kompatybilnosc farbek
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
kompatybilnosc farbek
czy farbki vallejo ladnie sie mieszaja z citadelami? bo nie chce ryzykowac zakupu i dowiedziec sie, ze albo wszystkie citadele, albo vallejo.
"Nigdy nie oszukuję i nie kradnę. Nie noszę także cylindra do płaszcza i nie wcinam bananów idąc ulicą, bo dżentelmen nie robi żadnej z tych rzeczy. Zrobiłbym jedno tak samo niechętnie jak drugie – bo jedno i drugie jest sprawą harmonii i dobrego smaku".
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Wszystkie farby akrylowe są "kompatybilne", mogą powstawać jakieś problemy w niektórych przypadkach. Np. słyszałem, że komuś P3 źle mieszają sie z Cytadelkami. Osobiście używam 5 rodzajów farb Valleyo, Cytadelki, P3, RMP i Pactry. Pierwsze 4 mieszają sie bez kłopotów chociaż nie wyprobowałem wszystkich kombinacji dla wszystkich farb.
Co do Pactry to nie probowałem jej mieszać z czymkolwiek, wiec sie nie wypowiem
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
-
- Kretozord
Czarna pactra ma zabójczo mocny pigment, minimalna kropelka pociemnia mieszankę znacznie bardziej niż spory glut reaperki.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
Mam pytanko, trochę dziwne, ale mnie to męczy:
W jaki sposób mieszacie te farbki, na czym (ew. w czym), czym dokładacie kolejnych kolorów - pędzelkiem, a może jakąś pipetą?
Z Vallejo nie ma problemu, dzięki "dozowniczkowi" ale jak radzicie sobie z tymi w słoiczkach?
Z góry dzięki za odpowiedź!
A tak wracając do tematu... Też mnie dziwi, że Pactra jest toksyczna, bo jak wół napisano na wieczku, że "Contains No Lead", ale widocznie nie samym ołowiem człowiek się truje...![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
W jaki sposób mieszacie te farbki, na czym (ew. w czym), czym dokładacie kolejnych kolorów - pędzelkiem, a może jakąś pipetą?
Z Vallejo nie ma problemu, dzięki "dozowniczkowi" ale jak radzicie sobie z tymi w słoiczkach?
Z góry dzięki za odpowiedź!
A tak wracając do tematu... Też mnie dziwi, że Pactra jest toksyczna, bo jak wół napisano na wieczku, że "Contains No Lead", ale widocznie nie samym ołowiem człowiek się truje...
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Zamoczyć pędzelek w wodzie, oblizać go'DARNOK' pisze:W jaki sposób mieszacie te farbki, na czym (ew. w czym), czym dokładacie kolejnych kolorów - pędzelkiem, a może jakąś pipetą?
By dodać drugi kolor - płuczemy w wodzie pędzelek, ponownie oblizujemy
Jak już mamy dobre proporcje, to bełtamy do uzyskania jednolitego koloru. Mam nadzieję, że o to pytałeś
Doskonale!!!
Kto by pomyślał... Taka banalna czynność a może obfitować w tak kunsztowne rozwiązania!
Serdecznie dziękuje za ten mikro-kurs mieszania farbek!
Rozwiązanie z opakowaniem od tabletek idealne!
Jeszcze raz Dziękuję!
EDIT:
Żeby nie było że to ja nabijam posty - oto odpowiedź do poniższego:![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Kto by pomyślał... Taka banalna czynność a może obfitować w tak kunsztowne rozwiązania!
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Serdecznie dziękuje za ten mikro-kurs mieszania farbek!
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Rozwiązanie z opakowaniem od tabletek idealne!
Jeszcze raz Dziękuję!
EDIT:
Żeby nie było że to ja nabijam posty - oto odpowiedź do poniższego:
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2008, o 20:26 przez korek, łącznie zmieniany 1 raz.