Star Lance a hero na piechote

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

A w niektórych innych systemach w FAQach jest jasno napisane, że jak są konfliktowe zasady obligatoryjność (must/have to/always) i "niemożliwość" (never/mustn't) to pierwszeństwo bierze ta druga. I tutaj tak moim zdaniem powinno być. "Mounted only" tzn "can never use unless mounted", a zasada magic weaponów to: "must always use".

Jeśli jeszcze ktoś się będzie upierał przy magicznej lancy na piechotę to ja mu współczuję. :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Wlasnie spojrzalem do army booka imperium, lance mozna wziac dopiero po kupnie konia, z tego wynika ze jak spadnie mount spod jezdzca to lanca rozpada sie, tak mi sie wydaje:)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

maslo maslane... lanca na piechote... a juz myslalem ze po luku na BSB nic mnie nie zaskoczy... a jednak! ten kto to wymyslil ma u mnie browara bo takiego nonsensu to juz dawno nie slyszalem, ale spoko chlopaki probujcie dalej ;) fajnie sie to czyta nie powiem... chcialbym tylko zobaczyc kolesia szarzujacego z taka kilku metrowa lanca na cokolwiek...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

bigpasiak pisze:.. chcialbym tylko zobaczyc kolesia szarzujacego z taka kilku metrowa lanca na cokolwiek...
Ze 20 lat temu... Jak kobita ładna była... Zdarzało się...
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Chyba nikt nie chce uzywac bonusu z Lancy podczas szarzy na piechote (no dobra, znalezli by sie tacy, ale my tu o figurkach). A dla graczy HE tylko lepiej jak na piechote nie moga uzywac starlance. Te 12pts. na dwuraka zawsze sie znajdzie :)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

No dobra - jesli jeszcze ktorys zacznie pisac w temacie:
ze lanca na piechote to dyc to samo co na koniu
ba azaliz lepsza bo konia nie trza - owies drogi

to ja zaczne wszystkim wokoł rozpowiadac, jak to kilku battlowcow lance na polu znalawszy - rozpisali sie jakie to fajne drewno do walki na piechte - przeca nie na koniu ....

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

moja lanca ma 6,5 metra :D hehehe specjalne do star dragona zrobiona (Nie wiem tylko czy nie zadurza zrobiłem ) :D :D
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

zafael pisze:No dobra - jesli jeszcze ktorys zacznie pisac w temacie:
ze lanca na piechote to dyc to samo co na koniu
ba azaliz lepsza bo konia nie trza - owies drogi

to ja zaczne wszystkim wokoł rozpowiadac, jak to kilku battlowcow lance na polu znalawszy - rozpisali sie jakie to fajne drewno do walki na piechte - przeca nie na koniu ....
przeczytałes w ogole temat? chyba nie, jesli takie glupoty piszesz...

dyskusja jest czysto o zasady WFB a nie o to czy lanca jest duza i ciezka, i gdzie ja mozna znalezc.
star lance to magiczna bron - czyli rownie dobrze moze to byc HAND WEAPON ktory ma zasady takie same jak lanca.
normalnej lancy nikt nie ma zamiaru uzywac herosem na piechote

problemem jest to ktora zasada jest silniejsza- "musi" czy też "nie moze".
Obrazek

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

wypowiadam sie w tym temacie
tak długo jak jest i uwazam go za wielce zabawny

jest o zasadach
ale Assello ja Ci prosze

Lanca +3do siły na piechote - co ja mam dodac?
ja tutaj widze niedopatrzenie GW, w zamiarze miały byc jak inne lance, ale nie sa - ktos doczytał zasady - dzieki wielkie ze ktos chce sleczec w zasadach niz z radoscia przesuwac figurki

