Nowe LIMITED - dyskusja

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Zombik- przeczytaj temat od poczatku, bo piszesz nie na temat.

Wiadomym jest, ze dobrzy gracze dalej beda robic dobre wyniki. chodzi o - w skrocie - wyeliminowanie badz zmniejszenie roli doboru armia - armia (efekt KNP (Kamnień - Nożyce - Papier))

Awatar użytkownika
Zombik
Pseudoklimaciarz

Post autor: Zombik »

Post jest na temat mozliwosci/sensownosci wprowadzania roznych ograniczen w skladaniu armii, a dyskusja toczy sie na temat obcinania powergamerskich rozpisek w jakis systemowy sposob, wiec moj post jest jak najbardziej na temat. Konkluzja jest taka z mojej strony, ze dopoki gracze sa nastawieni na wynik, to zawsze rozpiska bedzie szla w kierunku maksymalizacji efektywnosci a nie przyjemnej klimatycznej gry. I bez usuniecia przyczyn nic nie osiagniecie, a gra bedzie juz w Polhammera a nie Warhammera.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Tyle, że wypowiedzi typu Twoja było już w tym temacie 200 a odpowiedzi na nie kolejne 300.
Nie chodzi o to, żeby znieść PG w battlu, tylko trochę mu podciąć skrzydła. Żeby wymaksowane rozpiski nie odbiegały aż tak bardzo od tych normalnych i to przy tych założeniach jest jak najbardziej wykonalne. Wszystko to dosyć dobrze widać w poście Dębka, który opisał co odpadnie.

Co do Euro to to mi pasi bo od początku gram rozpiską spełniającą wszystkie wymogi, nie licząc krótkich epizodów z HLP zamist Kinga.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

Standardowa rozpa demonow wedlug barba

BLOODTHIRSTER OF KHORN w sumie 550 pk
z
Obsydian Armour 50
Firestorm blade 25
Immortal furry 25

dodatkowo 2xHerald of Tzeentch jeden z Master of Magic 250

3x10 Horrory 360 pk
3x5 Furie 180 pk

2x5 Flesh houndy 350 pk

4 Field of Slaanesh 220 pk

To armia tylko na 1910 pk z 7DD.

Porownajcie jak z przykladowymi armiami DL w ilu procentach sie rozni? Zamienie obsydiana na Armor of Khorn to i na spellbreakera miejsce sie znajdzie.

A teraz niech ktos sproboje wystawic armie na innym GD z podobna sila. Promowanie roznorodnosci jak sie patrzy. Jacek pisze ze w Dani dopiero przygotowuja sie do CS VC a tu przed premiera juz wszystko wiemy jak zrobic zeby bylo "sprawiedliwie" .

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Kensiorek pisze:
A teraz niech ktos sproboje wystawic armie na innym GD z podobna sila. Promowanie roznorodnosci jak sie patrzy. Jacek pisze ze w Dani dopiero przygotowuja sie do CS VC a tu przed premiera juz wszystko wiemy jak zrobic zeby bylo "sprawiedliwie" .
Za to teraz rozpy sie różnią.
Bloodzio i 3x Tzeentch Herald albo Ptaszysko, 2 x Tz Herald i Kornik na Juggerze.
Do wyboru.

Euro-comp nie przycina nowych VC (Drakenhoff Banner) i nowych Demonów.
(9 PD - rzeczywiście tylko ujednolici Demony - ale i bez tego będą na dwa, samograjowe kopyta, oba zbyt silne).
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Ograniczenie do 9 PD przycina znacznie VC. Grałem z blessem 3 razy i widziałem subtelną różnicę w sytuacji gdy miał 13 kości + book of arkan i gdy miał 8 kostek i w/w bounda.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Jedy Knight pisze:
Kensiorek pisze:
Bloodzio i 3x Tzeentch Herald albo Ptaszysko, 2 x Tz Herald i Kornik na Juggerze.
Do wyboru.
Masz np trikk na KOS dostepne na forum rozpisek. Extra pk ktory placi za glupi 2 level magi powoduja pk nie starcza ani na KOS + BSB ani na KOS + 2 zwyklych heraldow. Dla mnie totalna glupota jest fakt ze BT na ktorego wszyscy psiacza ze taki silny nic nie traci a reszta GD juz tak.

Logika tego zagrania mnie poraza. Teraz mozesz grac bardzo silnym BT albo bardziej zabawowo innymi demonami. Zamieniasz sile na magie + szybkosc czy wytrzymałość. A proponuja wybor dalej bardzo silny BT albo slaba armia na samym GD.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Powtarzam - nie ma jeszcze nigdzie standardu przycięcia nowych VC, a co dopiero nowych Demonów.
Z resztą klasyczny Duński comp radzi sobie nieźle.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

juz masz projekt Barba 800pk na bohatera 700 dla VC.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Jedy Knight pisze:
Kensiorek pisze:
Do wyboru.

