Bless edukuje dziecko :)

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Post autor: Mate »

Jankiel pisze:
Dobra, nie mam zamiaru się kłócić, bo prezentujemy dwa zupełnie odmienne światopoglądy.
Niech będzie. Już się do tego przyzwyczaiłem, że brak twardych argumentów przykrywa się "mam prawo do swojego zdania".
Zatem kończymy temat, a ja będę cierpliwie czychał na kolejną ofiarę bezrefleksyjnych uprzedzeń.
Kurde, naprawdę nie chcę się kłócić, ale Ty chyba tak.
Kiedy mówię, że chcę skończyć temat, to na tym skończmy, nie oskarżaj mnie o brak argumentów i chęć zakończenia z tego właśnie powodu.
Moim kardynalnym argumentem jest moja wiara, która nie nakazuje mi mieć uprzedzenia, ale nie zgadzać się na to co nie jest moralne w jej rozumieniu. A zgodę adoptowanie dzieci przez np dwóch gejów uważam za kompletny brak odpowiedzialności i wyobraźni. Jeżeli zaś chodzi o domy dziecka, problem nie leży w braku chętnych do adopcji, ale w sposobie przekazywania im dzieci oraz w systemie biurokracji.
Koniec i kropka, nie będę dalej dyskutował, bo nawet zakończyć dyskusji normalnie się nie da.
I nie nazywaj mnie ofiarą "bezrefleksyjnych uprzedzeń", mój światopogląd wiąrze się z moją religią; ponoć mamy wolność wyznania.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Mate pisze:...Moim kardynalnym argumentem jest moja wiara, która nie nakazuje mi mieć uprzedzenia, ale nie zgadzać się na to co nie jest moralne w jej rozumieniu...
Umówmy się, że wiara nie jest argumenetem i będzie o wiele łatwiej.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Umówmy się, że argumentem nie są tłumacznia o "liberalnej demokracji" itp...

Heh, zauważyłem, że kiedykolwiek mam inne zdanie, niż ludzie krytykujący PiS od razu jest ostra dyskusja, w której jestem jedynym, prezentującym podobne stanowisko. Jeżeli zaś ktoś wynajdzie coś na PiS, Kaczora czy coś prawicowego ogólnie - wszyscy się z tym zgadzają...

Piszę projekt do pracy i przeglądałem sobie starsze tematy z Płotów. Sporo tam można znaleźć krytyki PiSu, czasem zupełnie niesprawiedliwej. Np gdy Kaczor powiedział słynne "Nie tej małpie w czerwonym" - został nazwany warchołem, kmiotem, prostakiem; gdy zaś ktoś podał kontragument o Kwaśniewskim - od razu riposty, że to był prezydent wszystkich Polaków i w ogóle... Szkoda tylko, że ludzie ci zapomnieli o "Zespole pourazowym goleni prawej", całowaniu "polskiej ziemi" itp... Moim zdaniem gafy Kaczora są zdecydowanie bardziej do przyjęcia, niż pijackie wybryki Kwaśniewskiego...

Dobra, nie piszę już bo zaraz (tzn jak się obudzą ;) moi adwersarze dobiorą mi się do skóry i zaczną produkować riposty :lol:

Kończę projekt i idę spać.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ciekawe zatem, czemu popierasz prawicę, mimo, że lewicowe postulaty bardziej odpowiadaja temu, co głosi chrześcijańska myśl społeczna.

Dodatkowo wiarę i zasady z niej płynące da się bez większych problemów wytłumaczyć racjonalnie, a nie tylko twierdzić "bo ja wierzę". Tylko trzeba sobie zadać trochę trudu i zapoznać się ze św. Tomaszem czy choćby Ratzingerem, a nie tylko z poglądami jakiegoś proboszcza z zadupia.
A zgodę adoptowanie dzieci przez np dwóch gejów uważam za kompletny brak odpowiedzialności i wyobraźni
I dlatego jesteś za utrzymywanie fikcji. Gej może mieć własne dziecko z rozwiązanego małżeństwa heteroseksualnego. Gej może adoptować dziecko, jeśli nie zdradzi się, że ma partnera. Ale jeśli tylko przypadkiem ktoś go nakryje na gejostwie, to już ma przesrane.
Dodatkowo różnicujesz ludzi na podstawie cechy im przyrodzonej i ograniczach ich prawa obywatelskie tylko dlatego, że mieli pecha urodzić się z tym drobnym defektem. Natomiast złe prowadzenie się kogoś już nie przekeśla jego szans na dziecko. Złodziej może mieć potomstwo. Pijak może mieć. Gej nie, bo mu nieodpowiednie wzorce może przekazać :/
Piszę projekt do pracy i przeglądałem sobie starsze tematy z Płotów.
Polecam off-topic na nowej gildii. Tam są dużo ciekawsze i ambitniejsze dyskusje, niż tutaj.
mój światopogląd wiąrze się z moją religią; ponoć mamy wolność wyznania.
No mamy. Wierz sobie, w co chcesz. Ale fajnie by było, gdybyś choć wiedział dlaczego, w co, i co z tego wynika.

