Squig Herdy
Moderator: Kołata
''Nocne Gobliny mogą zostać rozstawione w dowolnym miejscu jednostki''. To zdanie z AB. Jednak dalej jest napisane, że strzały i trafienia z uderzenia rozdzielane są losowo (1- 4: squig, 5- 6 goblin). Czyli jeśli jest Walka Wręcz, to model przeciwnika stykający się jednocześnie z poganiaczem i squigiem losuje w kogo trafia czy jakoś inaczej. Bo nie wiem jak to rozumieć.quas pisze:a niby czemu?
mozesz sobie front oddzialu zrobic nawet z samych gobosow
twoj wlasny nieprzymuszony wybor
pozdro
Dokładnie. Potwierdzam . Dlatego właśnie zapytałem o możliwość zmiany formacji podczas walki ale coś czuję, że to nie przejdzie. Za bardzo przegięte by to było . Najpierw zadajesz hity ze squigów, a potem wystawiasz nocniki poganiacze na odstrzał - poganiaczy brak, to oddział wybucha ( i darmowe d6 S5 w przeciwnik na pożegnanie . To by było coś .
jest to oczywiste dla mnie o tyle, że w znakomitej większości przypadków squigi lepiej sie spisują z przodu niż herdy, więc "oczywiście" będę ich wystawiał na przód...a niby czemu?
mozesz sobie front oddzialu zrobic nawet z samych gobosow
twoj wlasny nieprzymuszony wybor
Squig herd to jeden z moich ulubionych oddziałów. One naprawdę wymiatają w ataku. Nie miałem chyba bitwy w której by się nie sprawdziły.
- Ostatnio zjadły 4 ogry (fakt, że od flanki),
- kiedyś wciągnęły klocek krasiowych warriorów, poszarpały długobrodych i przegrywając starcie wybuchły na 12" pociągając za sobą kuszników, połowę thana i kilku długobrodych
- wbiły 2 rany w treemana, a wybuchając kolejną na nim i jeszcze jakieś driady i spellsingera
One są naprawdę rewelacyjne, a koszt 90pts (bo 3herdy wystawiam) to nieco ponad fast.
- Ostatnio zjadły 4 ogry (fakt, że od flanki),
- kiedyś wciągnęły klocek krasiowych warriorów, poszarpały długobrodych i przegrywając starcie wybuchły na 12" pociągając za sobą kuszników, połowę thana i kilku długobrodych
- wbiły 2 rany w treemana, a wybuchając kolejną na nim i jeszcze jakieś driady i spellsingera
One są naprawdę rewelacyjne, a koszt 90pts (bo 3herdy wystawiam) to nieco ponad fast.
Mam pytanie: Od jakiego miejsca mierzy się odległość przy wybuchu(do ustalenia że jakaś jednostka powinna dostać D6 S5)?
W armybook'u jest napisane "All units within 2D6'' " .
Chodzi mi to czy np trzeba mierzyć od środka oddziału czy np od krawędzi (czyli obszar wybuchu będzie ewidentnie większy zwłaszcza jeżeli rozstawi się oddział szeroko)?
Chodzi mi to czy np trzeba mierzyć od środka oddziału czy np od krawędzi (czyli obszar wybuchu będzie ewidentnie większy zwłaszcza jeżeli rozstawi się oddział szeroko)?
Ja zawsze grałem, że mierzyłem od środka oddziału (nie ma wtedy przegięć gdy właśnie "rozciągniemy" oddział). Sam nigdzie nie mogę tego znaleźć w zasadzie, ale zdrowy rozsądek (tak, wiem - tego słowa nie powinno się łączyć z WFB ) podpowiada, że najlepiej jest mierzyć od środka oddziału.Dual pisze:Mam pytanie: Od jakiego miejsca mierzy się odległość przy wybuchu(do ustalenia że jakaś jednostka powinna dostać D6 S5)?
ja tam mierze od krawędzi. co se będę żałował!
dokładnie , ja tam nie mam zadnych dylematów. nie po to leci sie hopakami ławą (np 7,7,1)zeby potem mierzyc od srodka:)
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293
Ja mierzę zasięg wybuchu od podstawki. Przeciwnikowi tłumaczę że analogicznie robi się z mierzeniem zasięgu dowodzenia /sztandaru - nie mierzymy od środka podstawki, tylko od krawędzi.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
mam takie glupie pytanie bo nie moge tego zrozumiec z podrecznika
squig herds po wybuchu caly ginie?? zdejmuje sie go ze stolu?? i zdejmuje sie same squigy i zostawia poganiaczy czy zdejmuje sie calutki oddzial?? jak to jest z gory dzieki za odpowiedz:)
squig herds po wybuchu caly ginie?? zdejmuje sie go ze stolu?? i zdejmuje sie same squigy i zostawia poganiaczy czy zdejmuje sie calutki oddzial?? jak to jest z gory dzieki za odpowiedz:)