Dokąd zmierza WFB

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

hmmm
do bankructwa ?

Euro Comp score nie rusza demonów na PG
Sensowny Comp score tez ich nie ruszy.

A ludzie juz skupuja demony :roll:

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Ten compscore rusza demony!
800 pkt w herosach?!
Maks 9 PD na turę?
zakaz dublowania rare?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

euro nie prxewidje 800 okt w characterahch;)

a zakaz dublowania rarow i 9 pd na ture ich az tak bardzo nie boli... jedynie 2 teczy jest nieuzyteczna ;)

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Shino pisze:jedynie 2 teczy jest nieuzyteczna ;)
:?:

Shino - zlituj się...
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Kruti pisze:
Shino pisze:jedynie 2 teczy jest nieuzyteczna ;)
:?:

Shino - zlituj się...
w sensie jak jest ograniczenie 9 power dice'ow na ture to 2 czar tzeentcha (ten generujacy kostki powera) jest bezuzyteczny :) poza tym magia demonow nie jest oslabiona lecz wiekszy nacisk jest polozony na gofty loca t. will i twin heads ;)

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Demonów comp nie gryzie aż tak bardzo jak innych rzeczy (Imperium, WE itp.). Nawet jak stosować organiczenia Barbarossy odnoście herosów wychodzi coś takiego na oko:

BloodThirster - 515 pts
Firestorm Blade, Axe of Khorne, Armour of Khorne

Herald of Tzeentch - 140 pts
Spell Breaker

Herald of Tzeentch - 140 pts
Spell Breaker

10 Pink Horrors of Tzeentch - 120 pts

5 Furies - 60 pts

5 Furies - 60 pts

6 Seekers of Slaanesh - 150 pts
Musician

5 Flesh Hounds of Khorne - 175 pts

5 Flesh Hounds of Khorne - 175 pts

5 Flamers of Tzeentch - 175 pts

4 Bloodcrushers of Khorne - 300 pts
Standard

Total Cost: 2250 pts

Power Dice: 9, Dispel Dice: 7, 2xDS

Models in Army: 68

4-5 pocisków na turę, wymaksowana obrona przeciw magiczna i jeszcze większy potencjał w walce wręcz. Ale ten DL pocięty będzie ho ho! Zwłaszcza BT ma przesrane. Tymczasem HE czy DE mają mniej rzeczy, aby mu zrobić kuku.
VC też wsadza drakenhoffa i z lordem ma 9 kości. Teraz każdy wampir to będzie puszka z regenką. A kasujecie w ogóle możliwość brania smoka VC, który przecież nikomu nie zagraża. Na CS z chęcią mogę zagrać, ale nie na każdym masterze (już takie głosy się pojawiły).

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Znaczy że (wnioskując z ogółu dyskusji) mogą powstać plany zupełnie kazuistycznego banowania różności? jak w 5 ed. z 15 stronami banów i uściśleń.
Obrazek

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

ok 15 stron uściśleń i tak już mamy na chwilę obecną więc parę dodatkowych banowych nie zrobi różnicy :p
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

trikk pisze:Ten compscore rusza demony!
800 pkt w herosach?!
Maks 9 PD na turę?
zakaz dublowania rare?
tak a w czym ?
wystawiasz jednego hero mniej
masz tanszego bloodthirstera

i wiecej jednostek do walki niz magii

:roll:

Najlepszym comp scorem, powinnimy byc my sami
Ja widzac kolesia z tego typu rozpa - nazywam dzieckiem nieumiejacym grac jak pożadny mezczyna

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

zafael pisze: Ja widzac kolesia z tego typu rozpa - nazywam dzieckiem nieumiejacym grac jak pożadny mezczyna
to też nie fajnie, bo co jeżeli komuś podoba się taka rozpiska, jest wg niego klimatyczna i lubi nią grać... skoro na turnieju nie ma obostrzeń, to dlaczego ma grać czymś co mu do gustu nie przypadło?

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

zafael pisze: Najlepszym comp scorem, powinnimy byc my sami
Ja widzac kolesia z tego typu rozpa - nazywam dzieckiem nieumiejacym grac jak pożadny mezczyna
Zgoda. Tylko jak chcesz sprawić żeby nowi gracze myśleli sami za siebie i grali tym co lubią jeśli standardowa rozmowa w masowo obleganym dziale forum jakim są "rozpiski" wygląda tak:

N- Nowy
D - Doświadczony gracz

N. Oto moja pierwsza rozpa bretońska, całą noc myślałem i bardzo mi się podoba ale proszę doświaczonych graczy o opinię,
D. Witaj Nowy, rozpa wporzo, zamień tylko questów i relikwię na 3 lance errantów, wywal mounted yeomanów i piechotę a najlepiej łuczników też, dodaj jeszcze 5 lanc realmów, gralom zabierz tą bezużyteczną szmatę i daj porządny banner, czarodziejce zdejmij poziom i dodaj scrolla i możesz grać. :)
N. Jaaaa, dzięki stary.

