7 edycja

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Loki
Chuck Norris

Post autor: Loki »

Nowa ED. jest super bardzo mi sie podoba :D ale zanim wyszła myslałem ze bardziej osłabią magie.... mimo grozniejszej tabelki MC to i tak magia ma mega powera :D

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Głównie dlatego, że poważnie osłabili tylko jednego lora - life, a wzmocnili znacząco co najmniej trzy: shadow, beast i metal.
Niektóre czary są teraz turboprzegięte :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Tomash pisze:Miałem raczej na myśli to, że jeszcze taniej (względnie) jest zrobić rank bonus na klocu piechoty niż na wagonie kawalerii. Pomijając oczywiście bretkę, widziałeś teraz na stole kawalerię z +3 za szeregi? ;)

Ale masz rację, brak lappingu boli elitarną piechotę.
w poprzedniej edycji widziales kawe z +3 za szeregi oprocz khemrickiej? teraz jest tak samo jak wtedy sa klocki +2 byly klocki +2... (tylko tk jest w plecy bo ma ograniczenie kawalerzystow...) byly 12 sa 15 bk.. byly 8 kawy (imerialnej silverhelmow itp) sa 10... roznica prawie rzadna...

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

We Wrocławiu ostatnio jak widze VC to widze że taka chociaż jedna 15stka black knightów to standard.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

15-tka to +2 za ranki, to nikogo nie rusza. Pytałem o +3 do CR, czyli (w 7th ed.) dwudziestkę.
I zdaje mi się, że widziałem za czasów szóstej edycji na jakimś turnieju wagonik 15-u BK z thrallem w środku... aż strach podejść.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

W dziale rozpisek macie dwie rozpy VC gdzie są 15 BK 8)

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Heinrich_von_Tod pisze:W dziale rozpisek macie dwie rozpy VC gdzie są 15 BK
Mówiłem, że to będzie standard 8) .
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

I ktoś ma jeszcze wątpliwoscie ze BK są grubo za tanie?hę?
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

no i splewili mojego jedynego lora, Heavena.. był słaby a teraz jest beznadziejny bo nawet durne d3 przeżutow jedyny sensowny czar na malym magu nie jest nr. 1 i teraz nie mozna używac go do tego do czego zwyklem

Awatar użytkownika
SlanesH
Falubaz

Post autor: SlanesH »

A co sadzicie o zasadzie "enemy in the way" ? Mi sie ona nie podoba, duzo trudniej teraz trapa ustawic zeby po flee przeciwnik nie pojechal po reszcie :?
Moja galeria - klik!
Maluje za kasę - klik!

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

SlanesH pisze:A co sadzicie o zasadzie "enemy in the way" ? Mi sie ona nie podoba, duzo trudniej teraz trapa ustawic zeby po flee przeciwnik nie pojechal po reszcie :?
Dużo trudniej ?? Sorry, ale brak redirecta powoduje, że szarże można odginać jak się chce - wystarczy mieć dużo tanich jednostek jak DR, pieski i nie ma bata. Bretonnia strasznie na tym traci np., co mi się bardzo podoba.

Awatar użytkownika
SlanesH
Falubaz

Post autor: SlanesH »

No tak jak podejdziesz od niego bezposrednio to jest super :) Ale jak jestes dalej to moze tak wywheelowac zeby mial kilku enemy in the way, a w moim przypadku sa to skinki :?
Moja galeria - klik!
Maluje za kasę - klik!

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

SlanesH pisze:No tak jak podejdziesz od niego bezposrednio to jest super :) Ale jak jestes dalej to moze tak wywheelowac zeby mial kilku enemy in the way, a w moim przypadku sa to skinki :?
Nie może kombinować z Wheelem, tylko jedzie za twoim oddziałem po środkach.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jak wywheelowac? przeciez srodek jest caly czas w tym samym miejscu...

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Matusz pisze:no i splewili mojego jedynego lora, Heavena.. był słaby a teraz jest beznadziejny bo nawet durne d3 przeżutow jedyny sensowny czar na malym magu nie jest nr. 1 i teraz nie mozna używac go do tego do czego zwyklem

You must be joking, right?
Heaven: 2 pociski na caly stol?!
Re rolle jedynek na trafianie i woundowanie ;]? - Toż to dla lizaków super czar...
Cometa też zła nie jest...
Pozostałe 2 czary też nie są jakieś mega słabe...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Shino pisze:jak wywheelowac? przeciez srodek jest caly czas w tym samym miejscu...
No spójrz na rysunek w RB. Masz jechać w kierunku, który wyznacza linia łącząca środek jednostki szarżującej i uciekającej. Pokazali też, że od razu robisz wheela (jeśli nie szarżujesz skirmishem). Dla mnie to jednoznaczne.

