Pardoxal Empires! - 27.06.09 Wa-wa - Jest regulamin!

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Kalesoner
Szczur Królów

Re: Pardoxal Empires! - jedniodniowa kampania WFB 2.05.09 Wa-wa

Post autor: Kalesoner »

Wstydzę się tego co teraz napiszę:

Jeśli ma być tak fajnie następnym razem jak było ostatnio, to zagram nawet jeśli nie zgłosicie tego do ligi. :oops:
Obrazek

Awatar użytkownika
Harry101
Mudżahedin

Post autor: Harry101 »

Jak tak dalej pójdzie za miesiąc Marcin przerzucisz się na O&G:D

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Witam,

Jest już jakiś ogólny termin drugiej częsci kampanii? :). Spora część znajomych teraz żałuje, że zdecydowali się na majówkę odpuszczając taki turniej :)

Jestem też bardzo ciekaw formatu punktowego. Najchętniej widziałbym 1999 - bo będzie najwięcej woja na stole, a to do kampanii pasuje znakomicie.

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Post autor: Kubcio »

Reanimujmy temat: wiadomo coś o kolejnej odsłonie? Specjalnie na nia kupiłem sobie gościa na gryfie (taki fluff, arcykapłan ginie i wybrany zostaje młody niedoświadczony król-turbo warzywo).

Panowie sprężajcie się, królestwa są głodne podboju!!

Kalesoner
Szczur Królów

Może Twoje jest głodne podboju, moje jest głodne podbijania. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Post autor: dziekanotr »

a moje jest głodne nie dostania kolejnego wpier***u :p

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Kalesoner pisze:Może Twoje jest głodne podboju, moje jest głodne podbijania. :D
Jakie "Twoje" chlopcze na posylki?

Kal_Torak
Masakrator

czreq czy będzie można się spodziewać drugiej częsci kampanii w czerwcu?

Jeśli tak to jaki jest planowany format? Chętnie bym na bazie tego formatu przetestowal sobie kilka rozp, póki mam jeszcze chwile czasu :)

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Czy spragnieni kolejnej odsłony graczy otrzymają choćby jedno zdanie komentarza od organizatorów...?

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Ja organizacyjnie sie nie wypowiem, ale rulespackowo takie będą moje propozycje (Czarek przedstawi swoje i wybierzecie co wolicie;))

- najmniejsze Królestwa atakują pierwsze
- bazowe pts 2100 na armię -/+4 za każde stracone/zajęte pole poniżej/powyżej startowych 25 (czyli : ludzie 2140, elfy 2124, chaos 2096, trupy 2072, podziemie 2068)
- pola specjalne małe usunięte, każde Królestwo dostanie dodatkowe pole duże. Można korzystać z mocy tylko jednego pola na bitwę (decyduje się przed bitwą)
- artefakty - każde Królestwo ma 1 artefakt, władca może go wręczyc dowolnemu wasalowi by używał go w trakcie bitwy. Artefakt można stracić w bitwie, można też go przehandlować innemu Królestwu
- scenariusze - wiosenny - Czas Wilków i Zimy - ostra zima przedłuża się i lasy rozbrzmiewają wyciem wygłodniałych wilków, których nie odstrasza już ani ogień ani szczęk oręża. Oddział na początku fazy ruchu znajdujący się w lesie otrzymuje 1D3 hitów z S3, w wypadku maszyn hity otrzymuje zawsze załoga (precz z kampowaniem magów po lasach ;P)
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Kal_Torak
Masakrator

Cyel pisze:- bazowe pts 2100 na armię -/+4 za każde stracone/zajęte pole poniżej/powyżej startowych 25 (czyli : ludzie 2140, elfy 2124, chaos 2096, trupy 2072, podziemie 2068)
Jeśli już to niech bazowe pts będzie 1999 na armię lub coś koło tego np. 1900/1950 a następnie -/+ 4 a każde stracone/zajęte pole poniżej/powyżej startowych 25.

Ostatnio takiego formatu nie ma na żadnych turniejach, zapewnia maks regimentów no i właśnie ten format mieliśmy przetestować w drugiej częsci kampanii o ile pamiętam z poprzednich stron tego wątku (był w planach)

Kalesoner
Szczur Królów

Cyel pisze: Oddział na początku fazy ruchu znajdujący się w lesie otrzymuje 1D3 hitów z S3, w wypadku maszyn hity otrzymuje zawsze załoga (precz z kampowaniem magów po lasach ;P)
I precz z WElfami. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Kal_Torak pisze:
Cyel pisze:- bazowe pts 2100 na armię -/+4 za każde stracone/zajęte pole poniżej/powyżej startowych 25 (czyli : ludzie 2140, elfy 2124, chaos 2096, trupy 2072, podziemie 2068)
Jeśli już to niech bazowe pts będzie 1999 na armię lub coś koło tego np. 1900/1950 a następnie -/+ 4 a każde stracone/zajęte pole poniżej/powyżej startowych 25.

Ostatnio takiego formatu nie ma na żadnych turniejach, zapewnia maks regimentów no i właśnie ten format mieliśmy przetestować w drugiej częsci kampanii o ile pamiętam z poprzednich stron tego wątku (był w planach)
Królestwa bez Lordów? Jakoś tego sobie nie wyobrażam... A królem ma być krasnoludzki thane albo elficki zwykły noble. [-X

Kal_Torak
Masakrator

Królowie to są w rodzimych ziemiach, conajwyżej wysłali swoich dobrze zapowiadających się "nobli", "thanów", "synów", "córki" aby wprawiali się w rolę i zyskali doświadczenie :)

Fluff to Fluff. Stąd nie ma sensu wyobrażać sobie lordów czy baronów - to już rzecz gustu.

