[Dwarfs] longbeard rangers

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Gogol pisze:Tu raczej chodzi o to że Rangers are Rangers nie ważne jakiego "pochodzenia"
Nie chciałbym tutaj kopać pod nikim dołków, ale raz rozpatrujemy zasady "zdroworozsądkowo" patrz kapatulta tk, a raz na podstawie analogii w moim przekonaniu niewystarczającej bawimy się w czysty RL.

Moim zdaniem można rzucić jako zdanie w dyskusji tą analogie, ale bez cytatu "rangers do not count as longbeards" będzie to niewiele warte.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Post autor: Ypsilanti »

pingus pisze:Nie jestem na 100% pewien czy powinno być to zabronione, ale argument, że skoro warriorzy nie są warriorami to longbeardzi nie będą się liczyli jako longbeardzi w celach punktowania wystawienia ich, jest moim zdaniem dość wątpliwy. ;)
Moim zdaniem nie. Sam charakter publikacji, jaką jest FAQ na to wskazuje. FAQ daje nam wykładnię zapisu w Army Booku. Skoro przy Warriorsach i Longbeardsach zapis jest taki sam, to należy je interpretować w ten sam sposób - ergo rangers are not longbeards.

Awatar użytkownika
Napoleon
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Napoleon »

em
ale nie wiem czy zwróciłeś uwagę - w armybooku nie ma osobnego wpisu dla longbeards - są oni jedynie możliwością zupgradeowania warriorów - przy czym musi być ich mniej lub tyle samo co zwykłych wojowników....
dla rangersów jest osobny wpis - ktory mówi że JUŻ ISTNIEJĄCY regiment można zmienić w rangerów....

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

tak jak mówił Barb rozpiska musi być legalna po jej stworzeni a nie w trakcie tworzenia. Ten oddział jest od początku do konca gry Randzerami a nie w 1 turze longbeardami a potem chlup i ubgrejdowany jest do rangerów

Awatar użytkownika
Napoleon
Wałkarz
Kontakt:

Gogol pisze:tak jak mówił Barb rozpiska musi być legalna po jej stworzeni a nie w trakcie tworzenia. Ten oddział jest od początku do konca gry Randzerami a nie w 1 turze longbeardami a potem chlup i ubgrejdowany jest do rangerów
no to skoro są to rangers nie powinni mieć bonusu do WS wynikającego z bycia longbeardami... tak samo kiedy będą quarellersami nie powinni mieć kusz....

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak samo jak longbeardzi ulepszeni z warriowo nie wypelniaja slotu potrzebnego na longbeardow (w koncu najpierw sa warriorami a dopiero poem ulepszeni na longbeardow) tak samo rngerzy ulepszeni z longbeardow nie maja zadnych restrykcji warrioro-longbeardowych...

juz inaczej nie potrafie...

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Shino pisze:tak samo jak longbeardzi ulepszeni z warriowo nie wypelniaja slotu potrzebnego na longbeardow (w koncu najpierw sa warriorami a dopiero poem ulepszeni na longbeardow) tak samo rngerzy ulepszeni z longbeardow nie maja zadnych restrykcji warrioro-longbeardowych...

juz inaczej nie potrafie...
Bo inaczej się nie da, ale w FAQu masz implikacje, a nie równoważność - ja też już inaczej nie potrafię. To naprawdę wcale nie musi z tego wynikać to drugie, szczególnie znając gw, które po upgrejdach lubi "bonusy zabierać, restrykcje pozostawiać".
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
OstryTM
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: OstryTM »

Świetnie pingus że tak znasz politykę gw, może nam powiesz kiedy będą podwyżki cen towarów, albo wydane nowe armie :wink: np. na forach angielskich już dawno został poruszony ten "problem" (bugmens brewery) i była chyba nawet wypowiedź gave`a że longbeards rangers nie potrzebują warriorów dlatego że nie są longbeardami...
a na argument taki że nie powinni mieć ws 5 itd. - a czy masz podane staty rangerów w booku?? bo ja jakoś nie widzę :P rangerzy mają takie staty wyposażenie i zasady specjalne jak jednostka która się nimi stała :)

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Thorm pisze:Świetnie pingus że tak znasz politykę gw, może nam powiesz kiedy będą podwyżki cen towarów
Najszybciej jak to będzie możliwe. :P
albo wydane nowe armie :wink:
Wszyscy wiedzą. ;)
była chyba nawet wypowiedź gave`a że longbeards rangers nie potrzebują warriorów dlatego że nie są longbeardami...
Przytocz, a nie mówisz, że "chyba była", "gdzieś słyszałem"
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Napoleon
Wałkarz
Kontakt:

nie powiem gdzie mam nieoficjalne wypowiedzi "oficjeli" GW poczynając od autorów kodeksów na rzeźbiarzach kończąc. starczy poczytać czasem co chrzani Jervis i złapać się za głowę. a czasem do złapania się za głowę wystarczy porównanie dawnych wypowiedzi z obecnym FAQ.
Gogol pisze:Zasada kucia run jest z goła inna niż zasada kupowania magic itemów u innych ras i to chyba jest oczywiste. Przedmiot + runy = magiczny item.
brak przedmiotu + runy = nic , przedmiot + brak run = przedmiot. To zresztą nie zmieniło się w odniesieniu do poprzedniego booka dwarfów. Zresztą to jestładnie w booku opisane (w systemie trworzenia runicznych itemów).

