Balancing Patch v 1.5

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Re: Balancing Patch v 1.5

Post autor: swieta_barbara »

Zbyszku, jak ja mam orkami zdjac dziala w Lizakach albo w WE? Jak ma tej sztuki dokonac WoCh?

Doszlo do tego, ze jednostki te, zamiast wzmacniac armie najslabsze w walce z najmocniejszymi, wspomogly jeszcze bardziej te najmocniejsze (czego swietnym przykladem sa wlasnie buildy DE na MMM; VC i Liz na dzialach; DoCh byli za dobrzy i nie udalo sie im nic polepszyc, poza jakimis tam probami Roberta na polaczenie MMM i Flamerow). Juz naprawde wole sie tluc z dwoma abominacjami za pomoca tego co fabryka dala, niz przesrywac sobie zycie walczac z lizakami na 2 dzialach...

I jeszcze odnosnie tej kontry:
thurion pisze:decydujac sie na gre VC mam swiadomosc ze decyduje sie na mocna armie, magiczno - combatowa, nie mam strzelania
decydujac sie na gre demonami decyduje sie na gre armia bez mozliwosci dawania flee, o dosc ograniczonych mozliwosciach w kwestii taktyki movementowej, bez wysoko silowego strzelania
decydujac sie na imperium decycuje sie na panzer cannon fodder z duzym potencjalem defensywnym, bez specjalnego powera w ofensywie
itp itd
taka jest specyfika poszczegolnych armii ze nie kazda ma wszystko, i tak powinno w tej grze pozostac
pisanie ze VC sa poszkodowane bo nie maja wysoko silowego strzelania jest w mojej opinii troche dziwne... bo VC kojarza mi sie wlasnie z brakiem posiadania wysoko silowego strzelania i ciezko mi przyjac inny punkt widzenia 8)

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Wolnoć Tomku w swoim domku, jak nie chcesz MMM i dział dow to ich nie wystawiaj.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Kalesoner pisze:Wolnoć Tomku w swoim domku,
mam dziwne wrazenie, ze sugerujesz powrot do limited lub open

Kalesoner
Szczur Królów

O przyszedł Shino, zacznie się oftop. :D
Nie sugeruję tego, sugeruję że mi się bardzo nie podoba ten wasz nowy wymysł, argumenty padły wcześniej.
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Kalesoner pisze:Wolnoć Tomku w swoim domku, jak nie chcesz MMM i dział dow to ich nie wystawiaj.
Przeciez to nawet nie jest Twoj domek, tylko jakis pozyczony.

Czy MMM i dziala DoW sa naprawde niezbedne dla graczy WoCh, WE? W orkach z obecnymi zmianami swietnie sie gra bez nich (nareszcie nie trzeba ladowac wszystkich punktow w MMM, bo mozna wystawic grywalne speciale), Marios z tego co widzialem tez znakomicie radzil sobie bez DoW.

Wybaczcie, ale nie bede plakal nad brakiem armat u VC, lizakow czy innych takich armii, ktore "nie potrafia sobie poradzic z abominacja".
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, o 16:11 przez swieta_barbara, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

chaosowi bardzo się przydają to idealna jednostka dla tej armii i strasznie chciałem na nich grać, (ale wygrała wrodzona pogarda dla mrocznych elfów )
Obrazek
T

Kalesoner
Szczur Królów

Nie musisz płakać, grasz DE na ogół przecież.

Aha, no i gratulacje dla tych co sobie radzą!
Obrazek

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Kaleson, przeciez ty w placzesz o te dziala, bo sam wystawiasz 2 i sa jednym z glownych elementow twojej rozpy... Caly twoj klub jest za, powinienes odrzucic wlasne pragnienia i wspierac jezdzcow! :)

Jest tak jak zauwazyl Fishunio. Przy tworzeniu rozpisek kazdy zastanawia sie nad odpowiedzia na mengili, a chcac wystawic np chariot, przypomina sobie, ze w co drugiej armi sa dziala. Imho to jest niepotrzebny dodatek, w sporym stopniu wypaczajacy rozgrywke.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

Kurcze ja sobie kupilem 15 mengili i zdobylem 2 dziala do WOchu i mam zamiar na nich grac,nie rozumiem czemu nagle komus przeszkadzaja w chaosie ktory jest slaby a one moge cos mu pomoc. Nie trzeba zmieniac rzeczy w BP na korzysc chaosu,po prostu nie odbierajcie mu mozliwosci tych rarow .
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Rince pisze:Kaleson, przeciez ty w placzesz o te dziala, bo sam wystawiasz 2 i sa jednym z glownych elementow twojej rozpy... Caly twoj klub jest za, powinienes odrzucic wlasne pragnienia i wspierac jezdzcow! :)

Jest tak jak zauwazyl Fishunio. Przy tworzeniu rozpisek kazdy zastanawia sie nad odpowiedzia na mengili, a chcac wystawic np chariot, przypomina sobie, ze w co drugiej armi sa dziala. Imho to jest niepotrzebny dodatek, w sporym stopniu wypaczajacy rozgrywke.

