Tak własciwie to eternal hate-ed . Gdzie jest taki kalkulator dostepny ? Sam bym chętnie sprawdził koszty paru odziałów .Edit: 4fun przeliczyłem jeszcze hydrę DE.. Wyszlo mi 442 pkt nie liczac handlersów
Edit2: W obliczeniach jest małe przekłamanie bo nie dało się wziąsc pod uwagę "hatred" przy 7 atakach z bazy
Polski, fanowski podręcznik armii Psów Wojny
Moderator: esgaroth
- Infernal Puppet
- Masakrator
Re: Polski, fanowski podręcznik armii Psów Wojny
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Tyle tylko, że moje wyliczenie nie ujawniło "bzdurnych kosztów" typu podanego przez Ciebie konia. I robiłem je wg. nowego AB Indy GT. Wyszło mi, że taki sam oddział wg. booka jest tylko 2 pts tańszy (heros ma 3 bs, a nie 4). Nie można na siłę obniżyć kosztu tego konkretnego oddziału, bo takiej operacji niczym się nie da wytłumaczyć - ani fluffem, ani logiką. (biorąc pod uwagę fluff wręcz powinni być drożsi , hobgoblin w krainach na zachód od Dark Lands jest tak samo częstym widokiem jak halfling w Lustrii, poza sporadycznymi najazdami CHD (ostatnio podczas kampanii Nemesis Crown).
Zgadam się z Fluffym.
Ninjor...
Hobgobliny mogą być na prawdę ciekawym oddziałem. Bo tak jak Fluffy zauważył używanie do przeliczania kosztów z Indy ChD jest nie do końca sensowne. Bo to nie oddział jeźdźców z herosem, muzykiem i sztandarem. To jest nieco inny oddział i nieco inaczej trzeba do niego podchodzić. Tak samo do innych rorów. Mi wyszło, że OKWB może kosztować 130 p. i nie uważam tego za coś przegiętego.
Ninjor...
Hobgobliny mogą być na prawdę ciekawym oddziałem. Bo tak jak Fluffy zauważył używanie do przeliczania kosztów z Indy ChD jest nie do końca sensowne. Bo to nie oddział jeźdźców z herosem, muzykiem i sztandarem. To jest nieco inny oddział i nieco inaczej trzeba do niego podchodzić. Tak samo do innych rorów. Mi wyszło, że OKWB może kosztować 130 p. i nie uważam tego za coś przegiętego.
Kokesz, trochę przesadziłeś z tym kosztem, oddział lekkiej kawy z 18 cali szarży, z kolesiem niekiepskim w sumie (od herosa różni się tylko tym, że nie może wyjść z oddziału i nie może brać itemów...)i b. dobrym mag. przedmiotem (imo rekompensuje on brak możliwości brania m.i.)Nie powinien kosztować 130 pts.. Przy całej sympatii do projektu, ale to jest już trochę kombinowanie na silę. Co zaś do argumentu, iż twórcy AB nie testują swoich tworów - nie wiem jak ci z GW, ale pierwsza wersja Indy GT wyszła bodaj na początku maja 09, a testowano ją do września tegoż roku....
Ile policzyłes za fakt, że Gobbo-Boss nie może opuścic regimentu?
Dodam, że jest to bardzo fajny oddział. Natomiast występuje w nim duża sprzecznośc - ma save 4+, wiec nie jest już fastem. Jednoczesnie posiada łuki które w tej sytuacji są praktycznie bezużyteczne (ograniczony kąt ostrzału i liczba strzałów). Opcje są następujące:
- dajemy mu zasadę Fast Cavalry z plusami i minusami pomimo posiadanego save
- Zabieramy im łuki i zostawiamy bez zmian (nie są fastem, mają ranki, kosztują po 2-3 pkt mniej od modelu
- Zabieramy im l.armour albo tarcze i robimy z nich normalnego fasta, znowu redukując koszt za zdjęty pancerz.
Opcja druga (jako regiment lekkiej taniej kawalerii z rankami) podoba mi sie najbardziej.