Smiac mi sie chce bo zamiast radosci mamy "kto znajdzie lepszy wałek" czyt. bag w grze i go wykozysta
- przypomina mi to, ze w Polsce nie liczy sie "zabawa" z gry, ale mordercza walka o przepisy.
nie bede dyktował definicji słowa "zabawa"
na szczescie dla mnie to nie jest rownoznaczne ze spedzaniem 5godz z moich wolnych 6 na czytaniu podrecznika do wfb w poszukiwaniu kilku zdan, ktore dadza mi przewage w nastepnej bitwie

dla mnie o tym mowa w tym temacie, kazdy czyta jedno, a wysnowanie wnioskow jest dla kazdego indywidualne.
Czy wyraziłem sie madrze czy głupio?
coz opowiedziałem kumplowi
zaczałem od wyłozenia prostych zasad dot. lanc - madry chopak zrozumiał w mig - a potem juz tylko sie smiał.

Reasumujac:
Lanca nie nadaje sie do użytku w walce na piechote, chyba ze złamana i używana jako pałka. Tak własnie powstał bejsbol - gratuluje
z drugej strony, ron reczna nazywana lanca - z mozliwoscia brania tylko bedac na koniu - taaa to na pewno miecz

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

genialny jesteś kotek :*
problemem jest to ktora zasada jest silniejsza- "musi" czy też "nie moze".

wyjasniło się już ze wazniejsze jest "nie moze"

spij spokojnie

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

zafael pisze: Lanca +3do siły na piechote - co ja mam dodac?
rzeczytac temat i nauczyc sie czytac ze zrozumieniem? nikt nie proboje pisac, ze lanca na piechote daje jakiekolwiek bonusy do sily lecz o to czy mozna jej uzywac bez mounta (tlukac jak zwyklym kijem powiedzmy :>)

@jasiuujak to sie wyjasnilo? gdzie?
No wlasnie. Napisalem to i skasowalem, bo stwierdzilem, ze nie ma co sie tym zajmowac. Lance bretonskie powinno sie uznac, ze sa lancami. Kiedys bylo takie uscislenie, ale je niepotrzebnie skasowano. Jest to ewidentny babol GW, bo jesli zalozyc, ze lance bretonskie nie sa lancami to nie dziala z nimi virtue of the joust, ktory ma napisane, ze dziala...
wydaje mi sie, ze to uscislnenie nadal gdzies jest pozniej jak bede mial chwilke to je znajde :)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Shino pisze:
zafael pisze: Lanca +3do siły na piechote - co ja mam dodac?
rzeczytac temat i nauczyc sie czytac ze zrozumieniem? nikt nie proboje pisac, ze lanca na piechote daje jakiekolwiek bonusy do sily lecz o to czy mozna jej uzywac bez mounta (tlukac jak zwyklym kijem powiedzmy :>)
mam zacytowac??
czy sam przejżysz posty?

w tym temacie przewałkowano:
czy lanca to lanca
czy lanca mozna walczyc na piechote
czy beda bonusy z lancy w walce na piechote skoro jest lanca tylko w nazwie
czy mozna używac innej roni na piechote gdy ma sie magiczna lamnce
itp

kazdy z tych sporow moge zacytowac
przeczytaj sam ze zrozumieniem a potem zgłos sie do mnie :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

poruszono pewnie też wiele innych kwestii, na które jeszcze nie zwróciłeś uwagi.. tyle, że Ty w tym temacie wyszukujesz się jakiś absurdów a najważniejsza kwestie pomijasz.

jeśli dla Ciebie nie ma żadnego problemu, jeśli chodzi o przypadek przedstawiony w pierwszym poście, w świetle zasad WFB to nas oświeć.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Czekaj zarzucono mi nieumiejetnosc czytania ze zrozumieniem, a teraz kwestje te "były", ale były tez inne wazniejsze - IMO to straszliwy brak konsekwencji :P

alez ja tam sie w to zagłebiac nie bede
zrobie hause rule - lanca to lanca, jesli ktos bedzie powoływał sie na powyzsze rozmowy = alez nie wiadomo do konca czy lanca to lanca = uznam to za zabawne.

