Kościół , religia , wiara

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Re: Kościół , religia , wiara

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Nordri pisze:Nie tyle naukowców, co koncernów farmaceutycznych. Przyznaję, nauka może służyć takim manipulacjom jak religia.
No właśnie służy i to coraz częściej i w coraz szerszym zakresie. Facet w białym kitlu dr. przed nazwiskiem, który pokazuje tabelki i wykresy posługując się żargonem, który często dla zwykłego śmiertelnika jest tak zrozumiały jak starożytne misteria szybciej zyskuje akceptację dla stawianych przez siebie tez. Spece od reklamy już dawno to dostrzegli- doktor stomatolog, mówiący "moi pacjenci często pytają mnie co stosować w przypadku x, a ja wtedy polecam im pastę y" jest skuteczniejszy niż np. sympatyczny bóbr zdradzający sekret swoich mocnych zębów :wink:
Naukowcy często wysuwają różne tezy, które czasem są ze sobą sprzeczne, podrasowują dane żeby zgadzały się z przyjętymi założeniami, czy też najzwyczajniej w świecie się mylą. Dlatego bawią mnie szyderstwa z ludzi wierzących przy jednoczesnym zachwycie nauką i przekonaniu o jej wyższości i obiektywności. Posunąłbym się nawet do stwierdzenia, że dla niektórych naukowcy to tacy "kapłani XXI w", a przekonanie o postępie i mocy nauki zastępuje im wiarę w absolut.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Bestialski_Brokuł pisze: Spece od reklamy już dawno to dostrzegli- doktor stomatolog, mówiący "moi pacjenci często pytają mnie co stosować w przypadku x, a ja wtedy polecam im pastę y" jest skuteczniejszy niż np. sympatyczny bóbr zdradzający sekret swoich mocnych zębów :wink:
Oczywiscie, jest to chwyt na autorytet. Chwyt ponizej pasa.
A co powiesz o sytuacji, kiedy papiez stwierdza, ze matka boska zostala wzieta z dusza i cialem do nieba? W biblii nie ma o tym ani slowa. Pierwsza wzmianka o takim pomysla pojawia sie bodaj dopiero w VI wieku a prawdziwosc tego pomyslu papiez przypieczetowal stosownym pisemkiem dopiero w 1950r.
Czy to nie jest podobna sytuacja? Autorytet. Kto łyka jego slowa bezkrytycznie ten... je łyka bezkrytycznie. I wierzy, ze pasta do zebow jest spoko, albo że została wzieta do nieba z ciałem i duszą.

Dobra, naprawde stąd zmykam...
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Co w tym złego? W pewnym sensie jest to pozytywne porownanie. Porownania pomagaja zwizualizowac pewne trudne kwestie. Bez tak radykalnego porownania moze ciezko byloby Ci wczuc sie w moja rolę
To jedno z porównań dzielących ludzi na intelektualistow-ateistów i ciemnych-katolików. Przejaw protekjonalego podejscia do ludzi prezentujących inny punkt widzenia. To nie ma nic wspólnego z obrazą uczuć religijnych. :?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Yegr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Yegr »

17 stron w dwa dni- nieźle :)

Wcześniej było na poważnie, teraz pora na luźne skwitowanie tej dyskusji:
Obrazek

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Pingwin-Pirat :shock:

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Ta fotka to przypadkiem nie z Hellsinga ?? ;)

Na zakończenie cytat z Philpa K. Dicka ("Nasi przyjaciele z Frolixa 8", czytałem baardzo dawno temu ale pamiętam): "Bóg nie żyje, znaleźliśmy jego szczątki koło Plutona". To tak dla rozluźnienia lub refleksji (jak kto woli), kto wie, czego się w przyszłości dowiemy....

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Nijlor pisze:Ta fotka to przypadkiem nie z Hellsinga ?? ;)
Black Lagoon. Swoją drogą, bardzo miłe anime.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Coś w stylu hellsinga?? To może sobie obejrzę w oczekiwaniu na kolejny odcinek..... Już się nie mogę doczekać inwazji Iskariotów na Anglię ;)

Matis99
Chuck Norris

Post autor: Matis99 »

Nijlor pisze:Coś w stylu hellsinga?? To może sobie obejrzę w oczekiwaniu na kolejny odcinek..... Już się nie mogę doczekać inwazji Iskariotów na Anglię ;)
Raczej nie :). To anime o współczesnych piratach i mafiozach w Azji Południowo-Wschodniej. Ta babka jest z Kościoła Przemocy czy jakoś tak - to nazwa jednej z mafii handlującej bronią.

