Kościół , religia , wiara

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Re: Kościół , religia , wiara

Post autor: Piotras »

Naviedzony pisze:
A twój stosunek jest efektem traumy jakiego wychowania?
Mój- negatywny stosunek - jest wynikiem własnych przemyśleń. Zostałem ochrzczony, poszedłem do pierwszej komunii, potem myślałem, w czym bardzo pomagał mi i nadal pomaga mój dziadek, osoba dla mnie arcyważna, prawdziwy filozof. Nikt mnie do niczego nie namawiał (poza ojcem, ale to w marginalnym zakresie), sam doszedłem do wszystkich wniosków, także do symbolicznego opuszczenia murów Kościoła Katolickiego poprzez odmówienie udziału w sakramencie bierzmowania. Zostałem wychowany w katolicyzmie, a zostałem domorosłym filozofem o poglądach panteistycznych i deistycznych.

+1, ja jeszcze w sumie jestem po bierzmowaniu. Choć teraz się zastanawiam po co mi to było. No i wychowanie robi swoje, ot co. Ale całe szczęście, że np. czy moja dziewczyna, czy ja, patrzymy na religie zupełnie inaczej, niż np. nasi dziadkowie. Oj... I mnie zawsze namawiali do kościoła, w sumie prawie wszyscy, prócz brata ;) Ale że ja jestem uparciuch jakich mało, to cóż...

Awatar użytkownika
Grodzio
Chuck Norris

Post autor: Grodzio »

Ja tam jestem osoba wierzącą i jakoś nie miałem problemu z ekcjami religii itp trafiałem an w mare fajnych księży którzy coś tam do łba wbili. IMO religia jest ważna bo pewne prawdy moralne niesie i można się na niej oprzeć, fakt że i bez niej można jednak zdecydowanie trudniej żyć nimi an codzień.

A co do krzyży w budynakch takich jak szkoła, poczta itd. To żyjemy w państwie bądź co bądź katolickim, które oczywiście dopuszcza mneijszości religijne. Jednak są to budynki administracji państwowej (państwa katolickeigo) więc normalną rzeczą jest krzyż na ścianie. I totalną głupotajest dla mnie podwanie takich placówek do odpowiednich organów UE czy Rady Europy i śadzenie sie znimi że nie powinno ich być bo równie dobrze może to działać w dwie strony.

Poza tym gadanie że warhammer jest powiązany z satanizmem czy ogólnie fantastyka jest jak najbardziej błędne.. (oczywiśćie są pewne wyjątki jeśli chodzi o fantastyke)

Awatar użytkownika
WitchHunter
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: WitchHunter »

ja wierze w czas, zegary też wiszą w urzędach, jest to dla mnie normalne
nie wyobrażam sobie jakby mogło ich tam zabraknąć
i raczej nie ma o czym dyskutować wszystko jasne i klarowne.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

WitchHunter pisze:ja wierze w czas, zegary też wiszą w urzędach, jest to dla mnie normalne
nie wyobrażam sobie jakby mogło ich tam zabraknąć
i raczej nie ma o czym dyskutować wszystko jasne i klarowne.
haha :D

@ WitchHunter: Pokaż mi osobę, która na codzień postępuje zgodnie z dekalogiem i nie grzeszy. "Niech ten bez grzechu pierwszy podniesie kamień i nim rzuci", czy coś w tym stylu jak jest w Biblii ;)

A teraz dobranoc, temat to jest rzeka. A skoro państwo katolickie i dopuszcza mniejszości religijne to... Sorry, albo równo, ale za przeproszeniem gówno. Tolerancja lub nie, nie ma czegoś "po środku".

Pozdro!

