8 Edycja Warhammera I

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Re: 8 Edycja Warhammera

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Jeśli jakaś zasada się sprawdza i może być przeszczepiona do innego systemu to nie widzę powodu żeby tego nie robić.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Okrągłe podstawki się sprawdzają :twisted:

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

juz zaczynaja je wprowadzac, popatrz na fanoli w OnG

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Brokuł dobrze prawi...

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

- Magic is going to be much more powerful, but can “kill” the wizards. The miscasting table is completely changed.
Raczą chyba żartować :D
Mam nadzieje że Inicjatywa faktycznie będzie miała większy wpływa na bitwy. Może nareszcie moje zwinne elfioki cos zdziałają :twisted:
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Jakby gra mlała być od tego lepsza to dla mnie mogą być nawet heksagonalne :lol2:

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

- Measurement in inches (only for Spain)
??

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

Do tej pory w Hiszpanii w Warhammera grało się w centymetrach.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

true... kiedyś się zdziwiłem nieco jak ściągnąłem sobie hiszpańskiego zina i w scenariuszu tam umieszczonym wszystko było w cm podane ;)

Co do inicjatywy... cóż.. dla nas krasnoludów pod tym względem światełko nie zaświeciło. Ale za to strzelanie z dwóch szeregów, uzupełnianie szeregów w trakcie walki jeden rzut obronny, zwiększenie grywalności piechoty, osłabienie kawalerii i opcja niszczenia terenów i podpalania lasów z elfikami w środku ( :twisted: )mnie zadowala :) Co do nowej magii na razie wstrzymam się z oceną, zobaczymy jak ją rozwiążą dla krasnoludów, a w sumie obronę przed nią. Chociaż teraz miały by sens runiczne przedmioty działające na zasadach bound spelli a to mogło by byc fajne :)
Obrazek

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Z tymi centymetrami to niezła opcja człowiek ma z nimi od urodzenia do czynienia więc pewnie łatwiej by się grało początkującym.
Co do zasad to zobaczymy ale jak ulepszą piechotę to napewno krasie zyskają co nieco :D

Awatar użytkownika
Brat_Kruger
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brat_Kruger »

3k na turniejach - to może pojadę na jakiś, bp obecnie - to poniżej 3,5 - 4 k w ogóle nie gram (chyba jakieś zboczenie z warmastera ... tam zazwyczaj mam z 21 oddziałów)

jestem gorąco za zwiększeniem ilości corów i piechoty .......

a wFB wygląda zazwyczaj tak:

Obrazek

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Charges will have a random value added:

Infantry: Will charge their movement + 1D6 inches
Cavalry: Will charge their movement + 2D6 inches

This does not apply to the flying units.

The D6 could be not exactly like that, but otherwise is confirmed 99%.

Another detail: We cannot tell you the new army to be released, only thing i can say is that it will be released in some moment between August and October.
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Ponieważ wartości nie są pewne to mam nadzieję, że jeśli już będą odpowiedniej wielkości- jakieś d3 dla piechoty d6 dla kawalerii czy coś w ten deseń. Możliwość "dokulania" sobie takich dystansów to absurd. Z tego co wiem to chyba w WotR jest jakiś losowy element w szarżach. Orientuje się ktoś bliżej jak to tam wygląda i jak duży wpływ ma na rozgrywkę?

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

w WtoR-ze
na 1 szarża zawsze nie udana... (nawet jak masz zasięg)
na 6 szarża daje super bonus...
2-5 po prostu zasięg szarży...

chińczyk - choć być może przy większej skali bitew ostatecznie statystyka triumfuje [-o<

generalnie zmiany idą w kierunku zwiększenia ilości modeli na stole i uproszczenia zasad (np. w WotR manewry wykonuje się w ten sposób, że w promieniu swojego ruchu możesz w dowolny sposób ustawić jednostkę) czyli odwieczny spór "stara" 40k-a vs "nowa"

pozdro,
Ż.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

i jeszcze w Wotrze jest

At the double!

Formacja, w której znajduje się bohater, może ruszyć się drugi raz, jeżeli po zakończeniu ruchu zda test odwagi. Jeżeli znajduje się w odległości 6 cali od przeciwnika, zdaje ten test z modyfikatorem -1.
Niezależnie od rezultatu testu, formacja nie może strzelać w tej turze.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Virgo pisze:
* Go back to the percentage system instead number of units, for example rare units will be 25% maximum.
Jeśli tak by miało być to na 2250 można urządzić niezły "burning contest" :D biorąc 4 flame cannony (my favourite) :twisted:

Ale spoko - nie będę taki: niech będą 2 x organki, tylko jeden flame i jakiś żyrek :mrgreen:
Virgo pisze:
Charges will have a random value added:

Infantry: Will charge their movement + 1D6 inches
Cavalry: Will charge their movement + 2D6 inches
Czyli, że "prawdopodobną szarżę" można będzie zadeklarować taką kawalerią nawet na 20 cali (może dojść? może). Gorzej, jak wypadnie badziewie na kościach, szarżę ostrzelają i tak się skończy... Chyba jednak wolę mieć pewny dystans bo sytuacja "kombinuj ruchy taktyczne swoimi oddziałami a i tak nic z tego bo będziesz miał plewne rzuty" zrobi z tej gry Chińczyka a nie grę strategiczną. :|

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Żaba pisze:w WtoR-ze
na 1 szarża zawsze nie udana... (nawet jak masz zasięg)
na 6 szarża daje super bonus...
2-5 po prostu zasięg szarży...

chińczyk - choć być może przy większej skali bitew ostatecznie statystyka triumfuje [-o<

generalnie zmiany idą w kierunku zwiększenia ilości modeli na stole i uproszczenia zasad (np. w WotR manewry wykonuje się w ten sposób, że w promieniu swojego ruchu możesz w dowolny sposób ustawić jednostkę) czyli odwieczny spór "stara" 40k-a vs "nowa"
Proste zasady jak najbardziej mi się podobają. Szachy mają bardzo proste zasady. Bardziej martwi mnie losowość - szarże na 2K6" są niepokojące, a jak się na to nałoży "more powerful magic, but with the possibility of killing your wizard" (upraszczając: rzucam K6, na 3+ znika pół Twojej armii, na 1 znika mój mag), to już się robi ta gra kijowa jak pojedynek dwóch abominacji.

Awatar użytkownika
Brat_Kruger
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brat_Kruger »

już wolałbym dodatkowe losowe +d3 do szarży dla piechoty i +d6 dla kawalerii

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

zasięgi mają być w calach- tak było jest i będzie..
losowym szarżom mówimy : NIE !

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Mówić "nie" to sobie możesz, ale dopóki ktoś nie napisze alternatywnych zasad do figurek WFB, to będziemy uzależnieni od firmy, która jest zdeterminowana, by zamienić battla w system dla dwunastolatków.

ODPOWIEDZ