Czy dział rozpiski nie powinien zawiereć po jednej albo kilku "jedynych słusznych" rozpisek do wglądu do początkujących? Przecież co by nie napisali to i tak cała reszta zmienia ich rozpę pod standard (do zwymiotowania).
Praca u podstaw :wink:

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Zafael - w końcu ktoś mnie rozumie. Dziekuję ^^ Demonów lub VC te ograniczenia nie obcinają prawie wogóle.

Comp score nic nie da. Owszem z chęcią zagram sobie od święta na turnieju z eurocompem, ale dodanie go do limited, lub wprowadzenie na mastery to samobój. Wyklucza ona wszystkie armie jakimi gram/mam zamiar grać: TK na HLP, VC na smoku i Chaos na Daemon Princie. Czy są to armie przegięte?

Natomiast cięcie każdego booka z osobna to już bzdura nieziemska. Niech robi to organizator turnieju jeżeli odczuwa potrzebę równowagi. Jakoś DE, czy ogry mają cały czas gorzej, a krzyk się podniósł dopiero teraz, bo co? WE już nie założą maski VC?
Inna sprawa, że wszyscy zarzekają się jaki to zły drakenhoff, czy jak okropny jest standard demonów, a popatrzcie z czym chodzą na turnieje.

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

Remo pisze:Czy dział rozpiski nie powinien zawiereć po jednej albo kilku "jedynych słusznych" rozpisek do wglądu do początkujących? Przecież co by nie napisali to i tak cała reszta zmienia ich rozpę pod standard (do zwymiotowania).
Praca u podstaw :wink:
Dlatego właśnie prawie nigdy nie wystawiam swojej rozpiski w dziale na nie przeznaczonym. Wolę sobie zagrać na czymś innym bez wysłuchiwania, że mam wywalić lorda na tarczy i wepchnąć kowadło itd....
putoa alasti avantoon! :wink:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Izo pisze: Wyklucza ona wszystkie armie jakimi gram/mam zamiar grać: TK na HLP, Czy są to armie przegięte?
tak.. tk na hlp sa przegiete

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Nowe VC na smoku też moga być wywalone, jak się dobrze smokiem zagra. Przy tych 4-5 popychaczkach naprawdę może boleć...

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

więc może przykład powinien jednak iść z góry?

może niech czołowi gracze zaczną stosować rozpiski inne, takie jakie chcieliby zobaczyć na stołach.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Przykłąd z góry musi byc poparty jakimiś ustaleniami LS dla turniejów. Bo inaczej powiedzmy kilku tak zrobi , jeśli osiągnie gorsze wyniki niż zwykle to im się odechce i powrócą do starych sposobów. Albo w ogóle nie da przykładu póki nie będzie obwarowania oficjalnego LS.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

TK na HLP jest tak samo przegięta jak każda rozpa do WE, Bretki, Skavenów, HE, Imperium, czy VC. TK płaci za świetną magię brakiem marszu i mięciutkimi oddziałami. Jest to IMO najbardziej zbalansowana armia w WFB i nie wmówicie mi że jest inaczej ^^ Każdy może pojechać TK i vice versa. Zależy od tego jak grasz już w tym wypadku.

Co do smoka VC to w tym wysypie VC na forum zobaczyłem jedną (sic!) rozpiskę prócz mojej na smoku. Zdecydowana większość graczy VC uznała smoka za "plewnego" bo ma 5T. Każdy się zgadza, że jest miękki i nikt nie planuje nim grać. Tymczasem ja nagle się dowiaduję, że jest przegięty... Wow, stałem się prekursorem żyłowania rozpisek do VC. Jupi.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Izo pisze:TK na HLP jest tak samo przegięta jak każda rozpa do WE, Bretki, Skavenów, HE, Imperium, czy VC. TK płaci za świetną magię brakiem marszu i mięciutkimi oddziałami. Jest to IMO najbardziej zbalansowana armia w WFB i nie wmówicie mi że jest inaczej ^^ Każdy może pojechać TK i vice versa. Zależy od tego jak grasz już w tym wypadku.
gram ta armia i dobrze wieim jak ona dziala ;) nie zmienia to faktu, ze przy hlp przebijasz sie w zasadzie w dowolnej fazie magii :) jest imo przegiety choc nie jest samograjem i sie po rpsotu trudno tym gra (jak ogolnie tk)

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Murmandamus pisze:Przykłąd z góry musi byc poparty jakimiś ustaleniami LS dla turniejów. Bo inaczej powiedzmy kilku tak zrobi , jeśli osiągnie gorsze wyniki niż zwykle to im się odechce i powrócą do starych sposobów. Albo w ogóle nie da przykładu póki nie będzie obwarowania oficjalnego LS.
wydaje mi się, że akurat starzy wyjadacze zbytnio by nie stracili w turniejach, natomiast nowsi gracze widząc, że przegrywają z rozpiską złożoną dość "lekko" pomyślą, że jednak armia sama nie gra.

no i nie zakładam, że gra się dla zmasakrowania przeciwnika i inne wyniki to kiepskie wyniki, ale dla zwycięstwa. to że w turnieju będzie się być może trochę niżej rekompensuje fakt, że grało się lajtową rozpiską...

ODPOWIEDZ