2x 1500 Płock
2x 1500 Płock
Jedziemy na Płock z kolegą Szymonem Zatorskim i planujemy dobrze się bawić z średnio wymaksowanym sojuszem Nasza strategia jest następująca: flankować fastami/lataczami/hopperami z obu stron w pierwszej turze i zamykać okrążenie w drugiej A środkiem mknąć będą kloce goblinów wspomagane ciężko-uderzającymi rydwanami. W trzeciej turze przeciwnik powinien poddawać bitwę widząc, że większość jego oddziałów ma na flance fasty, ugrzęzła w klocach goblinów i w dodatku zagrożona jest szarżą rydwanów, taki jest nasz szalony plan A co do rozpisek:
Noble
-General
-Dark Pegasus
-Seal of Ghrond
-Blood Armour
-Sea Dragon Cloak, Halberd
Noble
-Dark Pegasus
-Deathmask
-Heavy Armour, Sea Dragon Cloak, Shield, Lance
Noble
-BSB
-Cold One
-Crimson Death
-Heavy armour, Sea Dragon Cloak
5 Dark Riders
5 Dark Riders
-Musician
10 Warriors
-Xbows
-Shields
5 Cold One Knights
-Standard Bearer, Musician
-War Banner
5 Harpies
2 Cold One Chariots
-Spears
2 Reaper Bolt Throwers
Goblin Shaman
-General
-Chariot
-2 DS
Goblin Shaman
-Chariot
-2 DS
Night Goblin Big Boss
-Great Cave Squig
-Wallopa's One Hit Wounda
-Buzzla's Backbone Brew
-Light Armour, Shield
5 Goblin Wolf Riders
-Musician
-Spears, Shortbows
5 Goblin Wolf Riders
-Musician
-Spears, Shortbows
5 Forest Goblin Spider Riders
-Musician
-Spears
29 Night Goblins
-Netters
-2 Fanatics
29 Night Goblins
-Netters
-2 Fanatics
25 Night Goblins
-Musician
-Shortbows
-2 Fanatics
8 Squig Hoppers
2 Spear Chukkas
Goblin Wolf Chariot
-Extra Crew, Extra Wolf
Doom Diver
Mobilność: 2 wilcze fasty są dość tanie, zabójczo szybkie i wyposażone w łuki. Dzięki temu mogą robić wszystko to, co mogą robić fasty Pająki mają przedzierać się przez las/inny trudny teren i dostać się tam, gdzie przeciwnik się nas nie spodziewa. Walczącymi fastami są DR, wyższa WS pozwala im w miarę skutecznie walczyć z maszynami, wyższa liderka umożliwia zebranie się po ewentualnym Breaku niezdanym. Harpie mają za zadanie obcięcie marszu, zjedzenie słabej maszynki, wyciągnięcie maga z oddziału, fanoli. Ogólnie rzecz biorąc takie One Use Only Hoppersi poginają bez oporu, tak samo jak Giant Squig, kroją wszystko na drodze. Pegaz z Terrorem lata i wymusza testy Ld, pan ze Słomką zarzyna fasty, wpada pomóc tam, gdzie przyda się parę ran do CRa.
Strzelanie: 2 Reapery i 2 Chukki powinny w miarę skutecznie pozbyć się ewentualnego czołgu, okroić kawalerię, zdjąć szereg klockowi piechoty. Doom Diver lata sobie w poszukiwaniu kawy, lub skirmisherów takich jak Wardancerzy. 10tka Xbowów ma zadanie zdjęcie ewentualnego fasta u przeciwników, zapewnia minimalną ochronę górki z maszynami przed szarżą fasta.
