Niespecjalnie przejmowałem się plotkami 8-edycji, tym bardziej, że w większości zapowiadały się nieźle - przycięcie kawalerii i rydwanów, wzmocnienie klocków etc.
Podobnie zignorowałem praktycznie pewną na ten moment informację o nowych progach przy tworzeniu rozpisek, czyli powrót do Good Ol' Times: (lord < 25%, herosi <25%, spec <50%, rary <25% CORE > 25%)
Problemem są oczywiście cory. Coś mnie tknęło i z ciekawości sprawdziłem sobie w army-builderze statystykę typów jednostek w moim standardowym układzie. Ku mojemu przerażeniu okazało się że we wszystkich rozpiskach jakie miałem gdzieś tam pozapisywane moje cory mają od 6 - 14%!
Z bardzo złymi przeczuciami postanowiłem zrobić legalną rozpę na 8ed z zachowaniem wszystkich progów na 2250. Okazało się, że na cory trzeba wpakować minimum 562 punkty. W efekcie brakło punktów na wszystko inne. Nie ma szans włożyć np. kółka, abominacji, furmanki i 2x censerów - za mało punktów, baby!
Nie mówię, że cory mamy złe. Wrócą do łasko kloce s.verminów, być może duże wredne klocki GiantRatów, które są niezłe, ale zawsze brakowało na nie punktów. Najtków raczej jednak nic nie będzie w stanie zagnać na stół
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Probemem jest to, że braknie miejsca na inne mocne jednostki. Koniec końców siła rozpisek wyraźnie zmaleje i zamiast się w tej edycji minimalnie wzmocnić, dostajemy centralnie w czoko.
Jakie są wasze statystyki? Może to tylko ja sobie zaniżam cory? Może z palcem w uchu dajecie radę zapchać 25%?