Border Princes E-zin: o krok dalej

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

"Wyższość slavegianta nad giantem w funkcji wibratora"...no nie mogłem się powstrzymać :)

Sama inicjatywa godna pochwały i przyklasku, ale musiałby ktoś zdeterminowany to spinać by nie skończyło się słomianym zapałem.

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

b_sk pisze:
bless pisze:Intrygujace... horoskopy poszly jak swieze buleczki, ale widze, ze zaden z kolegow nie czuje sie na silach dawac porad seksualnych.... :lol2:
Z poradami seksualnymi jest ten problem, że nie ważne jak by się nie gimnastykować to i tak nie wyjdzie nic śmieszniejszego niż te dawane na poważnie w gazetach przeróżnych. :wink:
I ciężko odnieść to do battla chyba, że zrobimy ankietę która z bliźniaczek Teclisa w której powieści o Zabójcy była ładniejsza lub lepsza w łóżku :P
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

MKG
Mudżahedin

Post autor: MKG »

Temple Guard pisze:MKG, który wpisał się kilka postów wyżej wydawał e-zin Miragliano, o drugim e-zinie nic nie wiem. Fajnie, gdyby MKG napisał o nich coś więcej, dał nam jakieś wskazówki i wyjaśnił jakie błędy popełniamy.
Pierwszym była próba stworzenia zina przez ludzi związanych z Cytadelą, gdy jeszcze o takowej można było mówić. Skończyło się na założeniu forum, radosnym gdybaniu ach, kto co by nie zrobił i ponadawaniu sobie tytułów. Mniej więcej coś takiego jak tu robicie.

W takich projektach nie ma miejsca na demokrację i gdybanie. Siada jeden gość, skrzykuje innych do pomocy, a sam odwala i tak większość roboty. Jak starcza mu sił i trafi na podatny grunt to zaczyna się to kręcić (jak Warprift). A jak nie to zdycha (jak ŚP Goniec Miragliański oraz cały ten portal)...

Doświadczenie nauczyło mnie (chociażby praca nad the Book of Nemesis czy niedawne napisanie i dalszy rozwój Sturmovik Commandera), że do tego konieczne jest zastosowanie systemu pracy typu "Conass", lub z polskiego "Konpa". Od słów: concept i ass lub koncepcja i dupa. Czyli potrzeba mieć dobrą, przemyślaną koncepcję, a później siedzieć na dupie i robić.

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Post autor: Arte »

ok czas na jakieś małe podsumowanie:
jak narazie zgłoszonych mamy

Pisanie wszelakich artykułów :
Temple Guard
Arte
kurka_z_podworka
Grahnar
MuK
Czopek
Chmuruś *
Holgin*
_SkaVen_
jego kolega *
M.T. *
Maciek_89
Bless *
Faraon *
Kosa * (mam nadzieje ze ta gwiazdka szybko zniknie :) )
Kajthek *

Grafika:
Gokish
Jucha

Komiks:
Jucha i Jasioo

znak* przy nicku oznacza osobe która "moze od czasu do czasu/ jak sie jej zachce" cos napisac

jesli kogos pominąłem to prosze sie przypomnieć, osoby które sa teraz zdeklarowane na 95-100% ze chcą współpracować prosze o poinformowanie mnie o tym, sunę wtedy "gwiazdeczke" :)

wydaje mi sie ze nawet sporo nas jest, nie spodziewałem sie takiego odzewu.

Punkt 2.
Marzy mi sie gazetka "spolecznosciowa" - poswiecona ludziom a nie tylko grze (w oderwaniu od czlowieka). Chcialbym, zebysmy pisali o ludziach znanych w naszym srodowisku - o ich karierze, dokonaniach i wrazeniach na temat zachodzacych zmian (wszystko w kontekscie batla). Sa wsrod nas ludzie, ktorzy moga miec wiele ciekawego do powiedzenia.

Na samych strategiach do gry i poradach malarskich (choc te na pewno sa przydatne i potrzebne) nie zlozy sie ciekawego materialu.

