LSG wcale nie są tacy fajni do bronienia bolców. Z większością rzeczy mogących zagrozić bolcom, spoknie poradzą sobie łucznicy, o niebo tańsi od LSG i mających 30 cali zasięgu. A jak przyjedzie coś cięższego, to i tak ich zmiecie. W taki odział 15-20 LSG opłaca się nawet zaszarżować smokiem, zwłaszcza jeśli da się jeszcze wpaść w bolca.
IMO dla LSG nie ma miejsca w rozpach HE. Lepiej wystawić więcej WL, DP albo jakiegoś fasta. Gdyby strzelali z 2 rzędów, to co innego. A tak, to cóż... ładnie wyglądają na półce
A tobie Eltharionie, jeśli naprawde tak się sprawdzają, to jakbyś mógł podać swoje ostatnie wyniki na turniejach. Bo coś mi się wydaje, że sporo teoretyzujesz nie mając oparcia w praktyce. I to nie tylko w temacie LSG.
włocznicy
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
od LSG wole dobrych, starych, sprawdzonych, do tego tanszych i z wiekszym zasięgiem - ŁUCZNIKÓW ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
i tak cała siła strzelecka HE nie opiera sie na łukach z S3
a na RBT.
p.s. ja w klocek 15-20 LSG wpadlbym nawet nie smokiem, ale 5 (nawet golych) DP
a jeszcze jakby mag w nich siedzial... to juz bajka ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
i tak cała siła strzelecka HE nie opiera sie na łukach z S3
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
p.s. ja w klocek 15-20 LSG wpadlbym nawet nie smokiem, ale 5 (nawet golych) DP
Prawda, co nie zmienia faktu że LSG lepej bronią bolcówAndrzej pisze:Z większością rzeczy mogących zagrozić bolcom, spoknie poradzą sobie łucznicy
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
20 pkt (w opcji minimum 10pkt) to nie aż takie nieboAndrzej pisze:o niebo tańsi od LSG
Akurat do bronienia bolców zasięg nie ma nic do rzeczy, na S&S wystarczy mi 24"Andrzej pisze:mających 30 cali zasięgu
Sorry ale to nie ma być oddział, który zatrzyma smoka, DP i jeszcze na bok BG przyjmie. A łucznicy wytrzymają??Andrzej pisze:A jak przyjedzie coś cięższego, to i tak ich zmiecie (...) opłaca się nawet zaszarżować smokiem
A łucznicy strzelają??Andrzej pisze:Gdyby strzelali z 2 rzędów, to co innego.
Panowie, jasna sprawa, że większość woli łuczników, że bardziej im się opłaca wystawiać łuki. Rozmawialiśmy o tym 1000 razy
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
I love this game...
BłądAkurat do bronienia bolców zasięg nie ma nic do rzeczy, na S&S wystarczy mi 24"
Szczególnie, że w przypadku LSG inteligentny przeciwnik poleci lataczami 13-14 cali przed LSG, dzięki czemu wciąż będziemy pruć na daleki zasięg, a on będzie miał zasięg do bolców. Łucznikom o wiele ciężej wyciąć taki numer.
I nie wiem, jak zrobisz S&S odziałowi, który zaszarżuje w bolca
Nie zrozumiałeś. Nie chodzi o to, żeby wytrzymał. Chodzi o to, że smokiem nie opłaca się robić szarży na łuczników, bo tracić smoka na 2 tury za 110 pkt, to kiepski biznes. Co innego z 20 LSG, przecież to już ponad 250 pkt!Sorry ale to nie ma być oddział, który zatrzyma smoka,
O, o właśnieDP i jeszcze na bok BG przyjmie. A łucznicy wytrzymają??
Tylko, że wystawiając łuczników w 1 linii, nie marnujesz włóczni(za które płacisz u LSG)A łucznicy strzelają??(jak stoją na górce, podobnie jak LSG)
O-rly? A podaj mi, przed czym chcesz chronić bolce, z czym poradzę sobie LSG, a łucznicy już nieprawdą niezaprzeczalną jest, że 10 LSG będzie lepiej bronić bolca niż 10 łuczników, kto nie wierzy niech poturla kośćmi.
