Dokąd zmierza WFB
w sensie jak jest ograniczenie 9 power dice'ow na ture to 2 czar tzeentcha (ten generujacy kostki powera) jest bezuzyteczny poza tym magia demonow nie jest oslabiona lecz wiekszy nacisk jest polozony na gofty loca t. will i twin headsKruti pisze:Shino pisze:jedynie 2 teczy jest nieuzyteczna
Shino - zlituj się...
Demonów comp nie gryzie aż tak bardzo jak innych rzeczy (Imperium, WE itp.). Nawet jak stosować organiczenia Barbarossy odnoście herosów wychodzi coś takiego na oko:
BloodThirster - 515 pts
Firestorm Blade, Axe of Khorne, Armour of Khorne
Herald of Tzeentch - 140 pts
Spell Breaker
Spell Breaker
10 Pink Horrors of Tzeentch - 120 pts
5 Furies - 60 pts
5 Furies - 60 pts
6 Seekers of Slaanesh - 150 pts
Musician
5 Flesh Hounds of Khorne - 175 pts
5 Flamers of Tzeentch - 175 pts
4 Bloodcrushers of Khorne - 300 pts
Standard
Total Cost: 2250 pts
Power Dice: 9, Dispel Dice: 7, 2xDS
Models in Army: 68
4-5 pocisków na turę, wymaksowana obrona przeciw magiczna i jeszcze większy potencjał w walce wręcz. Ale ten DL pocięty będzie ho ho! Zwłaszcza BT ma przesrane. Tymczasem HE czy DE mają mniej rzeczy, aby mu zrobić kuku.
VC też wsadza drakenhoffa i z lordem ma 9 kości. Teraz każdy wampir to będzie puszka z regenką. A kasujecie w ogóle możliwość brania smoka VC, który przecież nikomu nie zagraża. Na CS z chęcią mogę zagrać, ale nie na każdym masterze (już takie głosy się pojawiły).
BloodThirster - 515 pts
Firestorm Blade, Axe of Khorne, Armour of Khorne
Spell Breaker
Spell Breaker
5 Furies - 60 pts
5 Furies - 60 pts
6 Seekers of Slaanesh - 150 pts
Musician
5 Flamers of Tzeentch - 175 pts
4 Bloodcrushers of Khorne - 300 pts
Standard
Total Cost: 2250 pts
Power Dice: 9, Dispel Dice: 7, 2xDS
Models in Army: 68
4-5 pocisków na turę, wymaksowana obrona przeciw magiczna i jeszcze większy potencjał w walce wręcz. Ale ten DL pocięty będzie ho ho! Zwłaszcza BT ma przesrane. Tymczasem HE czy DE mają mniej rzeczy, aby mu zrobić kuku.
VC też wsadza drakenhoffa i z lordem ma 9 kości. Teraz każdy wampir to będzie puszka z regenką. A kasujecie w ogóle możliwość brania smoka VC, który przecież nikomu nie zagraża. Na CS z chęcią mogę zagrać, ale nie na każdym masterze (już takie głosy się pojawiły).
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
ok 15 stron uściśleń i tak już mamy na chwilę obecną więc parę dodatkowych banowych nie zrobi różnicy :p
tak a w czym ?trikk pisze:Ten compscore rusza demony!
800 pkt w herosach?!
Maks 9 PD na turę?
zakaz dublowania rare?
wystawiasz jednego hero mniej
masz tanszego bloodthirstera
i wiecej jednostek do walki niz magii
Najlepszym comp scorem, powinnimy byc my sami
Ja widzac kolesia z tego typu rozpa - nazywam dzieckiem nieumiejacym grac jak pożadny mezczyna
to też nie fajnie, bo co jeżeli komuś podoba się taka rozpiska, jest wg niego klimatyczna i lubi nią grać... skoro na turnieju nie ma obostrzeń, to dlaczego ma grać czymś co mu do gustu nie przypadło?zafael pisze: Ja widzac kolesia z tego typu rozpa - nazywam dzieckiem nieumiejacym grac jak pożadny mezczyna
Zgoda. Tylko jak chcesz sprawić żeby nowi gracze myśleli sami za siebie i grali tym co lubią jeśli standardowa rozmowa w masowo obleganym dziale forum jakim są "rozpiski" wygląda tak:zafael pisze: Najlepszym comp scorem, powinnimy byc my sami
Ja widzac kolesia z tego typu rozpa - nazywam dzieckiem nieumiejacym grac jak pożadny mezczyna
N- Nowy
D - Doświadczony gracz
N. Oto moja pierwsza rozpa bretońska, całą noc myślałem i bardzo mi się podoba ale proszę doświaczonych graczy o opinię,
D. Witaj Nowy, rozpa wporzo, zamień tylko questów i relikwię na 3 lance errantów, wywal mounted yeomanów i piechotę a najlepiej łuczników też, dodaj jeszcze 5 lanc realmów, gralom zabierz tą bezużyteczną szmatę i daj porządny banner, czarodziejce zdejmij poziom i dodaj scrolla i możesz grać.
N. Jaaaa, dzięki stary.
Czy dział rozpiski nie powinien zawiereć po jednej albo kilku "jedynych słusznych" rozpisek do wglądu do początkujących? Przecież co by nie napisali to i tak cała reszta zmienia ich rozpę pod standard (do zwymiotowania).
Praca u podstaw
Zafael - w końcu ktoś mnie rozumie. Dziekuję ^^ Demonów lub VC te ograniczenia nie obcinają prawie wogóle.