I nie, nie mam na mysli gazety sensacyjnej w stylu "Pomorze znowu złapane na wałowaniu" ( Wink ), ale zeby gazeta nie byla oderwana od naszej rzeczywistosci.

Gazetka moglaby tez wyjasniac wiele zawilosci naszego polswiatka dla graczy, ktorzy sa z nami od niedawna. Mozna poswiecic kilka artykulów aby opisac, chocby gwoli podsumowania, na czym polega liga, lista ligowa, lista sedziowska, jakie sa wymagania turniejowe, itd.

Kilka tematow, ktore moim zdaniem warto wziac na warsztat w pierwszych numerach.

Reportaze:
- z EURO (przyblizyc czym jest, jakie sa nasze dokonania, kto gral, wywiad z kims, kto bral udzial)
- z kazdego mastera warto zamiescic relacje (podsumowanie turnieju i wrazenia)
- z turniejow organizowanych w nowych osrodkach lokalnych
- z turniejow zagranicznych (niektorzy siedza za granica i moga opisac, jak to tam wyglada, niektorzy po prostu wyjezdzaja na turnieje zagraniczne od czasu do czasu - np. Giant Fanatic w Kopenhadze, GT w innych krajach, itd)
- z zycia spolecznosci batlowych w innych krajach

Wywiady:
- z czolowymi graczami polskimi
- z organizatorami turniejow
- z przedstawicielami GW (ja tam wzialbym chucby Szamana na spytki)
- z graczami zagranicznymi
- z kolekcjonerami przez duze "K"

Porady:
- taktyki i strategie
- malarskie
- makietarskie
- organizacyjne (imho wiele osob chcialoby cos zorganizowac, ale wydaje im sie, ze to mega formalnosci i papierologia. Gdyby jakis doswiadczony organizator opisal, jak to wyglada w rzeczywistosci, moze ktos by sie przekonal, ze jednak sie da)

Artykuly (debata spoleczna Smile ):
- wlasny punkt widzenia na.... (pomalowanie armii, PG, klimaciarstwo, ewolucje Warhammera, i tysiac innych bardziej subtelnych i bardziej intersujacych tematow)

Inne:
- komiks Jasiaa i Szczurzego Juchy to mus
- horoskopy i porady seksualne mozna sobie darowac.... chyba ze spolecznosc batlowa wykaze zainteresowanie. Wink
wszystko opracowane przez Blessa

powiększyłbym jeszcze nasze zadanie o jeszcze kilka punktów, a mianowicie:

-informacje o nadchodzącym Masterze.
- do porad dodałbym "zagłostki w grze" (czyli odpowiedzi na nurtujące pytania z kwestii zasad, czy tez odpowiedz na ciekawe, oraz trudne sytuacje w grze)
- Temat Dnia, czyli poswięcenie kilku stron na jeden ciekawy temat, baardzo dowolny.
-Dział Inne czyli jednym słowem: Humor Battlowy

Punkt 3.
Kolejnym naszym krokiem jest złożenie tzw. Weknętrznego kręgu, czyli wybór redaktora naczelnego oraz osób z "zarządu".

w tym momencie również przydałby się juz jakies osobne forum na BP o naszej gazetce.
pozdro!

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

No właśnie - redaktor naczelny. To ważny moment - musimy go jakoś wybrać. MKG opisał jego rolę dość wyraźnie - musi to być osoba, która ma dużo czasu i chęci, bo wokół niej wszystko się będzie kręciło.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

- Temat Dnia, czyli poswięcenie kilku stron na jeden ciekawy temat, baardzo dowolny.
Raczej Temat Numeru, chyba że to dziennik ma być ;)
http://azylium.vot.pl - Serwis Społeczności Mordheim

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Telchar pisze:
Raczej Temat Numeru, chyba że to dziennik ma być ;)
dokładnie o to mi chodziło :) tylko ze Temat Dnia tak inaczej brzmi.. :)

MKG
Mudżahedin

Post autor: MKG »

Temple Guard pisze:No właśnie - redaktor naczelny. To ważny moment - musimy go jakoś wybrać. MKG opisał jego rolę dość wyraźnie - musi to być osoba, która ma dużo czasu i chęci, bo wokół niej wszystko się będzie kręciło.