Walka wręcz: 5ka rycerzy na Cold Onach nie jest taka najgorsza jak szarżuje, BSB potrafi kosić swoim Crimson Deathem całkiem nieźle, w połączeniu z wysoką I i AS3+ (polepsza się w miarę zabijania wrogów aż do 1+ ) zapewnia mu to w miarę dużą przeżywalność. Wrzucenie go na Dark Steeda dodaje mu mobilności. Klocki NG z siatkami dodają 3 szeregi i sztandar do CRa dla walczących od boku wrogiego oddziału fastów/rydwanu/pegaza. No i w końcu rydwany: mają ładnie wbić się we wroga zadając dużo Impactów, najlepiej ze wsparciem NG.
Magia: Szamani losują Stopy Gorka i rzucają je na IFkach w newralgicznych momentach bitwy. Co do ochrony magicznej: 5 DD i 4 scrolle powinny pozwolić nam wytrzymać 2 pierwsze tury, potem według planu wygrywamy bitwę, więc nie ma się co martwić tym "potem"
Jakieś uwagi, sugestie zmian? Wszelka pomoc i komentarze mile widziane Ale od razu uprzedzam, że w rozpisce O&G orka nie będzie ani jednego, takie życie.
Noble
-General
-Dark Pegasus
-Seal of Ghrond
-Blood Armour
-Sea Dragon Cloak, Halberd
Noble
-Dark Pegasus
-Deathmask
-Heavy Armour, Sea Dragon Cloak, Shield, Lance
Noble
-BSB
-Cold One
-Crimson Death
-Heavy armour, Sea Dragon Cloak
5 Dark Riders
5 Dark Riders
-Musician
10 Warriors
-Xbows
-Shields
5 Cold One Knights
-War Banner
5 Harpies
2 Cold One Chariots
-Spears
2 Reaper Bolt Throwers
Goblin Shaman
-General
-Chariot
-2 DS
Goblin Shaman
-Chariot
-2 DS
Night Goblin Big Boss
-Great Cave Squig
-Wallopa's One Hit Wounda
-Buzzla's Backbone Brew
-Light Armour, Shield
5 Goblin Wolf Riders
-Musician
-Spears, Shortbows
5 Goblin Wolf Riders
-Musician
-Spears, Shortbows
5 Forest Goblin Spider Riders
-Musician
-Spears
29 Night Goblins
-Netters
-2 Fanatics
29 Night Goblins
-Netters
-2 Fanatics
25 Night Goblins
-Musician
-Shortbows
-2 Fanatics
8 Squig Hoppers
2 Spear Chukkas
Goblin Wolf Chariot
-Extra Crew, Extra Wolf
Doom Diver
Mobilność: 2 wilcze fasty są dość tanie, zabójczo szybkie i wyposażone w łuki. Dzięki temu mogą robić wszystko to, co mogą robić fasty Pająki mają przedzierać się przez las/inny trudny teren i dostać się tam, gdzie przeciwnik się nas nie spodziewa. Walczącymi fastami są DR, wyższa WS pozwala im w miarę skutecznie walczyć z maszynami, wyższa liderka umożliwia zebranie się po ewentualnym Breaku niezdanym. Harpie mają za zadanie obcięcie marszu, zjedzenie słabej maszynki, wyciągnięcie maga z oddziału, fanoli. Ogólnie rzecz biorąc takie One Use Only Hoppersi poginają bez oporu, tak samo jak Giant Squig, kroją wszystko na drodze. Pegaz z Terrorem lata i wymusza testy Ld, pan ze Słomką zarzyna fasty, wpada pomóc tam, gdzie przyda się parę ran do CRa.
Strzelanie: 2 Reapery i 2 Chukki powinny w miarę skutecznie pozbyć się ewentualnego czołgu, okroić kawalerię, zdjąć szereg klockowi piechoty. Doom Diver lata sobie w poszukiwaniu kawy, lub skirmisherów takich jak Wardancerzy. 10tka Xbowów ma zadanie zdjęcie ewentualnego fasta u przeciwników, zapewnia minimalną ochronę górki z maszynami przed szarżą fasta.