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Grodzio pisze:Ja tam jestem osoba wierzącą i jakoś nie miałem problemu z ekcjami religii itp trafiałem an w mare fajnych księży którzy coś tam do łba wbili.
Pytanie brzmi: co wbili?
Grodzio pisze:IMO religia jest ważna bo pewne prawdy moralne niesie i można się na niej oprzeć, fakt że i bez niej można jednak zdecydowanie trudniej żyć nimi an codzień.
Owszem, religia to ważny czynnik budowania moralności, jednak zauważ, że filozofia, zwłaszcza powiązana z ius naturale, prawem natury, niesie ze sobą normy moralne nie mniej ważne od tych, które wynikają z religii, a czasem nawet ważniejsze, np. to, że każdy człowiek jest wolny i może myśleć co chce i nie spotka go za to koniec w piekle.
Grodzio pisze:A co do krzyży w budynakch takich jak szkoła, poczta itd. To żyjemy w państwie bądź co bądź katolickim, które oczywiście dopuszcza mneijszości religijne. Jednak są to budynki administracji państwowej (państwa katolickeigo) więc normalną rzeczą jest krzyż na ścianie. I totalną głupotajest dla mnie podwanie takich placówek do odpowiednich organów UE czy Rady Europy i śadzenie sie znimi że nie powinno ich być bo równie dobrze może to działać w dwie strony.
Art. 25 Konstytucji RP z 1997r.
2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.
3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego.

Nie widzę tu wzmianki o fakcie, że Polska to kraj katolicki, a bycie Polakiem łączy się nieodwołalnie z byciem Katolikiem. Polakiem się czuję, a Katolikiem ani trochę.
Grodzio pisze:Poza tym gadanie że warhammer jest powiązany z satanizmem czy ogólnie fantastyka jest jak najbardziej błędne.. (oczywiśćie są pewne wyjątki jeśli chodzi o fantastyke)
Możesz sprecyzować o jakie dokładnie wyjątki Ci chodzi?

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

mój negatywny stosunek do KK spowodowany jest szataniczną psycho-manipulacją w postaci warhammera - jeśli chcecie uratować swoje nieśmiertelne dusze natychmiast rzućcie to diabelstwo :wink:

pozdro,
Ż.

P.S. @ Duke podejrzewam że Twoją percepcję wykrzywia fakt pomieszkiwania w dużej, stosunkowo anonimowej zbiorowości miejskiej, zapewniam Cię, że próba uniezależnienia się od "jedynie słusznej polskiej tradycji" w mniejszej zbiorowości skończyła by się powszechnym ostracyzmem Twojej osoby. W najlepszym razie.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Grodzio pisze:Ja tam jestem osoba wierzącą i jakoś nie miałem problemu z ekcjami religii itp trafiałem an w mare fajnych księży którzy coś tam do łba wbili. IMO religia jest ważna bo pewne prawdy moralne niesie i można się na niej oprzeć, fakt że i bez niej można jednak zdecydowanie trudniej żyć nimi an codzień.
To niech nauczają ją w kościołach, gdzie jej miejsce. Mnie akurat religia w szkołach dała nie tylko siedzenie na korytarzach (biblioteka szkolna używana do zajęć), dyskryminację wśród rówieśników a także parę obelg od księdza prowadzącego. Prawdy moralne zawarte w Biblii są w większości podobne do większości głównych zasad - nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, itd itp. Mam jednak wrażenie, że to było przed Jezusem, i to na długo przed.

A tu już pozwolę sobie na cytowanie zdania po zdaniu, bo perełki.
Grodzio pisze: A co do krzyży w budynakch takich jak szkoła, poczta itd. To żyjemy w państwie bądź co bądź katolickim, które oczywiście dopuszcza mneijszości religijne.
Łaskawa "większość". Społeczeństwo nie jest w większości katolickie. Państwo katolickie na pewno nie jest, poczytaj sobie konstytucję. A to, że ludzie sobie jawnie łamią konstytucję, to już inna sprawa.
Grodzio pisze: Jednak są to budynki administracji państwowej (państwa katolickeigo) więc normalną rzeczą jest krzyż na ścianie.
The answer is b, no. Nie jest normalną rzeczą aby krzyż wisiał na ścianie w budynku administracji publicznej. Państwo nie jest i nie powinno być wyznaniowe. Krzyże są po prostu uznawane za normę, zresztą niesłusznie.
Grodzio pisze: I totalną głupotajest dla mnie podwanie takich placówek do odpowiednich organów UE czy Rady Europy i śadzenie sie znimi że nie powinno ich być bo równie dobrze może to działać w dwie strony.
Że co, krzyż mi wpieprzą do domu siłą? Zawieszą mi go na szyi? Przed oknem ustawią? Do Europejskiego Trybunały Praw Człowieka powinno się po prostu podać całe państwo. U nas sądy mają w dupie wyroki europejskich instytucji - i pojedyncze wyroki nie robią na nich wrażenia. Nikt nie napada na samą religię - ale na forsowanie idei wyznania.

