escape from Chaos, it marks us all.

Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Demony jeszcze mają warda☺
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

...i maga za ponad tysiąc punktów, który tracąc połowę woundów z miscasta staje się warzywem upośledzając armię.

Awatar użytkownika
DarekH
Chuck Norris

Post autor: DarekH »

jak za wszelką cenę chce się wygrać, i bez opamiętania "ciska" się 5 kości to trzeba być też przygotowanym na opiekę nad magiem-warzywniakiem :D

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

DarekH pisze:jak za wszelką cenę chce się wygrać, i bez opamiętania "ciska" się 5 kości to trzeba być też przygotowanym na opiekę nad magiem-warzywniakiem :D

Tak patrzę na tą magię. I myślę o turnieju w Poznaniu to kurde są tam takie czary ktore z 5 kości się rzuca?
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

ODPOWIEDZ