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Dobra, kończmy z pedałami, wystarczy że ministrowie Najjaśniejszej zajmują się tym na codzień.

Jako przeciwnik PiSu, przeciwnik komunistów, SLDowców i wszystkich tych których uważam za szkodników, zapytam zwolenników obecnego, ciężko pracującego od dwóch lat rządu, o podanie mi przykładu jednej, konkretnej ustawy, która zostałaby dobrze przyjeta przez obywateli i wywołała skutki w postaci wzrostu bezpieczeństwa, dobrobytu czy rozwoju Polski. Może być chociaż maluteńka..., nawet niech nie będzie to ustawa, może być rozporzadzenie... no proszę was... chociaż jedną

Awatar użytkownika
Tyko
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Tyko »

Jankiel pisze: Natomiast złe prowadzenie się kogoś już nie przekeśla jego szans na dziecko. Złodziej może mieć potomstwo. Pijak może mieć. Gej nie, bo mu nieodpowiednie wzorce może przekazać :/
Pijak/złodziej może mieć to potomstwo bo je spłodzi. Jeśli chodziło Ci o adopcje to nikt nie odda dziecka alkoholikowi...
Poza tym nie porównuj homoseksualizmu do choroby którą można wyleczyć.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Jeśli homoseksualizm nie jest chorobą (tylko cechą wrodzoną), to skąd argument o "przekazaniu nieodpowiednich wzorców" (czyli o indukowaniu gejostwa, nie czarujmy się) dziecku?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Jankiel pisze: Natomiast złe prowadzenie się kogoś już nie przekeśla jego szans na dziecko. Złodziej może mieć potomstwo. Pijak może mieć. Gej nie, bo mu nieodpowiednie wzorce może przekazać :/
Wiesz, gej nie może mieć z prostych względów - biologicznych.
I nikt chyba nie zaprzeczy, że jeżeli ktoś chce to zmienić - przeczy naturze (bo to kobiety rodzą dzieci a mężczyźni płodzą).

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Mate pisze:Wiesz, gej nie może mieć z prostych względów - biologicznych.
Geje nie są bezpłodni.
Polecam przeczytanie ze zrozumieniem tego, co napisał wcześniej Jankiel o gejach-rozwodnikach czy "samotnych".
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Tomash pisze:
Mate pisze:Wiesz, gej nie może mieć z prostych względów - biologicznych.
Geje nie są bezpłodni.
Polecam przeczytanie ze zrozumieniem tego, co napisał wcześniej Jankiel o gejach-rozwodnikach czy "samotnych".
No jasne, ale dwóch gejów nie jest w stanie samodzielnie zmajstrować sobie dzieciaka. I oto mi chodziło.
Co do adopcji to, nawiązując bezpośrednio do tego co napisałem, ten model rodziny (jednopłciowy) nie jest odpowiedni dla dziecka.

Możecie mówić, co chcecie, podpierać się argumentami
równouprawnienia, sprawiedliwości społecznej itp. Ale dziecko potrzebuje zarówno matki jak i ojca; mężczyzna nie zapewni ciepła i sposobu wychowania, jaki może dać kobieta i odwrotnie.

Dziecko potrzebuje wzorców w wychowaniu. Mężczyzna kobieta się w nich uzupełniają, dlatego właśnie na świecie są dwie płcie. Prócz oczywistych spostrzeżeń, opieram się na wiedzy przekazanej na ćwiczeniach z psychologii rozwojowej.

Z badań, które ostatnio prowadzę, mogę wysnuć ciekawe wnioski. Otóż geje szukają kontaktu z kobietami. Potrzebują ich czułości, zrozumienia; nie są w stanie znaleźć tego u drugiego mężczyzny (opieram się tu na poważnych badaniach antropologicznych, a nie na tym co inni krzyczą z mównicy). Prócz badań, obserwują to z życia (mam wśród znajomych paru homoseksualistów; za najlepszych przyjaciół mają kobiety, zwierzają im się z problemów, szukają porady, czułość, chodzą razem na zakupy. Nie robią tego ze swoimi partnerami).