A i co do kwestii mówienia że czymś się jest a bycia - Polacy mówią że są tolerancyjni. Tylko ciekawe dlaczego z meczetów imam boi się nawoływać do modlitwy, jak to mają w zwyczaju robić w swojej religii. Polska konstytucja zezwala na swobodne praktykowanie swojej religii - tylko dlaczego jest to tylko jedna religia? I błagam, nie dawajcie argumentów o większości katolickiej - 20 lat temu to by zadziałało, dzisiaj nawet kościół (po cichu ale jednak) przyznaje, że powoli ilość wiernych spada (a paradoksalnie ilość kościołów się zwiększa).

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

:arrow: Rafał_Pękala: A skąd jesteś? Też należę do tej sekty, i musze powiedzieć, po Twojej wypowiedzi widać, żeś Neon, zanim doszedłem do połowy
:arrow: bless: pozwolę sobie odnieść się do tematu walki wiary z nauką. Są w tym miejscu 2 elementy z którymi nie mogę się zgodzić.

Po pierwsze: Kościół nie był i nie jest przeciwny nauce. Przypomnę tylko, że uniwersytety powstały nie dzięki 'humanistom' a dzięki KK. I tenże KK pozwalał na nich na badania, które zrewolucjonizowały świat (wszyscy wiedzą, że spalono Galileusza, ale o tym że Kopernik parę lat przed nim był księdzem i za swoje prace, astronomiczne i ekonomiczne nie miał nieprzyjemości - kto pamięta?).
Po drugie: nadal nie wiemy wszystkiego. W momencie w którym nauka dojdzie do momentu, w którym będziemy potrafili racjonalnie zrozumieć wszystko - uczciwie przyznam, że się pomyliłem, i Boga nie ma. Już były takie okresy, kiedy myśleliśmy, że wiemy i rozumiemy wszystko, że tenświat jest urządzony zupełnie racjonalnie, nazywały się renesans i oświecenie. Zobacz, jak wielki postęp dokonano w nauce od tamtej pory, i nadal nie rozumiemy miliona prostych pozornie rzeczy. Przykro mi, ale skoro jesteśmy tak ograniczeni, że póki co światło jest równocześnie falą i cząsteczką, i dla tego fenomenu nie mamy teorii blizszej prawdy, niż to, że jest ono 2 różnymi rzeczami na raz (a opracował ją prawdziwy geniusz), skoro do dzisiaj NIE WIEMY jak dziala nasza wlasna pamiec (są nawet wątpliwości co do tego, czy dane zapamiętuje wyłącznie mózg...), to jak możemy zaprzeczyć istnieniu bytu wyższego? Albo: jak możemy go potwierdzić?

Sorry Panowie, ale 'racjonalny światopogląd naukowy' już był. Determinizm historyczny, który prezentujesz bless - też już był. Nazywa(ło) się to 'komunizm', wymyśliło go 2 takich co nie widzieli dla ówczesnych problemów innego rozwiązania niż rewolucja. Okazało się, że rozwiązania w międzyczasie się znalazły, a do światowej rewolucji nie doszło. Ciekawe, ile jeszcze takich wizjonerów musi się przewinąć, żeby ludzie zrozumieli, że 'przeżytki' potrafią wracać, że nie ma 'etapów rozwoju ludzkości' i tym podobnych bzdur...