Walka wręcz: 5ka rycerzy na Cold Onach nie jest taka najgorsza jak szarżuje, BSB potrafi kosić swoim Crimson Deathem całkiem nieźle, w połączeniu z wysoką I i AS3+ (polepsza się w miarę zabijania wrogów aż do 1+ ) zapewnia mu to w miarę dużą przeżywalność. Wrzucenie go na Dark Steeda dodaje mu mobilności. Klocki NG z siatkami dodają 3 szeregi i sztandar do CRa dla walczących od boku wrogiego oddziału fastów/rydwanu/pegaza. No i w końcu rydwany: mają ładnie wbić się we wroga zadając dużo Impactów, najlepiej ze wsparciem NG.
Magia: Szamani losują Stopy Gorka i rzucają je na IFkach w newralgicznych momentach bitwy. Co do ochrony magicznej: 5 DD i 4 scrolle powinny pozwolić nam wytrzymać 2 pierwsze tury, potem według planu wygrywamy bitwę, więc nie ma się co martwić tym "potem"
Jakieś uwagi, sugestie zmian? Wszelka pomoc i komentarze mile widziane Ale od razu uprzedzam, że w rozpisce O&G orka nie będzie ani jednego, takie życie.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2008, o 06:55 przez tomekjar, łącznie zmieniany 2 razy.
plan jest iście przebiegły i bezbłędny i wielce przytłaczający dla wroga
wydaje mi się, żę gdybym sie z tym spotkał oddałbym bitwe zmuszając moich żołnierzy do ucieczki, niech się ratuje kto może!!!
hehe, podoba mi się
a nie lepiej dać bsbka na steedzie?? save gorszy ale nie ma stupida no i szybkość zdecydowanie większa i co za tym idzie spokojnie mógłby sobie jeżdzić w fastach gdyby nadeszłą taka potrzeba.
wydaje mi się, żę gdybym sie z tym spotkał oddałbym bitwe zmuszając moich żołnierzy do ucieczki, niech się ratuje kto może!!!
hehe, podoba mi się
a nie lepiej dać bsbka na steedzie?? save gorszy ale nie ma stupida no i szybkość zdecydowanie większa i co za tym idzie spokojnie mógłby sobie jeżdzić w fastach gdyby nadeszłą taka potrzeba.
Muahahaha, teraz dzięki tobie Kosa mamy jeszcze jedną tajną broń: BSB wyszarżowywujący z oddziału na 18 cali Albo tak jak piszesz pędzący w faście, ale to mniej prawdopodobne.
względem rozpiski pierwotnej zmieniłem lekko przedmioty na Noblach, pegazista ma Słomkę, Seal of Ghrond i zestaw niemagicznej zbroi, BSB ma Dark Steeda, Crimson Deatha i Blood Armour (jak coś zabije to będzie miał tego AS2+, może nawet 1+ )
Więcej opinii i komentarzy mile widziane
względem rozpiski pierwotnej zmieniłem lekko przedmioty na Noblach, pegazista ma Słomkę, Seal of Ghrond i zestaw niemagicznej zbroi, BSB ma Dark Steeda, Crimson Deatha i Blood Armour (jak coś zabije to będzie miał tego AS2+, może nawet 1+ )
Więcej opinii i komentarzy mile widziane
a czy taki bsb jest legalny? bo chyba magic itemów ma za 55pkt ale mozę się myle, jak tak to sorka, a jak nie to moze mu enchnted shield? skoro ma wyszarżowywać to przynajmniej jakiś łuczników WE przeżyje
- cinekmistrz
- Warzywo
Jak iść na całość, to dać crossbowy DarkRidersom, albo zrezygnować z jednych i wrzucic za to witchki. Też są bardzo szybkie a przyda się trochę piechoty "do walki" a nie do rank bonusa Pomysł fajny i mi się podoba.
W Łodzi zterroryzowali większośc graczy ta rozpiska i już nikt ich nie lubi i nikt nie chce z nimi grać.