Mi raczej zależy na większych armiach. Zresztą właśnie motyw Lorda zajmującego 2 sloty herosa był spowodowany zwiększeniem liczebności armii w rozpiskach. Stąd 1999 będzie się nadawał lepiej. No i jest to coś nowego, bo ileż można grać na 2000+ albo 1200-1500...

No chyba, że na 2999 ale to chyba już za dużo ;)

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

jestem za 2999 :!:

Kal_Torak
Masakrator

Format 2999 też mi się wydaje najlepszy, ale w jego przypadku chyba czasu będzie za mało aby stoczyć wszystkie bitwy. Jeśli zaś organizatorzy uznają, że turniej udzwignie ten format to również jestem jak najbardziej za.

W innym wypadku jestem za wcześniejszym planem czyli 1999. Ten format ma również ten plus, że równowaga czy też balans między armiami jest lepszy (większe znaczenie mają umiejętności dzięki liczbie regimentów zwłaszcza corów oraz brak największych przegięć towarzyszących formatom 2000+).

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Chcesz to wysyłaj swoich córki/synów/noblów/thanów do walki. Ja jestem królem i zawsz mój lord osobiście staje do walki. chcesz mieć dużo regimentów corowych: nie wystawiaj lorda i już, nikt Ci nie każe. Adlaczego chcesz odebrać przyjemność innym?

Format 2999 jest fajnym pomysłem i też byłbym za. Ale logistycznie może być ciężko. W innym wypadku tylko 2000+. Bez lordów to nie to samo. 1999 jest miłe, ale nie w kampanii.

Kal_Torak
Masakrator

Kubcio a czemu masz odbierać przyjemność tym co chcą grać na format 1999 czy jakikolwiek inny od ostatniego. Pamietaj, że to propozycja i raczej nie jest skierowana specjalnie względem odebrania Ci przyjemności z gry. Format i co bardziej pasuje do kampanii to rzecz gustu. Zdecydują ostatecznie orgowie.

Jak pisałem dla mnie są dwa rozwiazania 2999 albo 1999 :). Jeśli nie przejdą to niech zostanie stary czyli 2000 :) - chyba że ktoś ma też jakąs ciekawą propozycję co do formatu. To pozwoliłoby podnieść atmosferę, wpleść w gre elementy intrygi i zdrady :twisted: (ten kto grał w gre o tron powinien wiedzieć o co mi chodzi)

Nie było wcześniej propozycji 2999 stąd to raczej niewiadomo, ale wydaje mi się, że taki format jest wart rozważenia. Aczkolwiek sporo osób wcześniej widziało tą kampanie na 1999. Zawsze można zrobić głosowanie ;)

Czreq wspominał również o możliwości walki parowej na kolejną odsłonę kampanii. Co myślicie nadtym aby na jedną rundę walk możnaby stoczyć walke parową? Oczywiście wtedy w mniejszym formacie (przynosiłoby się dwa rodzaje rozp. Pozwoliłoby to na większe kminienie w stylu z którymi singiel a z którymi parówka, oraz większe główkowanie nad rozpami. Ogólnie wyglądałoby to tak, że na kazdą turę starć każdemu królestwu przysługuje jedna możliwość wystawienia do obrony bądź ataku dwóch graczy. W tym wypadku jeśli atakujący od razu deklaruje atak dwóch graczy to obróńca wystawia dwóch obrońców po rozpatrzeniu rozpisek. Inna możliwość to atak jednego gracza, na który obrońca odpowiada wystawieniem dwóch graczy. W tym wypadku gracz atakujący dobiera drugiego zawodnika w odpowiedzi na obronę dwóch graczy.

Jeszcze ciekawiej byłoby gdyby fizycznie dałoby się bardziej wyeksponować sojusze podczas rozgrywki. Np. w przypadku ataku królestwo sojusznicze może w odpowiedzi wystawić do obrony swojego gracza. W tym wypadku obrońca korzysta z gracza królestwa sojuszniczego (władca królestwa może zawsze odrzucić pomoc). Jeśli sojusznik przegra to tracone są ziemie królestwa, które pierowtnie zostały zaatakowane (nie zaś sojusznika). Podobnie by to działalo w przypadku starć parowych. Jeśli atakujące królestwo atakuje dwoma graczami, obrońca może wystawić swojego gracza jak również skorzystać z pomocy sojuszniczego królestwa.

To pozwoliłoby podnieść atmosferę, wpleść w gre elementy intrygi i zdrady :twisted: (ten kto grał w gre o tron powinien wiedzieć o co mi chodzi)

Co wy na to? Gra nabrałaby niesamowitego smaczku :twisted:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

tak ogólnie, 1999 to kiepski format... było kilka takich turniejów.. jakoś mało kto chce do nich teraz wracać :/

poza tym, niektóre armie nie potrafią sobie poradzić z kilkoma rzeczami u przeciwnika nie posiadając lorda.
Obrazek

Awatar użytkownika
Harry101
Mudżahedin

Post autor: Harry101 »

na 1999p. bez przycięć niemalże faszystowskich wszyscy możemy tylko pokłonić się i ssać karty z przeklętych ksiąg demonów...
Mi na Lordzie nie zależy, ale 1999 też nie jest dobre kiedy jest jakikolwiek demon w pobliżu.

ODPOWIEDZ