I chętnie podejmę dyskusję (niekoniecznie na jakimś turnieju - jak jestem, to nie po to, żeby próbować kogoś nawracać, tylko żeby poprzestawiać figurki, napić się piwa, i spędzić dla odmiany trochę czasu z inteligentnymi ludźmi), na dowolny 'okołoreligijny' temat - najlepiej na PW.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

zanim KK otworzył swoje uniwersytety (chwała mu za to) wpierw zrównał z ziemią antyczne Akademie... (tu w znaczeniu: pałace kultury i nauki :wink: w kwestii poniższej uwagi Zaklinacza)
to tak na marginesie i bez wchodzenia w szczegóły jego wkładu w rozwój cywilizacyjny

Ż.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2010, o 02:05 przez Żaba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Była jedna Akademia, zamknięta przez Justyniana w VI n.e.
A biblioteki, świątynie oraz inne ośrodki kultury, religii czy nauki były grabione, palone i niszczone na długo przed KK :wink:
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Grodzio
Chuck Norris

To tak:
@WitchHunter nie wiem po co ta ironia wyraziłem swoej zdanie na ten temat

@Naviedzony: wbili myśle solidny fundament do bycia czlowiekiem co dziś nie jest łatwe wbrew pozorom.
Zważ na preambułe konstytucji która odnosi się do państwa katolickiego i nie tylko do takiego, poza tym mówiąc państwo katolickie miałem na mysli państwo gdzie zdecydowana większość to katolicy.
Wyjątki gdzie fantastyka nie jest "zgodna" z religia to chociażby denny Harry Potter..

@Fanatyk:
W Kościałach owszem nauczaja, ale zważ że do tego dochodzi prawo świeckie nauczania religii w szkołach wychodzące od ministerstwa edukacji.
Nie widze łamanai kontytucji w tym że wisi krzyż gdzieś na ścianie i nie rozumiem w czym on może przeszkadzać? A napicy ChWDP na ścianach i inne takie? znaczki faszystowskie i cała masa gówna może być a krzyża nie?
Nie wiem też czemu panstwo nie mogłoby być wyznaniowe.. Wyznaniowe nie oznacza że nie moze być tolerancyjne, a że Polacy mają taka tolerancje jaka mają to inna sprawa.
Nikt ci krzyża nie każe nosić ani wieszać go w domu, ale jak drektor szkoły czy innej placówki będzie miał takie widzimisię to zawiesi sobie krzyż i już.

@Żaba właśnie chwała mu za to, w przeciwnym razie dalej byśmy wierzyli np. w jedną z wielu teorii na temat tego który żywioł czy pierwiastek jest w świecie ważniejszy..

Poza tym takie ogólnie odniesienie apropo filozofii, prawd moralnych itp, co było zanm zjawił się Chrystus (i co tak usilnie podkreślacie, więc pozwólcie że i ja podkreśle). Jasne jest że to wszytsko było przed Chrystusem (nie kradnij itp) ale widać że łatwo coś krytykować jeśli się tego nie zna(chrześcijaństwo)- trzeba było posiedzieć na lekcjach religii i jednak cos z nich wynieść. Nie będe tu nikogo nawracał na siłe, ale fenomenem tej religii jest fakt wybaczania złego. Przed Chrystusem był zakaz "nie cudzołóż"-ok, ale za złamanie tego zakazu była śmierć, a teraz jest miłosierdzie (chciałby ktoś żeby jego dziewczyna/żona była skazana na śmeirć za objęcie przyjaciela/kumpla np. na powitanie, tak jak to było przed Chrystusem?). Kolejna ważna sprawa jest taka że chrześcijanin nie ocenia człowieka i nie przekreśla go z góry tak jak to robią inne religie, a jedynie ocenia czyn człowieka a to drobna kosmetyczna różnica. W przeciwnym razie za złamanie jakiegoś prawa byłoby się niemal totalnie wykluczonym ze społeczeństwa- tak jak było to przed Chrystusem, a całe chrześcijaństwo zrewolucjonizowało nie tylko nasze społeczeństwo ale "rewolucja" dokonała się tam gdzie ono dotarło.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Zaklinacz Kostek pisze: A biblioteki, świątynie oraz inne ośrodki kultury, religii czy nauki były grabione, palone i niszczone na długo przed KK :wink:
tak, bo działania KK nie różnią się niczym w swej istocie od działań innych ośrodków chcących narzucić innym swoją zwierzchność
Grodzio pisze: A napicy ChWDP na ścianach i inne takie? znaczki faszystowskie i cała masa gówna może być a krzyża nie?
naprawdę nie widzisz różnicy między symbolem narzuconym instytucjonalnie a "twórczością" domorosłych agitatorów :?: :shock: podpowiem przy obecnym stanie prawnym krzyż ma pełne prawo znajdować się na ścianie, reszta "tfórczości" absolutnie nie
Grodzio pisze: Nikt ci krzyża nie każe nosić ani wieszać go w domu, ale jak drektor szkoły czy innej placówki będzie miał takie widzimisię to zawiesi sobie krzyż i już.
ciekawe czy jak zawiesi Pentagram też będziesz taki wyrozumiały :wink:
Grodzio pisze: @Żaba właśnie chwała mu za to, w przeciwnym razie dalej byśmy wierzyli np. w jedną z wielu teorii na temat tego który żywioł czy pierwiastek jest w świecie ważniejszy..