Co do rozpiski legalnej w momęcie tworzenia to powiedz mi cwaniaku czy wpierw bierzesz cory czy generała ? Bo jeśli zaczynasz od generała to brak ci corów a jesli od corów to brak generała wiec raczej sobie nie pograsz :lol2:
Sameś cwaniak:
Jednostki biorę z puli jednostek dostępnych na starcie - a w tejże puli nie ma ani longbeardów ani rangerów - bo to są upgrade'y -mam tylko warriorów, quarellersów i thunderersów. A z tego co napisałeś wynika że - warriors + longbeards= longbeards, brak jednostki + longbeards = nic. Warriors + rangers = rangers o ws 4, longbeards+rangers= rangers o ws 5. nic + rangers = nic o ws 0 ;)
Ale każdy upgrade o longbeards wymaga jednostki warriorów NIE longbeards.

A legalność rozpy w momencie tworzenia to wybacz - argument chyba z dupy wzięty...

I zapomnij o army builderze na moment - tam longberdzi jako osobna jednostka w core'ach są dodani chyba tylko dla ułatwienia. Spójrz na armybook i armylistę ;)

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Wcale nie są dodani dla ułatwienia... Dla ułatwienia masz tylko bugman's longbeard rangers... A przy robieniu normalnej rozpy jak bierzesz longów to wyskakuje, że potrzebujesz warriorów, ale jak ich upgreadujesz na rangersów to już nic nie ma, więc to kolejny dowód...

Awatar użytkownika
Napoleon
Wałkarz
Kontakt:

marcus_cheater pisze:Wcale nie są dodani dla ułatwienia... Dla ułatwienia masz tylko bugman's longbeard rangers... A przy robieniu normalnej rozpy jak bierzesz longów to wyskakuje, że potrzebujesz warriorów, ale jak ich upgreadujesz na rangersów to już nic nie ma, więc to kolejny dowód...
proszę...
litości....
zobacz jak to wygląda w Armybuku.... Army builder jest zadnym dowodem.

zresztą spoko.
ja się już nie kłócę
prosiłbym tylko LS o rozstrzygnięcie i wrzucenie go do uściśleń.

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Widziałem wiele razy i co z tego... Nadal obstaję za tą wersją i póki co będę się jej trzymał...

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

skoro wariors-rangers are not warriors, to imho longbeards-rangers także are not longbeards.

bartekk
Mudżahedin
Lokalizacja: toruńskie przedmieścia, dokładniej jakubskie przedmieścia

Post autor: bartekk »

nie można tego powiedzieć, ponieważ rangers longbeards nie są longbeardsami ale biorą statsy longbeardów więc maja 5 ws cholerne

400totochtin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: 400totochtin »

Przecież zasada dzialania tego jest prosta:
Longbeards wymagają regimentu Warriors, oddział "Rangers" nie, ponieważ nie jest "Lonbeards" a "Rangers". To tak na chłopski rozum. Nie widze powodu, dla ktorego moznaby sie tu doszukiwac drugiego dna.

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Mi sie wydaje ze rangerzy z długobrodych to calkowicie inny oddział. Dla tych co są za 2 opcją robiąc z warriorów rangerów mozna wystawic zwyklych długobrodych??

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Post autor: HarryAxe »

[quote="bartekk"]nie można tego powiedzieć, ponieważ rangers longbeards nie są longbeardsami ale biorą statsy longbeardów więc maja 5 ws cholerne[/quote]

ale kosztują więcej!!!
jeśli wyjść z założenia że rangers to jednostka 0-1 core to long-rangers są jej upem.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Ja nie kumam po co tu dalej ciągnąć tą jałową dyskusję. Rangers to rangers , Longbeards to longbeards, warriors to warriora a quarellers to quarellers .... ubgrejdując longbeardów do rangerów zmieniasz 3 rzeczy :

1)Dostają skałt
2)Dostają możliwość wykupiania throwing axów
3)Przestają wymagać oddziału warriorów gdyż stają się Rangerami

Ubgrejdując warriorów do rangerów zmieniasz 3 rzeczy:

1)Dostają skałt
2)Dostają możliwość wykupiania throwing axów
3)Przestają liczyć się jako minimum warriorów do Longbeardów gdyż stają się Rangerami

kropka.

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Post autor: HarryAxe »

i kropka

ODPOWIEDZ