Zycie byłoby proste jakby problemy rozwiazywac prostymi sposobami
Spor powyższy mogłby,m porownywac do wileu sytuacji
najblizej jednak do urzednikow i przepisow
Nie mozna wybrac najlepszej-najłatwiejszej opcji bo przepis mowi inaczej. :roll: :wink:

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Nigdy bym nie wpadł na inne rozwiązanie niż takie - jedziesz na czymś, masz lancę - spadasz na nóżki, lancę rzucasz na glebę i wyciągasz inną broń jaką masz przy sobie... Zawsze tak grałem, nikt nie sugerował inaczej, a wyszukiwanie innych możliwości to tylko niepotrzebne kombinowanie...

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

debelial pisze:Nigdy bym nie wpadł na inne rozwiązanie niż takie - jedziesz na czymś, masz lancę - spadasz na nóżki, lancę rzucasz na glebę i wyciągasz inną broń jaką masz przy sobie... Zawsze tak grałem, nikt nie sugerował inaczej, a wyszukiwanie innych możliwości to tylko niepotrzebne kombinowanie...
ja tez bym nigdy na to nie wpadł, ale GW w RB napisało ze jak ma sie magiczna broń to zawsze sie jej używa, rownież w RB nie ma zadnej zasady mowiacej o wypadaniu broni, itp.

i nie mieszajcie juz rzeczywistosci z zasadmi WFB.

my tu chcemy pogadac o zasadach.. zmiencie slowo 'lanca' na 'bron X' - moze to bedzie mniej dzialalo na wasza wyobraznie i bedziecie mogli sie skupic na problemie.

IMO sensowniej by było gdyby w tym przypadku zasada "nie może" była silniejsza od" musi" :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

sensowniej i lepiej dla graczy HE :)

widze ze zadalem pytanie, ktore wprowadzilo troche niezgody...:P
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Poczekajcie bo ja już pogubiłem się w tej kwestii magicznych broni.

Mamy ogólna zasadę, że magiczne bronie ignorują zasady ich zwykłych odpowiedników. No i to jest jasne.

Teraz mamy zapiski szczegółowe poszczególnych magicznych broni typu: "Counts as spear", "Spear", "Longbow", "Counts as lance", "Lance"

Czy zapis "Counts as spear" i samo "Spear" różni się od siebie (z analogi do ustaleń w WE wychodzi na to że tak)?

Czy powoduje to istnienie dwóch rodzai magicznych broni?
Jeden rodzaj to te które przejmują tylko cechy swoich odpowiedników (czyli "Counts as spear" powoduje ze broń spearem nie jest ale ma +1S do szarży), a drugi to te które są identyczne (poza magicznością) jak ich zwykłe odpowiedniki (czyli te które w opisie maja "Spear" są pełnoprawnymi spearami).

To tak trochę na marginesie prowadzonej dyskusji.

A co do omawianego przedmiotu. Skoro nie można jej używać na piechotę to po co ten zapis:

"In addition, while mounted, when the bearer charges no armour save can be made against this weapon."

Skoro pieszo nie działa to po co wyszczególniać że gdy bohater jest wierzchem to przy szarży nie ma armour save?

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Christos: nie roznia sie niczym "Counts as spear." i "Spear."
Zapis, ktory cytujesz jest po nic, ale nie jest on sprzeczny z zasadami. Innymi slowy jest to przejaw nadgorliwosci GW a nie celowosc. Oczywiscie IMO
Idac Twoim tokiem rozumowania, przed "+3S when charging" nie ma "while mounted", wiec +3S dziala tez na piechote. Prawda?

Shino: fajnie by bylo. Nawet jakby to mialy byc nadchodzace uscislenia ze stycznia :).

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Jeżeli dobrze pamiętam, to przy FAQu do Kroq-Gara(lizardmeński spec heros) było pytanie czy jak spadnie z Carnosaura, to czy jego spear dalej daje +1 do siły przy szarży. Odpowiedź była tak, gdyż jest to magiczna broń i nieważne czy gościu jest na piechotę czy mounted... myślę że jest tu pewna analogia...

ODPOWIEDZ