porównajmy więc dorobek greckich filozofów i Ojców Kościoła z tamtego okresu:

-Św. Augustyn: Ojciec Kościoła: "Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga, to naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie"

# Św. Hieronim, Ojciec Kościoła: "Małżonkowie żyją niczym bydło, a spółkowanie z kobietami upodabnia mężczyzn do świń i innych nierozumnych bydląt,"

mam tego całą biblioteczkę, problem jest jeden - greccy filozofowie działali samodzielnie, Ojcowie Kościoła mieli wsparcie z zaświatów...
Grodzio pisze: Nie będe tu nikogo nawracał na siłe, ale fenomenem tej religii jest fakt wybaczania złego. Przed Chrystusem był zakaz "nie cudzołóż"-ok, ale za złamanie tego zakazu była śmierć, a teraz jest miłosierdzie (chciałby ktoś żeby jego dziewczyna/żona była skazana na śmeirć za objęcie przyjaciela/kumpla np. na powitanie, tak jak to było przed Chrystusem?). Kolejna ważna sprawa jest taka że chrześcijanin nie ocenia człowieka i nie przekreśla go z góry tak jak to robią inne religie, a jedynie ocenia czyn człowieka a to drobna kosmetyczna różnica. W przeciwnym razie za złamanie jakiegoś prawa byłoby się niemal totalnie wykluczonym ze społeczeństwa- tak jak było to przed Chrystusem, a całe chrześcijaństwo zrewolucjonizowało nie tylko nasze społeczeństwo ale "rewolucja" dokonała się tam gdzie ono dotarło.
dysonans pomiędzy teorią a praktyką, komunizm w teorii też jest R.E.W.E.L.A.C.Y.J.N.Y.

Ż.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

KK to sekta, której się udało... pragnę zauważyć, że jakby przystawić początki chrześcijaństwa do miarki na podstawie, której bodajże dominikanie stwierdzają, że jakiś ruch religijny jest sektą czy nie to na początku chrześcijaństwo spełniało warunki by zostać uznanym za sekte.

Problem z religia jest wtedy kiedy zaczyna ona mieszać się do polityki oraz zaczyna na nią wpływać. A u nas to jest już przegięcie.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Rafał_Pękala
Mudżahedin

Post autor: Rafał_Pękala »

emiel_regis pisze::arrow: Rafał_Pękala: A skąd jesteś? Też należę do tej sekty, i musze powiedzieć, po Twojej wypowiedzi widać, żeś Neon, zanim doszedłem do połowy
Rzeszów
To niech nauczają ją w kościołach, gdzie jej miejsce.
niestety z naszej(chrześcijańskiej) strony wygląda to inaczej. Obowiązkiem każdego chrześcijanina jest świadczenie o Jezusie, mamy iść na cały świat i głosić Ewangelię. Chrześcijanie będą się tego trzymać nawet jeśli będą narażali własne życie jak to jest w niektórych krajach(Wietnam, Chiny). Mogę jedynie przeprosić za to że wiele osób robi to nie umiejętnie, a Kościól doprowadza czasami do takich blędów jak krucjaty, jednak proponuje patrzeć na blędy Kościola i nie tylko Kościola z milością i nauczyć się wybaczać je

