Grave Guard czy Black Knights?

Vampire Counts

Moderator: misha

Zablokowany
Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

Mam pytanko. Jakie wyposażenie mają BK? Przede wszystkim chodzi mi o to czym walczą. Mają lance czy miecze? A może to i to? Wybaczcie za takie trywialne pytania ale chwilowo nie mam dostępu do AB :oops:

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Lanca na pewno, a czy hand weapon to nie wiem.

Awatar użytkownika
dead
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: dead »

HW zawsze maja ... jest to odgorna zasada ktora sie nie zmienila :D wiadomo spearmeni maja speary ale zawsze moga walczyc uzywajac HW i np tarcz ... tak samo jest z BK dodatkowo GG maja otrzymac mozliwosc brania GW (pewnie na takeij samej zasadzie jak sylvanskie drakenhofy

wiec dochodzimy do wniosku iz BK maja lance sh i hw ha oraz pewnikiem barding na kucu (nie wiem czy opcjonalny jak teraz czy nie ale pewnie zostanie opcjonalny jak po staremu :D) to chyba tyle ...

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

Ja tu gdzies słyszałem że bk zabiorą barding. Ale jak nie to nawet lepiej :) Właśnie robie bk z jazdy tomb kingów i knightów imperialnych dla tego takie pytania :wink: Jak skończę całą 8 to dam foto

Pozdrawiam

Dominator
Plankton

Post autor: Dominator »

ja krótko zbieram vampirki ale postawiłem na black knight i blood knight. Dobrze na tym wyszedłem i nie żałuje. kiedy gra się taką kawalerią wróg poprostu ucieka przed tobą.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Obrazek

Dominatorze, patrz na daty tematów.

Awatar użytkownika
wertyg
Falubaz

Post autor: wertyg »

Hehehe, kozacka karta. :lol:
Solo "Rogaty Szczur"
Beast Herds

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

To chyba jakiś nowy trend z wrzucaniem tych kart gdzie popadnie.
Faktycznie, najlepiej niech każdy zakłada nowy temat, zwłaszcza że taki tutaj ruch...

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Nordri pisze:To chyba jakiś nowy trend z wrzucaniem tych kart gdzie popadnie.
Faktycznie, najlepiej niech każdy zakłada nowy temat, zwłaszcza że taki tutaj ruch...
Zdecydowanie popieram Nordriego, odkopywanie takich tematów to nic złego, bo są nadal aktualne, właśnie tworzenie nowych tematów o GG/BK byłoby w tej sytuacji głupie.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Tylko, że ziom dodał nic nie wnoszący post a nie jakieś merytoryczne rozważania o GG vs. BK w nowej edycji.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

kurka_z_podworka pisze:Tylko, że ziom dodał nic nie wnoszący post a nie jakieś merytoryczne rozważania o GG vs. BK w nowej edycji.

No i w sumie co w tym złego??

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Ja tam zawsze uważałem coś takiego za nieznajomość netykiety, od razu kojarzy mi się to z bezsensowną chęcią nabicia posta.
Myślę że to koniec bo się rozgadamy ;)
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Rzeczywiście treść tego posta nie jest zbyt ciekawa :) Tak więc można ganić autora za treść, ale nie za odkopanie ciekawego tematu ;)

A więc: czy coś zmieniło się w Waszym podejściu do kwestii "GG czy BK" po wydaniu nowego Army Booka? Oba oddziały są super, szczególnie że VC mają obecnie IMO najlepsze sztadary magiczne ze wszystkich armii WFB. A ze sztandarem regeneracji są chyba najlepszymi oddziałami ciężkiej piechoty/ciężkiej jazdy w grze. Niezłamywalność, killing blow, ogromna przeżywalność... Do tego niesamowicie można im podpakować static CR - GG mogą mieć maksymalnie static CR 9. Poprawcie mnie, jeśli się mylę - liczyłem tak: 3 szeregi, sztandar, przewaga liczebna, Walking Death na wampirze, BSB, War Banner, Banner of the Endless Nightmare (liczenie premii za czwarty szereg). Ale oczywiście lepiej wrzucić regenerację, więc static CR 8 musi wystarczyć ;)

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Azerus
Pseudoklimaciarz

Post autor: Azerus »

Ja używam GG w takiej konfiguracji (do 1500pkt.)

GG (20)
-Great Weapon
-FCG
-Banner of Barrows

IMO są o wiele lepsi niż byli:
-mogą mieć GW
-wskrzeszamy ich na D6

W bitwach z Bretką wygląda to tak, że wbijają się 2 lance po czym się odbijają ;D

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Szkoda tylko, że nie są "elastyczni", czyli nie mogą mieć zarówno tarczy, jak i GW, wtedy byłby wybór podczas bitwy czym walczyć z danym przeciwnikiem, w zależności od sytuacji. Generalnie jestem zwolennikiem kombinacji "broń ręczna + tarcza" (taniej, lepsza przeżywalność), ale gdy ma się w oddziale sztandar regeneracji to można się pokusić o GW, bo wtedy przeżywalność jest niezła.

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Właśnie, a jaką szmatę na sztandar do GG? Czy Barrows to jedyna opcja?

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Ja prawdę mówiąc wolę Warbanner, bo u mnie GG są bardziej od robienia za czołg niż od zabijania. Wystawiam zwykle oddział dwudziestu z tarczami - są w stanie sporo wytrzymać, a przy obecnym wskrzeszaniu są w ogóle superowi.
BK biorę od rozpiski w piątkach, gołych, albo ewentualnie z bardingiem.

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Ja mam na oku dwa sztandary. Fear na 3 kostkach i hate. Ktoś próbował? Jak się spisują?

Azerus
Pseudoklimaciarz

Post autor: Azerus »

Niby z tarczami też fajni, ale na małe punkty przyda się coś przeciw Steam Tankowi :)

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Hmm.. ja tam zauważyłem, że do trzymania ST dobrze się sprawdza horda zombiaków. Tylko, że wtedy nie wolno niczym innym wjeżdżać w taką walkę.

Zablokowany