Co do Iskariotów, cóż... Siły przedstawiają się następująco.

Naziole: 4000 nazi-wampirów + dużo zombiaków
Watykan: 1000 inkwizytorów i bitewnych zakonnic
UK: Alucard

Kto wygra? Przecież to oczywiste :). Sorry za off-topic.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Ojciec Anderson rzecz jasna :twisted:
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Yeaah swój człowiek :twisted:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

bo chociażby teoria grawitonów nie kosztuje Państwa Polskiego 12 miliardów złotych w samym tylko 2009r
Jakiś dowód?
Co się na to składa?
Ile wraca w postaci podatków do skarbu państwa?
A może to tylko takie hasło?

Jak ktoś byłby w stanie uzasadnić jakąkolwiek doktrynę moralną, polityczną, filozoficzną etc. bez odwoływania się do Boga, nie popadając jednocześnie w wewnętrzną sprzeczność, stawiam mu browar. Bóg jest niestety niezbędny, by jakiekolwiek rozważania na temat człowieczeństwa, praw i powinności ludzi miały sens. Nie trzeba wierzyć akurat w bajkę o dzieworództwie w Palestynie, ale jakiekolwiek bóstwo jest konieczne
Taka sytuacja prawna w Polsce rzeczywiscie sprawia, ze powinienem w tym momencie chyba przeprosić za pape Smurfa. Ciekawe tylko, ze nikt sie nie zastanawia, ze gloszac swoje opinie na temat boga i religii moze obrazac moje uczucia, inteligencje i dobry smak.
Jak brutalnie obrażę Ciebie czy Twoją rodzinę, to rozumiem, że będzie to w porządku i żadne sankcje mi nie grożą? Sorry, ale obrażam czyjeś (czasami bardzo mocne) uczucia - ich podmiot nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Czy jeżeli przyjąłbym, że rodzina to anachronizm to miałbym prawo bezkarnie stwierdzić, iż czyjaś żona to kurwa?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:
Jak ktoś byłby w stanie uzasadnić jakąkolwiek doktrynę moralną, polityczną, filozoficzną etc. bez odwoływania się do Boga, nie popadając jednocześnie w wewnętrzną sprzeczność, stawiam mu browar. Bóg jest niestety niezbędny, by jakiekolwiek rozważania na temat człowieczeństwa, praw i powinności ludzi miały sens. Nie trzeba wierzyć akurat w bajkę o dzieworództwie w Palestynie, ale jakiekolwiek bóstwo jest konieczne
O tym, to już parę osób w historii ludzkości, (w tym my na NG ;) ) rozmawiało.

Jankiel pisze:
Taka sytuacja prawna w Polsce rzeczywiscie sprawia, ze powinienem w tym momencie chyba przeprosić za pape Smurfa. Ciekawe tylko, ze nikt sie nie zastanawia, ze gloszac swoje opinie na temat boga i religii moze obrazac moje uczucia, inteligencje i dobry smak.
Jak brutalnie obrażę Ciebie czy Twoją rodzinę, to rozumiem, że będzie to w porządku i żadne sankcje mi nie grożą? Sorry, ale obrażam czyjeś (czasami bardzo mocne) uczucia - ich podmiot nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Czy jeżeli przyjąłbym, że rodzina to anachronizm to miałbym prawo bezkarnie stwierdzić, iż czyjaś żona to kurwa?
Rozumiem, że za nazwanie swojej żony Smerfetką podajesz ludzi do sądu? ;)

Tak naprawdę, to piszę tu by podziękować Blessowi. Nie przypuszczałem, że na tym forum można sensownie rozmawiać. Nie przejmuj się stratą kolegów – skoro po Wojnach Malarskich ich nie straciłeś, tak niewinny temat jak religia nie powinien się źle skończyć. Rozumiem, że można nie podać komuś ręki po dyskusji w Kwestii Zasad, ale religia, czy polityka?
Zupełnie niegroźne.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Jedy Knight pisze:Rozumiem, że za nazwanie swojej żony Smerfetką podajesz ludzi do sądu? ;)
Zauważ, że Smerfetka była jedyną kobietą w wiosce...