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Rafał_Pękala pisze:jednak proponuje patrzeć na blędy Kościola i nie tylko Kościola z milością i nauczyć się wybaczać je
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Obowiązkiem każdego chrześcijanina jest świadczenie o Jezusie, mamy iść na cały świat i głosić Ewangelię.
Super i tu właśnie wychodzi cała prawda o Chrześcijaństwie myślcie sobie co chcecie ale my i tak wam będziemy wam truli i próbowali was przekabacić. A jak ktoś nie chce was słuchać to zaraz jest krzyk, że atakują kościół :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

KK to firma nastawiona na zysk i jako taka powinna płacić normalne podatki a i rozliczyć się z ziemi, którą zagrabił po 1989 r. Chrześcijanie powinni zrosumieć, że nie są sami na świecie i nie mają monopolu na mówienie ludziom co mają robić. Jeśli im się nie podoba np. Aborcja czy Kara Śmierci proszę bardzo niech płacą na niechciane dzieci oraz niech utrzymują bandytów z własnej kieszeni ( bo nie powinno się płacić na te cele z budżetu państwa ).
Czy to się KK podoba czy nie w konstytucji mamy zapisany rozdział kościoła od państwa i czas chyba zacząć go realizować.

Hehe podobno KK stwierdził, żę DOGMA to film satanistyczny i zakazany dla chrześcijan.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Grodzio
Chuck Norris

@Żaba: Widze różnice między krzyżem a tymi symboliami, ale to bardziej metaforycznie było odnosząc się też do innych syboli religijnych. Domyślam się że gdyby gdzieś wisiała gwiazda dawida i została zdjęta to byłaby afera międzynarodowa, podobnie z symbolami islamskimi więc krzyż również może wisieć i na to nie ma wpływu póki co.
Ja nikomu nie będe zabraniał wieszana symboli na scianach w domu, nie znam go więc nie miałbym nawet na to wpływu, ma w końcu wolną wolę ;)
A co do filozofów to wymieniłeś po 1 poglądzie, który może nie był słuszny, za to jest całą masa innych na które warto zwrócić uwagę. Poza tym filozofowie antyczni w większości żyli przed Ojcami Kościoła. I kolejna wzmianka na marginesie- św. Augustyn czerpał z filozofii Platona. Więc nie jest ona zła jednak jest spora różnica mięczy filozofią, a religią. Mając wiarę w Boga i pewne dogmaty któe już wtedy były dużo łatwiej cos pojąc niż nie majać nic jak w przypadku filozofii. Zresztą powiedzmy sobie szczerze dlaczego powstała filozofia?(pomijam jej naukowe gałęzie) Bo starożytni mieli tylu bogów(szczególnie w imperium rzymskim) że ciężko było sie już połapać, więc pojedynczy ludzie przestali wierzyć i zaczeli wysnuwać swoje teorie na temat tego jak powstał świat i np. jaki jest pierwiastek dominujący (filozofowie jońscy).
Ostatnia rzecz jest taka że dziś wiele osób deklaruje się że jest katolikami ale niestety niewiele się z tym wiąże poza pustą deklaracajc tzw."wierzący-niepraktykujący", co w ogóle jest totalną bzdurą są poprostu niewierzący ale ni mają an tyle odwagi by sie przyznać do tego.
Przemcio251 pisze:KK to sekta, której się udało... pragnę zauważyć, że jakby przystawić początki chrześcijaństwa do miarki na podstawie, której bodajże dominikanie stwierdzają, że jakiś ruch religijny jest sektą czy nie to na początku chrześcijaństwo spełniało warunki by zostać uznanym za sekte.

