Squig Herdy

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
nabot23
Wałkarz

Post autor: nabot23 »

To nice :) . Czyli kombinacje dowolne :D . Ale rozumiem podczas walki nie ma możliwości zamiany np. squiga z poganiaczem?

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

quas pisze:a niby czemu?
mozesz sobie front oddzialu zrobic nawet z samych gobosow
twoj wlasny nieprzymuszony wybor
''Nocne Gobliny mogą zostać rozstawione w dowolnym miejscu jednostki''. To zdanie z AB. Jednak dalej jest napisane, że strzały i trafienia z uderzenia rozdzielane są losowo (1- 4: squig, 5- 6 goblin). Czyli jeśli jest Walka Wręcz, to model przeciwnika stykający się jednocześnie z poganiaczem i squigiem losuje w kogo trafia czy jakoś inaczej. Bo nie wiem jak to rozumieć. :?

pozdro

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

warto posiadac ang podrecznik
losujesz wszelkiej masci strzaly,magiczne strzaly itd itp.
czyli generalnie na potrzeby strzelania jak i impactow

w walce wrecz jest juz calkiem normalnie-walczysz z takimi modelami z jakimi sie stykasz

nabot23
Wałkarz

Post autor: nabot23 »

Dokładnie. Potwierdzam :) . Dlatego właśnie zapytałem o możliwość zmiany formacji podczas walki ale coś czuję, że to nie przejdzie. Za bardzo przegięte by to było :wink: . Najpierw zadajesz hity ze squigów, a potem wystawiasz nocniki poganiacze na odstrzał - poganiaczy brak, to oddział wybucha ( i darmowe d6 S5 w przeciwnik na pożegnanie :) . To by było coś :D .

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Post autor: Toni »

Ale zdaję mi się, że przy wygranej walce można ich poprzemieszczać nieco - tylko czy zamieniać fighting rank wolno i da radę?

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

az tak pieknie nie ma
ale mozesz dokladac squigi jako rozwijanie szeregu.

Awatar użytkownika
Maggot
Wałkarz

Post autor: Maggot »

a niby czemu?
mozesz sobie front oddzialu zrobic nawet z samych gobosow
twoj wlasny nieprzymuszony wybor
jest to oczywiste dla mnie o tyle, że w znakomitej większości przypadków squigi lepiej sie spisują z przodu niż herdy, więc "oczywiście" będę ich wystawiał na przód...

ajpinus
Chuck Norris

Post autor: ajpinus »

Prubowaliscie wsadzac herosow do herda??

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

ajpinus pisze:Prubowaliscie wsadzac herosow do herda??
Po pierwsze - "próbowaliście".

Po drugie - z zasad herda wynika, ze nie wolno dolaczac do niego herosow.

Wiec nie, nie probowalismy.
Obrazek

Awatar użytkownika
qlpin
Chuck Norris

Post autor: qlpin »

bless pisze:
ajpinus pisze:Prubowaliscie wsadzac herosow do herda??
Po pierwsze - "próbowaliście".

Po drugie - z zasad herda wynika, ze nie wolno dolaczac do niego herosow.

Wiec nie, nie probowalismy.
mistrzostwo :D

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Squig herd to jeden z moich ulubionych oddziałów. One naprawdę wymiatają w ataku. Nie miałem chyba bitwy w której by się nie sprawdziły.
- Ostatnio zjadły 4 ogry (fakt, że od flanki),
- kiedyś wciągnęły klocek krasiowych warriorów, poszarpały długobrodych i przegrywając starcie wybuchły na 12" pociągając za sobą kuszników, połowę thana i kilku długobrodych
- wbiły 2 rany w treemana, a wybuchając kolejną na nim i jeszcze jakieś driady i spellsingera

One są naprawdę rewelacyjne, a koszt 90pts (bo 3herdy wystawiam) to nieco ponad fast.

Awatar użytkownika
Dual
Plewa

Post autor: Dual »

Mam pytanie: Od jakiego miejsca mierzy się odległość przy wybuchu(do ustalenia że jakaś jednostka powinna dostać D6 S5)?
W armybook'u jest napisane "All units within 2D6'' " .
Chodzi mi to czy np trzeba mierzyć od środka oddziału czy np od krawędzi (czyli obszar wybuchu będzie ewidentnie większy zwłaszcza jeżeli rozstawi się oddział szeroko)?

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Profi »

Dual pisze:Mam pytanie: Od jakiego miejsca mierzy się odległość przy wybuchu(do ustalenia że jakaś jednostka powinna dostać D6 S5)?
W armybook'u jest napisane "All units within 2D6'' " .
Chodzi mi to czy np trzeba mierzyć od środka oddziału czy np od krawędzi (czyli obszar wybuchu będzie ewidentnie większy zwłaszcza jeżeli rozstawi się oddział szeroko)?
Ja zawsze grałem, że mierzyłem od środka oddziału (nie ma wtedy przegięć gdy właśnie "rozciągniemy" oddział). Sam nigdzie nie mogę tego znaleźć w zasadzie, ale zdrowy rozsądek (tak, wiem - tego słowa nie powinno się łączyć z WFB :wink: ) podpowiada, że najlepiej jest mierzyć od środka oddziału.

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

ja tam mierze od krawędzi. co se będę żałował!

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

dokładnie , ja tam nie mam zadnych dylematów. nie po to leci sie hopakami ławą (np 7,7,1)zeby potem mierzyc od srodka:)
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Oczywiscie od krawędzi.

Awatar użytkownika
Dual
Plewa

Post autor: Dual »

:D teraz pozostaje mi tylko tak wmawiać ludzion z którymi gram :D
Najlogiczniej byłoby powiedzieć że odległości zawsze mierzy sie od krawędzi oddziału (fanatycy, szarże, obciananie marszu)

Dzięki Wielkie :D

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Ja mierzę zasięg wybuchu od podstawki. Przeciwnikowi tłumaczę że analogicznie robi się z mierzeniem zasięgu dowodzenia /sztandaru - nie mierzymy od środka podstawki, tylko od krawędzi.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Bielik
Wałkarz

Post autor: Bielik »

mam takie glupie pytanie bo nie moge tego zrozumiec z podrecznika

squig herds po wybuchu caly ginie?? zdejmuje sie go ze stolu?? i zdejmuje sie same squigy i zostawia poganiaczy czy zdejmuje sie calutki oddzial?? jak to jest z gory dzieki za odpowiedz:)

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Cały unit jest usuwany z gry jako ofiary (w przypadku ucieczki squigi i poganiacze) w przypadku śmierci poganiaczy (tylko squigi bo tych drugich już nie ma :P ).
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

ODPOWIEDZ