kompatybilnosc farbek

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bigees
Mudżahedin

kompatybilnosc farbek

Post autor: bigees »

czy farbki vallejo ladnie sie mieszaja z citadelami? bo nie chce ryzykowac zakupu i dowiedziec sie, ze albo wszystkie citadele, albo vallejo.
"Nigdy nie oszukuję i nie kradnę. Nie noszę także cylindra do płaszcza i nie wcinam bananów idąc ulicą, bo dżentelmen nie robi żadnej z tych rzeczy. Zrobiłbym jedno tak samo niechętnie jak drugie – bo jedno i drugie jest sprawą harmonii i dobrego smaku".

Freeks
Wałkarz

Post autor: Freeks »

Ładnie się mieszają i można spokojnie stopniowo przechodzić z palety na paletę, lub urzywać obu ;)
Szczerze powiedziawszy każdy akryl z każdym innym akrylem powinien Ci się ładnie mieszać, w końcu baza ta sama.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Mieszają się dobrze, tzn. nie próbowałam z metalikami, lecz inne - jak najbardziej.

Awatar użytkownika
MuK
Chuck Norris

Post autor: MuK »

Wszystkie farby akrylowe są "kompatybilne", mogą powstawać jakieś problemy w niektórych przypadkach. Np. słyszałem, że komuś P3 źle mieszają sie z Cytadelkami. Osobiście używam 5 rodzajów farb Valleyo, Cytadelki, P3, RMP i Pactry. Pierwsze 4 mieszają sie bez kłopotów chociaż nie wyprobowałem wszystkich kombinacji dla wszystkich farb. ;) Co do Pactry to nie probowałem jej mieszać z czymkolwiek, wiec sie nie wypowiem

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

MuK pisze:Co do Pactry to nie probowałem jej mieszać z czymkolwiek, wiec sie nie wypowiem
Nie ma większej różnicy IMO.
Tak jak pamiętam.

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Czarna pactra ma zabójczo mocny pigment, minimalna kropelka pociemnia mieszankę znacznie bardziej niż spory glut reaperki.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
MuK
Chuck Norris

Post autor: MuK »

Dokładnie, czarna pactra jest najlepsza czarną farba jaką używałem. Szkoda tylko, że toksyczna, i że tego samego nie można powiedzieć o całej reszcie ;)

Freeks
Wałkarz

Czarna pactra toksyczna? Uups... bedzie trzeba oduczyć się lizania pędzli...

A co do mieszania - pactra bardzo dobrze miesza się z cytadelkami i Vallejo. A że te dobrze mieszaja się z resztą, to i pactra tez powinna się z resztą dobrze mieszac ;)

Awatar użytkownika
korek
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: korek »

Mam pytanko, trochę dziwne, ale mnie to męczy:

W jaki sposób mieszacie te farbki, na czym (ew. w czym), czym dokładacie kolejnych kolorów - pędzelkiem, a może jakąś pipetą?
Z Vallejo nie ma problemu, dzięki "dozowniczkowi" ale jak radzicie sobie z tymi w słoiczkach?

Z góry dzięki za odpowiedź!

A tak wracając do tematu... Też mnie dziwi, że Pactra jest toksyczna, bo jak wół napisano na wieczku, że "Contains No Lead", ale widocznie nie samym ołowiem człowiek się truje... :?

Freeks
Wałkarz

'DARNOK' pisze:W jaki sposób mieszacie te farbki, na czym (ew. w czym), czym dokładacie kolejnych kolorów - pędzelkiem, a może jakąś pipetą?
Z Vallejo nie ma problemu, dzięki "dozowniczkowi" ale jak radzicie sobie z tymi w słoiczkach?
Zamoczyć pędzelek w wodzie, oblizać go ;), zanurzyć czubek w farbce, (jak za dużo się nabrało to wytrzeć o krawędź słoiczka) i na paletkę. U mnie za paletkę robią opakowania po tabletkach, więc wycieram pędzelek w krawędź wgłębienia. Jak farbki za mało, to ponownie maczamy w słoiczku pędzelek i nanosimy pigment na miejsce docelowe - i tak do skutku, aż bedzie tyle farbki ile chcemy.

By dodać drugi kolor - płuczemy w wodzie pędzelek, ponownie oblizujemy ;), nurzamy włosie w innej farbce i zcieramy ja na paletce trochę dalej, by nie pobrudzić pędzelka starym kolorem.

Jak już mamy dobre proporcje, to bełtamy do uzyskania jednolitego koloru. Mam nadzieję, że o to pytałeś ;)

Awatar użytkownika
korek
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: korek »

Doskonale!!!

Kto by pomyślał... Taka banalna czynność a może obfitować w tak kunsztowne rozwiązania! :wink:

Serdecznie dziękuje za ten mikro-kurs mieszania farbek! :D
Rozwiązanie z opakowaniem od tabletek idealne!

Jeszcze raz Dziękuję!

EDIT:

Żeby nie było że to ja nabijam posty - oto odpowiedź do poniższego: :P
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2008, o 20:26 przez korek, łącznie zmieniany 1 raz.

Freeks
Wałkarz

Bez przesady z tymi podziękowaniami - jest to raczej coś na wzór poradnika "jak wstać z łóżka", a nie jakiś kurs ;-)

Zresztą - dobra okazja do nabicia posta nie jest zła... jak widać 8)

ODPOWIEDZ