Pardoxal Empires! - 27.06.09 Wa-wa - Jest regulamin!
Re: Pardoxal Empires! - jedniodniowa kampania WFB 2.05.09 Wa-wa
jak tak to wszystko czytam i przegladam, to naszła mnie pewna myśl: czy nie tak właśnie powinien wygladać warhammer? Tak naprawde w Paradoxie wreszcie odżyje prawdziwy duch tej gry. Ja bym to nazwał Oldschool 

Właśnie na to miałem nadzieję i po to to robię...Warhammer jako opowieść o zmaganiach armii fantasy a nie abstrakcyjne ćwiczenie z pogranicza arytmetyki, geometrii i logiki prawa ;P
Niestety mechanika kampanii uniemożliwia skupianie ataków wielu Królestw na jednym, ale sojusze można spokojnie zawierać - można robić różne zabawne myki - np sojusznik odbiera naszemu wrogowi pola zagrażające naszemu polu specjalnemu, lub zajmuje pola odcinające nas od przeciwnika z któymi wolelibyśmy nie walczyć...
Mam nadzieję że negocjacje i układy nie będą tylko nie liczącym sie fluffowym dodatkiem od bitew, ale też wpłyną na wynik.
Niestety mechanika kampanii uniemożliwia skupianie ataków wielu Królestw na jednym, ale sojusze można spokojnie zawierać - można robić różne zabawne myki - np sojusznik odbiera naszemu wrogowi pola zagrażające naszemu polu specjalnemu, lub zajmuje pola odcinające nas od przeciwnika z któymi wolelibyśmy nie walczyć...

"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." 

Też nad tym myślałem i trochę ubolewam, że opcje dyplomacji sa mocno ograniczone, ale na szczęście choć w szczątkowej wersji może to być fajny element kampanii. Łatwiej by coś było zakombinować z sojusznikami i w ogóle gdyby była juz mapka i rozmieszczenie poszczególnych królestw tych pól specjalnych itd. Kiedy można się spodziewać?
Cyel trafna uwaga. Mam szczerą nadzieje, że organizatorzy turniejów wezmą sobie ten turniej za wzór i już coraz częściej będą składali turniej w ten deseń. Nawet jeszcze nie zagrałem, ale już tak organizowany turniej to kolosalna różnica.Cyel pisze:Właśnie na to miałem nadzieję i po to to robię...Warhammer jako opowieść o zmaganiach armii fantasy a nie abstrakcyjne ćwiczenie z pogranicza arytmetyki, geometrii i logiki prawa ;P
Wystarczy, że mastery będą tak organizowane, to wszystkie lokale też siłą rzeczy będą robiły bardziej "warhammerowe" turnieje