Chyba się nie zrozumieliśmy Andrzej
Ty mówiłeś o 20 LSG a ja o 10
Ugrać smokiem 10-20 pkt więcej to też bez szału, więc imo dalej mało opłaca się szarżować smokiem. Myk, o którym mówisz można też zrobić łucznikom (polecieć na 16"), choć przyznaję, rację że trudniej ale dla chcącego nic trudnego (można schować się na początku za terenem, oddziałem i wylecieć). W przypadku S&S myślałem raczej o zasłanianiu bolca, bo w przypadku o którym piszesz to łucznicy też nie pomogą.
Na pewno masz Andrzej większe doświadczenie niż ja, swoją drogą też gram na łukach
, bo uważam ich za lepszy wybór (szczególnie przeciw armiom defensywnym). Nie znaczy to, że nie warto szukać rozwiązań alternatywnych. Bronię LSG, bo imo w tym przypadku i chyba tylko tym, 10 LSG mogłaby się pojawić na stole.
Ugrać smokiem 10-20 pkt więcej to też bez szału, więc imo dalej mało opłaca się szarżować smokiem. Myk, o którym mówisz można też zrobić łucznikom (polecieć na 16"), choć przyznaję, rację że trudniej ale dla chcącego nic trudnego (można schować się na początku za terenem, oddziałem i wylecieć). W przypadku S&S myślałem raczej o zasłanianiu bolca, bo w przypadku o którym piszesz to łucznicy też nie pomogą.
Tu zgadzam się w 100%, jedynym pocieszeniem jest większy saveAndrzej pisze:Tylko, że wystawiając łuczników w 1 linii, nie marnujesz włóczni(za które płacisz u LSG)
np. wilki VC (choć imo tyczy się prawie każdego fasta), zdarza mi się łucznikami, że nie sypnę ich w pierwszej turze, wtedy w mojej strzelanie już mi wypada. 2x więcej ataków, myślę że spokojnie sobie poradzi.Andrzej pisze:A podaj mi, przed czym chcesz chronić bolce, z czym poradzę sobie LSG, a łucznicy już nie
Na pewno masz Andrzej większe doświadczenie niż ja, swoją drogą też gram na łukach
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
I love this game...
Nigdzie nie podałeś liczby, a reszta pisała o 20. więc...Chyba się nie zrozumieliśmy AndrzejTy mówiłeś o 20 LSG a ja o 10
Zgadza się, ale jak sam napisałeś, jest trudniejMyk, o którym mówisz można też zrobić łucznikom (polecieć na 16"), choć przyznaję, rację że trudniej ale dla chcącego nic trudnego (można schować się na początku za terenem, oddziałem i wylecieć).
Ale jest większa szansa, że będą mieli krótki zasięg. Zwłaszcza jak stają 1-2 cale przed bolcem. A strzał z 10 łuczników i bolca na krótkim jest w stanie rozwalić mniejszą grupkę lataczy.W przypadku S&S myślałem raczej o zasłanianiu bolca, bo w przypadku o którym piszesz to łucznicy też nie pomogą.
Z piątką fasta styka się 8 łuczników i 8 LSG, więc nie wiem skąd 2 razy więcej ataków.np. wilki VC (choć imo tyczy się prawie każdego fasta), zdarza mi się łucznikami, że nie sypnę ich w pierwszej turze, wtedy w mojej strzelanie już mi wypada. 2x więcej ataków, myślę że spokojnie sobie poradzi.
BTW miałeś podać przykład jednostki, z którą poradzą sobie LSG, a łucznicy już nie. Czekam
2 szeregiAndrzej pisze:nie wiem skąd 2 razy więcej ataków.
Pozdrawiam serdecznie,
I love this game...