Nie dajmy się zwariować, proszę.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Czyli chcesz odbierać dzieci samotnym matkom i samotnym ojcom? Bo "jednopłciowy model nie jest odpowiedni dla dziecka" i "dziecko potrzebuje zarówno matki jak i ojca"?

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Parę lat temu słuchałem fajnego reportażu w radiowej trójce, był o dwóch lesbijkach, które chciały mieć dziecko a że nie mogły z wiadomych przyczyn mieć go ze sobą poprosiły "kolegę" on się zgodził bez wahania, no i może je dzisiaj czasem widywać, oczywiście reportaż był anonimowy. Przypatruję się tej dyskusji, i mam wrażenie, że zdecydowana część graczy (bo to przede wszystkim ich forum) ma jakiś wrogi stosunek do osób deklarujących poparcie dla PiS czy deklarujących swą wiarę, nie wiem z czego to wynika...Skoro jestetście tacy liberalni po co ta (zakamuflowana jednak) agresja, nie dyskryminujcie osób o innych niz jedynie słuszne poglądy. Ja też jestem wierzący, nie wszystko w obecnym świecie politycznym czy w sferze obyczajowej mi pasuje (niech będą związki homo, nawet legalne, ale bez adopcji - dziecku potrzebni są rodzice obojga płci, i nie przytaczajmy tutaj zdań o patologiach , bo te są jednak mniejszościa...). Łączy nas wfb, skupiajmy się na tym i tyle, pozdro

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Tak jak napisał Nijlor, te same spostrzeżenia.
Tomash pisze:Czyli chcesz odbierać dzieci samotnym matkom i samotnym ojcom? Bo "jednopłciowy model nie jest odpowiedni dla dziecka" i "dziecko potrzebuje zarówno matki jak i ojca"?
Proszę, nie dawaj takich przykładów, bo mają się one nijak do dyskusji. To jest JEDNOSOBOWY model wychowania, a nie JEDNOPŁCIOWY. A to zasadnicza różnica.
I, jak słusznie zauważył Nijlor, jest w mniejszości i raczej traktowany jako patologia (bo rodzina jest albo rozbita, albo rodzina nie była założona i matka jest skazana na samotne wychowanie dziecka, albo jedno z rodziców zmarło); a to nie jest norma społeczna.

I naprawdę ciekawi mnie zapalczywość, z jaką niektórzy krytykują PiS lub ogólnie prawicę. A już najlepsze jest to, jak ktoś twierdzi, że zasadom wiary bliższa jest ideologia lewicowa (ciekaw jestem, czy ta osoba jest teologiem i zna się biegle w temacie, jeżeli wysuwa takie interesujące teorie)

I jeszcze jedno - jeżeli już zabieracie głos w dyskusji, prezentując odmienne stanowisko - proszę, odnoście się do całości posta, jak np do badań oraz obserwacji, które przytoczyłem. Nie ograniczajcie się powtarzania tych samych "argumentów" oraz łapania za słówka.

Awatar użytkownika
Tyko
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Tyko »

Obydwoma łapkami podpisuję się pod tym co napisał Nijlor.
Smutne jest, że często Ci liberalni ludzie, którzy płaczą nad "niszczoną przez PiS" demokracją sami jej nie przestrzegają i nie szanują wyboru większości. Sam nie głosowałem na PiS ani na zadnego koalicjanta ale nie znaczy to, że mam zaraz emigrować z kraju :roll: (jak to wiele osób pisało zaraz po wyborach)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

I naprawdę ciekawi mnie zapalczywość, z jaką niektórzy krytykują PiS lub ogólnie prawicę. A już najlepsze jest to, jak ktoś twierdzi, że zasadom wiary bliższa jest ideologia lewicowa (ciekaw jestem, czy ta osoba jest teologiem i zna się biegle w temacie, jeżeli wysuwa takie interesujące teorie)
Żebyś się nie zdziwił. I nie zasadom wiary, ale chrześcijańskiej myśli społecznej. Przeczytaj, wynotuj sobie najważniejsze rzeczy, a potem zobacz, jak bardzo odbiega to od lewicowych idealów. Polecam zacząć od Summa Theologica Tomasza i Państwa Bożego Augustyna. Albo od opracowań, bo to długie i niezbyt łatwe w odbiorze książki.
To jest JEDNOSOBOWY model wychowania, a nie JEDNOPŁCIOWY
Jedna osoba jest jednej płci, pomijając patologie.
Prócz badań, obserwują to z życia (mam wśród znajomych paru homoseksualistów; za najlepszych przyjaciół mają kobiety, zwierzają im się z problemów, szukają porady, czułość, chodzą razem na zakupy. Nie robią tego ze swoimi partnerami).
W porządku. Ale ja za przyjaciół mam facetów i z nimi rozmawiam o problemach, u nich szukam porady i z nimi chodzę na browar. Heloł?