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Post autor: amadeus »

byla jeszzce sasetka a w tych ostatnich odcinkach jeszcze taka stara :D
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

O tym, to już parę osób w historii ludzkości, (w tym my na NG ) rozmawiało.
Ale to wszystko bzdury i niedostrzeganie podstawowego problemu. Bez odwołania do wyższej istoty należy postawić znak równości między Hitlerem a Gandhim.
Rozumiem, że za nazwanie swojej żony Smerfetką podajesz ludzi do sądu?
Powinieneś zrozumieć, że obrażanie jakichkolwiek uczuć jest identyczne. Bez znaczenia pozostaje tu kwestia, czy jest jednako penalizowane, czy jednako bezkarne.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Dębek pisze:
Żaba pisze:bo chociażby teoria grawitonów nie kosztuje Państwa Polskiego 12 miliardów złotych w samym tylko 2009r. a fizycy wyznający tę teorię nie są największymi posiadaczami ziemskimi w RP :evil:

Ż.
Żaba, potwierdzasz tylko to, na co zwrócił uwagę Yegr. Jedzcie sobie po Rydzyku i innych pazernych przedstawicielach kleru, ale nie mieszajcie tego z wiarą, bo to żal.pl.
Całe rzesze katolików to pożądni ludzie. To juz wsród niewierzacych nie ma oszustów i złodziei? Co to wogule za argumentacja? #-o Wiekszosć "Chłopców" z poprzedniego ustroju to pewnie niewierzacy i co z tego?
a Wy dalej swoje - nie jadę po Bogu tylko po KK - A TO JEST RÓŻNICA - w Polsce większość decydentów uważa że obie kwestie to jedno i to samo, więc jeśli nie zgadzacie się z nimi to peace. Inaczej :evil:

Ż.

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Jankiel pisze:Jak ktoś byłby w stanie uzasadnić jakąkolwiek doktrynę moralną, polityczną, filozoficzną etc. bez odwoływania się do Boga, nie popadając jednocześnie w wewnętrzną sprzeczność, stawiam mu browar. Bóg jest niestety niezbędny, by jakiekolwiek rozważania na temat człowieczeństwa, praw i powinności ludzi miały sens. Nie trzeba wierzyć akurat w bajkę o dzieworództwie w Palestynie, ale jakiekolwiek bóstwo jest konieczne
Czy do tego aby byc dobrym czlowiekiem i przestrzegac podstawowych zasad wspolzycia miedzy ludzmi naprawde bog jest niezbedny? Jakby nie bylo grozby ze jak bedziesz kradl, zabijal, gwalcil itp to wyladujesz w piekle jakby tam mialo wygladac, to nic cie nie bedzie kazalo tego nie robic? Wystarczy nawet prozaiczny powod, jak nie chcesz zeby np. twoj sasiad ci zrobil cos takiego to sam tego nie robisz. Nie czyn drugiemu co tobie nie mile. Nie mow mi prosze, ze gdy komus pomagasz to dlatego ze prowadzisz jakis licznik dobrych uczynkow, ktore maja ci zapewnic zbawienie :wink:
Rownie dobrze mozemy sprawe odwrocic i ktos moze powiedziec ze jego ateistyczne uczucia sa tak silne iz twierdzenie ze bog istnieje mu uraga :wink:

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Jankiel pisze:
O tym, to już parę osób w historii ludzkości, (w tym my na NG ) rozmawiało.
Ale to wszystko bzdury i niedostrzeganie podstawowego problemu. Bez odwołania do wyższej istoty należy postawić znak równości między Hitlerem a Gandhim.
Całe szczęście, ze wierzę w Wielki Toster, inaczej nie potrafiłbym odróżnić Hitlera od Myszki Miki. Biedni ci ateiści.
Obrazek

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Post autor: amadeus »

Ludzie obejrzyjcie sobie sens zycia wedlug monty pythona - tam znajdziecie wszystkie odpowiedzi argumenty i moze przyjdzie wam rozwiazanie o co sie wogole klocicie :mrgreen:
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...

Zablokowany