Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Re: Skaveńskie Q&A
Też tak grałem tak z bratem ale radze kupić warlock enginnera i mówić że tobie wystarczy 135 pts tylko z elfami byś miał problem Z jezzailami siła się nie kumuluje.
A teraz ja mam pytanie ostatni jak składałem chieftaina dałem mu dwie bronie a potem jeszcze "blade of black fury" czy to oznacza że będzie miał 6 ataków tak jak w ab?? (możliwe że gdzieś jest to wytłumaczone ale nie znalazłem).
A teraz ja mam pytanie ostatni jak składałem chieftaina dałem mu dwie bronie a potem jeszcze "blade of black fury" czy to oznacza że będzie miał 6 ataków tak jak w ab?? (możliwe że gdzieś jest to wytłumaczone ale nie znalazłem).
M.T, sorry, źle sformułowałem pytanie. Jaką Jezzail mają siłę unitu, 3? Mają tą zdolnośc Cavalry Base - Treat them exactly like cavalry moidels. This means that they have a unit strenght of 2 and get a 6+ basic armour save. Czyli ich siła unitu wynosi 2x3, czyli jeśli się nie mylę 6? Jeszcze pytanko czy drugi sztylecik u Plague Monków daje coś poza drugim atakiem? Dzięki i pozdro.
@sztajger: albo zwykłe bronie, albo magic, jak kupujesz magic weapon to usuwają się bonusy ze zwykłych broni.
Jeden jezzail ma siłę jednostki 2. Jak masz 3 w oddziale to 6, a jak 5 to 10.
Jeden jezzail ma siłę jednostki 2. Jak masz 3 w oddziale to 6, a jak 5 to 10.
Tak ale logiczne jest to że w jednej trzyma mieczyk zwykły a w drugiej magiczny np. Throt the unclean zadaje 4 magiczne ataki z killing blow i jeden zwykły.
Throt jest wyjątkiem od reguły, ma specjalną zasadę pozwalającą mu władać zwykłą bronią i magiczną naraz. Bodajże jest opisane, że włada on mieczem za pomocą ogona.
Ogólna zasada mówi, że postać używająca magicznej broni nie może równocześnie atakować bronią zwykłą. Ba, nie może w ogóle posłużyć się zwykłą bronią, dopóki ma magiczną broń. Czyli jeśli masz na wyposażeniu np. sword of might i hand weapon, to nie możesz zadeklarować użycia hand weapona celem uzyskania dodatkowego ataku. Tak samo z great weapon, mając słomkę i GW chciałoby się w szarży używać GW (większa siła), ale zasady mówią, że musisz użyć magicznej broni.
PS. @ Zieleń: drugi sztylet u plague monków daje im tylko (albo aż) dodatkowy atakm nic więcej.
Ogólna zasada mówi, że postać używająca magicznej broni nie może równocześnie atakować bronią zwykłą. Ba, nie może w ogóle posłużyć się zwykłą bronią, dopóki ma magiczną broń. Czyli jeśli masz na wyposażeniu np. sword of might i hand weapon, to nie możesz zadeklarować użycia hand weapona celem uzyskania dodatkowego ataku. Tak samo z great weapon, mając słomkę i GW chciałoby się w szarży używać GW (większa siła), ale zasady mówią, że musisz użyć magicznej broni.
PS. @ Zieleń: drugi sztylet u plague monków daje im tylko (albo aż) dodatkowy atakm nic więcej.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2009, o 10:52 przez Myth, łącznie zmieniany 1 raz.
Builderowi nie ufaj w kwestii zasad, bo czasem jest fałszywy jak serce Judasza.sztajgerland pisze:to oznacza że będzie miał 6 ataków tak jak w ab?? (możliwe że gdzieś jest to wytłumaczone ale nie znalazłem).
Wiem co robi drug broń u monków a jest napisane że throt jest cudakiem i ma 3 rękę.
Pytanie:
Spacz-inżynier korzystający z zasady lead from the back ustawiony w ostatnim szeregu widzi wszystkie large targety i modele na wzgórzu? Z zasad wynikałoby że tak, ale wolałbym się upewnić.
Drugie pytanie:
W wyniku szarży oddziałów szczurzych mamy następującą konfiguracje:
.....PPPPP
.....PPPPP
BSSSS.SSSSS
SSSSS.SSSSS
SSSSS.SSSSS
P - Wróg
B - bohater skaveński
S - zwykły szczur (w przykładzie widoczne są dwa oddziały)
Czy korzystając z zasady lead from the back bohater może opuścić walczący oddział?
Spacz-inżynier korzystający z zasady lead from the back ustawiony w ostatnim szeregu widzi wszystkie large targety i modele na wzgórzu? Z zasad wynikałoby że tak, ale wolałbym się upewnić.
Drugie pytanie:
W wyniku szarży oddziałów szczurzych mamy następującą konfiguracje:
.....PPPPP
.....PPPPP
BSSSS.SSSSS
SSSSS.SSSSS
SSSSS.SSSSS
P - Wróg
B - bohater skaveński
S - zwykły szczur (w przykładzie widoczne są dwa oddziały)
Czy korzystając z zasady lead from the back bohater może opuścić walczący oddział?
"Przyszliśmy po prośbie-prośbie... daj nam trochę sera... od biedy może być spaczeń..."
Wydaje mi się że tak
A nie jest tak że jak nie styka się : Skaven chracters are not in base contact with the enemy, nic nie ma o szeregach
Tam na początku jest napisane że mogą korzystać z jego ld nawet jak jest w środku jednostki a potem tylko że jeśli się nie styka.
1. Large targety i jednostki znajdujące się poziom wyżej widzisz zawsze (jeśli oczywiście masz go w LoS)
2.Generalnie jest tak, ze możesz opuscic combat, jeśli nie jesteś w base contact z przeciwnikiem. W przytoczonym przez ciebie przykładzie bohater może opuścic oddział
a) jeśli szarżowałeś to w następnej swojej turze
b) jeśli dostałeś szarżę, to możesz wyjśc w swojej turze
Zasada Lead from the Back mówi o dowodzeniu z ostatniego szeregu, nie żadnego innego szeregu.
3.
2.Generalnie jest tak, ze możesz opuscic combat, jeśli nie jesteś w base contact z przeciwnikiem. W przytoczonym przez ciebie przykładzie bohater może opuścic oddział
a) jeśli szarżowałeś to w następnej swojej turze
b) jeśli dostałeś szarżę, to możesz wyjśc w swojej turze
Zasada Lead from the Back mówi o dowodzeniu z ostatniego szeregu, nie żadnego innego szeregu.
3.
wtf?sztajgerland pisze:Tam na początku jest napisane że mogą korzystać z jego ld nawet jak jest w środku jednostki a potem tylko że jeśli się nie styka.
Dobra nieważne bo i tak mu wytłumaczyłeś...
Mają kąt widzenia - 360 stopni.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"