To pierwsze to rozumiem żart, a drugie, no cóż, od zastanawiania się jeszcze nikt nie umarł. A rozgrywkę to wypaczają dwie hydry po 175pkt, dwie abominacje itd.
No i błagam, bez śmiesznych tekstów, że ten i ten sobie radzi. Jarosław Kaczyński nie ma zony i też sobie radzi. Zostańmy przy w miarę ogólnej rozmowie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

chodzi o to, że najlepszą kontra na mengili i cannony sa właśnie mengile i cannony i nie oplaca się wystawiać unikalnych "rasowych" jedostek rare.

WoCh poświęca świetna hellkę na rzecz cannonów czy mengili! Czy nie daje Wam do myślenia do czego to prowadzi?

Z perspektywy czasu, uważam, że dopuszczenie działek i mengili zepsuło trochę tę grę. Nie ma różnorodności. Nie opłaca się wystawiać rydwanów, gigantów itp.
Rozpiski robimy pod jedno kopyto, szukając kontry na najczęściej pojawiające się na turniejach unity, a są nimi właśnie cannony i mengile.

To wszystko błędne koło.

A tak naprawdę kogo zaboli likwidacja DoW? Nie trzeba będzie myśleć przy skąłdaniu rosterów o tych dwóch jednostkach i wiele zapomnianych oddziałow stanie się grywalnymi.

Dlatego moje zdecydowane poparcie na ban dla DoW

Trzeba tylko Barba i Jankiela przekonać. Może zrzuta na jakąś butelkę? 8)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, o 16:43 przez Fisch, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Zalatwimy to "naszymi" sposobami ;-)

Kalesoner
Szczur Królów

Jasne, już widzę te rydwany i te giganty na stołach. I to nie byle kto je zacznie wystawiać! Malal przyjedzie na dracona rozpą na 3 gigantach, Shino porzuci dwie klopy dla gigantów TK, a WoCh będzie grało na kombo shrine plus gigant slanesza! Robson z Żabą nie będą obawiał się już Mengili wi cannonów w innych ropziskach więc z westchnieniem ulgi odstawi swoich mengili do gablotki i wreszcie wystawia po dwa regimenty korsarzy!

Sorry, ale Ty chyba żarty sobie robisz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Jakie zarty...? Na 2250, 458 punktow to ~ 22-23% armii...
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, o 16:52 przez Rince, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

Jeden madry bo dostal boosta do orkow i odstawil DE do szafy a drugi gra DoW i itak bedzie mial megili,wypas :D Napewno giganty i charioty zaleje pola bitew.
Obrazek

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Byłbym za banem dla DOW gdyby wprowadzić jednocześnie przycięcia typu:

abominacja 0-1
bsb demoniczny - rare ( nie piszcie tylko proszę, że doc bez np. syreny czy flamerów to już plew niedadający się nawet do gry klimatycznej :wink: )

Taki balans mógłbybyć lepszy niż obecny.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Fisch pisze:...

Trzeba tylko Barba i Jankiela przekonać. Może zrzuta na jakąś butelkę? 8)
Łódź się dorzuci ;)
Kalesoner pisze:Jasne, już widzę te rydwany i te giganty na stołach.
...
Ja na pewno przetestuję Khornowy rydwan, albowiem jest w nim potencjał według mnie. W tym momencie nie ma go po co wystawiać, ale bez dział dla każdego czemu nie? Na lizaki się nada na pewno, a teraz w Łodzi nawet (czyli na prowincji, gdzie WFB różni się znacznie od reszty kraju) Lizaki grają na działach. To samo rozpiski O&G: można ze 2 rydwany goblińskie postawić wtedy, w miarę tanie, dzięki itemom z BP mogą szarżować bez zdawania Fear na Ld6. Mogą być niezłe.

Tak więc moje zdanie jest takie, że dział i Menghili nie powinno być dla każdego.

A jeszcze a propos wspomnianej Abominacji: jest to zaraza gorsza od Hydry z KB z kotła, praktycznie nie da się tego ubić w walce wręcz. Bo jeśli szarża 5 Knechtów Khorna i Exalteda kończy się śmiercią wyżej wspomnianych w 2 tury i 3 ranami na Abominacji, to coś jest nie tak ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Fajnie tak sobie pogadac, banujmy dow albo nie banujmy.

Nie ma najmniejszych szans na ban DoW dla WoC, WE czy innych lamerskich armii.

Pogadajmy lepiej o rozwiazaniach posrednich...

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Zbanujcie DoW i RoR w VC, DoCh, Liz i DE.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Po co w VC? Po co w DoCh?
Nikt nie stwierdzil tego, ze dzialka w VC sa przegiete.
Podobnie z demonami, mengile ssa w porownaniu z flamerami czy innymi rzeczami, ktore mozna wystawic za te punkty.

A argumenty o klimacie mozna sobie zostawic na gre w domu a nie na konstruowanie jednolitych zasad turniejow, klimat to rzecz wzgledna.
A to, ze wg jednej osoby armie powinny byc na jedno kopyto, to tez nic nie oznacza. Dla innych powinny byc jak najbardziej uniwersalne, zeby kadzy mogl powalczyc z kazdym...

BP -> ograniczanie najwiekszych przegiec.

ODPOWIEDZ