Problem z religia jest wtedy kiedy zaczyna ona mieszać się do polityki oraz zaczyna na nią wpływać. A u nas to jest już przegięcie.
Jak i każda religia która się tworzyła później czy wcześniej może pewne warunki spełniać.. Chociaż nie wiem jakie masz na myśli. A fakt faktem że mieszanie polityki i religii(mówienie z ambony na kogo głosowac czy inne komentarze tego typu) rodzi pewien niesmak. Jednak nie spotkałem sie z tym w moim środowisku.
Przemcio251 pisze: Super i tu właśnie wychodzi cała prawda o Chrześcijaństwie myślcie sobie co chcecie ale my i tak wam będziemy wam truli i próbowali was przekabacić. A jak ktoś nie chce was słuchać to zaraz jest krzyk, że atakują kościół :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

KK to firma nastawiona na zysk i jako takana płacić normalne podatki a i rozliczyć się z ziemi, którą zagrabił po 1989 r. Chrześcijanie powinni zrosumieć, że nie są sami na świecie i nie mają monopolu na mówienie ludziom co mają robić. Jeśli im się nie podoba np. Aborcja czy Kara Śmierci proszę bardzo niech płacą na niechciane dzieci oraz niech utrzymują bandytów z własnej kieszeni ( bo nie powinno się płacić na te cele z budżetu państwa ).
Czy to się KK podoba czy nie w konstytucji mamy zapisany rozdział kościoła od państwa i czas chyba zacząć go realizować.

Hehe podobno KK stwierdził, żę DOGMA to film satanistyczny i zakazany dla chrześcijan.
KK nie jest żadną firmą, może i nie płaci podatków(np. bo nie ma stałych i równych dochodów) ale większość zysków(taca/darowizny) i tak oddaje albo inwestuje w dobro publiczne(remonty kosciołow/pomoc poszkodowanym itp) A twoje pogłady o karze smierci i aborcji zupelnie mnei przerażają :shock: .. Człowiek nie ma prawa decydować o tym kto może żyć a kto nie.. poza tym odnośnie kary śmeirci lepiej żyć do końca z przeswiadczeniem że sie kogoś zabiło i meic wyrzuty sumienia za zmarnowane zycie (nie mowie tu o psychopatach) niz zalatwic "sprawe" w kilka minut.. To chyba pojscie na reke wiezniowi. Nie jest wina Kosciola ze panstwo utrzymuje wieźniów w tak dobrych warunkach.
Poza tym Kościół ziemie miał nadaną przez królów więc może rościć sobie do niej prawo, a że preambuła konstytucji nawiązje do tradycji więc nie ma takiej opcji żeby Kościół tą ziemię oddał.

Poza tym moje takie luźne mysli czytając te wypowiedzi z grupy ludzi młodch i widząc co się dzieje na świecie to mogę przypuszczać że za X lat Kościół znów zejdzie do podziemia...

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

buehehehehe:D
tak tak biedny kościół oddający wszystko potrzebującym (czyli sobie) ;), zbyt wiele rzeczy widziałem w swoim krótkim życiu żeby wierzyć w takie pierdoły.
Kościół to największa mafia i nagorsza bo legalna, nie będe się wdawał w dyskusje bo to nie ma sensu. Każdy ma swoją wizje i nikt 'go' nie przekona
Bogów jest wielu, a Odyn i Thor to najważniejsi z Nich

Awatar użytkownika
Grodzio
Chuck Norris

Napisałem że większość ale przeciez księża też muszą za coś żyć i znam kilku i wcale luksusów to oni nie mają.. mieszkanie 20 pare m kw. używany 8-letni opel astra.. bogactwo..

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

taa, Ja widziałem chyba innych księzy jednak, proboszcz u Mnie pare lat temu za kościołem wybudował sobie fortece zwaną kancelarią, jest porównywalna z rozmiarem kościoła który jest no dość sporawy uważam. Gdy proboszcz się zmieniał to zmieniły się klamki ;), a i napewno rzaden z księży u mnie w mieście nie jeździ 8 letnim oplem. Bo albo jest młody i jeszcze jeździ autobusem albo ma już nową wypasioną fure ;)

tyle ode mnie

Zablokowany