Moga pocisnąć:P
Moga pocisnąć:P
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
słabe nie jest, ale średnie tak... IMO oczywiście..
po opisie wyobrażałem se niewiadomo co...
pewnie cos takiego :
DE: noob z maska i pegazem oraz beastmaster z mantykora
trzy fasty, 4 rydwany, harpie i hydra
OnG: 2xszaman na rydwanach, BOBB z teleportem (scout)
trzy kloce NG, spiderzy, 4chukki, hoppersi, gigant
i to jest jazda... ciekawe czy R&R doupszczaja bo wtedy......
Opcjonalnie: 2reapery za hydre, DD za gifusia, 2 x 25 squig herdy
po opisie wyobrażałem se niewiadomo co...
pewnie cos takiego :
DE: noob z maska i pegazem oraz beastmaster z mantykora
trzy fasty, 4 rydwany, harpie i hydra
OnG: 2xszaman na rydwanach, BOBB z teleportem (scout)
trzy kloce NG, spiderzy, 4chukki, hoppersi, gigant
i to jest jazda... ciekawe czy R&R doupszczaja bo wtedy......
Opcjonalnie: 2reapery za hydre, DD za gifusia, 2 x 25 squig herdy
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p
dopuszczaja wszystko a herdy 25 sztuk to fajna zabawka... ale Tomek ma szatanski plan i jak zwykle go wprowadzi w zycie... mam andzieje ze z wieksza skutecznoscia niz na mackach ...a i Tomku u mnie nie mozeszpowtarzac bitew, ktore rozgrywasz po pijaku, nawet jesli wygrasz ;D
Astragoth:
Hydry nie mamy, a moje 2 Giganty są w trakcie malowania. Nie udało mi się zmusić malującego do oddania figsa na czas turnieju, a kiedy tylko mogę, to nie proxuję. Mantykory nie bierzemy z prostego powodu: jak nie ma hydry i giganta, to ona też nie ma sensu
A czym są R&R (głupie pytanie pewnie...)?
Hydry nie mamy, a moje 2 Giganty są w trakcie malowania. Nie udało mi się zmusić malującego do oddania figsa na czas turnieju, a kiedy tylko mogę, to nie proxuję. Mantykory nie bierzemy z prostego powodu: jak nie ma hydry i giganta, to ona też nie ma sensu
A czym są R&R (głupie pytanie pewnie...)?
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Crismon Death-Requires two hands to use.(page 18 Dark elves army book)
Pozdro jak masz BSB z 3 łapami.
Takie moje uwagi
pzdr
Pozdro jak masz BSB z 3 łapami.
Takie moje uwagi
pzdr
BSB może wybrać magiczną broń wymagającą użycia dwóch rąk (np łuk). (Uściślenia sędziowskie, punkt 12, podpunkt i) )
Pozdro jak umiesz czytać.
Najpierw się upewnij, potem pisz, taka moja uwaga.
pzdr
Pozdro jak umiesz czytać.
Najpierw się upewnij, potem pisz, taka moja uwaga.
pzdr
Tomek nie rob dymu ogolnie to ja chce zeby moj bretoniski bsb nosil ze soba tarcze i lance...jak buc HE (chyba zaczne investowac w magiczna lance dla bsb..ale wtedy nie bedzie magic-banera)
a co do 2-raka na bsb to Tomek ma 100% racji
a co do 2-raka na bsb to Tomek ma 100% racji
Nie robię dymu, tylko jeśli ktoś zwraca uwagę nie będąc pewnym swojej racji mógłby to zrobić w trochę bardziej kulturalny sposób, być może nawet dodać "Nie jestem pewien, ale..."
A tak w ogóle to nie dwurak, tylko halabarda +2 do Siły
A tak w ogóle to nie dwurak, tylko halabarda +2 do Siły
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Sory masz racje teraz doczytałem,co nie zmienia faktu,że dla mnie jest to kompletna bzdura,ale cóż..