Pozdrawiam
Dodam, że jest to bardzo fajny oddział. Natomiast występuje w nim duża sprzecznośc - ma save 4+, wiec nie jest już fastem. Jednoczesnie posiada łuki które w tej sytuacji są praktycznie bezużyteczne (ograniczony kąt ostrzału i liczba strzałów). Opcje są następujące:
- dajemy mu zasadę Fast Cavalry z plusami i minusami pomimo posiadanego save
- Zabieramy im łuki i zostawiamy bez zmian (nie są fastem, mają ranki, kosztują po 2-3 pkt mniej od modelu
- Zabieramy im l.armour albo tarcze i robimy z nich normalnego fasta, znowu redukując koszt za zdjęty pancerz.
Opcja druga (jako regiment lekkiej taniej kawalerii z rankami) podoba mi sie najbardziej.
Pozdrawiam
Ja wolałbym pierwszą opcję.
Moim zdaniem jest to bardzo duży minus - dziś nawet zwykli czempioni mają większy wybór ekwipunku, nawet tego magicznego. Do tego normalnie heros w oddziale ma przy sobie zwykłego czempiona, który jest gotów oddać za niego życie. To też jest duży minus.Nijlor pisze:Kokesz, trochę przesadziłeś z tym kosztem, oddział lekkiej kawy z 18 cali szarży, z kolesiem niekiepskim w sumie (od herosa różni się tylko tym, że nie może wyjść z oddziału i nie może brać itemów...)i b. dobrym mag. przedmiotem (imo rekompensuje on brak możliwości brania m.i.)Nie powinien kosztować 130 pts.. Przy całej sympatii do projektu, ale to jest już trochę kombinowanie na silę. Co zaś do argumentu, iż twórcy AB nie testują swoich tworów - nie wiem jak ci z GW, ale pierwsza wersja Indy GT wyszła bodaj na początku maja 09, a testowano ją do września tegoż roku....
- Deliberitus886
- Mudżahedin
W przypadku Rorów jak już pisałem sytuacja jest ciężka , należy do każdego podchodzić subiektywnie .
Hobgobliny powinny zachować swój charakter regiment pochodzi z dawnego AL w którym była taka koncepcja iż Fasty u CHD miały 4+ sv i taką wartości sv pozostawmy zmniejszmy koszt punktowy pozostawmy łuki i resztę zmniejszmy koszt punktowy i tyle .
Hobgobliny powinny zachować swój charakter regiment pochodzi z dawnego AL w którym była taka koncepcja iż Fasty u CHD miały 4+ sv i taką wartości sv pozostawmy zmniejszmy koszt punktowy pozostawmy łuki i resztę zmniejszmy koszt punktowy i tyle .
Widzę Wszystko
Jest gdzieś zasada, że fast nie może mieć sejva lepszego niż 5+ ? Bo Oglahy mają przecież oryginalnie zasadę F.Cavalry, chyba że jakiś FAQ, o którym nie wiem ją im zabrał ?Dodam, że jest to bardzo fajny oddział. Natomiast występuje w nim duża sprzecznośc - ma save 4+, wiec nie jest już fastem.
- Deliberitus886
- Mudżahedin
W podręczniku chyba tego niema zazwyczaj jest przy profilu w AL wystarczy że się tego zapisu nie zamieści i tyle są Fast Caw
Widzę Wszystko
Tak jak pisze Deliberitus, w Ravening Hordes nie było tego zapisu, ale nie wiem , czy na przełomie 5/6 ed w ogóle był taki zapis, że od 4+ sejwa nie jest fastem... W tej sytuacji Rule Book powinien być niestety nadrzędny...
- Infernal Puppet
- Masakrator
Nie wiem czy was dobrze rozumiem, ale nie ma żadnej reguły kasujacej Fast cavalery w zależności od jej pancerza. Zależy od danego AB, bo np. bretońscy yeomani tracą FC jak wykupią lekki pancerz, podczas gdy imperialni outridersi bezproblemowo hasają fastem mimo posiadania cięzkiego ( dopiero barding im FC zabiera ).
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
- Deliberitus886
- Mudżahedin
Co do Hobgoblinów musimy myśleć kto ich wystawi jak nie będą mieli sv 4+ , bo cena nie zmniejszy się nadmiernie a więc ich atrakcyjność tej formacji zmaleje . Co może wpłynąć na jej popularność .