Awatar użytkownika
High Elf
Mudżahedin

Post autor: High Elf »

Heaven stracił wg mnie. Głównie przez brak przerzutów na 1 miejscu. Ten przerzut 1 to się tylko biegaczowi przydawał w moim przypadku w poprzedniej edycji, bo po trafieniach mało co go przeżywało.
Działam w imieniu Zakonu Rycerskiego Świętego Jana Chrzciciela Szpitala Jerozolimskiego. Nie polecam wchodzić mi w drogę ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Scimitar pisze:
Shino pisze:jak wywheelowac? przeciez srodek jest caly czas w tym samym miejscu...
No spójrz na rysunek w RB. Masz jechać w kierunku, który wyznacza linia łącząca środek jednostki szarżującej i uciekającej. Pokazali też, że od razu robisz wheela (jeśli nie szarżujesz skirmishem). Dla mnie to jednoznaczne.
Czekaj, czekaj - czyli twierdzisz, ze szarzujac - mozesz wykonac wheel tylko na samym poczatku?? cos mi sie tu nie zgadza! prosze o cytat.

Zgodze sie natomiast, ze musisz szarzowac po linii wyznaczajacej srodki.
Pedrecznik jasno mowi ze ma prawo jednostka dokonac "wheela" w dowolnym momencie szarzy aby dostawic sie jak najwieksza liczba modeli
w calym podreczniku nie znalazlem ! jednostka musi wykonac wheel tylko na poczatku swego movementu

Zgodze sie jednak, ze szarzuje sie po najkrotszej linni.

Twoja interpretacja, moze powodowac bledne rozumowanie - ostatnio spotkalem sie z interpretowaniem na turnieju:
mozesz wykonac obrot jednostka tylko na samym poczatku szarzy.

Przez 3min pomimo pokazania w podreczniku cytatu - pokazywali nam rysunek przykladowy, klocac sie nawet z sedzia.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

RB to nie komiks-warto poczytac co jest w srodku
fakt ze brak redirecta oslabia dupne jednostki-za to lepiej sie prezentuja oparte na duzej liczbie jednostek

a heaven jest IMO lepszy niz byl

radaner
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: radaner »

Heaven lepszy? Wolne żarty! Pioruny teraz wymagają widoczności, kometa w zasadzie niewiele się zmieniła, a przeżuty nie dość ze splewione to jeszcze na 2 miejscu. Fajny jest 4+ ward ale w teori bo w praktyce jeszcze nie stosowałem :wink: .

Wszystkie lory poza life, heaven i light są teraz bardzo dobre. Fire praktycznie ma wszystkie czary dobre, metal zjada kawe, shadow ma popychare która się lekko polepszyła (ale zasięg się skrócił ;/) no i boskiego pita. Poza tym shadow jest miękki. Beast jest fajny bardzo teraz bo z niego HE moge bez problemu losować bo każdy czar sie zawsze przyda ;). Death też jest spoczo, obniża liderke no i pociski.

Ogólnie 7 edycja bardzo mi się podoba bo jest przejrzysta i ciekawsza! Lepsze kombinowanie na logiczne zasady a nie na jakiś dziwnych kruczkach np. odpowiednie panikowanie przeciwnika. Poprzednio było o wiele głupiej, jakieś dziwne zależności od US i w ogóle tak że nigdy sie nie nauczyłem do końca na pamięć :wink: . A teraz wszsytko musi mieć US 5 i jest czysto i bajerka. Przebiegasz przes swoich? Oni mogą spierdzielać z Tobą. Poprzednio się uciekało jakoś tak pokracznie, nigdy nie wiadomo do końca gdzie co było polem do nadużyć (nie mówie wałków, chodzi o to że tak naprawde wszędzie mogłoby to praktycznie stać, mnostwo odchyłów i zakrętów, a teraz po idealnej prostej)

ODPOWIEDZ