Euro-comp nie przycina nowych VC (Drakenhoff Banner) i nowych Demonów.
(9 PD - rzeczywiście tylko ujednolici Demony - ale i bez tego będą na dwa, samograjowe kopyta, oba zbyt silne).
Ograniczenie punktowe na bohaterach przycina VC okrutnie - jak wystawia lorda i bsb, to nie bedzie juz caddych ani mocnego supportu, a wowczas to sobie kazdy raczej z takim klockiem poradzi.
Sadze, ze to najlepsza propozycja jaka sie tu pojawila.

Kensiorek - jak BT nie bedzie mial supportu w postaci antymagii, to szybciutko sie go wykosi, bo maszyny beda staly jak sie furie i slaanescha zdejmie. Jak dla mnie - nie ma problemu. Uwazam, ze jest miekki jak kaczuszka. Duzo grozniejszy wydaje mi sie gd Tzeentcha (Keeper of Secrets?).

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

swieta_barbara pisze:
Kensiorek - jak BT nie bedzie mial supportu w postaci antymagii, to szybciutko sie go wykosi, bo maszyny beda staly jak sie furie i slaanescha zdejmie. Jak dla mnie - nie ma problemu. Uwazam, ze jest miekki jak kaczuszka. Duzo grozniejszy wydaje mi sie gd Tzeentcha (Keeper of Secrets?).
wyliczylem ci 7 DD i przy minimalnym przycieci BT 2 DS imho to bardzo dobra obrona magiczna ktora zaden inny demona z tym ograniczeniam nie wyciagnie

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Jedy Knight pisze:Powtarzam - nie ma jeszcze nigdzie standardu przycięcia nowych VC, a co dopiero nowych Demonów.
Z resztą klasyczny Duński comp radzi sobie nieźle.
Kensiorek pisze:juz masz projekt Barba 800pk na bohatera 700 dla VC.
Projekt to pomysł.
Pomysł to nie standard.
Pomysły najpierw się sprawdza, testuje.
Potem dopiero wprowadza. I nie jako Uściślenia Sędziowskie.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Jak na JJ wyjatkowo dobrze powiedziane. I tyle - nie ma co sie oburzac i bic piane o CS, ktory jeszcze nie jest standardem. Jestem przekonany, ze nawet jakby przeszedl, czesc turniejow bedzie sie odbywac w niezmienienionej formie.

Poza tym masz jeszcze Demon Prince, ktory potrafi wyciagnac lepsza antymagie.

edit: albo mozna wystawic 4 heraldow - tez dosyc mocna opcja.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2008, o 08:31 przez swieta_barbara, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Istotnie. Blodzio będzie miał pewną podatność na magię i maszyny a swoje kosztuje. Zawsze będzie ryzyko bez zwyczajnego back upu pozostałych herosów.
Duzo grozniejszy wydaje mi sie gd Tzeentcha (Keeper of Secrets?).
zwie się Lord of Change
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

swieta_barbara pisze:Jak na JJ wyjatkowo dobrze powiedziane. I tyle - nie ma co sie oburzac i bic piane o CS, ktory jeszcze nie jest standardem. Jestem przekonany, ze nawet jakby przeszedl, czesc turniejow bedzie sie odbywac w niezmienienionej formie.

Poza tym masz jeszcze Demon Prince, ktory potrafi wyciagnac lepsza antymagie.
DP jako bohater grywalny w 6 ed w 7 zostal tradycyjnie zgnojony. Kosztuje niewiele mnie niz GD a jeszcze musi placic za marki ktore mu nic nie daja.

Jak masz sklonnosci masochistyczne to mozesz zagrac Slaaneshem albo wystawic wlasnie DP :wink:

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Bierz 4 heraldow - sa mocni jak diabli. Skaveni nie wystawiaja lorda na 2k + i sobie radza, a Ty masz jeszcze immune to psychology. Wolna wola i o to chodzi, a nie bohaterowie za 1250 punktow i troche dopchnac corow.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

i to ma wplynac na roznorodnosc ? Bloodzio albo 4 heraldow ?
Gdzie 4 heraldow GD do piet nie dorasta. Przy ograniczeniu do 10 PD i jego obrnonie na poziomie 7 DD o MR juz nie wspominajac przejedzie sie po nich jak po..... Nawet syrena goscia nie uratuje bo cory/speciale i rary w obu rozpach beda bardzo podobne.

DP nei biore pod uwage bo zaoszczedzone 100 pk ( i mowimy tu tylko o przypadku kiedy DP nie jest magiem z levelami jest drozszy od BT) dodasz 1-2 gifty na heraldach a sila od bloodzia gorsza.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Moze faktycznie bedzie latwiej BT rozjechac 4 heraldow, ale za to juz na pewno nie bedzie mu tak latwo z np orkami czy dwarfami, a heraldzi wciagna ich nosem.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

a to czemu 4 heraldow na GD i 2 heraldow. No chyba ze zakladasz ze corala mu orki zaloza a na to akurat limit nie ma wplywu. Oddzialy obie strony beda mialy identyczne no moze heraldzi jakiegos jednego cora wiecej. Wiec przy wiekszej mobilnosci bloodzia sily sa dosc wyrownane.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Po jeszcze wiekszym zastanowieniu stwierdzam, ze 800pts to za duzo. 700 starczy w zupelnosci.

pozdrawaim
Furion

Zablokowany