Heh, Lohost, śmiejesz się z klocków "wartościowej piechoty", a one potrafią naprawdę zdziałać cuda. Nie mówię tu o łamaniu oddziałów w stylu 3 szeregi, sztandar, warbanner, ale naprawdę dużo rzeczy ma tendencję do ugrzęzania w klockach NG z siatkami. A jeśli tylko postoją jedną turę te dzielne gobbaski, to zaraz dojeżdża wsparcie w postaci rydwanów, pegazistów DE, czy czegoś innego. Poza tym nie każda armia ma fasty, żeby fanoli wyciągnąć, a nawet jak już się je wyciągnie, to one nadal są niezbyt miłą przeszkodą pomiędzy oddziałami przeciwnika, a naszymi klockami NG.
Co do magii: w antymagię wpakowaliśmy 235 punktów na cały sojusz 3000 punktów, czy to jest dużo? A daje nam to 5 DD, 4 Scrolle, co powinno dać jako-taką ochronę przed magią. Dodatkowo gobliny jeżdżą na rydwanach, co sprawia, że nie są tylko nosicielami Scrolli, ale również są przydatne po ich zużyciu. Kontra z rydwanów jest naprawdę skuteczna.
Poza tym partner grający DE nie ma zaufania do magii, a bez Sorcreskii nie miałaby magia większego sensu.
Co do generała i Halabardy: tu dużo myśleliśmy nad lancą, ale stwierdziliśmy, że jednak będą sytuacje, gdy zostanie w walce dłużej niż 1 turę (wspomniane już supportowanie klocka NG na przykład), tak więc halabarda jest optymalnym rozwiązaniem. GW odrzucamy od razu, bo przez to bilibyśmy ostatni, a po co marnować tak wysoką inicjatywę
A jeszcze a propos tego niefortunnego Crimson Deatha: spójrzcie na VCty i HE: tam BSB nie ma żadnych ograniczeń, może brać normalnie tarczę, lancę. Tak samo BSB WE z hailem. To dopiero bzdury, co? Ale jakoś nikt nie narzeka na te rzeczy, bo to a) jest w army booku dozwolone, b) stosuje się to od dawna. Poza tym ja jakoś potrafię sobie wyobrazić sztandar przymocowany do boku wierzchowca
Co do magii: w antymagię wpakowaliśmy 235 punktów na cały sojusz 3000 punktów, czy to jest dużo? A daje nam to 5 DD, 4 Scrolle, co powinno dać jako-taką ochronę przed magią. Dodatkowo gobliny jeżdżą na rydwanach, co sprawia, że nie są tylko nosicielami Scrolli, ale również są przydatne po ich zużyciu. Kontra z rydwanów jest naprawdę skuteczna.
Poza tym partner grający DE nie ma zaufania do magii, a bez Sorcreskii nie miałaby magia większego sensu.
Co do generała i Halabardy: tu dużo myśleliśmy nad lancą, ale stwierdziliśmy, że jednak będą sytuacje, gdy zostanie w walce dłużej niż 1 turę (wspomniane już supportowanie klocka NG na przykład), tak więc halabarda jest optymalnym rozwiązaniem. GW odrzucamy od razu, bo przez to bilibyśmy ostatni, a po co marnować tak wysoką inicjatywę
A jeszcze a propos tego niefortunnego Crimson Deatha: spójrzcie na VCty i HE: tam BSB nie ma żadnych ograniczeń, może brać normalnie tarczę, lancę. Tak samo BSB WE z hailem. To dopiero bzdury, co? Ale jakoś nikt nie narzeka na te rzeczy, bo to a) jest w army booku dozwolone, b) stosuje się to od dawna. Poza tym ja jakoś potrafię sobie wyobrazić sztandar przymocowany do boku wierzchowca