ŹLE! ŹLE! ŹLE!
Tak jak napisałem - nie ma miejsca na demokrację. Tutaj musi się pojawić osoba, która powie: tak ja to zrobię! Musi mieć jasną koncepcję i twardą dupę. I wcale nie musi mieć dużo czasu (np.: ja sam ma go skrajny niedobór, a właśnie kończę squadron lista dla Rumuni w latach 1941-45) - ważne, aby umiał go piekielnie dobrze wykorzystać.
Trzeba być przygotowanym, że w ostateczności praktycznie WSZYSTKO trzeba będzie zrobić samemu, dopuki całość się nie rozkręci.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Przychylam. To pewnie jest podobnie jak z rozkręcaniem forum albo stowarzyszenia/organizacji - wszyscy chętni w deklaracjach, ale przynajmniej na początku jedna osoba musi wykonać 90% roboty i mieć 120% zapału do pracy własnej i zarażania innych ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

no więc ok. narazie mogę się tym wszystkim zajmowac nie wiem na jak długo byc tym "redaktorem Naczelnym" ale na razie mogę byc. plan został przedstawiony teraz przydałoby sie jeszcze jakies miejsce gdzie moglibysmy pracowac

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

OK, Arte, jakoś dziś w nocy - jutro rano zrobię Wam podforum z Tobą jako moderatorem. Na razie grupa zamknięta, co ma Ci każdy do kuchni patrzeć.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Shinjitsu
Wałkarz

Post autor: Shinjitsu »

ja tez moge pomoc - wprawdzie nie mam zbyt duzego doswiadczenia turniejowego ale zawsze moge cos skrobnac o modelowaniu, sklejaniu czy tez na temat fluffu (zwlaszcza Bretonnia oraz Skaven, ewentualnie O&G)

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Własnie zostało otwarte nasze ukryte forum, jest ono udostępnione dla wyzej wymienionych osób, wszystkich prosze aby wlasnie tam rozmawiac na temat gazetki i planów.

jak juz wsyzstko razem ogarniemy i zaczniemy prace zostanie pewnie otworzony dzial dla calej tłuszczy z BP

Awatar użytkownika
Corleone
Pseudoklimaciarz

Post autor: Corleone »

Witam. Jestem tym kolegą _skaVena_. Mógłbym napisać parę artykułów na temat modelowania.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

ta ; moge być konsultantem od fluffu w razie czego :P
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

fluff kazdy chce pisac, ale nie na tym ma polegac e-zin, chcemy nim zachecic innych ludzi, a suche opowiadania na nic sie zdadzą.
doszlismy do wniosku z redakcja ze najlepiej bedzie jesli zrobimy jedno opowiadanie ktore bedzie ciagniente prezz wszystkie numery, opowiadanie ktore bedzie napisane żartem ale utrzymane w naszym klimacie :) jesli cie to ineteresuje to porsze bardzo :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ile osob pracuje nad tym e-zinem... i na kiedy jest planowany pierwszy numer? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

when its done :)

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Jasiuuu pisze:when its done :)
Dokładnie :) A co do liczby osób to chyba nikt z zaangażowanych w ten projekt (a ja do nich należę) nie wie, ile ostatecznie osób udzieli się przy stworzeniu pierwszego numeru :) Prace trwają, a każdy chętny (byle nie ze "słomianym zapałem") bardzo mile widziany :)
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Temple Guard pisze:
Jasiuuu pisze:when its done :)
Dokładnie :) A co do liczby osób to chyba nikt z zaangażowanych w ten projekt (a ja do nich należę) nie wie, ile ostatecznie osób udzieli się przy stworzeniu pierwszego numeru :) Prace trwają, a każdy chętny (byle nie ze "słomianym zapałem") bardzo mile widziany :)
spoko.. jak cos wymysle to przesle redakcji ;-)

chciałem poznac tylko czy sa juz jakies konkretne plany.. z tego co widze to chyba ich nie ma... ale i tak zycze powodzenia
Obrazek

ODPOWIEDZ