Lepiej pozostawić im sv 4+ i zmniejszyć koszt nie każdy regiment musi być taki jak w AB , np. Cursed company ,Menegli , Tichu tichu czy jaki im tam ,jest tego trochę nie sugerujmy się AB do danej armii przy RoRach bo one są nie powtarzalne . I dlatego trzeba do niech indywidualnie podchodzić .
Nie sugerujmy się AB .
Lepiej pozostawić im sv 4+ i zmniejszyć koszt nie każdy regiment musi być taki jak w AB , np. Cursed company ,Menegli , Tichu tichu czy jaki im tam ,jest tego trochę nie sugerujmy się AB do danej armii przy RoRach bo one są nie powtarzalne . I dlatego trzeba do niech indywidualnie podchodzić .
Nie sugerujmy się AB .
Widzę Wszystko
AB nie, ale imo coś co jest tanie = jest powszechne, częste, liczne. Hobgobliny to zaledwie 1 tego typu unit w battlu poza CHD, czemu mają być tańsi niż zwykli?? Można im zabrać fasta i potanić ewentualnie... (2 opcja Fluffyego). Tansi niz zwykli to powinni byc kusznicy, ze względu na to, że kusznicy to "narodowe" oddziały Tileańskie...
Co jest w RoRach takiego niepowtarzalnego? To, że są jednostkami 0-1? Są w większości niegrywalne? A może fluff RoR jest lepszy od fluffu innych jednostek? ;PDeliberitus886 pisze:nie sugerujmy się AB do danej armii przy RoRach bo one są nie powtarzalne . I dlatego trzeba do niech indywidualnie podchodzić .
Dla Regiment of Renown jest poprostu archaiczną zasadą. Zasadą kiepsko skonstruowaną. Miała na celu przedstawić oddziały najemników. Wyszło zaś co wyszło. Zaś my zdecydowaliśmy się dalej brnąć w to.
- Infernal Puppet
- Masakrator
Ale one są niepowtarzalne . Czy gdzieś indziej masz w batlu odział piechoty w całości wyposażony w pistolety ? Działa strzalające po ruchu ? Odziały z pawężami ? Nieumarłych poza TK/VC ? Może i RoR-y są dość problamatyczne, ale stanowią IMO nieodłączny element armii najemników, jej klimatu, strony wizualnej i modeli.Co jest w RoRach takiego niepowtarzalnego? To, że są jednostkami 0-1? Są w większości niegrywalne? A może fluff RoR jest lepszy od fluffu innych jednostek? ;P
Dla Regiment of Renown jest poprostu archaiczną zasadą. Zasadą kiepsko skonstruowaną. Miała na celu przedstawić oddziały najemników. Wyszło zaś co wyszło. Zaś my zdecydowaliśmy się dalej brnąć w to.
człeniu RoR to fundament Dogs of War... ja nie widzę tej armii bez tych jednostek! Każda jest niepowtażalna i to właśnie RoR dają tej armii klimatycznego kopa! Bez RoR dow byłoby strasznie nudne... Jestem z tą armią od samego początku i wiem co piszę, a IP też ma rację i wyłożył Ci to sensownie! Polać mu!
Każdy się burzy na też RoR ale mało kto pamięta że ta armia zatrzymała się na 5 edycji do cholery! Jakby ją odświeżyć byłaby najciekawszą armią w WFB! w sumie to jest i była... Rozpisek można nasadzić tyle co gwiazd na niebie
Każdy się burzy na też RoR ale mało kto pamięta że ta armia zatrzymała się na 5 edycji do cholery! Jakby ją odświeżyć byłaby najciekawszą armią w WFB! w sumie to jest i była... Rozpisek można nasadzić tyle co gwiazd na niebie
Eh, ledwo się coś napisze krytycznie o ror, a już głosy, że ktoś chce je kasować..... Oczywiście, że trzeba coś z nimi zrobić, ale niekoniecznie drastycznie obniżać ich koszt jak starych bananów w Tesco (np. "na oko")...
Lord Kroak w lizakach ....Infernal Puppet pisze:Nieumarłych poza TK/VC ?