A, btw, jak się ma Twoje poparcie do lustracji, do podstaw wiary chrześcijańskiej? Który to ze znaczniejszych teologów dawał państwu prawo do badania sumienia? Władza w doktrynie chrześcijańskiej ma na celu zachowanie porządku społecznego - i na tym jej rola się kończy. Do Boga należy ocena, czy człowiek jest moralny, czy nie, nie do IPN. A czymże innym jest lustracja, jak nie wydawaniem świadectw moralności? Poszukiwaniem Prawdy? Badaniem odwiecznego boskiego porządku? Czemu władza uzurpuje sobie prawo do oceniania sumień?

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

raf pisze:Dobra, kończmy z pedałami, wystarczy że ministrowie Najjaśniejszej zajmują się tym na codzień.

Jako przeciwnik PiSu, przeciwnik komunistów, SLDowców i wszystkich tych których uważam za szkodników, zapytam zwolenników obecnego, ciężko pracującego od dwóch lat rządu, o podanie mi przykładu jednej, konkretnej ustawy, która zostałaby dobrze przyjeta przez obywateli i wywołała skutki w postaci wzrostu bezpieczeństwa, dobrobytu czy rozwoju Polski. Może być chociaż maluteńka..., nawet niech nie będzie to ustawa, może być rozporzadzenie... no proszę was... chociaż jedną
Czy oprócz ględzenia o pedałach ktoś mógłby spełnic moją prośbę? Może demokratyczna większość?

Dzisiaj np. Mister Edgar Gosiewski w TokFM, poza tym, że w ciągu 10 minut rozmowy podkreślił z cztery razy że jest "wiceprezesem Rady Ministrów" rozgadał się o wspaniałych projektach ustaw, jakie właśnie opracowują. O planach zagospodarowania przestrzennego, partnerstwie publiczonprawnym, infrastrukturze, itd. 2 lata rządów i już mamy projekty ustaw. Demony prędkości. A ze wszystkim będzie tak, jak z obniżką podatków: już nawet ją uchwalono, ustawa jest, tylko wchodzi w zycie w 2009 roku...

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

raf pisze:
raf pisze:Dobra, kończmy z pedałami, wystarczy że ministrowie Najjaśniejszej zajmują się tym na codzień.

Czy oprócz ględzenia o pedałach ktoś mógłby spełnic moją prośbę? Może demokratyczna większość?...
Jak mawiał Luke Skywalker:
"You want the impossible." :wink:
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Czy oprócz ględzenia o pedałach ktoś mógłby spełnic moją prośbę? Może demokratyczna większość?
Nie ma nic. Teraz czyszczą państwo i budują większość. Już drugi rok.
Nie biorą się za gospodarkę, bo to śliska sprawa i nikt w PiS się na tym nie zna.

Awatar użytkownika
Mate
Chosen of Khorne

Jankiel pisze:
Nie ma nic. Teraz czyszczą państwo i budują większość. Już drugi rok.
Nie biorą się za gospodarkę, bo to śliska sprawa i nikt w PiS się na tym nie zna.
Zabawne, że niektórzy z was nie potrafią chyba liczyć... :roll:
Rząd w obecnym składzie powstał w maju ubiegłego roku, a to dopiero rok a nie dwa...
Jankiel pisze:Żebyś się nie zdziwił. I nie zasadom wiary, ale chrześcijańskiej myśli społecznej. Przeczytaj, wynotuj sobie najważniejsze rzeczy, a potem zobacz, jak bardzo odbiega to od lewicowych idealów. Polecam zacząć od Summa Theologica Tomasza i Państwa Bożego Augustyna. Albo od opracowań, bo to długie i niezbyt łatwe w odbiorze książki.
Interesujące, znani są tacy "teologowie", którzy deklarują moralność nie chrześcijańską, a własną mieszanę chrystianizmu, marksizmu i etyki Magdaleny Środy... :lol: I nawet zapominają dodać przedimek "Św" przed imionami Doktorów Kościoła... :roll:
Szkoda, że muszę Ciebie do nich zaliczyć :(

No i szkoda, że lewicowe ideały tak bardzo odbiegają od rzeczywistych poczynań lewicy.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Interesujące, znani są tacy "teologowie", którzy deklarują moralność nie chrześcijańską, a własną mieszanę chrystianizmu, marksizmu i etyki Magdaleny Środy... :lol:
Doucz się.

ODPOWIEDZ