Seria pytań

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Mordimers
Warzywo

Seria pytań

Post autor: Mordimers »

Witam

1. Czy jeżeli jednostka posiada poisoned attacks i killing blow to czy jeżeli wypadnie 6 na prafienie to można rzucać jeszcze na ranienie by sprawdzić czy będzie killing blow?

2. Czy jeżeli przeciwnik jest trafiany automatycznie, a atakujący posiada poisoned attacks to czy można rzucać na atak by sprawdzić czy posion zadziała?

3. Czy jeżeli jednostka posiada broń z zasadą armour piercing i dodatkowo z innego źródła także otrzymuje tą zasadę (np. Banner of Murder u DE) to czy plusy z tych zasad sumują się? Pytam się bo są bronie, które mają ap -2 albo i więcej i czy można to jeszcze dopakować.

4. Można strzelać po zajęciu budynku w fazie strzału w tes samej turze? Np. jednostka shades wchodzi do budynku (nie biegła i może normalnie strzelać po ruchu) i może w fazie strzału strzelać czy nie? W podręczniku niestety nie ma rozwiązania tego problemu. Jezeli jest to go nie znalazłem.

5. Następna sytułacja. Steam Tank szarżuje na oddział piechoty. Ten ucieka przed szarżą i wbiega do lasu, który miał za sobą. Steam Tank szarżował powiedzmy na 12", a las jest 10" od niego więc wykonując szarżę powinien do niego wpaść (ST przy nieudanej szarży i tak jedzie tyle ile miał jechać). Czy wpada w ten las czy zatrzymuje się przed nim? Steam Tank rusza się jak chariot, a te nie mogą wjechać do lasu.

6. Wiem, że dużo tych pytań ale mam jeszcze jedno i i trochę zamotane :mrgreen:
Assasin ujawnia się w oddziale shades (skrimischerzy w armii DE). Shades stoja minimalnie głębiej w lesie niż 2". Assasin zastępuje jednego shada, a ja gdzie go mam przestawić? Mogę go tak przestawić by stał bliżej niż 2" od krawędzi lasu?
Wiem, że pytanie wydaje się głupie ale miałem taką sytułację i było to niezmiernie dla mnie ważne, a mój przeciwnik sie upierał, że nie mogę tak wystawić tego shada i że muszę go wystawić tak jak innych cieni (czyli ponad 2" od krawędzi lasu). Kto ma rację?
"Lepiej być całym trupem niż połową człowieka."

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1 nie
2 nie
3 nie. nie ma czegos takiego jak ap-2
4 tak. nie mozesz wbiegac do domku
5 charioty moga wjechac do lasu. steam tank tylko nie moze. zatrzymuje sie przed lasem
6 nie

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Mordimers pisze:
6. Wiem, że dużo tych pytań ale mam jeszcze jedno i i trochę zamotane :mrgreen:
Assasin ujawnia się w oddziale shades (skrimischerzy w armii DE). Shades stoja minimalnie głębiej w lesie niż 2". Assasin zastępuje jednego shada, a ja gdzie go mam przestawić? Mogę go tak przestawić by stał bliżej niż 2" od krawędzi lasu?
Wiem, że pytanie wydaje się głupie ale miałem taką sytułację i było to niezmiernie dla mnie ważne, a mój przeciwnik sie upierał, że nie mogę tak wystawić tego shada i że muszę go wystawić tak jak innych cieni (czyli ponad 2" od krawędzi lasu). Kto ma rację?
Generalnie w poście powyżej masz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania, choć akurat w przypadku ostatniego zagadnienia sytuacja jest "niejednoznaczna". Otóż reguły nie zabraniają Ci wykonać takiego zagrania z assasinem jakie opisałeś w swoim poście, natomiast wg. polskich uściśleń sędziowskich kwalifikuje się ono jako zagranie worst play. Oznacza to, że Twój przeciwnik może je zakwalifikować jako zagranie niezgodne z duchem gry.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

A potem wstać i wyjść :mrgreen: :wink: - przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.

Ale nie tylko po to tu wpadłem, żeby pisać wspominkowe żarty. Z tego co pamiętam do WP wchodzi takie ustawienie assasyna w pierwszej rundzie, a przynajmniej w odniesieniu do faqa GW to rozstrzygającego owo uściślenie się pojawiło. Nie wiem, jak jest, w przypadku zwykłej sytuacji z lasem, chociaż skoro Shino pisze, że "nie można" to istnieje cień szansy, że ma racje :D
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Mordimers
Warzywo

Post autor: Mordimers »

Dzięki za odpowiedzi.

Są bronie z -2 ap. Muszkiet, pistolet, Reaper Bolt Thrower jak wali 6 razy. Dlatego się pytałem.

Dlaczego steamtank nie może wjechać do lasu skoro rusza się jak chariot? Nie mam podręcznika do Imperium przed sobą więc proszę o cytat gdzie jest napisane, że steam nie wjeżdża do lasu w tej sytułacji.

Ciekawa sytułacja w ostatnim punkcie, nie?
"Lepiej być całym trupem niż połową człowieka."

Awatar użytkownika
fingolfin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: fingolfin »

Wszystkie wymienione bronie maja -1 z armour piercingu i -1 z siły(4w wymienionych przypadkach) a wartości podane są dla uproszczenia czyli dodane modyfikator z siły i armour piercingu

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

Steam tank ma dopisek że nie może poruszać się po trudnym terenie-traktuje go jako niedostępny

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Mordimers pisze:Są bronie z -2 ap. Muszkiet, pistolet, Reaper Bolt Thrower jak wali 6 razy. Dlatego się pytałem.[/quote[ widac zle przeczytales ich zasady... maja ap czyli dodatkowe -1 do pacerza...
Dlaczego steamtank nie może wjechać do lasu skoro rusza się jak chariot? Nie mam podręcznika do Imperium przed sobą więc proszę o cytat gdzie jest napisane, że steam nie wjeżdża do lasu w tej sytułacji.
dlatego, ze nie moze wjezdzac w takietereny co dosc jasno jest opisane w jego zasadach...
Ciekawa sytułacja w ostatnim punkcie, nie?
nie... rownie ciekawa co underguessing i udawanie, ze nie jest to overguess gdyz zadeklarowales ponizej wartosci a nie powyzej...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Mogę go tak przestawić by stał bliżej niż 2" od krawędzi lasu?
Możesz, dopóki nie osiągasz tym nieuzasadnionej przewagi, np. zyskujesz dzięki temu LOS umożliwiający Ci szarżę na cel, na który nie mogłeś wcześniej szarżować. Jeżeli dzięki temu manewrowi nie zyskujesz nic konkretnego, to nie ma problemu.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Całkowicie zgadzam się w tej materii z Janielem, choć pamiętajmy że FAQ GW mówi coś całkowicie przeciwnego :? Przyjaciele z Nottingam nie mogą się zdecydować czy Warhammer jest przyjacielską grą for fun czy też pojedynkiem prawników :cry: ja optuję za zdrowym rozsądkiem - Szanownego Twórcę dopadła standardowa przypadłość każdej korporacji... który czarnuch dziś odpowiada na FAQ-i ? o nowy pracownik 8) :lol2: :wink:

papatki

Awatar użytkownika
Pretor
Chuck Norris

Post autor: Pretor »

a nie jest czasami tak, że obniżenie sv z siły ataku oraz ap się nie kumuluje?

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Pretor pisze:a nie jest czasami tak, że obniżenie sv z siły ataku oraz ap się nie kumuluje?
kumuluje sie

ODPOWIEDZ