Comp score nic nie da. Owszem z chęcią zagram sobie od święta na turnieju z eurocompem, ale dodanie go do limited, lub wprowadzenie na mastery to samobój. Wyklucza ona wszystkie armie jakimi gram/mam zamiar grać: TK na HLP, VC na smoku i Chaos na Daemon Princie. Czy są to armie przegięte?
Natomiast cięcie każdego booka z osobna to już bzdura nieziemska. Niech robi to organizator turnieju jeżeli odczuwa potrzebę równowagi. Jakoś DE, czy ogry mają cały czas gorzej, a krzyk się podniósł dopiero teraz, bo co? WE już nie założą maski VC?
Inna sprawa, że wszyscy zarzekają się jaki to zły drakenhoff, czy jak okropny jest standard demonów, a popatrzcie z czym chodzą na turnieje.
Comp score nic nie da. Owszem z chęcią zagram sobie od święta na turnieju z eurocompem, ale dodanie go do limited, lub wprowadzenie na mastery to samobój. Wyklucza ona wszystkie armie jakimi gram/mam zamiar grać: TK na HLP, VC na smoku i Chaos na Daemon Princie. Czy są to armie przegięte?
Natomiast cięcie każdego booka z osobna to już bzdura nieziemska. Niech robi to organizator turnieju jeżeli odczuwa potrzebę równowagi. Jakoś DE, czy ogry mają cały czas gorzej, a krzyk się podniósł dopiero teraz, bo co? WE już nie założą maski VC?
Inna sprawa, że wszyscy zarzekają się jaki to zły drakenhoff, czy jak okropny jest standard demonów, a popatrzcie z czym chodzą na turnieje.
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
Dlatego właśnie prawie nigdy nie wystawiam swojej rozpiski w dziale na nie przeznaczonym. Wolę sobie zagrać na czymś innym bez wysłuchiwania, że mam wywalić lorda na tarczy i wepchnąć kowadło itd....Remo pisze:Czy dział rozpiski nie powinien zawiereć po jednej albo kilku "jedynych słusznych" rozpisek do wglądu do początkujących? Przecież co by nie napisali to i tak cała reszta zmienia ich rozpę pod standard (do zwymiotowania).
Praca u podstaw
putoa alasti avantoon!
więc może przykład powinien jednak iść z góry?
może niech czołowi gracze zaczną stosować rozpiski inne, takie jakie chcieliby zobaczyć na stołach.
może niech czołowi gracze zaczną stosować rozpiski inne, takie jakie chcieliby zobaczyć na stołach.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Przykłąd z góry musi byc poparty jakimiś ustaleniami LS dla turniejów. Bo inaczej powiedzmy kilku tak zrobi , jeśli osiągnie gorsze wyniki niż zwykle to im się odechce i powrócą do starych sposobów. Albo w ogóle nie da przykładu póki nie będzie obwarowania oficjalnego LS.
TK na HLP jest tak samo przegięta jak każda rozpa do WE, Bretki, Skavenów, HE, Imperium, czy VC. TK płaci za świetną magię brakiem marszu i mięciutkimi oddziałami. Jest to IMO najbardziej zbalansowana armia w WFB i nie wmówicie mi że jest inaczej ^^ Każdy może pojechać TK i vice versa. Zależy od tego jak grasz już w tym wypadku.
Co do smoka VC to w tym wysypie VC na forum zobaczyłem jedną (sic!) rozpiskę prócz mojej na smoku. Zdecydowana większość graczy VC uznała smoka za "plewnego" bo ma 5T. Każdy się zgadza, że jest miękki i nikt nie planuje nim grać. Tymczasem ja nagle się dowiaduję, że jest przegięty... Wow, stałem się prekursorem żyłowania rozpisek do VC. Jupi.
Co do smoka VC to w tym wysypie VC na forum zobaczyłem jedną (sic!) rozpiskę prócz mojej na smoku. Zdecydowana większość graczy VC uznała smoka za "plewnego" bo ma 5T. Każdy się zgadza, że jest miękki i nikt nie planuje nim grać. Tymczasem ja nagle się dowiaduję, że jest przegięty... Wow, stałem się prekursorem żyłowania rozpisek do VC. Jupi.
gram ta armia i dobrze wieim jak ona dziala nie zmienia to faktu, ze przy hlp przebijasz sie w zasadzie w dowolnej fazie magii jest imo przegiety choc nie jest samograjem i sie po rpsotu trudno tym gra (jak ogolnie tk)Izo pisze:TK na HLP jest tak samo przegięta jak każda rozpa do WE, Bretki, Skavenów, HE, Imperium, czy VC. TK płaci za świetną magię brakiem marszu i mięciutkimi oddziałami. Jest to IMO najbardziej zbalansowana armia w WFB i nie wmówicie mi że jest inaczej ^^ Każdy może pojechać TK i vice versa. Zależy od tego jak grasz już w tym wypadku.
wydaje mi się, że akurat starzy wyjadacze zbytnio by nie stracili w turniejach, natomiast nowsi gracze widząc, że przegrywają z rozpiską złożoną dość "lekko" pomyślą, że jednak armia sama nie gra.Murmandamus pisze:Przykłąd z góry musi byc poparty jakimiś ustaleniami LS dla turniejów. Bo inaczej powiedzmy kilku tak zrobi , jeśli osiągnie gorsze wyniki niż zwykle to im się odechce i powrócą do starych sposobów. Albo w ogóle nie da przykładu póki nie będzie obwarowania oficjalnego LS.
no i nie zakładam, że gra się dla zmasakrowania przeciwnika i inne wyniki to kiepskie wyniki, ale dla zwycięstwa. to że w turnieju będzie się być może trochę niżej rekompensuje fakt, że grało się lajtową rozpiską...